08. Vlissingse Bode

21 maart 2018

08. Vlissingse Bode 21 maart 2018


Vlissingen kan geen vuist maken tegen Goes

Foto: Bennie Krajenbrink

VLISSINGEN - VC Vlissingen had zondag weinig in te brengen tegen Goes. De Bevelandse hoofdklasser won op eigen veld met 2-0. Francis Kabwe Manengela en Daniël Wissel maakten de goals. Kort voor rust kwam Goes op voorsprong. Vrijwel meteen na de pauze verdubbelde ze de score. Het team van John Karelse probeerde wel iets, maar had weinig in te brengen. Goes staat nu vierde, Vlissingen zevende.[l] FOTO BENNIE KRAJENBRINK

MuZEEum in Vlissingen krijgt extra geld en extra taken

Gemeente Vlissingen en Zeeuws maritiem muZEEum maken afspraken

gang kazematten vliss Foto: RUBEN OREEL

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen verhoogt haar subsidie aan het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen. Met dit extra geld gaat het museum meer taken uitvoeren.

DOOR BRITTA JANSSEN


In tegenstelling tot eerder gemaakte bezuinigingsafspraken tussen het muZEEum en de gemeente Vlissingen verhoogt Vlissingen de gemeentelijke bijdrage aan het museum met 60.000 euro, maakte de gemeente Vlissingen vorige week bekend. Dat wordt vanaf 2019 jaarlijks 221.000 euro.
Het muZEEum, gevestigd aan de Nieuwendijk, moet naast haar basistaak, het beheren van de gemeentelijke historische collectie, ook meer bezoekers naar de havenstad trekken.

'Museum ontwikkelt

programma's'

Dit moet de museumorganisatie bewerkstelligen door bijvoorbeeld nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

Taken
Het muZEEum gaat als onderdeel van de nieuwe afspraken ook de collectie moderne beeldende kunst van de gemeente Vlissingen beheren. 'Op deze manier kan het publiek kennismaken met hedendaagse kunst die vaak ook met Vlissingen is verbonden', lieten de twee partijen vorige week woensdag in een gezamenlijk persbericht weten.
Het historisch erfgoed van Vlissingen - de Oranjemolen, Oostbeer en Kazematten, allemaal gelegen langs de Westerschelde - wordt straks ook inhoudelijk beheerd door het museum aan de Nieuwendijk. Op deze locaties ontwikkelt het museum programma's en activiteiten.

Depots
Eind 2017 besloot het Vlissingse college van burgemeester en wethouders al het Zeeuws maritiem muZEEum eenmalig 60.000 euro te verstrekken voor het wegwerken van achterstanden bij het collectiebeheer.

'Ook geld voor

verbeteren depots'

Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders zegde vorige week ook een eenmalige bijdrage toe van 25.000 euro in 2019 voor het verbeteren van de depots van het Vlissingse museum. [l]

Leerlingen van Het Vlot planten een zomerlinde. FOTO MARIELJATEN BRUGGENCATE   Foto: Marielja ten Bruggencate

Het Vlot plant
'smakelijke' boom
voor bijen

Foto: Ruben Oreel

'Een opleiding is helaas te duur'

Imkers geven zomerlinde cadeau bij Boomfeestdag

Leerlingen van Het Vlot planten een zomerlinde. FOTO MARIELJATEN BRUGGENCATE   Foto: Marielja ten Bruggencate

VLISSINGEN – Imkersvereniging Walcheren bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat onder andere met een cadeau aan de drie Walcherse gemeenten. Samen met basisschoolleerlingen en wethouders planten de imkers drie zomerlindes. In Vlissingen gebeurde dat woensdag, op Nationale Boomfeestdag. “Deze bomen hebben heerlijk ruikende bloesem, waar de bijen dol op zijn,” verklaart Monique Jankowski, voorzitter van Imkersvereniging Walcheren.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Tijdens de Nationale Boomfeestdag, dit jaar op woensdag 14 maart, is het gebruikelijk dat wethouders en leerlingen bomen planten. De eer van de jubilerende imkersclub is ten beurt gevallen aan basisschool De Golfslag in Domburg, de Regenboogschool in Middelburg en basisschool Het Vlot in Vlissingen.

