08. Vlissingse Bode

10 januari 2018

08. Vlissingse Bode 10 januari 2018


Dolkomisch tweetal staat harmonieorkest bij

Nieuwjaarsconcert Koninklijke Harmonie Ons Genoegen in Sint Jacobskerk

Foto: Henri van der Griendt

VLISSINGEN - Stenzel en Kivits zijn de speciale gasten tijdens het nieuwjaarsconcert van het harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Ons Genoegen uit Vlissingen. Het dolkomische tweetal brengt met de Vlissingse muzikanten een mix van klassieke opera-nummers, humor, theater, muzikale hoogstandjes en veel improvisatie. Het nieuwjaarsconcert begint zaterdag om 19.30 uur in de Sint Jacobskerk. FOTO HENRI VAN DE GRIENDT

'Er lijkt nog niets te zijn veranderd in ABC-complex'

POV klimt opnieuw in de pen na brief van bezorgde bewoner

VLISSINGEN - Perspectief op Vlissingen (POV) vraagt zich hardop af of er iets is veranderd aan de situatie in het ABC-complex op het Scheldelplein in Vlissingen. De partij denkt dat er weinig is gedaan met klachten uit 2016.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Toen vroeg een aantal oudere bewoners om weer alleen senioren toe te laten in het complex. “Het lijkt alsof dit gebouw het afvoerputje van de corporatie is geworden”, zei Jan van den Heuvel, voorzitter van de heropgerichte bewonerscommissie, destijds over Woongoed, die de appartementen ook was gaan verhuren aan jongeren. Gemeenteraadslid Pim Kraan kreeg van de ouderen te horen dat daaronder ‘nogal wat probleemgevallen’ zaten. Hun noodkreet kwam onder meer na een gevecht op de binnenplaats en een aantal bezoekjes van de politie aan een probleemgezin. “Bewoners waren gewend om hun deuren open te laten staan, maar dat durven ze niet meer. Het geeft ongelooflijk veel onrust”, zei Kraan.

Probleemgezinnen
Ruud Kleefman van de POV wil nu weten of het college van burgemeester en wethouders na de vragen uit 2016 heeft gesproken met de bezorgde bewoners. “En hoe heeft u verder de vinger aan de pols gehouden?” Aanleiding voor zijn vragen is een zeven kantjes tellende brief van Van den Heuvel aan de directeur van Woongoed. Hij zegt dat hij met de brief het wooncomplex van ‘de verdere ondergang’ wil redden. Volgens hem worden nog steeds woningen verhuurd aan probleemgezinnen, zitten er geregeld ‘rokende en drinkende’ mensen in hal en worden vragen niet beantwoord of gehonoreerd, zoals de vraag om een camerasysteem. “Het woongenot wordt met voeten getreden”, aldus Van den Heuvel.

Kleefman is geschrokken van de brief. “Er lijkt helemaal niets gedaan na de vorige vragen. Sterker, het lijkt steeds erger te worden. Daar zitten de oudere bewoners helemaal niet op te wachten. We willen dat zij worden gehoord en geholpen.”

Hij wil dat er sowieso een gesprek komt en dat het college bewoners ‘krachtig bijstaat, zodat deze zich gesterkt voelen in hun streven hun woonomgeving leefbaar te houden’.

Kleefman zou het liefste zien dat woningcorporatie l’escaut het beheer van het complex overneemt van Woongoed en wil dat het college zich daar sterk voor maakt. “De ervaringen met l’escaut zijn in Vlissingen veel beter”, schrijft hij.

D66 wil leefstraten zien in Vlissingen

Foto: Coby Weijers

VLISSINGEN - D66 in Vlissingen maakt zich sterk voor het maken van leefstraten in de stad. Ze heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Vlissingen. In steden als Gent, Utrecht en Haarlem bestaan deze straten al.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In een leefstraat mogen auto’s en fietsen niet rijden en is er ruimte voor speelplekken voor kinderen en zelfgemaakte meubels. “Het doel van zo’n leefstraat is dat er meer contacten ontstaan in de buurt en het buurtgevoel wordt versterkt.” D66 is enthousiast en vindt het goed passen in de participatiesamenleving, omdat de straten in overleg met de bewoners en het bestuur tot stand komen. Ze vraagt het college onder meer te onderzoeken of deze in Vlissingen kunnen komen.

Politiek café in Vlissingen

VLISSINGEN - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart houdt de POV (Perspectief Op Vlissingen) aanstaande zondag (14 januari) een nieuwjaarsreceptie in Spoetnik in Vlissingen. De partij - de POV heeft momenteel één zetel in de Vlissingse gemeenteraad en die wordt bemenst door Pim Kraan - presenteert tijdens de bijeenkomst haar verkiezingsprogramma en stelt haar kandidaten voor. Belangstellenden voor de presentatie zijn vanaf 14.00 uur welkom. [l]

Rammekensloop viert jubileum

RITTHEM - Zaterdag 3 februari houdt KV Atlas in Ritthem de 20e Rammekensloop. Er is een trimloop van vijf en tien kilometer en een wandelroute van tien kilometer. Nieuw is de Kids Run van 1,8 kilometer. De organisatie biedt de deelnemers een gevarieerd parkoers. Tussen 1973 en 1996 vond de Rammekensloop vijftien keer plaats. Daarna is de loop enkele jaren niet georganiseerd, maar sinds 2014 weer ieder jaar. Kijk voor meer informatie en aanmelding op

www.rammekensloop.nl. [l]

Foto: Annet Eekman

Lilian Janse moet vechten voor zetel

Foto: Ruben Oreel

'Frankyboy'
Struiken is
Vlissingen

'Ik weet dat ik vier jaar mijn best heb gedaan'

VLISSINGEN - Het wordt de komende weken druk in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar zo druk als vier jaar geleden krijgt Lilian Janse het niet. De Vlissingse stond toen volop in de landelijke spotlights, omdat ze als eerste vrouw op een kieslijst van de SGP stond. "Nu moeten we het meer op eigen kracht doen", zegt het gemeenteraadslid.

Lilian Janse staat minder in de spotlights dan vier jaar geleden. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze was vier jaar geleden verrast door alle aandacht die ze kreeg. “Ik dacht wel dat de regionale media er aandacht aan zouden schenken, maar voor ik het wist zag ik mijn naam op NOS Teletekst staan”, lacht Lilian Janse in haar woning in Bossenburgh. “Daarna was het wekenlang een gekkenhuis. De ene journalist was nog niet weg of de andere belde aan. Ik liet in het begin iedereen thuiskomen, maar daarmee ben ik gestopt. Mijn man en kinderen waren de drukte op een gegeven moment beu.”

Janse deed het met plezier. Ze stond iedereen op dezelfde manier te woord: volledig haarzelf, eerlijk en zonder poespas. “Ik laat me niet gek maken”, lacht ze. “Ik heb ook niet te klagen gehad. Het was over het algemeen positieve aandacht en laten we eerlijk zijn: mijn doel was om met de SGP weer in de Vlissingse raad te komen en dat is mede door alle interviews en artikelen gelukt.”

