15. Steenbergse Bode

18 juli 2018

15. Steenbergse Bode 18 juli 2018


Agrarisch bedrijf wordt omgebouwd tot woningen

Foto: Gemeente Steenbergen

KRUISLAND - De gemeente Steenbergen houdt op woensdag 18 juli een inloopavond over de herontwikkeling van een voormalig agrarisch bedrijf aan de Eerste Boutweg 16-18 in Kruisland.

Het plan is om van dit perceel, aan de rand van Kruisland, een kleinschalige woonlocatie te maken. Het gaat om de bouw van 2 vrijstaande en 6 levensloopbestendige woningen. "Tijdens de inloopavond kunnen omwonenden het conceptplan bekijken, hun reacties geven en vragen stellen aan de ontwikkelaar en aan de gemeente."

Openingstijden

De inloopavond wordt gehouden in zaal Koch aan de Molenstraat 120 in Kruisland. Geïnteresseerden kunnen van 19.30 tot 20.30 uur binnenlopen, de plannen bekijken en vragen stellen. "De wethouders Petra Lepolder en Wilma Baartmans zijn deze avond ook aanwezig", aldus de gemeente Steenbergen. [l]

VVD wil tijdige communicatie over wegafsluitingen

Inwoners werden de laatste weken geconfronteerd met onverwachte wegafsluitingen

STEENBERGEN - Kees-Jan Langenberg, burgerraadslid voor de lokale VVD-fractie, heeft vragen gesteld over de talloze wegwerkzaamheden in de gemeente Steenbergen.

DOOR REMKO VERMUNT

Inwoners en bezoekers van Steenbergen werden de afgelopen weken meermaals geconfronteerd met wegafsluitingen of omleidingen in verband met wegwerkzaamheden. Onder andere op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli toen het NK Wielrennen door de gemeente trok. De omleidingsroute voor de Rondweg Oost was daardoor opeens niet meer te gebruiken, maar ook afgelopen week ging het niet helemaal zoals gewenst.

"Donderdag werd men geconfronteerd met een plotselinge afsluiting van de rotonde bij Cuelenaere. Gemotoriseerd verkeer vanuit de richting Rotterdam werd pas op de rotonde Steenbergseweg bij Dinteloord door een verkeersregelaar gewezen dat op het feit dat zij om moesten rijden via de A4. Duidelijke bebording was niet geplaatst waardoor het tijdig kiezen van een alternatieve route niet mogelijk was. Voor landbouwverkeer was geen alternatieve route aangeduid."

Communicatie

Langenberg wil van het college weten of zij het met hem eens zijn dat tijdige communicatie van groot belang is om de kernen bereikbaar te houden. Daarnaast wil de VVD weten of de bereikbaarheid voor hulpdiensten zoals politie en ambulance gewaarborgd is. [l]

Onderlinge strijd bij voetbalclubs

KRUISLAND - Voetbalfans kunnen vanaf 21 augustus weer genieten van de Groot Steenbergen Cup. Dit jaar wordt de voetbalcompetitie georganiseerd door SC Kruisland op sportpark 't Hoogje in Kruisland. De vijf eerste dames- en herenelftalen van Prinsenland, NVS, Welberg, Steenbergen en SC Kruisland zullen de strijd met elkaar aangaan. "De wedstrijden vinden door de week plaats en op zaterdag met uiteraard als afsluiting een goed fuifje!", aldus de organisatie. De wedstrijden starten om 19.00 uur en op zaterdag om 13.30 uur.[l]

Fanatieke deelnemers bij fietsdriedaagse

Foto: Will Rombouts

DINTELOORD - Tal van sportievelingen stapten deze week op hun fiets om mee te doen met de 22e fietsdriedaagse van Dinteloord. Vanaf de Buitelstee konden de fietsers kiezen voor drie verrassende routes die uitgezet zijn door Voverdi. Zoals altijd organiseerde CCD (Cycle Club Dinteloord) dagelijks een verlengde route voor de wielrenners en op woensdag werd uitgepakt voor de kids met de verkorte kindertour. [l] FOTO WILL ROMBOUTS

De raadsleden komen naar u toe

STEENBERGEN - De raadsleden van de gemeente Steenbergen komen op zaterdag 1 september naar u toe. Op deze dag brengen alle raadsleden een zogenaamd kernbezoek aan Steenbergen, Welberg en Kruisland. Tijdens dit bezoek kunt u kennismaken met de raad, maar ook bespreken wat er goed gaat en wat er beter kan bij u in de buurt. Het programma voor deze dag is nog niet bekend, maar wordt later bekend gemaakt op de Facebookpagina Gemeenteraad Steenbergen. De andere kernen worden later aangedaan. [l]

Handtekeningen voor sluiting Doel

DOEL - In Brussel zijn vrijdagochtend ruim 500.000 handtekeningen voor de sluiting van de kerncentrales Doel en Tihange overhandigd aan de Belgische atoomwaakhond FANC. De afgelopen weken werd er zowel in Nederland, België als Duitsland hard gewerkt om de half miljoen handtekeningen binnen te halen. Er wordt veel actie gevoerd tegen het gebruik van de reactoren waarin duizenden scheurtjes zouden zitten. Vorig jaar werd er nog een 90 kilometer lange mensenketting van Tihange naar Maastricht via Aken gemaakt als protest.[l]