Bestuiving

In Vlissingen, in het parkje bij de kruising van de Irislaan met de President Rooseveltlaan, hielp wethouder Josephine Elliott woensdag met de viering van Boomfeestdag. “Het planten van bomen vind ik erg belangrijk”, vertelt ze. “We hebben in Vlissingen een goed beleid voor het onderhoud van oude bomen en aanplant van nieuwe bomen.”
De jarige imkersvereniging heeft bewust gekozen voor zomerlindes als cadeau aan de gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg. De bomen kunnen heel oud worden en zijn geliefd bij bijen. Jankowski: “Als imker vind ik het heel belangrijk dat er voldoende bomen, struiken en planten voor bijen zijn. Bijen zijn nodig voor de bestuiving van planten, dus we hebben ze hard nodig.”

Uitsterven

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heeft Imkersvereniging Walcheren een lespakket samengesteld waarmee de imkers langs scholen gaan. De imkers zijn ook langs geweest op Het Vlot. Sofiya Bouziani (12) en Nossaiba Bouziana (11) vonden het een interessante les. Sofiya: “De imker heeft honing laten zien en we konden het ruiken. Ook hebben ze laten zien waarom we goed voor bijen moeten zorgen. Want als de bijen uitsterven, zal de mens ook binnen vier jaar uitsterven.” Deze laatste uitspraak is een voorspelling van Albert Einstein, die toevallig op 14 maart geboren is. “Of het precies zo is weet ik niet,” zegt Jankowski. “Maar dat bijen een zeer belangrijke rol spelen staat toch wel vast.”

Bijenvolk

De Imkersvereniging Walcheren telt zo’n 45 leden. Voorheen waren het voornamelijk gepensioneerde mannen die lid waren, tegenwoordig zijn het steeds meer jongeren en vrouwen die imker willen worden. “Imkers zijn betrokken bij de maatschappij en bij de wereld. In een bijenvolk herken je samenwerking en taakverdeling. Als mensen kunnen we nog veel van bijen leren. Het is een prachtig klein beestje.”

Tijdcapsule

De nationale Boomfeestdag wordt ieder jaar in maart gehouden om kinderen ervan bewust te maken dat het planten van bomen bijdraagt aan klimaatverbetering. De aanplant van bomen en bossen helpt bij het tegengaan van de opwarming van de aarde.

'Leerlingen Het Vlot

plantten ook capsule'

De Boomfeestdag vond vorige week voor de 62e keer plaats. Bij het planten van de zomerlinde stopten de leerlingen van Het Vlot in Vlissingen een tijdcapsule in de grond. In de capsule zitten tekeningen en wensen van de kinderen voor de toekomst. Nossaiba schreef dat ze hoopt advocaat of dokter te worden. Maar dat kan alleen als het scenario van Albert Einstein niet uitkomt en de mens goed voor bijen blijft zorgen. De zomerlindes zullen in ieder geval hun steentje bijdragen. [l]

'Inspireren door een spiegel voor te houden'

Léonie Dieleman bundelt verhalen over Afrikaanse jaren in boek

Léonie Dieleman te midden van haar leerlingen in Afrika. FOTO PRIVÉBEZIT Foto: Picasa

OOST-SOUBURG - Léonie Dieleman, afkomstig uit Oost-Souburg, is nadat zij twaalf jaar lesgegeven heeft in Mozambique terug in Zeeland. Op verzoek van een uitgever heeft zij de levenslessen die ze in Afrika in haar eigen lesmethode integreerde gebundeld in het boek ‘De vrouw die zeven koeien waard was’.

DOOR JESSICA ROVERS

Naar eigen zeggen is Dieleman overdonderd door alle media-aandacht voor het boek. Vooral omdat het idee voor het uitgeven ervan niet van haar zelf kwam. “Ik heb tijdens mijn werk in het buitenland veel nieuwsbrieven geschreven om mijn achterban te informeren”, vertelt ze. “Na een aantal jaar begon ik reacties te krijgen; mensen vonden dat ik leuk schreef en werden er door geïnspireerd. Misschien komt het ook doordat ik dingen niet mooier maak dan ze zijn”.

Negentig

Dieleman wilde zelf niet naar een uitgever stappen, maar een bekende van haar deed dat wel. Ze werd gevraagd de nieuwsbrieven over haar belevenissen zo te herschrijven dat ze geschikt waren voor publicatie.
Dit resulteerde in een boek met vijf thematische hoofdstukken. “In één hoofdstuk staat mijn werk centraal en de levenslessen die ik daarbij gebruikte over onder andere vriendschap, de aidsproblematiek en man-vrouwverhoudingen."