Vriendschappen

Dit keer staat ze minder in de schijnwerpers. Ze wil haar zetel zien te behouden. Janse weet dat het in Vlissingen niet makkelijk is. De stad heeft geen grote SGP-aanhang, zoals Middelburg of Reimerswaal, en het aantal deelnemende partijen aan de verkiezingen groeit nog steeds. “Ik vind het ontzettend leuk in de gemeenteraad, heb leuke collega’s en er zijn in de afgelopen vier jaar zelfs vriendschappen ontstaan. Ik wil dan ook graag door, maar moet daar keihard mijn best voor doen. Ik hoop dat mensen zien dat ik me voor de volle honderd procent heb gegeven en bovenop alles zit.”

Tatoeages

Janse vindt het belangrijk dat het SGP-geluid ook klinkt in de Scheldestad. “Maar ik ben er voor iedereen. Laatst stond ik op een open dag met iemand te praten, die onder de tatoeages zat. Geen typische SGP’er. Uit dat gesprek kwam toch iets naar voren waarmee ik iets kon. Ik vind het belangrijk dat iedereen wordt gehoord. Mensen herkennen me en roepen me na op staat. Daar ben ik blij mee. Dat je zo dicht op de mensen zit, maakt de lokale politiek leuk.”

Janse is een politicus die net zo makkelijk vragen stelt over de decentralisaties als over zondagsrust als over een losse stoeptegel. “Mensen moeten weten dat we er voor hen zijn. Ik vind het mooi dat ik ook iets heb kunnen betekenen voor mijn buurt. Er was hier een huis dat werd onderverhuurd. Daar gebeurden dingen die niet door de beugel konden. Mensen kwamen naar me toe en heb de tamtam opgetuigd. Via de burgemeester is buurtbemiddeling ingezet en de eigenaar opgetrommeld. Na een aantal gesprekken is alles opgelost. De kinderen durven bijvoorbeeld langs het huis te lopen.”

Ze heeft in haar eerste periode ook haar neus gestoten. “Het is een vak dat je moet leren, al was daar nauwelijks tijd voor. Soms had ik een motie waarvan dacht: ‘Hoe kun je hiertegen zijn?’ Toch werd deze dan niet aangenomen en andere dingen haalden het wel. Nu snap ik dat beter.” Ook de komende weken is Janse veel op straat te vinden. Met haar jonge campagneteam zet alle kanalen in om stemmen te winnen. Als ze haar zetel behoudt wil ze zich de komende tijd richten op doordacht seniorenbeleid, de werkgelegenheid in Vlissingen en houdt ze haar vinger aan de pols in de zaak Nollebos. Als winkeliers zouden worden verplicht om op zondag open te gaan, dan houdt ze haar mond ook niet. “Ik hoop mijn zetel te behouden, maar het is echt vechten. Ik zie de verkiezingen als een afrekening voor de afgelopen vier jaar. Zelf weet ik dat ik mijn best heb gedaan.”

Begin laatste loodjes van verdubbeling Sloeweg

Eerste werkzaamheden aanleg nieuwe verbinding begonnen

VLISSINGEN - De laatste werkzaamheden in het kader van de verdubbeling van de Sloeweg zijn maandag begonnen. In de loop van volgend jaar zijn de stoplichten op het kruispunt met de Bernhardweg en Westerscheldetunnelweg verdwenen en kan iedereen zonder problemen doorrijden.

De stoplichten bij het kruispunt op de Sloeweg zijn binnen een jaar verdwenen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

DOOR EUGÈNE DE KOK

Na maanden van voorbereidingen, tekenen en rekenen en het aanvragen van vergunningen is de aannemer maandag begonnen met de eerste zichtbare werkzaamheden voor de megaklus. Er worden de komende dagen in- en uitritten voor het bouwverkeer aangelegd.

In plaats van de stoplichten komen er drie viaducten, zodat iedereen ‘vlot en veilig’ kan doorrijden tussen Goes en Gent. Het is het laatste onderdeel van de verdubbeling van de Sloeweg, die na de zomer van 2014 is begonnen. De rest van de weg is al een tijdje klaar.

Boerderij

Over het kruispunt moest echter een apart besluit worden genomen door de provincie vanwege het met miljoenen overschreden budget. Na lang wikken en wegen en een financiële meevaller koos het provinciebestuur vorig jaar alsnog voor de duurste oplossing, de zogenaamde stervariant van 20,1 miljoen euro. Hij lijkt op de oplossing die in eerste instantie was bedacht voor het kruispunt. De verbinding krijgt de naam de Drie Klauwen, naar een monumentale boerderij uit de 17e eeuw die ongeveer een kilometer verderop heeft gestaan.

Drie delen

De werkzaamheden aan het kruispunt zijn opgeknipt in drie delen. Tijdens de eerste fase, die in maart plaatsvindt, wordt een tijdelijke weg aangelegd. Het huidige kruispunt is dan nog in gebruik. De tweede periode duurt tot komend najaar. Ook dan is het huidige kruispunt nog open, maar is de afrit naar Nieuwdorp en de havens 2200-7000 afgesloten. Er wordt in deze periode onder meer een tijdelijk kruispunt aangelegd.

Tijdens de laatste fase, die duurt van het najaar tot medio 2019, is het tijdelijke kruispunt (met stoplichten) in gebruik en bouwt de aannemer de viaducten en worden de binnenste verbindingswegen aangelegd. In alle fasen zijn er op gezette tijden afsluitingen nodig.

Omleidingen

Vanwege de eerste werkzaamheden is de Bernhardweg West, tussen de Frankrijkweg en de verkeerslichten op de Sloeweg, twee nachten afgesloten voor het verkeer vanuit Middelburg en Vlissingen naar ’s-Heerenhoek, Goes, Bergen op Zoom en Terneuzen. Weggebruikers moeten omrijden via de Europaweg Oost en de Assenburgweg. De omleiding is aangegeven met gele borden. Het verkeer richting Middelburg heeft geen last van de werkzaamheden.

'Kruispunt vernoemd naar De Drie Klauwen'

De weg is afgesloten in de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 januari (tussen 20.00 uur en 6.00 uur) en de nacht daarna. Vrijdagmorgen vanaf 6.00 uur is alles weer normaal. Meer informatie is te vinden op de website van de provincie www.zeeland.nl.

Na de verdubbeling van de Sloeweg is er nog één ontbrekende schakel in de vlotte en veilige route van Goes naar Gent: de verdubbeling van de Tractaatweg in Zeeuws-Vlaanderen. De weg tussen Terneuzen en de Belgische grens wordt volgend jaar net als de Sloeweg verbreed naar twee keer twee rijstroken. De N62 is een belangrijke verbinding tussen de zeehavens en de industriegebieden van Gent, Terneuzen en Vlissingen. Als de Tractaatweg eenmaal is verbreed kunnen automobilisten binnen een uur van Goes in Gent zijn en andersom.