Marc Moens
kreeg een nier
van zijn vader

Landjuweel zet
deuren open voor
Open Imkerijdagen

3 / 12

'Het is bijzonder om een nier van je vader te dragen'

Steenbergenaar Marc Moens schreef een boek over zijn niertransplantatie en alles wat daarbij komt kijken

Vader en zoon Moens wijzen aan waar de nier eruit en er weer in gaat Foto: Marc Moens

STEENBERGEN - De 51-jarige Marc Moens uit Steenbergen onderging ruim twee jaar geleden een niertransplantatie. Hij vroeg een nier van zijn eigen vader omdat zijn eigen nieren nog maar voor acht procent werkten. Nu, ruim twee jaar later, gaat het weer goed met Marc, maar zo is het niet altijd gegaan. Hij kende veel ups en downs. Om dit allemaal te verwerken schreef hij een boek dat sinds afgelopen zondag te koop is: Ik heb 3 nieren.

DOOR REMKO VERMUNT

Vader en zoon moeten bloed afgeven voor de eerste tests Foto: Marc Moens
Marc met zijn vrouw Monique bij de eerste dialyse Foto: Marc Moens

Marc Moens was nog maar 22 jaar toen hij kantje boord kwam te liggen. "Ik liep stage voor de HTS en toen werd ik opeens heel erg ziek", vertelt Marc. Hij had koorts en meldde zich daarom ziek. De huisarts gaf aan dat hij maar even uit moest zieken, maar het ging van kwaad naar erger. "Uiteindelijk werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Bergen op Zoom." Daar kreeg Marc te horen dat hij een dubbele longontsteking had. "Er werd medicatie voorgeschreven en toen ging het al snel weer beter. Ik kreeg weer praatjes, maar toen sloeg het opeens weer om. Met de ambulance werd ik naar het toenmalige Dijkzigt Ziekenhuis (ErasmusMC) gebracht in Rotterdam, omdat ze me in Bergen op Zoom niet meer konden helpen."

'Je wil wel maar
je kan het niet'

Auto-immuunziekte

In Rotterdam ontdekten de artsen dat Marc lijdt aan Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat niet alleen de slechte cellen worden aangevallen, maar ook de goede cellen. "Die had het voornamelijk gemunt op mijn nieren en mijn gewrichten." Er werden andere medicijnen voorgeschreven en al snel was Marc weer de oude. "Maar ik moest wel regelmatig terugkomen om mijn nieren te laten controleren", vertelt hij. Soms was dat om het half jaar en ging het wat beter dan hoefde hij pas na een jaar weer terug te komen. "Maar, begin 2013 ging het toch weer slechter." Marc werkte tot die tijd als senior calculator bij een isolatiebedrijf, maar moest steeds vaker thuis blijven. "In augustus 2013 ging het zo slecht dat ik bijna niets meer kon. Mijn nierfunctie was inmiddels gezakt naar zeventien procent. Zodra je onder de tien procent komt te zitten moet je aan de dialyse."

Dialyse

Marc kreeg nieuwe medicijnen waardoor zijn nierfunctie verbeterde. Hij kon zelfs weer een beetje gaan werken. "Het ging een tijdje wat beter. In juli 2014 kon ik weer zo'n zes uur per dag werken, maar eind december 2015 was mijn nierfunctie weer gezakt naar acht procent." Het was onoverkomelijk: Marc moest aan de dialyse en werd daarom ook afgekeurd voor zijn werk. "Daar was ik op dat moment wel blij mee, want ik kon echt niets meer. Al twee jaar was ik aan het sukkelen. Sinds 2013 heb ik veel thuis gezeten, dus beetje bij beetje was ik al afscheid aan het nemen van mijn werk. Je voelt je machteloos op zo'n moment, want je wil wel maar je kan het niet."

Donor

Drie dagen in de week moest Marc naar Roosendaal voor de dialyse. "Dat duurde bij mij drie uur. Reken daar de reistijd bij en de tijd dat ze je vast- en loskoppelen en je was gewoon vijf uur per dag bezig. Thuis voelde ik me vaak moe en zwak, dus dan ging ik slapen en dan was mijn dag weer voorbij." Het was een moeilijke periode voor Marc die toch graag bezig is. "We zagen dit wel aankomen, dus vanaf maart 2015 waren we al bezig met een mogelijke niertransplantatie." Daarvoor moest wel eerst een geschikte donor gevonden worden. In eerste instantie werd de zus van Marc gevraagd. "Zij is slechts 1,5 jaar ouder dan ik en ze wilde er wel aan meewerken." Eerst ging Marc zelf door de medische molen om te bekijken of een transplantatie tot de mogelijkheden behoorde. Dat was gelukkig wel het geval. Toen hij eenmaal aan de dialyse moest, werd ook zijn zus onderzocht. "Bij haar werd tijdens een scan iets gevonden op haar longen. Dat moest eerst onderzocht worden, maar dat kon wel even duren. Het zou voor minstens vijf maanden vertraging zorgen", vertelt Marc.

Vader

De zoektocht naar een donor ging verder. "Ik had al wel eens aan familie gevraagd of ze een nier wilden afstaan. Toen zeiden ze van wel, maar als het puntje bij paaltje komt, kan het natuurlijk toch anders zijn." Marc vroeg het aan zijn vader en die ging meteen akkoord. "Mijn vader was op dat moment 78, dus dan is er een groter risico dat de nier niet helemaal meer werkt of dat er net als bij mijn zus iets wordt gevonden. Maar, dat was niet het geval. Hij is misschien oud, maar hij is altijd heel sportief geweest."