'Klassen van tachtig,

negentig kinderen'

De andere hoofdstukken gaan over cultuurverschillen, corruptie, de kerk en over Afrikaanse verhalen. De titel van het boek verwijst naar zo'n verhaal. Op school stond ik voor klassen met tachtig, negentig leerlingen en moest ik alles uit de kast trekken om hen te boeien. Daarvoor gebruikte ik vaak een verhaal, dat ik koppelde aan een bepaald onderwerp."

Spiegel
Dieleman geeft zogenaamde 'life skill lessen' aan Afrikaanse jongeren en verpakt deze lessen in pakkende verhalen. En het werk van deze Nederlandse vrouw in een Afrikaanse cultuur levert ook weer nieuwe verhalen op.
De mooiste grappige, maar ook verdrietige verhalen heeft de Souburgse gebundeld in haar boek. Het resultaat is volgens de uitgever een verrassende en leerzame leeservaring voor iedereen die in de spiegel van de Afrikaanse cultuur durft te kijken.


Melk

De ondertitel 'Spiegelverhalen uit Afrika met een lach en een traan' verwijst naar de opzet van het boek. Dieleman wil er mensen mee aan het denken zetten over hoe zij met bepaalde dingen in het leven omgaan. “Ik beschrijf niet de verschillen tussen Afrika en Nederland om te kunnen zeggen 'iedereen is uiteindelijk gelijk'. Het contrast is enorm. Ik kreeg van de familie een baby'tje van wie de moeder aan aids overleden was aangeboden, omdat ze geen melk konden betalen. Vlak daarna kwam ik naar Nederland met verlof. Daar zag ik hoe boeren duizenden liters melk lieten wegstromen. Ik heb het boek niet geschreven met een bepaalde boodschap over universele waarden.

'Dieleman wil mensen

aan het denken zetten'

Het is meer bedoeld als bron waar je ideeën kunt opdoen als je in het onderwijs werkt of jeugdwerk doet, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn om naar het buitenland te gaan kunnen er wat aan hebben”.

Integriteit

Volgens de Souburgse zitten er een aantal rode draden in het boek. “Integriteit is een belangrijk aspect. Ik vind dat je een ander moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Mijn motto is: je kunt niet de hele wereld veranderen, maar je kunt wel de hele wereld van één persoon veranderen. Mensen moeten zich bewust zijn van de invloed van hun gedrag op anderen; je kan iemand afbreken of er voor zorgen dat iemand zich beter voelt.” [l]

'Ik heb weinig tijd voor contacten'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten in slechts 980 tekens, precies zeven tweets. Met haar portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Teklezghi Teweledemedhin hoopt op een betere baan. FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

DOOR HELGE PRINSEN

Teklezghi Teweledemedhin (27). Gescheiden, 2 kinderen. Geboren in Eritrea. Woont 12 jaar in Vlissingen. Medewerker Lidl op het Picassoplein.

"Op m'n 15e ben ik gevlucht vanwege mijn christelijk geloof. Alleen. Via Rode Zee en Soedan naar Libië. En uiteindelijk het AZC in Middelburg."

"Acht jaar geleden kon ik bij de Lidl gaan werken. Fijn werk. Goeie collega's. De klanten zijn belangrijk. Geven mij goeie gevoel en helpen mij."

"Als ik niet werk ben ik thuis. Heb een flat in de Hercules Segherslaan. Bevalt goed. Veel nationaliteiten. Maar ik heb weinig tijd voor contacten."

"Ja, ik mis Eritrea. Mijn ouders en familie wonen daar nog. Via de telefoon hebben we contact. Teruggaan wordt lastig. Dat is moeilijk voor mij."

"Mijn droom is betere baan hebben. Taxichauffeur of rij-instructeur. Ben een harde werker. Maar een opleiding is te duur. Kan ik niet betalen."

"Ben heel serieus met mijn kinderen. Ook dat ze gaan leren. In de zomer naar het strand een beetje ijs kopen. Is beetje leuk aan de boulevard."