Blue Monday

Voel jij je de afgelopen dagen ook zo terneergeslagen? Blik je weemoedig terug op de drukke feestdagen, terwijl de stilte van januari maar niet wil wennen? Kun je je bed niet uitkomen als je de regen alwéér tegen de ramen hoort tikken? Dan kun je je opmaken voor een zware Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar ligt in het verschiet. Tenminste, dat zegt een Britse psycholoog. In opdracht van een reisbureau, wat graag wil dat jij je vakantie gaat boeken. Maar toch kun je geen krant of website meer openen zonder te lezen over hoe je deze zware dag moet doorkomen. Nou, ik kan je vertellen, ik heb die tips totaal niet nodig.

Ik snap Blue Monday namelijk niet zo goed. Oké, het is slecht weer. Dat valt niet te ontkennen. Maar wanneer is het eigenlijk wel goed weer in Nederland? Zo vernieuwend zijn die grijze luchten toch ook weer niet? En de Kerstdagen zijn achter de rug. Dat is heus jammer, want ik keek er al maanden naar uit. Maar na weken van familie-activiteiten is een weekendje met een lege agenda en Netflix toch geen straf zeker? En wie wordt er nou eigenlijk niet blij van dat heerlijk opgeruimde gevoel als de kerstboom de deur uit is? Want zelfs ik, kerstliefhebber nummer 1, voel toch ergens diep in me een gelukzalig gevoel als de leegte in mijn woonkamer in januari weer is teruggekeerd.

Maar zelfs op die enkele momenten dat het grijze weer en gebrek aan dennenlucht in de huiskamer mijn humeur lijkt te gaan aantasten, is er nog één ding wat alle gevoelens van Blue Monday kan doen verdwijnen. En dat ene ding wordt steevast vergeten wordt door de Randstadgerichte media in hun lijstje 'Tips tegen de depri-dag'. Daar boven de rivieren hebben ze nog steeds niet door dat Brabanders het best werkende medicijn tegen Blue Monday al lang en breed hebben ontdekt. Het is een prachtige combinatie van Daar staat een paard in de gang en de Snollebollekes, van felgekleurde koppen van papier-machê en de verkleedkist die van zolder komt, en van korte nachten en rijkvloeiend bier. Het is nog minder dan vier weken. Nog maar 25 nachtjes slapen. Bijna op twee handen te tellen. En wat worden we er gelukkig van. Over één ding kan absoluut geen twijfel bestaan. De uitvinder van Blue Monday viert duidelijk geen carnaval.[l]

'Er zijn te weinig banken, haha'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek 'Ik ben Vlissingen' elke week een van haar stadsgenoten in slechts 980 tekens, precies zeven tweets. Met haar portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Franklin Struiken: 'Was overal te laat met inschrijven en kon alleen nog hier op de zeevaartschool terecht.' FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

DOOR HELGE PRINSEN


Franklin "Frankyboy" Struiken (76). Single. Geboren op Curaçao. Kwam in 1959 naar Vlissingen. Oud-hoofdwerktuigkundige. Voer tot aan zijn pensioen.

"Vlissingen kende ik niet. Was overal te laat met inschrijven en kon alleen nog hier op de zeevaartschool terecht. Wat opviel: een stad zonder verkeerslichten."

"Fijne tijd gehad. Het internaat in de Breewaterstraat. Doordeweeks in uniform. Verplicht studeren. En soms één biertje in café La Tour Eiffel op het Beursplein."

"Op zaterdag liep men altijd het rondje Nieuwendijk, Walstraat, Sint Jacobsstraat. Als je een bekende tegenkwam liep je weer mee terug in omgekeerde richting."

"Ik heb jaren gezworven. De eerste twee weken trekt het oude nog en daarna laat je het los. Ik bleef dáár waar het leuk was. Verbleef bij kennissen en familie."

"Pas in 1974 had ik m'n eigen huis hier. In Vlissingen ken ik toch de meeste mensen. Ik voel me er goed. Ben in de loop der jaren wel bezadigder geworden."

"Heb etalagebenen. Moet meer lopen. Weet je wat ik van Vlissingen vind? Er zijn te weinig banken, zodat je niet kunt gaan zitten als je moe bent. Hahaha."


De miniportretten van Helge Prinsen zijn ook te lezen op haar website www.helgeprinsen.nl en op haar Twitter-account: @helgeprinsen. [l]

Hoge score voor Delta Ride for the Roses

Kick-off is op 8 februari in De Mythe

Foto: Charles Linssen

GOES - De Delta Ride for the Roses krijgt een 8.5 voor de organisatie, zowel in Goes als Terneuzen. Dat blijkt uit een enquête waaraan 878 mensen hebben meegedaan. De vragenlijsten zijn tijdens de laatste aflevering van de benefiettocht ingevuld door 742 deelnemers, 90 toeschouwers en 40 vrijwilligers. De deelnemers hebben het evenement met een 8,5 beoordeeld, de toeschouwers met een 8,3 en de vrijwilligers met een 8,4. In de afgelopen negen jaar heeft het evenement al 3,3 miljoen euro overgemaakt naar KWF. Dit jaar vindt het meerdaagse evenement plaats op zaterdag 9 en zondag 10 juni. De kick-off is donderdag 8 februari in Theater de Mythe in Goes. FOTO CHARLES LINSSEN

Woordzoeker

Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen van boven naar beneden gelezen de oplossing.

De oplossing van de puzzel van vorige week was: stemming [l]

Welkom terug 'Boogie'

Michel Boogerd is terug in koers, dus terug in de publiciteit. Hij maakt (opnieuw) deel uit van de ploegleidersstaf van Team Roompot-Nationale Loterij, de tijdens de Zesdaagse van Rotterdam gepresenteerde équipe. Bij de renners die onder zijn bevel vallen, behoren twee Zuid-West Nederlanders: Sjoerd van Ginneken uit Heerle (25) en Brian van Goethem (26) uit Phillipine.

Wegens dopinggebruik gedurende een groot deel van zijn carrière op de fiets werd ’Boogie’, met terugwerkende kracht, twee jaar geschorst.

Haagse Michael heeft de kluit heel lang belazerd. Hij speelde de vermoorde onschuld als de pers hem vragen over verboden middelen stelde. Hij loog dat hij barstte. Wist ik. Ook ik zweeg, want gebrek aan bewijs en ik wilde geen rechtszaak aan mijn broek krijgen. Best laf, ik erkende het eerder.

Vlak na de eeuwwisseling botsten Michael en ik enkele keren heftig. Dat ging over artikelen met betrekking tot zijn salaris, de extreem hoge rente op zijn Rabobank-spaarrekeningen, financieel handjeklap in de criteriums en een turbulent privéleven dat zijn prestaties sterk beïnvloedde. Zijn wielerafscheid op Curacao, november 2007, vergeet ik nooit. Buitengewoon gênant hoe zijn toenmalige echtgenote Nerena Ruinemans hem bij een volleybalwedstrijdje op het prachtige Lions Dive Beach Resort uitschold en een schoen naar zijn hoofd gooide. Dat ze uiteindelijk scheidden, verbaasde niemand uit het wielerwereldje. In de periode van het ‘Zwarte Gat’ zag ik een lijkbleke Michael, vanuit een hoekje van het restaurant in het Bredase Novotel, waar ik de krant zat te lezen, het ene na het andere Duveltje naar binnen gieten. Na bij de kassa te hebben afgerekend, strompelde hij bijna richting uitgang. Twee medewerkers van de bediening probeerden hem te weerhouden in zijn bolide te stappen. Vergeefse moeite.