'Het is een nier van mijn vader. Dat gaat mijn lichaam toch niet afstoten'

Op 27 mei 2016 was het zo ver. Vader en zoon Moens gingen onder het mes. "Bij mijn vader ging alles goed. Hij liep na drie dagen het ziekenhuis weer uit." Bij Marc ging de operatie iets minder goed. Toen hij in de uitslaapkamer lag, constateerden de artsen al dat de nier zijn werk niet goed deed. "De nierslagader bleek afgeklemd te worden. Dus ik moest meteen weer geopereerd worden." Zijn twee eigen nieren bleven gewoon zitten. De nier van zijn vader - met een nierfunctionaliteit van veertig procent - kreeg een plek rechts onder in de buik. "Dus nu heb ik drie nieren", lacht Marc. "Toch is het wel bijzonder om een nier van je vader te dragen. Dat had ik niet verwacht."

Ups en downs

In het eerste jaar na de operatie beleefde Marc nog veel ups en downs. "Ik zou in principe tien dagen in het ziekenhuis blijven, maar dat werden er 22. Daarna ben ik ook nog regelmatig opgenomen vanwege complicaties." Hoe lang de 'nieuwe' nier het vol gaat houden is niet te zeggen. "Er zijn mensen die veertig jaar leven met een getransplanteerde nier, maar het kan ook zijn dat hij er over drie maanden mee stopt", legt Marc uit. "Maar, ik heb er vertrouwen in dat dat niet gaat gebeuren. Het is een nier van mijn vader. Dat gaat mijn lichaam toch niet afstoten." Relatief gezien gaat het nu dan ook goed met Marc. "Ik ben sneller moe dan vroeger. Als ik ga klussen of tuinieren dan moet ik op tijd mijn rust nemen." Werken gaat dan ook niet meer. "Ik doe wat vrijwilligerswerk voor Nieren.nl. Dat kan ik zelf inplannen en als ik moe ben, kan ik gaan rusten."

Verwerken

Om het hele traject te verwerken, besloot Marc een boek te schrijven. "Vlak voor de operatie ben ik stukjes gaan schrijven voor vrienden en familie om ze op de hoogte te houden. Daar kreeg ik leuke reacties op, zoals: 'zet hem op' of 'volhouden!'" Met zijn boek wil Marc niet alleen zijn eigen proces verwerken, maar ook een realistisch beeld schetsen van hoe zo'n transplantatie in zijn werk gaat. "Ik kon op internet wel wat informatie vinden, maar dat was allemaal heel versplinterd. Een recent boek was ook niet te vinden." In 'Ik heb 3 nieren' vertelt Marc het verhaal van A tot Z, zoals hij het ervaren heeft. "Misschien dat andere getransplanteerden wel fluitend naar huis gaan, maar bij mij was het minder rozengeur en maneschijn. Er komt best veel bij kijken, maar dat had ik van te voren niet verwacht." [l]

Het boek 'Ik heb 3 nieren' is te bestellen via zorgboeken.nl, boekhandels of bol.com.

'Imker zijn zit in mijn natuur'

Aardbeien en kersen zijn bestoven door bijen van Landjuweel in Welberg

WELBERG - De Open Imkerijdagen zijn door honderden mensen bezocht bij Landjuweel in Welberg gemeente Steenbergen. Verschillende stands gaven voorlichting over het houden van bijen. De vruchten die bestoven waren door de eigen bijen werden verkocht. En de bijen zelf waren ook in grote getale aanwezig.

Jayda uit Steenbergen (2,5 jaar) behoort wellicht tot de nieuwe generatie imkers om bijen te laten bestuiven in de toekomst Foto: Claudia Koole

DOOR CLAUDIA KOOLE

Op het bijenlandgoed kwekerij Landjuweel van imker Kees Dogge in Welberg stond ook imker Theo Hermans uit Roosendaal. Hij werkt veel samen met Kees Dogge. "Ik heb een zes meter lange wagen om uitleg te geven op basisscholen. Dat doe ik gratis." Theo Hermans rijdt het hele jaar van basisschool naar basisschool om onderricht te geven over bijen. "De leerkracht doet er dan wel goed aan om eerst over bijen te vertellen aan kinderen, want dan kan ik gericht op vragen ingaan", vertelt de gemotiveerde imker.

Bijenmuseum

Iedere leerkracht krijgt een lesprogramma. Dit lesprogramma kan van groep 1 tot en met 8 gegeven worden. "Ik koppel dan mijn wagen achter een tractor en rijd naar scholen. Deze wagen is een klein bijenmuseum dat op het schoolplein staat. Kinderen kunnen ruiken, proeven en zien. Andere opgeleide imkers gaan dan mee als vrijwilliger. Imker zijn zit in mijn natuur. Ik ben ooit begonnen met één kast. Nu heb ik 24 kasten met levende bijenvolken."

Bijensieraden

Een paar stands verderop staat Helma Hoek. Zij maakt zilveren bijensieraden. "Het is mijn hobby om zilver te smeden", legt ze uit. "Zo heb ik ook het sieraad gemaakt met het logo van Landjuweel." Op het terrein van Landjuweel worden onder andere aardbeien en kersen verkocht. Marjoleen Dogge: "De aardbeien en kersen zijn bestoven door onze bijen. In de kas van de aardbeien staat een kast met bijen. Dan zet Kees een vlag bij de kast zodat er niet tegenaan gereden kan worden. Iedereen in de kas leert er rekening mee te houden dat de bijen er ook zijn." Het is een prachtig voorbeeld hoe mensen en bijen met elkaar omgaan en elkaar helpen.