De miniportretten van Helge Prinsen zijn ook te lezen op haar website www.helgeprinsen.nl en op haar Twitter-account: @helgeprinsen.[l]

Wanderlust

De onweerstaanbare drang om de wereld rond te reizen. Dat is Wanderlust. Iedere twintiger lijkt ermee te zijn besmet. Mijn Instagram-tijdlijn puilt uit van de idyllische posts van witte zandstranden en hoge bergtoppen. #lovetotravel. #blessed. #livingthelife. En dat virus heeft ook mijn beste vriendin bereikt. Zij kwam afgelopen week terug uit Nieuw-Zeeland. Waar ze een half jaar lang druk bezig is geweest met.. Ja. Geen idee eigenlijk. Ik heb wel honderd keer geprobeerd te begrijpen wat ze er nou precies uitvoerde iedere dag. En ze heeft het honderd keer uit proberen te leggen. Heel veel duidelijker werd het niet. Maar al snap ik er niets van. De foto's op haar Instagram-pagina zijn prachtig. En haar verhalen druipen van het enthousiasme. En hetzelfde geldt voor alle andere foto's en verhalen waar ik dagelijks voorbij scroll. Van mountainbiken door Nigeria. Backpacken door Oost-Europa. Van surfen in Australië. Maar al was die Wanderlust zo besmettelijk als de vogelgriep was ik een pasgeboren kuikentje in zo'n stal vol doodzieke kippen. Mij zal het virus nooit grijpen.

Ik ben namelijk nogal een buitenbeentje in het hele verhaal. Verder dan een studie in Groningen zijn mijn verhuis-avonturen nooit gekomen. Terwijl al mijn studievrienden besloten de wereld te veroveren met een backpack, keerde ik terug naar Brabant en kocht ik een huis op tien minuten fietsafstand van mijn ouders. Mijn vrienden pluizen Tripadvisor door op zoek naar de volgende verre bestemming, terwijl ik uitzoek welke lokale politieke partij ervoor gaat zorgen dat het speeltuintje voor mijn deur niet zal verdwijnen. Zij zoeken op een bergtop in Peru uit welke richting ze op willen met hun leven, ik doe dat tijdens mijn vijfdaagse werkweek op kantoor. #lovetowork. #Brabant. #livingthelife.

Een paar dagen geleden sprak ik mijn beste vriendin weer even. "Komende herfst ga ik terug naar Nieuw-Zeeland, maar dan nog langer", vertelde ze me. In mijn hoofd kwamen meteen honderd vragen op. Waarom dan? Wat doe je daar dan? Wat ga je ermee bereiken? Maar ik stelde er geen één. Ik begrijp het toch niet. Ik glimlach gewoon en ben blij voor haar. En ondertussen voel ik de onweerstaanbare drang om lekker in Brabant te blijven. Zou daar ook een woord voor zijn?[l]

Een miljoen euro voor slechte woningen

Aanvragen indienen kan tot 20 april

VLISSINGEN - De provincie heeft maandag de zevende subsidieronde van de provinciale impuls wonen opengesteld. Er is één miljoen euro beschikbaar. Met de impuls wil de provincie verpauperde woonwijken en locaties in Zeeland aanpakken. Particulieren, gemeenten en woningcorporaties kunnen een aanvraag indienen. Dat kan tot 20 april. De komende weken zijn er in acht gemeenten informatieavonden over de subsidieregeling. Deskundigen zijn dan aanwezig. In Goes is er op donderdag 29 maart van 18.00 uur tot 20.00 uur een avond van tussen 18.00 uur en 20.00 uur. In Vlissingen staan de deuren van het stadhuis open op donderdag 12 april van 18.00 uur tot 20.00 uur.[l]

Woordzoeker

De oplossing van de puzzel van vorige week was: 865[l]

Korte berichten

Korte berichten

Informatiebijeenkomst Schildklier en Schildklieraandoeningen: Donderdag 29 maart verzorgt Dr. C.K.A. van den Berge een presentatie over de schildklier en schildklieraandoeningen. Dr. van den Berge is als internist-endocrinoloog verbonden aan het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON zijn aanwezig. Informatiemateriaal is verkrijgbaar. Admiraal De Ruyter Ziekenhuis 's-Gravenpolderseweg 114, Goes. Zaal open vanaf 19.30 uur. U kunt zich online aanmelden via www.schildklier.nl