”Boogerd eindigt in de goot”, dacht ik toen. Gelukkig kreeg ik ongelijk. Michael krabbelde op, vond nieuw liefdesgeluk bij Darya Nucci, een Russische kunstschaatster die hij bij het televisieprogramma ’Sterren Dansen op het ijs’ leerde kennen. Ten tijde van Michaels ontmaskering steunde ze hem onvoorwaardelijk.

Michael heeft afgelopen jaren enorm veel moeten incasseren, waaronder het verraad door zijn voormalige maatje Thomas Dekker, eveneens notoir beroepsleugenaar. Wonder boven wonder hield Michael, die zijn moeder Ria elke ochtend belt tijdens het uitlaten van zijn hond, zich staande. Dat typeert hem. Zijn verbeten vechtlust!

Moeder Ria, vader Rien, broer Rini - allemaal lieve mensen - moeten zeer opgelucht zijn geweest dat teammanager Michael Zijlaard van hoofdsponsor Roompot, de man van Leontien van Moorsel, hem weer in de armen sloot. Het geluk dat Michael nu uitstraalt, vind ik aandoenlijk. Het zij hem zéér gegund. De wrok en de frustratie die ik ooit tegen hem koesterde als gevolg van zijn list en bedrog, zijn al lang begraven. Pas later realiseerde ik me dat de oorzaak hiervan deels bij mij lag. Ik worstelde wat met mezelf.

Spijt? Nou nee! Spijt heeft geen zin en lost niets op. Nooit!

'Een enorm ingrijpende gebeurtenis'

Echtpaar geeft cheque aan kraamafdeling ADRZ voor 'het vergeten kind'

GOES - De kinder- en kraamafdeling van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) is 2018 goed begonnen. Van het echtpaar Adan uit Vlissingen kregen de artsen en verpleegkundigen een cheque van 1700 euro overhandigd. Ze besteden het goed goed.

Het echtpaar Adan kreeg als bedankje een bloemstukje voor de cheque die zij schonken aan het ADRZ. FOTO BO VAN SCHEYEN Foto: Bo van Scheyen

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze gaan het geld gebruiken om ouders van stilgeboren kinderen iets mee te geven ter herinnering aan hun overleden kindje. "Iets wat helaas meerdere keren per jaar voorkomt."

Foto: Bo van Scheyen

En elke keer is het een ontzettend verdrietige gebeurtenis, zegt obstetrieverpleegkundige Angelique Schalkwijk van het ADRZ.

Verdriet

“Op het werk blijf je professioneel handelen als zoiets gebeurt, maar als een kindje in de baarmoeder overlijdt gaat niemand dat in de koude kleren zitten. “Daar praat je als collega’s met elkaar over”, zegt Angelique. “Ook met mijn ouders deel ik mijn emoties. Je hebt veel hoogtepunten, maar stuit helaas soms ook op intens verdriet.”

Dit maakte veel indruk op haar vader en moeder, want het Vlissingse echtpaar besloot het geld dat ze kregen voor hun 60-jarig huwelijk aan de kinder- en kraamafdeling te schenken. “Ze hebben zelf zes gezonde kinderen en wilden zo iets doen voor ouders van stilgeboren kinderen. Ik stond met mijn mond vol tanden toen ze het vertelden. Ik vind het echt een enorm hartverwarmend gebaar.”

Ingrijpend

De afdeling kan het geld goed gebruiken. De artsen, verlos- en verpleegkundigen en het ondersteunend personeel op de kinderafdeling in Goes wilden iets voor ouders van stilgeboren kinderen doen. “Je kunt ze niet zomaar wegsturen. Het zijn immers ouders die helaas al met lege handen naar huis gaan, omdat hun kindje is overleden. Dat is een enorm ingrijpende gebeurtenis. Wij wilden iets voor ze doen”, legt Angelique uit. “Mensen stellen zich op een kindje in en dan opeens is er niets. Je ziet hun levens opeens een andere wending nemen.”

Herinnering

Al een paar jaar geven de verpleegkundigen van de kinder- en kraamafdeling aan deze ouders een herinneringsdoosje met een dekentje, een kaartje en eventueel een voet- of handafdrukje. De extra zorg wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

'We zijn blij met alles wat we krijgen'

De afdeling is hiervoor afhankelijk van giften.

Er was al eens een bijdrage van de stichting Vrienden van het ADRZ en de Lions Club heeft wel eens geld ingezameld. “We zijn blij met alles wat we krijgen en we gaan heel zorgvuldig met het geld om. We doen heel erg ons best en krijgen daar veel dankbare reacties voor terug.”

KV Atlas organiseert 20e Rammekensloop op 3 februari 2018 te Ritthem

RITTHEM - Zaterdag 3 februari houdt KV Atlas voor de 20ste keer de Rammekensloop. U kunt zich opgeven voor de trimloop van 5 of 10km of de wandelroute van 10km welke over hetzelfde parcours gaat als de 10km trimloop.

Start van dit evenement is om 14.00uur aan de Zuidwateringstraat 5, 4389TT te Ritthem bij het clubgebouw. Daarbij wordt dit jaar ook een Kids run georganiseerd van 1,8km. De start van deze run is om 13.30 uur. U kunt zich nu al inschrijven voor een gereduceerd bedrag tot vrijdag 26 januari 24.00 uur op de website: www.rammekensloop.nl . Op deze website kan u dit nalezen en wat het inschrijftarief is. Op de dag zelf kan u zich ook aanmelden van 13.00 tot maximaal 13.45 uur in het clubgebouw. De Rammekensloop is ook te volgen op facebook pagina: https://www.facebook.com/Rammekensloop [l]

Wie is wie

De Schelde door de lens van Dert. muZEEum wil graag weten wie er op deze foto staan. FOTO GEMEENTEARCHIEF VLISSINGEN. Dert

VLISSINGEN - Het muZEEum wil graag weten wie er op deze foto staan en wat we zien.

Onder de inzenders verloot het muZEEum twee gratis toegangskaarten. Daar zijn deze en 149 andere foto's te zien.
Het is bekend dat de foto is genomen in oktober 1975 tijdens de feestelijkheden vanwege het 100-jarig bestaan van de KMS Kegelbaanwedstrijden. Wie heeft er gewonnen?[l]

De Schelde door de lens van Dert - muZEEum (Gemeentearchief Vlissingen) Foto: Dert

Het is geven en nemen als je platina wilt halen

ARNEMUIDEN - Het klinkt misschien als een cliché, maar toch is het voor de volle honderd procent waar. "Je moet kunnen geven en nemen als je zo lang bij elkaar wilt blijven", zegt Neeltje Dieleman uit Arnemuiden. Zij kan het weten, want zondag is ze maar liefst 70 jaar getrouwd met Lein Dieleman.