Bijenbeleid

Aan dat handje helpen werkt ook gemeente Steenbergen mee. De bijensituatie wereldwijd is niet meer optimaal. Er is nog veel werk te doen. Jan Veraart, duurzaamheidsman bij Gewoon Lokaal!: "Bijen zijn essentieel voor landbouw en voedselvoorziening. Maar ze hebben het heel moeilijk. Bermen en dijken moeten beter worden beheerd." Wethouder Wilma Baartmans beaamt dit. "We hebben er veel aandacht voor. We zijn bezig met klimaatadaptatie (klimaatverandering), tiny forest (dichtbegroeid bos) en biodiversiteit. Met Kees Dogge hebben we bijvoorbeeld al gesproken over een ecologische verbindingszone." Als het aan de imkers ligt samen met gemeente Steenbergen krijgt de bij, samen met andere insecten zoals de hommel, een kansrijk leven. [l]

Ik gun het ze van harte

Het is een paar uur na de winst van de Kroaten op Engeland, drie dagen voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Ik zit voor mijn tent op een camping op een paar kilometer afstand van Rovinj in, u weet het wellicht, Kroatië. Gisteravond regende en onweerde het, maar het is nu weer schitterend: zo'n 25 graden en geen wolkje te zien. Vanwege het slechte weer konden we de halve finale gisteren niet kijken op het buitenscherm in het haventje met zicht op een handvol eilandjes in de zee, zoals de tientallen Belgische campinggasten en een plukje Fransen de dag ervoor. Wij waren veroordeeld tot een televisie in een barretje bij de receptie, omringd door Nederlanders, een handvol Belgen, veel Duitsers, opnieuw het plukje (vrolijke) Fransen, drie Britten en een aantal Kroaten.

Even over Kroatië. Elke keer als ik hier ben, denk ik: 'Hoe mooi kan een land zijn?' De gigantische kustlijn, de duizenden eilandjes ervoor, het kraakheldere water, nationale parken vol azuurblauwe meren en watervallen en de pittoreske stadjes. Ik vind het oogverblindend. En dan staat het land, met slechts vier miljoen inwoners, bovendien in de eindstrijd van het wereldkampioenschap. Dankzij prachtspelers als Modric, Perisic, Rakitic en nog een handvol -ic'en. Elk weldenkend mens zou er jaloers van worden. Ik ook, maar ik gun het Kroatië. Van harte. Een kwart eeuw geleden lag het land volledig in puin na één van de gruwelijkste burgerconflicten in modern Europa. Sindsdien werkt het aan de wederopbouw. Het succes komt het land en zijn inwoners dan ook dubbel en dwars toe.

En vooral de barkeeper bij de receptie. Terwijl hij gisteren maar wat graag wilde kijken, bleef hij vriendelijk drankjes serveren op het overvolle terras. Toen hij de tv moest repareren, omdat deze uitviel door het onweer, deed hij dat ook, al kostte hem het een wandelingetje door de stromende regen. Hij deed het allemaal met een glimlach, die kamerbreed werd toen Mandzukic de 2-1 maakte. Toen liet hij de boel even de boel, schreeuwde het uit en sprong een gat in de lucht. Ik hoop niet voor het laatst dit toernooi.

Naschrift: Helaas, ik heb hem niet meer zien juichen. Vakantie in Kroatië zat er zaterdag op.[l]

Kruiswoordpuzzel

De oplossing van de puzzel van vorige week was: dakdekker[l]

Zwemmarathon van zes uur in De Meermin

STEENBERGEN - Er wordt op zondag 19 augustus alweer voor de elfde keer, met ploegen 6 uur lang gezwommen in gemeentelijk zwembad “De Meermin” in Steenbergen. “De Zesmin” start om 11.00 en duurt tot 17.00 uur.

Deze zwemmarathon is bedoeld voor: jong en oud, groot en klein, vriendenploegen, families, snelle en iets minder snelle zwemmers. Eigenlijk voor iedereen!
Wij dagen hierbij dan ook iedereen uit om mee te doen aan “De Zesmin”. Probeer met je eigen ploeg zoveel mogelijk meters te zwemmen in 6 uur. Het team dat je vormt bestaat uit minimaal 6 en maximaal 8 zwemmers. Een van de zwemmers is de teamleider (deze moet minimaal 16 jaar zijn). Om uit te rusten en gezelligheid te creëren krijgt elk team een plek op de zonneweide om bijvoorbeeld een tent op te zetten. Vanaf 9 uur zijn jullie welkom om je gereed te maken voor de zwemmarathon. Om 17.30 uur is de prijsuitreiking.
Wij hopen dat Steenbergen deze sportieve gelegenheid aangrijpt.

Aanmelden
Voor inschrijving of verdere vragen kunt u vanaf nu terecht bij Zwembad “De Meermin” Krommeweg 2c in Steenbergen. Of kunt u bellen naar het volgende nummer: 0167-563722. [l]

Vakantie in Bibliotheek Het Markiezaat

STEENBERGEN - De vakantie is begonnen, ook in de Bibliotheek Het Markiezaat! Er zijn speciale zomerse acties in de bibliotheek. Ook zijn de openingstijden aangepast.