VLISSINGEN
Voorjaarsmarkt:
Stichting Wijkcentrum De Burgerij, aan de van Hogendorpweg 58a, Paauwenburg Vlissingen, heeft op zaterdag 24 maart een gezellige voorjaarsmarkt georganiseerd van 10.00 tot 15.00, met gezellige kraampjes, loterij (altijd prijs) en een verrassingslunch (graag reserveren). Voor meer info tel 0118-855523 weekdagen 13.00 tot 16.00 uur of mail kantoor@wijkcentrumdeburgerij.nl of kijk op de website www.wijkcentrumdeburgerij.nl
Voorjaarstocht wsv DVT: Op zaterdag 24 maart organiseert de Vrolijke Tippelaars uit Vlissingen haar jaarlijkse voorjaarstocht. Er zijn routes uit gezet over 5, 10, 15, 25 en 40 km in Vlissingen en omstreken. De korte afstanden zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Aan deze wandeling kan iedereen deelnemen. De starttijd voor de 25 en 40 km is 8.30 uur, de overige afstanden tussen 8.30 en 12.00 uur. We starten vanuit clubhuis Zeeland Sport, Baskensburgplein Vlissingen. Voor verdere informatie kunt U terecht op 0118-464753, 0113-381111 of wsvdvt@zeelandnet.nl
Flashback 60-ties rock en roll in de Piek: Zondag 25 maart, aanvang 16.00 uur, zaal open 15.00 uur. Flashback laat oude tijden herleven in de Piek. Dampende rock en roll uit de jaren 60! Nummers van de Stones, Beatles, Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Cliff Richard, The Shadows, CCR, etc. komen voorbij.
Boekpresentatie Joost van Driel: Bijzonder verheugd zijn wij dat Joost van Driel zijn tweede roman 'Jaren van de tijger' bij ons presenteert! Wij van Boekhandel 't Spui zijn groot fan van de eerste roman van Joost, 'In het museum' en kijken enorm uit naar dit nieuwe boek! In samenwerking met Uitgeverij Vrijdag maken we er een feestelijke zondagmiddag van! Programma: Rudy Vanschoonbeek leidt in; Rick Honings interviewt Joost van Driel; Na afloop heffen wij het glas en kunt u uw exemplaar laten signeren. Zondag 25 maart 15.00u, Boekhandel 't Spui, Oude Markt 5, 4381 ER Vlissingen. Toegang gratis.
Carillonbespeling: Omdat donderdag 22 maart de theatervoorstelling "Over de beiaardier die in een klok veranderde" plaatsvindt in het theater van Cinecity in Vlissingen, zal die dag de wekelijkse carillonbespeling van 11 tot 12 uur op de Vlissingse Stadhuistoren door stadsbeiaardier Jos Vogel in het teken staan van muziek, bewerkt door de Goese stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga. Er wordt een keuze gemaakt uit het Beiaardboek Goes 1998 (muziek van Gounod, Chopin, Schumann, Schubert, Joe Heyne, Stanley Myers en Mabel Wane). Uiteraard zal het nummer "Perfect Day" van Lou Reed niet ontbreken.

OOST-SOUBURG
Boekenmarkt: Op zaterdag 23 maart houdt muziekvereniging Vlijt & Volharding Oost-Souburg een boekenmarkt. De boekenmarkt, in het repetitiegebouw De Blazer aan Ritthemsestraat 45, is van 10.00 tot 15.00 uur. Op de markt zijn tweedehands boeken, cd's/dvd's, lp's, puzzels en spellen te koop.
Gesprekgroep 'Werken aan Rouw': Iemand verliezen van wie je houdt, grijpt diep in je leven in. Alles wat daarvoor zo vanzelfsprekend was is nu opeens veranderd. De dagen zijn leeg en lijken zonder doel. Het is of er met het overlijden ook een stukje van jou verdwenen is. Hoe kun je omgaan met het verlies? Hoe geef je vorm aan je leven zonder de ander? In de gespreksgroep wordt gepraat over thema's als de realiteit van het verlies onder ogen zien en hoe je nieuwe zin en perspectief aan je leven kunt geven. De groep wordt begeleidt door een coördinator van Manteling en van Stichting Zeeuws Verlies. woensdagmorgen 11 en 25, april. 9 en 23 mei en 6 juni van 9.30 tot 12.00 uur, Wijkcentrum "De Kwikstaart"Nagelenburg Singel 2 Oost Souburg. Aanmelden en meer informatie bij Manteling: 0118- 553530 of info@mantelingwalcheren.nl [l]