Lein en Neeltje Dieleman zijn nog altijd dolgelukkig met elkaar. FOTO EUGÈNE DE KOK

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op de droge, maar koude 14e januari van 1948 gaven ze elkaar het ja-woord in het toenmalige gemeentehuis in Ritthem. Ze kenden elkaar al een paar jaar. “Ik was in de oorlog verplicht te rijden voor de Wehrmacht en moest op een gegeven moment naar de overkant. Zo’n reis maakte je toentertijd in twee dagen en ik en mijn paarden overnachten in Ritthem, op de boerderij van de ouders van Neeltje”, vertelt de in Wissenkerke geboren Lein Dieleman.

Schaatsen

Het klikte meteen tussen de twee. Later, tijdens een rondje schaatsen in Nieuw- en Sint-Joosland, sloeg de vonk definitief over.

En die vonk is er zeven decennia later nog steeds. “Hij heeft een makkelijk karakter en is altijd goed voor me geweest”, zegt de 92-jarige Neeltje over haar man. “Als ik iets niet weet of het lukt, kan ik altijd bij haar terecht”, noemt de één jaar jongere Lein één van de goede eigenschappen van zijn echtgenote. “Je moet ook nooit lang met elkaar ruziën. Daar heb je helemaal niets aan”, weet Neeltje. "Het is geven en nemen in een huwelijk."

Het echtpaar heeft jaren geboerd op boerderij Braakenburg in Arnemuiden. Nadat ze de grond moesten verkopen voor woningbouw ging Lein aan de slag in de spouwisolatie bij de Firma Boot in Kortgene.

Koeien

Neeltje heeft haar man altijd geholpen op het land. “We zijn jarenlang heel vroeg opgestaan, rond half vijf, om de koeien te melken. Daarna was het de kinderen wakker maken, hun boterhammen smeren en ze naar school brengen om vervolgens weer verder te werken.”

'Ik kan altijd bij haar terecht'

En het waren nogal wat boterhammen, want Lein en Neeltje zijn de trotse ouders van zeven kinderen: zes zonen en een dochter. Daar zijn inmiddels dertien kleinkinderen elf achterkleinkinderen bijgekomen.

Frankrijk

Neeltje is blij dat haar kinderen allemaal goed terecht zijn gekomen. Twee zoons wonen in Frankrijk. “Daar hebben ze een boerderij. De ene in Normandië, de andere in de omgeving van Tours. Meer dan dertig jaar zijn we regelmatig heen en weer gereden om ze te helpen op het land. Ze hebben het daar goed naar hun zin. We hebben achterkleinkinderen waarmee we niet kunnen praten, omdat ze geen Nederlands spreken.” Een andere zoon is getrouwd met een Sloveense en woont in de voormalige Joegoslavische republiek.

Ook zijn er nog enkele kinderen verspreid over Nederland. Alleen Piet en Rien wonen nog op Walcheren. Als er wat is, bellen Lein en Neeltje hen en staan ze zo op de stoep. De buurman steekt ook af en toe de helpende hand toe.

Het helpt Lein en Neeltje, die beiden een wandelstok hebben maar verder goed gezond zijn, om zelfstandig te blijven wonen. Weg willen ze nog lang niet Arnemuiden. “We kijken hier alle kanten op en hebben een schitterend uitzicht”, zegt Lein vanuit zijn stoel bij het grote raam in de woonkamer. “Tijdens oud en nieuw hebben we om twaalf uur nog genoten van het siervuurwerk”, lacht Neeltje in de stoel ernaast. “Schitterend, vonden we dat.”

Het echtpaar viert het 70-jarig huwelijk zondag met het grootste deel van haar kinderen. De zoons in het buitenland kunnen door werkzaamheden pas later in het jaar naar Nederland komen. Dan is er wellicht nog een groot feest[l]

Korte berichten

Korte berichten

Senioren Inloop Leger des Heils: Gezelligheid voor senioren, aandacht voor elkaar, spelletjes en eigen inbreng. Elke tweede dinsdagmiddag van de maand is er bij het Leger des Heils aan Het Zwin 1 in Middelburg van 14.00-16.00 uur een senioren inloop, vanaf 9 januari. U kunt komen en gaan wanneer u wilt. Alle senioren van 55+ zijn van harte welkom. Info: Tel. 0118-614877 / 06-51217659, E-Mail: korps.walcheren@legerdesheils.nl.
CreaBea: Samen met anderen gezellig creatief bezig zijn en/of een kopje koffie drinken? Haken, breien, kaarten maken, tekenen, kleuren, kledingreparatie met de naaimachine, spelletjes doen, advies krijgen en vaardigheden aanleren. Met ingang van dinsdag 9 januari start het Leger des Heils in Middelburg met een Crea Café. Het Crea Café is open van 10.00-12.00 uur op de 2e en 4e dinsdag van de maand. Het Crea Café is een inloopochtend; kinderen zijn ook welkom. Kom eens langs bij het Leger des Heils aan Het Zwin 1 in Middelburg. Meer info: telefoon 0118-614877 / 06-51217659, e-mail: korps.walcheren@legerdesheils.nl.
Omgaan met iemand met dementie: Manteling organiseert in samenwerking met een casemanager dementie de cursus 'Omgaan met mensen met dementie '. In vier bijeenkomsten wordt informatie gegeven over de verschillende vormen van dementie en hoe je het beste om kan gaan met het veranderende gedrag van de dementerende. De cursus gaat zoveel mogelijk uit van de knelpunten van de deelnemers. Data: maandag 22 en 29 januari en 12 en 19 februari van 19.30-21.30 uur. Locatie: Porthos, St Sebastiaanstraat 12 in Middelburg. Aanmelden en informatie bij Manteling: 0118- 553530 of info@mantelingwalcheren.nl. In het najaar wordt een middagcursus georganiseerd. [l]

9 / 40

11 / 40

'Iedereen is welkom op Winterfeest van OVK'

ARCHIEFFOTO DENNIS OVERBEEKE Foto: Dennis Overbeeke

KOUDEKERKE – Ondernemersvereniging Koudekerke organiseert voor de derde keer een Winterfeest op het Dorpsplein. Dit jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 13 januari. In de verwarmde en overdekte tent presenteren zo'n vijftien ondernemers zich op een verrassende manier. Diverse kinderactiviteiten zorgen ervoor dat het Winterfeest leuk is voor jong en oud.

DOOR JESSICA ROVERS

“Vanaf 16.00 uur kan iedereen genieten van live muziek, eten, drinken en gezelligheid”, laat Wilma de Groot van de werkgroep weten. “Vorig jaar was het heel slecht weer en omdat we graag willen dat bezoekers wat langer blijven, hebben we dit jaar gekozen voor een verwarmde tent. Het Winterfeest biedt vermaak aan iedereen en geeft ondernemers van Koudekerke de kans zich eens op een andere manier te presenteren.”

Nieuwjaarsreceptie

Zo verkopen de garagebedrijven snert en bieden zij de mogelijkheid een potje te sjoelen en spelletjes te doen. Een schildersbedrijf verkoopt Mexicaans eten en de Emté organiseert een bierproeverij. Ook leden van de scouting doen mee. Zij verzorgen de kinderactiviteiten, zoals het schminken. Het geheel wordt muzikaal omlijst door een dj/zanger. “Het aanbod van eten en drinken is heel divers”, vertelt Wilma. “De ondernemers doen iets anders dan normaal, maar kunnen wel reclame maken voor hun bedrijf. Het is een leuke manier om het nieuwe jaar te beginnen. Het Winterfeest is een soort nieuwjaarsreceptie.”