Voor vakantiegangers en thuisblijvers is er de VakantieBieb-app, die ruim 60 e-books bevat voor het hele gezin. De app is t/m 31 augustus te downloaden via www.vakantiebieb.nl. Dit cadeautje van de bieb is ook voor niet-leden. Met de LuisterBieb-App kan iedereen gratis genieten van luisterboeken en hoorcolleges voor jong en oud. Biebleden hebben toegang tot nog veel meer titels. Download de app via www.onlinebibliotheek.nl. Daarnaast kunnen biebleden kiezen uit duizenden e-books voor tablet, smartphone én e-reader. Kijk op www.onlinebibliotheek.nl!

Vakantiekiekje
Maak een foto met een boek, de VakantieBieb- of LuisterBieb app of e-book op jouw reisbestemming of in één van de bibliotheekvestigingen. Zet de foto openbaar op Facebook met #vakantiebieb en tag Bibliotheek Het Markiezaat. De hoofdprijs is een gratis jaarabonnement op de bieb en een supergaaf badlaken. De tweede en derde prijswinnaars krijgen ook een badlaken. Inzenden kan tot en met 31 augustus.

Even weg
In de vakantie zijn de medewerkers er even tussenuit van maandag 30 juli t/m dinsdag 21 augustus (de Bibliotheek Steenbergen), t/m vrijdag 17 augustus (Servicepunt Kruisland en Nieuw-Vossemeer) en t/m maandag 20 augustus (de Bibliotheek Dinteloord). Iedereen is welkom in de andere vestigingen. [l]

Zomeravondvoetbal bij vv Steenbergen weer een groot succes

STEENBERGEN - Afgelopen vrijdag werd het vierde seizoen van het Autoschade van Gils Zomeravondvoetbal bij vv Steenbergen afgesloten. Liefst 27 teams kwamen de afgelopen 7 weken in actie, verdeeld over 3 heren- en 1 damesdivisie.Bij de dames werd de titelhouder (tweemaal op rij winst) van de troon af gestoten door nieuwkomer Marjola Girls. Bij de dames waren er t.o.v. vorig jaar zelfs 4 nieuwe teams: twee teams uit Breda en 1 team uit Sint Maartensdijk, terwijl ploegen uit Kruisland en Nieuw-Vossemeer al enkele jaren meedoen.
In de herendivisies ook nieuwe deelnemers, in elke divisie 1, wat dus automatisch ook in hield dat tal van vaste gasten weer meededen. Een voorbeeld van een deelnemer van het eerste uur is Zorgwijzer.nl, dat in de 3e divisie verraste en uiteindelijk zelfs de titel pakte, voor concurrenten TT Dips, WAZ en Van Der Riet Totaalbouw De Heen.
In de 2e divisie stak 100%Voetbal/Emeni erbovenuit, slechts tegen DataByte (gelijkspel) wist men niet tot winst te komen, de overige 5 duels werden winnend afgesloten. Hierdoor bleef men Eetcafé 't Goeleven en datzelfde DataByte voor in de stand.
In de 1e divisie was het nieuwkomer 50centveiling.nl dat er met de titel vandoor ging. Enig overgebleven concurrent Senzomax werd in de slotweek verslagen (7-3), daaronder bleken de teams aan elkaar gewaagd, Autoschade van Gils (titelverdediger), Sportparkuitje.nl en Stukadoorsbedrijf Verwijs behaalden allemaal 6 punten, alleen De Jong Sportkleding bleef puntloos achter, maar maakte het deze ploegen wel lastig in de onderlinge duels.

Eindstanden
1e divisie: 1. 50centveiling.nl, 2. Senzomax, 3. Autoschade van Gils, 4. Sportparkuitje.nl, 5. Stukadoorsbedrijf Verwijs, 6. De Jong Sportkleding
2e divisie: 1. 100%Voetbal/Emeni, 2. Eetcafé 't Goeleven, 3. DataByte, 4. Joma Bar, 5. Kazooie FC, 6. Verbeek Boomkwekerijen, 7. Funride
3e divisie: 1. Zorgwijzer.nl, 2. TT Dips, 3. WAZ, 4. Van Der Riet Totaalbouw De Heen, 5. Marina Bar, 6. NVS Techniek, 7. RT137
Dames divisie: 1. Marjola Girls, 2. De Toekomst, 3. SC Kruisland, 4. Baronie dames2, 5. FC Hotshots, 6. De Watertoren, 7. Baronie dames1 [l]

Afscheid Piet Delhez bij Budovereniging VKO

De 82-jarige Piet Delhez. Budovereniging VKO

STEENBERGEN - Zondag 1 juli werden in Steenbergen de zomerexamens afgenomen van Budovereniging VKO.

Normaal gesproken worden de examens twee keer per jaar op de vaste trainingslocatie bij de Gummarusschool afgenomen, maar ter ere van een bijzondere gelegenheid werden alle judomattten voor deze keer heen en weer vervoerd naar de sporthal Cromwiel. Hierdoor konden alle leden, die hieraan toe waren, tegelijk examen doen.
Onder toeziend oog van het meegebrachte publiek werden er ruim 50 examens afgenomen van de jeugd, junioren en senioren. Tot slot werd er op een passende manier afscheid genomen van de heer Piet Delhez.