Column Jan Zwemer: 'Vroeg sportverslag'

Het was waarschijnlijk het allereerste sportverslag in een Zeeuwse krant: over het ‘vuistgevecht’ tussen Maddox en Richman aan de zuidoostpunt van Engeland bij Margate. Het gevecht viel dan ook in een ongewone periode, de Engelse bezetting van Walcheren gedurende de tweede helft van 1809. In de Middelburgsche Courant van 31 augustus kregen de Middelburgers een smakelijk verslag dat vooral hun 7.000 Engelse militaire gasten zal hebben geïnteresseerd. Weinigen zullen hebben geweten, zoals het bericht veronderstelde, dat George Maddox,‘eerder een verschrikkelijk dan kundig boxer’, al 25 jaar iedereen had verslagen. Na tien ‘toeren’ was Maddox’ hoofd echter ‘afgrijzelijk geteisterd’ en na 52 minuten werd hij verslagen weggeleid. Uiteraard waren weddenschappen afgesloten, mogelijk ook door de Engelse militairen in Walcheren, die vlakbij Margate, in Ramsgate, aan boord waren gegaan van de troepenschepen die hen op Breezand hadden afgezet. Het verslag werd om onbekende redenen herhaald in de Middelburgsche Courant van 8 september.

Zo vreemd als een boksgevecht en weddenschappen op een winnaar waren voor de mensen in Walcheren, zo vreemd waren het Zeeuwse landschap en sommige gewoonten voor de Engelsen. De officier van het 81e Regiment die zijn ervaringen tijdens de campagne neerlegde in veertien brieven naar een bevriend officier in Engeland, had bijvoorbeeld deelgenomen aan strooptochten in Zuid-Beveland. Hij schreef dat de wegen daar allemaal wat verhoogd waren aangelegd maar besefte niet dat hij had gereden op wegen die op binnendijken waren aangelegd. Historische kennis had hij toch al niet veel, uiteraard geen wonder voor een militair. Hij dacht dat de grote hoeden van de Walcherse boeren afgekeken waren van de Spanjaarden, die intussen al 235 jaar uit Walcheren waren verdreven. Verder had hij erg moeten lachen om de potsierlijke aanwezigheid van beelden en attributen uit de sfeer van de scheepvaart in tuinen. ‘Neptunus zwaait zijn drietand over een akker met kolen en je vindt een schip met volle zeilen in een zee van peterselie.’ Het gewas zal wel hebben gestaan op land van de vele pas gesloopte buitenplaatsen. Wat zijn bewondering echter opriep was de vaardigheid van kwajongens die leerden klimmen in ra’s die vastgemaakt waren aan de grotere bomen. Een echt zeevarend volk, vond hij, net Engelsen![l]

Speeltuin Lammerenburg is vanaf nu een rookvrije speeltuin

Speeltuin Lammerenburg is rookvrij.

VLISSINGEN - Speeltuin Lammerenburg in Vlissingen geeft deze week bij de opening van het buitenspeelseizoen 2018 de aftrap voor het invoeren van een rookvrije speeltuin.

De vereniging vraagt iedereen die in de speeltuin komt het terrein voortaan rookvrij te houden en zo het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil onze speeltuin kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Speeltuin Lammerenburg is rookvrij.

Wat verandert er bij Speeltuin Lammerenburg?

Iedereen is en blijft welkom in de speeltuin. Dat geldt natuurlijk ook voor rokers. Wel is het hele terrein van de speeltuin vanaf nu rookvrij. Speeltuin Lammerenburg vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het terrein. Buiten het hek hebben wij een voorziening voor rokers.

Veilig en gezond

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Longfonds: op weg naar een Rookvrije Generatie

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van longziekten. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Het Longfonds helpt kinderboerderijen en speeltuinen om rookvrij te worden. Zie ook www.longfonds.nl/rookvrij-spelen. [l]

Leerlingen als jonge ondernemers van de afdeling vrijeschool CSW Bestevaêr

VLISSINGEN - Op vrijdag 23 maart staan leerlingen van het tweede jaar van de afdeling vrijeschool van CSW-Bestevaêr op de weekmarkt in Vlissingen.