Gezelligheid

Ook al zijn alle deelnemers lokale ondernemers, toch trekt het evenement volgens Wilma ook veel bezoekers van buiten het dorp. “Het mooie en bijzondere van Koudekerke is dat het altijd erg goed bezocht wordt door de randdorpen. Koudekerke is goed bereikbaar en overal is het gratis parkeren. Het is grappig om te zien dat veel mensen van buiten het dorp ons weten te vinden op bijvoorbeeld Koningsdag. Er is hier denk ik net een ander soort gezelligheid dan in de stad.”

Net zoals voorgaande edities gaan de opbrengsten van het Winterfeest naar het goede doel. Dit jaar is dat Scouting De Valkeniers en Harmonie Voorwaarts. “De ondernemers doen ook een bepaalde bijdrage en de opbrengst van de drankverkoop wordt gedoneerd. We hopen dit jaar zo'n vijfhonderd bezoekers te ontvangen en met de opbrengst de twee verenigingen te ondersteunen.” [l]

Column: Ma Belle Amie

In 1757 werd Jacobus Bellamy geboren in onze stad en klom op van bakkersknecht naar dichter. Zijn geboortehuis is het huidige Stadscafé De Dighter aan het Bellamypark 30. Hij studeerde aan de universiteit van Utrecht, de stad waar hij reeds op 28-jarige leeftijd overleed en werd begraven. Amsterdam noemde het Bellamyplein naar hem.

Ons Bellamypark dateert van 1909. Toen werd de toenmalige Koopmanshaven grotendeels gedempt en omgevormd tot stadspark. De fontein uit 1884 werd na de Tweede Wereldoorlog verplaatst van het Betje Wolffplein naar het Bellamypark (ter hoogte van het huidige café De Concurrent).

Het park heeft een rijk muziek- en festivalverleden. De mooie panden echoën de klanken van fanfare tot hedendaagse topartiesten. Ter hoogte van Cuisine Sake Sushi stond voor de oorlog een muziektent.

Hoewel de oorlog veel schade toebracht aan de huizen en het park is er zeker na de laatste opknapbeurt van de gemeente en de particulieren die de mooie panden hebben gerestaureerd een geweldige locatie met zicht op zee gekomen.

Het park waar Joe Bonamassa speelde en zijn solo’s naar open zee dreef als begin van zijn rijke carrière, of andere grote artiesten waren te beluisteren zoals Walter Trout, Rory Block, BLØF, Rowwen Hèze, Lucky Dube, Roosbeef, de Deltaband en Scharretjoe.

Ach Bellamy je t’aime.

Ik betrek dit maar even op het onderzoek van Professor Ad Vingerhoets van de universiteit van Tilburg. Dit leert dat het ophalen van mooie herinneringen het zelfvertrouwen van mensen oppept en hen meer vertrouwen geeft in de toekomst. Nou, dat kunnen we in het nieuwe jaar gebruiken. Als nu ook eindelijk eens de Kleine Markt wordt aangepakt, want daar liggen ook zoveel herinneringen. Daar werd bijna de boekdrukkunst uitgevonden. Nu de panden nog om de herinnering in beeld te krijgen.

Onze burgemeester is een jonge bewoner van onze stad en meldt onder de indruk te zijn van wat er allemaal in 2017 is gepresteerd. Geef dan eens een schop aan dat marktpleintje!

Wat een wonderstad.

John Meijboom

Coördinator Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC)

Coördinator John Meijboom (l) van de VOC bezoekt topkok Raymond de Jonge van brasserie De Gecroonde Liefde. “Voor mij is duurzaamheid en voedselbereiding 1 + 1 = 3. Goede verse producten en geen overbeviste soorten”, legt De Jonge uit. Het restaurant bevindt zich naast het Muzeeum waar de naam de gecroonde liefde wordt gevonden bij de collectie schepen van Michiel de Ruyter. Samen met brasserie Jong vormen de panden een mooie zeventiende-eeuwse gevelgalerij met decoratieve pilasters. [l]

Kerkelijk leven in Middelburg & Vlissingen

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 14 januari: 9.30u en 16.30u ds. H. Peet, Sliedrecht
GKv Kruiskerk
Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Zondag 14 januari: 9.30u A.S. de Vries; 16.30u A.S. de Vries
Gereformeerde Gemeente
Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u.
Gereformeerde Gemeente
Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u.
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 14 januari: 10.00u ds. Tjaard Barnard, Barendrecht
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 14 januari: 9.00u en 10.45u ds. B.J.P. de Bruin; 17.30u ds. M.J. van Oordt, Bodegraven.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Zondag 14 januari: Hoeksteen 9.30u Ds. Jacobine Scholte de Jong viering Heilig Avondmaal; Hofpleinkerk 9.30u Ds. Jan Nauta viering Heilig Avondmaal; Nieuwe Kerk 10.00u Ds. Paulien Couvée viering Heilig Avondmaal.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Zondag 14 januari: Spreker; E. Leune.
Volle Evangelie Gemeente Sion
In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.
Joodse Gemeente Zeeland
Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Zondag 14 januari: 10.00u Gespreksdienst, br. J.W. Zondervan
Christengemeenschap Gem. Zeeland
Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Diensten vinden plaats op de zaterdagochtenden om de veertien dagen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Centrum
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.
Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat
'Geredja Bethlehem', Rijnstraat 40, Middelburg.
City Alive Church
Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Tel. 06-50455693. info@cityalive.nl
Pinkstergemeente
Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.30u.
Rooms Katholieke Kerk
H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, 's woensdags om 19.00u.
Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.
Leger des Heils Korps Walcheren
't Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw.
Volle Evangelie Gemeente WCM
Worship Center Middelburg. U bent van harte welkom in onze wekelijkse samenkomsten op zondagen, aanvang 14.00u. Adres: gebouw van Het Leger des Heils, Het Zwin 1, 4335 XT, Middelburg.
Oud-Katholiek Zeeland

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Erediensten op zondag om 10.00 en 17.00u.
Geref. Gem. in Nederland
Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 14 januari: 9.30u ds. TJ. Kelemen, Urk; 14.30u ds. v. d. Woesteijne, Strijen
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. M.B. van den Akker, Nieuwerkerk a/d IJssel; 16.30u Ds. M. Klaassen

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Protestantse Gemeente
Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 14 januari: 10.00u Kerkdienst in Ritthem

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 14 januari: 9.30u ds. P. Melse, Vrouwenpolder

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. R.. Veldkamp uit Rotterdam.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Erediensten iedere zondag 10.00u.

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Vrije Evangelische Gem. Maranatha
Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u.
Gereformeerde Gemeente
Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle.