Oorkonde
Piet had al eerder aangegeven dat hij vanaf zijn 82-ste verjaardag het wat rustiger aan wilde gaan doen. Na ruim 55 jaar actief op de mat te hebben gestaan, heeft hij zijn club voor de laatste keer bijgestaan als vrijwilliger bij allerhande activiteiten. Piet heeft zelf jarenlang judo en jiujitsu getraind bij dhr Ad Knappers en heeft zelfs op 67 jarige leeftijd nog zijn derde dan-graad jiujitsu gehaald. Het door hem destijds gebruikte technische werkstuk werd door trainers Erik Willems en Jeroen Gramsma onder zijn goedkeurende blik aan de aanwezigen gedemonstreerd.
Piet heeft tot het laatst toe iedere week minimaal één en heel vaak twee keer zelf getraind. Hierbij heeft hij veel vaardigheden opgedaan, maar deze ook met veel plezier overgebracht op de andere leden. Hij heeft heel vaak de matten gelegd en opgeruimd en had met zijn jarenlange EHBO en sportfysio ervaring altijd een goed advies. Dat Piet op deze respectabele leeftijd nog steeds fit is, liet hij tijdens de warming-up nog even goed zien toen hij op zijn eigen wijze iedereen liet volgen, maar wat niet iedereen even gemakkelijk afging.
Na het succesvol afleggen van de examens van de leden en het uitreiken van de bijpassende banden en diploma’s werd aan Piet een oorkonde en de verenigingsband 4e dan jiujitsu uitgereikt als waardering voor alle wijze lessen. Na het maken van een diepe buiging uit respect hiervoor werd deze middag met een lekkere versnapering voor de jeugdleden afgesloten en kunnen zij trots aan de zomervakantie beginnen. [l]

Spreekuur rijbewijskeuring in Steenbergen

STEENBERGEN - Senioren 75+, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur 20 juli, 17 augustus en 14 september in Zorgcentrum Onze Stede, Rozemarijnstraat 1.

Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300.Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.
Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Gezondheidsverklaring) meer en verwijzen naar het CBR. De Gezondheidsverklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg.
De verwerking en beoordeling van de Gezondheidsverklaring door het CBR kan tot 3 maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. [l]

DINTELOORD
Nederlands Hervormde Gemeente
Zondag 22 juli: 10.00u Ds. M.F. van Binnendijk uit Rotterdam; 18.30u Kand. J.J. Steketee uit Zwijndrecht

NIEUW-VOSSEMEER
H. Joannes de Doper
Vrijdag 20 juli: 19.00u H. Mis in De Vossemeren
Zondag 22 juli: 09.00u Woord Gebed communieviering door de Werkgroep. Intenties: jgt. Adriana Bosters e.v. Marinus Bosters; Adrianus en Maria Schoutens; Na de viering wordt er weer koffie/thee geschonken in de ontmoetingsruimte achter in de kerk.
Maandag 23 juli: 18.00u H. Mis
Woensdag 25 juli: 19.00u H. Mis
Donderdag 26 juli: 19.00u Medjugorjeviering en Rozenkransgebed
Vrijdag 27 juli: 19.00u H. Mis in De Vossemeren
Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer
Elke zondag 10.30u dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H.C. van het Maalpad, Verduinsbos 49, 4661 NT te Halsteren, tel. 0164-231992. E-mail: hcvhmaalpad@home.nl. Voor informatie: T. Knook, 0166-664322.
Zondag 22 juli: 10.00u eredienst in de Protestantse Kerk aan de Voorstraat; Ds. H. van der Zwaag

STEENBERGEN
Evangelische kerk Open Deur
Iedere zondag 10.30u samenkomst; zondagavond 19.00u gebedsbijeenkomst en iedere maandagavond 20.00u bijbelstudie. Geert Vinckestraat 2 te Steenbergen. Meer info: 06-53118236, www.opendeursteenbergen.nl of info@opendeursteenbergen.nl Voor een goed gesprek of gewoon een kop koffie bent U door de weeks van harte welkom in de keuken van Open Deur, maandag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.00u.
St. Gummaruskerk
Personalia: de overledenen, die wij in ons gebed gedenken, zijn: Martina Antonia Geers - Boets; Ludo de Caluwé; mevrouw van Loenhout.
Misintenties: Wilt u een misintentie aanvragen? Gelieve dit minstens een week van tevoren (ivm tijdige plaatsing in de krant) door te geven bij het secretariaat op maandag t/m vrijdag van 9.15 uur t/m 11.30 uur of via de website.
Even stil staan…, een hele vooruitgang.
Kerkdiensten: jaarcyclus A.
Zaterdag 21 juli: 17.00u pastor S. Chazhoor.
Zondag 22 juli: 9.30u pastor S. Chazhoor. Uit dankbaarheid; Arnold Doejaaren; jgt. Cornelius Uitdewilligen; Govert van Wezel en Johanna Cornelia Ernest; Willem Rijk vanwege zijn verja.; Jeanette Hertog-Bosters; Henk de Baar
Maandag 23 juli: 19.00u (Lourdeskapel): pastor S. Chazhoor.
RK Vredeskerk
Zaterdag 21 juli: 19.00u Eucharistieviering met als voorganger pastoor Hans de Kort. Volkszang.
Woensdag 25 juli: 9.30u Eucharistieviering in de Vonk met als voorganger pastor Sebastian Chazhoor.
Bent u op zoek naar boeken voor tijdens uw vakantie loop op maandagmorgen tussen 9.00-12.00u eens binnen in de hal van de Vonk vindt u een goed gevuld boekenrek.