Als jonge ondernemers in de dop verkopen zij daar met hun eigen ‘onderneming’ allerlei interessante producten. In samenwerking met de organisatie "Jong ondernemen" zijn deze leerlingen met het vak economie en met ondernemen aan de slag gegaan. Ze hebben onderzocht welke verschillende ondernemerskwaliteiten iedereen heeft, ze hebben daaruit teams gevormd en ze stelden hun ondernemingsdoelen vast. Ook werd door ieder team een goed doel vastgesteld waar een belangrijk deel van de winst naar toe zal gaan. De leerlingen bruisten van ideeën, producten werden ingekocht en marktkramen gehuurd. Op deze marktdag van 23 maart vindt u een enorme diversiteit aan fair trade en zelfgemaakte producten. Maar er is ook aan de inwendige mens gedacht. Samen met een kopje koffie of thee en een stukje zelf gebakken cake of andere lekkernijen, kunt u op 23 maart de toekomstige enthousiaste jonge ondernemers aan het werk zien! Bent u benieuwd naar hun producten en wilt u hen steunen? Kom dan 23 maart naar de weekmarkt in Vlissingen! [l]

Gedicht van Jaap van Velzen

Imago

VLISSINGEN - In de Vlissingse Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van stadsbewoner Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl.

Imago


Twee enquêtes, één binnenstad
als een dubbeldate op het onderzoekspad
zolang mensen blijven vragen
'waar vind ik hier eigenlijk de stad?'
wordt elke duiding problematisch
want ieder heeft zijn kans gehad

De vragen lezen nogal eenzijdig
los van wat Vlissingen zelf wil
het streefbeeld lijkt zo te bevriezen
in een nieuwe wensengril

Nu maar wachten lezen kijken
wie met het resultaat gaat prijken

Studenten winnen vijf medailles op het NK

Winnaar cad-tekenen: Ike Vermeulen (midden).

VLISSINGEN - Van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 maart deden 13 Scalda studenten van 11 vakrichtingen mee aan het Nationaal Kampioenschap voor beroepen: Skills The Finals. De Scalda studenten wisten gezamenlijk 5 medailles binnen te halen, waarvan één gouden, één zilveren en drie bronzen.

Student Ike Vermeulen (vakrichting cad-tekenen) wist de titel ‘Nederlands Kampioen cad-tekenen’ binnen te halen. Hij won zaterdag 17 maart een gouden medaille. Student Sjanine Breen (vakrichting apothekersassistent) scoorde een zilveren plak. Studenten Harro Maljaars (vakrichting restauratietimmerman), Rachel Joziasse (vakrichting kapper) en Esmeralda Bouman (vakrichting bedrijfsadministrateur) ontvingen met hun derde plaats een bronzen medaille.
“Een nationaal kampioen cad-tekenen en 5 medailles op 13 deelnemers. Een prestatie waar we als Scalda ontzettend trots op zijn!” aldus Bianca van der Meijden, Skills coördinator binnen Scalda. “Het zijn pittige dagen waar ook de nodige emoties bij komen kijken. Naast de euforie van de winnaars zijn er ook teleurstellingen te verwerken. Iedere student doet zijn uiterste best en het is jammer wanneer dit dan niet beloond wordt met een prijs. Maar, voor ons zijn de deelnemers allemaal kanjers. Ze behoren sowieso bij de beste beroepsbeoefenaars van Nederland, dat is al een hele prestatie op zich!”
Skills Heroes The Finals is het grootste beroepen-event van Nederland. Dit jaar deden 650 talentvolle mbo-studenten mee aan het NK vakwedstrijden. Van automonteurs tot ICT-beheerders, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten. Daarmee is Skills The Finals belangrijk als talenten kweekvijver voor de arbeidsmarkt.