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Gereformeerde Gemeente
Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u.
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. G.J. Smit uit Middelburg

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE
Gereformeerde Gemeente

Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Gereformeerde Gemeente
Noordweg 34, Oostkapelle, 0118-592223. Erediensten op zondag zie: saronkerk.nl
Protestantse Gemeente
Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst; 14.30u Ds. Ph.A. Beukenhorst, m.m.v. Brassband Crescendo, Dienst voor mensen met beperking.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 14 januari: 9.30u HA ds B Schaaij, Vrouwenpolder; 14.30u dienst
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 14 januari: 10.00u ds. G.J. Buunk, Middelburg

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Erediensten op zondag om 10.00u. Zondag 14 januari: Dorpskerk 10.00u ds.N.F.Vlaming dienst van Schrift en Tafel, kindernevendienst, cèche,

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 14 januari: 10.00u ds. Steenks in Veere; 10.00u ds. de Buck in Gapinge

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 14 januari: 10.00u ds.J.Beijer.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. P. van Oosten Johanneskerk

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE
Protestantse Gemeente
Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 14 januari: 10.00u ds. F.v.Vliet (Zaamslag)

KERKELIJK LEVEN DOMBURG
Protestantse Kerk
Markt 8, Domburg.
St. Willibrordkapel
Badhuisweg 4, Domburg. Diensten zaterdag om 19.00 uur.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 14 januari: 10.00u ds A. Jobsen, Opstandingskerk

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Het Apostolisch Genootschap
Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u.
Pinkstergemeente
Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u.
Zuidpoort Christen Gemeente
Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl
Jehovah's Getuigen, gem. Vlissingen
Koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen, verlengde Bonedijkestraat 279. Doordeweekse vergadering: dinsdag 19.15u, woensdag 19.15u. Weekendvergadering: zaterdag 18.30u, zondag 10.00u.
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 14 januari: 9.30u ds.Seong; 16.30u ds.Stolper.
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.00u. Zondag 14 januari: 9.30u leesdienst; 16.00u leesdienst
Nieuw Apostolische Kerk
Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u.
Volle Evangelie Gemeente Beréa
Gildeweg 29, Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u. www.bereavlissingen.nl
R.K. Onze Lieve Vrouwekerk
Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat.
Volle Evangelie Gemeente Filadelfia
Dr. Stavermanstraat 61-63, Vlissingen. Eredienst: zondag 10.00u. Gebedsdienst: woensdag 19.00u. www.filadelfia-vlissingen.nl
Evangelie Gemeente 'De Blinkende Morgenster'
Papegaaienburg 1 (winkelcentrum papagaaienburg) Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Zondag 14 januari: 09.30u Sint Jacobskerk, ds. W. Alserda

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Evangeliegemeente De Wijngaard
Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomsten om 10.00u, zie www.de-wijngaard.nl
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg.
Protestantse Gemeente Oost-Souburg
Zondag 14 januari: Open Haven 9.30u Ds. Eeuwout van der Linde; De Zoute Viever 19.00u Dhr. J. Almekinders


KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG
Leger des Heils Walcheren
Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u.
Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten
Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u.

KERKELIJK LEVEN RITTHEM
Protestante Gemeente Ritthem
Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

Kerkelijk leven in Middelburg & Vlissingen

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 14 januari: 9.30u en 16.30u ds. H. Peet, Sliedrecht
GKv Kruiskerk
Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Zondag 14 januari: 9.30u A.S. de Vries; 16.30u A.S. de Vries
Gereformeerde Gemeente
Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u.
Gereformeerde Gemeente
Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u.
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 14 januari: 10.00u ds. Tjaard Barnard, Barendrecht
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 14 januari: 9.00u en 10.45u ds. B.J.P. de Bruin; 17.30u ds. M.J. van Oordt, Bodegraven.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Zondag 14 januari: Hoeksteen 9.30u Ds. Jacobine Scholte de Jong viering Heilig Avondmaal; Hofpleinkerk 9.30u Ds. Jan Nauta viering Heilig Avondmaal; Nieuwe Kerk 10.00u Ds. Paulien Couvée viering Heilig Avondmaal.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Zondag 14 januari: Spreker; E. Leune.
Volle Evangelie Gemeente Sion
In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.
Joodse Gemeente Zeeland
Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Zondag 14 januari: 10.00u Gespreksdienst, br. J.W. Zondervan
Christengemeenschap Gem. Zeeland
Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Diensten vinden plaats op de zaterdagochtenden om de veertien dagen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Centrum
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.
Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat
'Geredja Bethlehem', Rijnstraat 40, Middelburg.
City Alive Church
Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Tel. 06-50455693. info@cityalive.nl
Pinkstergemeente
Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.30u.
Rooms Katholieke Kerk
H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, 's woensdags om 19.00u.
Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.
Leger des Heils Korps Walcheren
't Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw.
Volle Evangelie Gemeente WCM
Worship Center Middelburg. U bent van harte welkom in onze wekelijkse samenkomsten op zondagen, aanvang 14.00u. Adres: gebouw van Het Leger des Heils, Het Zwin 1, 4335 XT, Middelburg.
Oud-Katholiek Zeeland

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Erediensten op zondag om 10.00 en 17.00u.
Geref. Gem. in Nederland
Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 14 januari: 9.30u ds. TJ. Kelemen, Urk; 14.30u ds. v. d. Woesteijne, Strijen
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. M.B. van den Akker, Nieuwerkerk a/d IJssel; 16.30u Ds. M. Klaassen

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Protestantse Gemeente
Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 14 januari: 10.00u Kerkdienst in Ritthem

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 14 januari: 9.30u ds. P. Melse, Vrouwenpolder

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. R.. Veldkamp uit Rotterdam.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Erediensten iedere zondag 10.00u.

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Vrije Evangelische Gem. Maranatha
Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u.
Gereformeerde Gemeente
Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle.

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Gereformeerde Gemeente
Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u.
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. G.J. Smit uit Middelburg

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE
Gereformeerde Gemeente

Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Gereformeerde Gemeente
Noordweg 34, Oostkapelle, 0118-592223. Erediensten op zondag zie: saronkerk.nl
Protestantse Gemeente
Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst; 14.30u Ds. Ph.A. Beukenhorst, m.m.v. Brassband Crescendo, Dienst voor mensen met beperking.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 14 januari: 9.30u HA ds B Schaaij, Vrouwenpolder; 14.30u dienst
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 14 januari: 10.00u ds. G.J. Buunk, Middelburg

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Erediensten op zondag om 10.00u. Zondag 14 januari: Dorpskerk 10.00u ds.N.F.Vlaming dienst van Schrift en Tafel, kindernevendienst, cèche,

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 14 januari: 10.00u ds. Steenks in Veere; 10.00u ds. de Buck in Gapinge

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 14 januari: 10.00u ds.J.Beijer.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 14 januari: 10.00u Ds. P. van Oosten Johanneskerk

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE
Protestantse Gemeente
Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 14 januari: 10.00u ds. F.v.Vliet (Zaamslag)

KERKELIJK LEVEN DOMBURG
Protestantse Kerk
Markt 8, Domburg.
St. Willibrordkapel
Badhuisweg 4, Domburg. Diensten zaterdag om 19.00 uur.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 14 januari: 10.00u ds A. Jobsen, Opstandingskerk