Sint Annaparochie
Secretariaat tel: 0167-561671. E-mail: par.secretariaat@sintannaparochie.com. Post: Postbus 145 4650AC Steenbergen. Website: www.sintannaparochie.com
Openingstijden Parochiesecretariaat: Het secretariaat is in de vakantieperiode tot 20 augustus alleen geopend op donderdag van 9.15-11.30u en is gevestigd in de St. Gummaruskerk, Westdam 83, ingang marktzijde.
Spreekuur: Op dinsdag- en vrijdagochtend van 9.30-10.30u in het Parochiesecretariaat.
Contactpersonen: Geloofsgemeenschap de Heen: Cobie Schoonen tel: 0167-566322, cobyschoonen@gmail.com
Geloofsgemeenschap Welberg: Janny Broos tel. 06-24414076; Leo Houtman tel. 0167-566103
Geloofsgemeenschap Dinteloord. Ger de Jong, 0167-522909, misintenties An v.d. Eem tel.0167-521286. Iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00u kunt u in de Kombuis van Woonzorgcentrum "de Nieuwe Haven " de Ruijterstraat 2 te Dinteloord terecht voor het opgeven van misintenties. Ook wordt er iedere donderdagochtend onder leiding van een lid van het pastoraalteam met elkaar over het geloof gesproken. Laatste donderdag van de maand is er een Eucharistieviering om 10.00u.
Protestantse Kerk Steenbergen
Zondag 22 juli: dhr. M. Verheuvel, Schoonhoven

KRUISLAND
H. Georgius geloofsgemeenschap
Zondag 22 juli: Eucharistieviering 11.00u. Zang: Samenzang (het gemengd koor heeft vakantie t/m 12 augustus). Voorganger: Pastor Sebastian Chazhoor. Lector: Toos Broos. Koster: Adrie v. Etten. Misintentie: Marie Rooms-Schetters, o.o van Aart-Mouws, voor een goede vakantie voor alle parochianen.
Overleden: Mevrouw van Loenhout; van wie we donderdag 19 juli afscheid hebben genomen in de St. Gummaruskerk waarna crematie.

Protestantse Gemeente Gastel & Kruisland
Kerkgebouw: Dorpsstraat 13, Oud Gastel, www.pkn-gastel-kruisland.nl
Zondag 22 juli begint de kerkdienst om 9.00u. Voorganger is Ds. Ch. Inkelaar-de Mos. [l]

Vrijwilligers gezocht voor maaltijdendienst SWOS

STEENBERGEN - Elke week op de woensdagmorgen worden er koel-verse maaltijden bezorgd aan ouderen woonachtig in de gemeente steenbergen. Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Voor dit team zijn we nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Misschien iets voor u?

U bezorgt de maaltijden samen met een collega vrijwilliger. Gemiddeld eenmaal per maand wordt u in overleg ingeroosterd. De maaltijden komen van de firma Kommers uit Hoogerheide en worden bezorgd in een speciale koelauto. Je start rond half acht in de ochtend om vervolgens in Hoogerheide de maaltijden in te laden en het rijden van de bezorgroute. Rond het middaguur kun u de werkzaamheden afronden.
Het zou fijn zijn als u in het bezit bent van een eigen auto. Onkosten worden vanzelfsprekend vergoed.
U komt in een enthousiast team terecht, ik hoop dat uw belangstelling gewekt is.
Wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie, bel naar Tonnie Joxhorst, SWOS, 0167-541137. [l]

KWF Steenbergen zoekt collectanten

STEENBERGEN - KWF Steenbergen is dringend op zoek naar collectanten voor Steenbergen en de omliggende dorpen. KWF Kankerbestrijding financiert kankeronderzoek en ondersteunt patiënten. Om dit mogelijk te maken zamelen we zo veel mogelijk geld in en werken we samen toe naar een wereld zonder kanker.

Elk jaar wordt in elke gemeente in Nederland de KWF-collecteweek georganiseerd in de eerste week van september. Als collectant helpt u mee door zo veel mogelijk geld op te halen. Collectant tijdsbesteding is ongeveer 2-3 uur tijdens de collecteweek (2018: 2 t/m 8 september) Als collectant ga je van 2 t/m 8 september met de KWF -collectebus langs de deuren. Maar u kunt uw collectebus natuurlijk ook meenemen naar uw werk, de (sport-)vereniging of een feestje. Hoe voller uw bus, hoe meer geld er besteed kan worden aan wetenschappelijk kankeronderzoek.
Als KWF-collectant: collecteert u huis – aan huis (wijk in overleg); draagt u direct bij aan meer geld voor kankeronderzoek; kunt u online collecteren door een bus aan te maken via www.kwf.digicollect.nl
Gewenst profiel: M / V minimaal 18 jaar.
Na aanmelding bij KWF Steeenbergen wordt contact met u opgenomen.
Aanmelden kan bij Jessica Dekkers: jdekkerskwf@gmail.com of bij Jan Koopman: jkoopmanpzn@gmail.com. [l]

Mooie dagen van samenzijn op Triduum 2018

KRUISLAND - Het 63ste Triduüm, dat altijd drie hele dagen duurt, is weer voorbij. Het waren geweldig mooie dagen van samenzijn en met elkaar de middagmaaltijd gebruiken. Dit zowel voor de bezoekende gasten, het pastoresteam en alle vrijwilligers die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Veel vertrouwde gezichten uit de omliggende kerkdorpen hebben het Triduüm weer bezocht. "Bernardusbreed", dat was dit jaar de bedoeling van dit Triduüm. Daarom was het ook fijn om meerdere gasten te mogen ontvangen uit Oudenbosch. De organisatie gaat voor de komende jaren kijken hoe dit uitgebreid kan worden, mogelijk door contactpersonen in de nieuwe dorpen: Oudenbosch, Hoeven, Bosschenhoofd en Standdaarbuiten, die deelnemers kunnen uitnodigen voor het Triduüm.
Het thema van dit jaar was:" Geroepen worden, zaaien en oogsten". Een thema dat in de vieringen duidelijk naar voren kwam. Hoogtepunt van de vieringen is toch elk jaar weer de ziekenzalving op donderdag.
Voor ontspanning is er op dinsdag en donderdag altijd een bingo. Op woensdagmiddag is het tijd voor amusement, dat kan zijn : zang en muziek of toneel. Dit jaar was er een spreker over het zaaien en oogsten van graan dat later in de molens wordt verwerkt tot meel. Ook werd duidelijk uitgelegd hoe een molen werkt.

Vrijwilligersechtpaar
Dit jaar hebben we afscheid genomen van het vrijwilligersechtpaar, Koos en Jose uit Kruisland. Zij zijn door de organisatie met veel lovende woorden in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet al die jaren.
Tevens was er een speciaal bedankje van de Kruislandse deelnemers. Namens iedereen wensen wij Koos en Jose nog vele mooie jaren samen.
Martien heeft ook Dhr. Disco uit Kruisland genoemd omdat hij al voor de 38ste keer aanwezig was bij het Triduüm.

Informatie
Wilt u meer informatie over het Triduüm, neem dan contact op met: Dhr. M. van Zundert, Doelen 7, 4751 HW Oud-Gastel. Tel: 0165 513527/ 0653410054, email: mvzundert1954@gmail.com. [l]

Jisse Hagens wint Lionsclub Peace Poster Contest 2018

vlnr: Jisse Hagens, Lionsclub president André Janse en Martin Valkhoff. Mario von Bannisseht

STEENBERGEN - Eind juni zijn de winnaars van de Peace Poster Contest 2018 in dorpshuis ‘Siemburg’ bekend gemaakt. Vier basisscholen uit de gemeente Steenbergen deden mee aan deze internationale tekenwedstrijd, geïnitieerd door de Lionsclub Steenbergen e.o.

Jaarlijks wordt deze tekenwedstrijd wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International en de gedachte is dat honderdduizenden kinderen met een zelfde thema bezig zijn. Dit jaar was het thema ‘Kindness Matters’ ofwel: aardig zijn helpt.

Genomineerden
Een jury, onder leiding van de kunstenaars Martin en Rina Valkhoff, heeft vervolgens de winnende poster gekozen en Lions President André Janse maakte de winnaar bekend.
De winnaar Jisse Hagens van RKBS de Zonneberg uit Kruisland , ontving bovendien een waardebon voor een bunker escape bij een uitbater van een golfbaan in De Heen. Senna van Beem, Nick Filius en Brechje van den Berg ontvingen naast lovende woorden van de jury ook een uitnodiging voor een masterclass Schilderen bij Atelier Valkhoff. De winnende poster van Jisse Hagens doet mee in de landelijke jurering.
Uiteindelijk zal de poster van de Nederlandse winnaar worden ingezonden naar de internationale wedstrijd van de Lions Clubs International in de Verenigde Staten. Wij houden u op de hoogte! [l]

Merci beaucoup!

Foto: Archief Stichting Wielerdorp Rijsbergen

Veel werkplekken in Nederland krijgen tijdens de zomer toch een heel klein vleugje Frankrijk. En dan niet omdat er plotsklaps met de zogeheten Franse slag arbeid zou worden bericht. Nee, het heeft alles te maken met hét wielerspektakel van het jaar: de Tour de France.

Je kent ze wel: de collega's die zich als rasechte wielerkenner profileren. Ze weten alles over de verschillende deelnemende ploegen, hun renners en de routes die er worden gefietst. De jaarlijkse Tour-pool wisten ze binnen een mum van tijd feilloos in te vullen. Op alle ontwikkelingen die tijdens de Tour plaatsvinden worden bij het arriveren op de werkvloer meteen even van kritisch commentaar voorzien.

Uiteraard worden hierbij de eerder gedane prognoses uitvoerig bejubeld dan wel vakkundig bijgesteld, afhankelijk van de geleverde prestaties van de renners, mogelijk opgelopen blessures en eventuele schandalen waarin zij tijdens de Tour op onfortuinlijke wijze verwikkeld zijn geraakt. Tussentijds wordt u ook nog bijgepraat over tijdritten en bergetappes.

Zelf geen wielerliefhebber? Troost u met de gedachte dat na zondag 29 juli alles weer 'back to normal' is.

Laat uw collega's dus dagelijks even uitrazen en probeer ze hun enthousiasme vooral niet te ontnemen. Dat is onbegonnen werk. Dank u voor uw begrip. Of, op z'n Frans: merci beaucoup![l] FOTO ARCHIEF STICHTING WIELERDORP RIJSBERGEN