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Het Apostolisch Genootschap
Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u.
Pinkstergemeente
Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u.
Zuidpoort Christen Gemeente
Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl
Jehovah's Getuigen, gem. Vlissingen
Koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen, verlengde Bonedijkestraat 279. Doordeweekse vergadering: dinsdag 19.15u, woensdag 19.15u. Weekendvergadering: zaterdag 18.30u, zondag 10.00u.
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 14 januari: 9.30u ds.Seong; 16.30u ds.Stolper.
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.00u. Zondag 14 januari: 9.30u leesdienst; 16.00u leesdienst
Nieuw Apostolische Kerk
Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u.
Volle Evangelie Gemeente Beréa
Gildeweg 29, Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u. www.bereavlissingen.nl
R.K. Onze Lieve Vrouwekerk
Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat.
Volle Evangelie Gemeente Filadelfia
Dr. Stavermanstraat 61-63, Vlissingen. Eredienst: zondag 10.00u. Gebedsdienst: woensdag 19.00u. www.filadelfia-vlissingen.nl
Evangelie Gemeente 'De Blinkende Morgenster'
Papegaaienburg 1 (winkelcentrum papagaaienburg) Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Zondag 14 januari: 09.30u Sint Jacobskerk, ds. W. Alserda

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Evangeliegemeente De Wijngaard
Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomsten om 10.00u, zie www.de-wijngaard.nl
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg.
Protestantse Gemeente Oost-Souburg
Zondag 14 januari: Open Haven 9.30u Ds. Eeuwout van der Linde; De Zoute Viever 19.00u Dhr. J. Almekinders

KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG
Leger des Heils Walcheren
Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u.
Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten
Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u.

KERKELIJK LEVEN RITTHEM
Protestante Gemeente Ritthem
Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

Heb jij ook last van #MeToo op je werk?

Foto: Shutterstock

Heb jij op je werk ook last van #MeToo? MeToo is de hashtag op Twitter en andere sociale media die in oktober vorig jaar viraal ging. Wie #MeToo plaatst geeft daarmee aan met seksuele intimidatie of aanranding te maken te hebben gehad.

De hashtag kreeg grote populariteit nadat Hollywood-producent Harvey Weinstein van seksuele intimidatie was beticht door verschillende vrouwen.

Lichaam

Seksuele intimidatie komt helaas ook op de werkvloer voor. Zo kan een gesprek met een collega al snel de verkeerde kant op gaan, terwijl je dat in het begin misschien helemaal niet zo in de gaten hebt. Een complimentje is leuk, heel veel complimenten is wellicht wat overdreven. En het wordt helemaal te gek als in die complimentjes ook nog eens je lichaam ter sprake komt. Dan wordt het tijd om aan de rem te trekken als je daar helemaal niet van gediend bent.

Tik

Ook niet helemaal in de haak: gesprekken met de collega die steevast dezelfde richting uit gaan en waarbij het helemaal niet belangrijk is wat je op je werk doet, maar meer wat er bij jou allemaal tussen de lakens gebeurt; een tik op je billen in plaats van een high five; en de baas die je net iets te vaak vraagt om nog even na te blijven voor niet bepaald werkgerelateerde zaken. Wees op je hoede bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer![l] FOTO SHUTTERSTOCK

Bijna 9 van de 10 achterdeursloten gewoon slecht

VLISSINGEN - Nederlandse achterdeuren zijn voor het overgrote deel (88,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken*. Met 'slecht' bedoelen experts, dat een inbreker moeiteloos binnen 3 minuten een slot kan openbreken. Een kwart (25,3%) van de achterdeuren heeft zelfs zulk zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant, dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen de minuut binnen staat. Respondenten die in de afgelopen 5 jaar een inbraak(poging) meemaakten, hebben hun achterdeur vaker op een goede manier beveiligd (16,6%) dan personen die geen inbraak(poging) ervoeren (10,4%).

Onwetendheid
"Dat zo'n groot deel aangeeft hun achterdeur gewoon slecht beveiligd te hebben, ligt aan onwetendheid. Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn, maar ze hebben er geen idee van, dat het voor een inbreker dan toch een fluitje van een cent is om binnen te komen", aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.
In het onderzoek is daarom ook gevraagd of men van plan is om direct of op de korte termijn een beter slot te (laten) plaatsen, als het hen duidelijk zou zijn dat zij zo'n slecht slot hebben. Maar liefst 87% geeft aan dat te gaan doen. Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 55.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. "Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Begin dan in ieder geval met je achterdeur, want daar wordt het meest ingebroken."
Daar kun je uiteraard een expert bij halen, maar met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl) kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Als je aan de hand van de foto's ziet dat je zelf een slecht slot hebt, helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren. Ook hier biedt de website uitkomst; klik op de postcodecheck en zie meteen welk bedrijf bij jou in de buurt kan helpen met de montage. Ben je zelf handig, dan vind je via de postcodecheck de dichtstbijzijnde doe-het-zelf-zaken om je goed te adviseren.

Cilindertrekken
Inbrekers hebben het bij een kwart van de achterdeuren echt gemakkelijk, meer dan een minuutje en een tang en schroevendraaier hebben ze niet nodig. Ook bij zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben ze maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken, die op ruim de helft van de achterdeursloten (55,1%) toegepast kan worden. Zelfs zeer stevig, stalen beslag, dat vanuit de binnenzijde is vastgeschroefd, blijkt hier niet tegen bestand. De methode is een paar jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast, tegenwoordig zelfs door de gelegenheidsinbreker. Bij deze methode schroeft hij een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilindertrekker op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt.
In reactie op deze inbraakmethode heeft de industrie zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. Slechts 12% van de achterdeuren is momenteel met dit beslag uitgerust. Velen hoeven het voor de prijs van het beslag niet te laten, het is al voor ongeveer 50-60 euro te koop.

Stichting
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Om zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbraken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. Werd in 2012 nog 91.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan in 2016 was dit gedaald naar 55.000. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en november. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Nauta Veilig en SecuProducts in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.
Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl
* onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder 828 huishoudens in september 2017 [l]

België wint het jeu de boules snerttoernooi in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 7 januari werd het jaarlijkse Jeu-de-Boules Snerttoernooi gespeeld op de terreinen van Club Jeu de Boules Middelburg.

Met dit toernooi wordt het nieuwe jaar ingeluid. Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door Van Der Valkhotel Middelburg, die de "snert" beschikbaar stelde. Er kwamen 38 teams op af uit Zeeland, Brabant en België. Gestreden werd om aantrekkelijke prijzen in natura in de spelvorm van doubletten (een team bestaat dus uit 2 personen). De start was om 10.00 uur en pas om 18.30 uur kon het eindsignaal gegeven worden, een bewijs dat men vol overgave aan dit toernooi deelnam voor een hoge eindpositie. Uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn en ging de hoofdprijs dit jaar naar het Belgische team van Patrick van Lent. Alle overige prijzen van het hoofdtoernooi, het B-toernooi en de troostprijzen gingen naar de deelnemers van de thuisclub van Middelburg. Terugkijkend kan men opnieuw spreken van een zeer geslaagd Snerttoernooi. Meer weten? Kijk op www.cjbm.nl [l]