Vakwedstrijden
De afgelopen maanden deden ruim 10.000 mbo’ers bij Skills Heroes mee aan vakwedstrijden in verschillende richtingen. Uiteindelijk kwalificeerden ruim 650 mbo-talenten zich voor de nationale finales. Daar moeten de studenten opdrachten uitvoeren in hun vakgebied die worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. Skills The Finals wordt ook georganiseerd voor vmbo-leerlingen (Skills Talents). Afgelopen donderdag behaalde het Zeeuswse vmbo team een tweede plaats als provincieteam. Aan Skills Talents deden bijna 10.000 vmbo’ers mee.
Meedoen aan de vakwedstrijden betekent voor studenten dat zij een bijzondere leerervaring hebben die goed is voor de vakmanschapsontwikkeling en de persoonlijke vorming. De gouden medaille winnaars, waaronder Ike Vermeulen van de opleiding cad-tekenen, maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK vindt eind september plaats in Budapest.
Studenten Samuel Jongepier en Glenn Strooberg (vakrichting onderofficier Veiligheid en Vakmanschap), Michel de Nooijer (vakrichting autotechnicus), Marielle de Ridder (vakrichting apothekersassistent), Luc Huijssoon (vakrichting bouwtimmerman) Nicky Kap (vakrichting juridisch dienstverlener), Kristijan Wagenaar (vakrichting verkoopspecialist) en Daisy de Ruiter (vakrichting marketing en evenementen) vielen helaas niet in de prijzen maar mogen evengoed onder de beste mbo-studenten van Nederland scharen. Scalda nam voor de tweede maal deel aan de door Skills Netherlands georganiseerde wedstrijden.
Alle uitslagen zijn hier te vinden: http://www.skillsheroes.nl/het-kampioenschap/uitslagen-finale/ [l]

Podiumplaatsen op alle fronten voor VTV

Celine Massano, Quinty Vreeke, Gabrielle Bruins Slot, Yasmine Kloek, Julia Correia, Karen Verplanke (vlnr). Monique van Belzen

VLISSINGEN - In het afgelopen weekend is er heel wat afgeturnd door leden van de Vlissingse Turn Vereniging. In allerlei categorieën leverde dat goede resultaten op.

Allereerst werd de districtsfinale Acrogym geturnd in Breda, dit was tevens de 3e plaatsingswedstrijd voor de halve finale NK. In de categorie Damesgroep E-junior hebben Jasmijn van Noort, Julia van der Maas en Isis van der Linden een nette oefening neer gezet en behaalde hiermee de 5de plek met een puntentotaal van 20.430. In de categorie Damespaar D-junior lieten ook Kiara van Belzen en Nienke de Munter een mooie oefening zien en behaalde de 7e plek met een score van 21.380.
In de categorie Damesgroep E-senior deden twee teams mee. Gianna Roosberg, Thirza van Belzen en Eva Mouthaan behaalde met hun oefening de 4e plek met een score van 21.280. Zij staan met hun overal gemiddelde 2e reserve voor de halve finale. Team Anne But, Kyra Christiaansen en Ilze Boogaard behaalde met hun oefening de 6e plaats met een score van 20.610. In de categorie Damesgroep D-senior scoorden Gabrielle Bruins-Slot, An Mei Kodde en Yentel Wouters een puntentotaal van 20.570. in de categorie Dames paar E-senior deden er drie teams mee. Kate Vlaskamp en Anouk Vreeke turnden heel netjes waardoor ze de 3e plaats behaalden met een score van 22.410 en zijn met hun overal gemiddelde hiermee geplaatst voor de halve finale NK Acrogym. Amber van der Berg en Daniek van der Maas behaalde een score van 19.190, Lieke Koster en Leah Kas behaalde de 6e plaats met een puntentotaal van 20.700.

Kwalificatiewedstrijd Zundert
De turnsters van VTV moesten op zaterdag en zondag aan de slag in Zundert voor de 2e kwalificatiewedstrijd. Hierbij kwamen de volgende meiden in actie: Eva (pupil 1 D3), Céline, Gabriëlle, Yasmine, Quinty (pupil 2 D3), Karen en Julia (jeugd 2 H).
Het was spannend tot het einde voor Karen Verplanke, maar haar puntentotaal van 41.850 werd uiteindelijk beloond met een tweede podiumplaats. Julia Correia eindigde in dit zelfde niveau net buiten podium met 41.500 op een vierde plaats. Ook de pupillen 2 D3 turnden een nette wedstrijd. Céline Massano behaalde een tweede plaats (51.950). Yasmine Kloek eindigde op een zesde plaats (50.425), Quinty Vreeke op de negende plaats (49.825) en Gabriëlle Bruins Slot op een tiende plaats (49.800).
Op zondag was Eva aan de beurt bij de pupillen 1 D3 en wist hier een bronzen plak binnen te slepen met een puntentotaal van 47.925.

Celine Massano, Quinty Vreeke, Gabrielle Bruins Slot, Yasmine Kloek, Julia Correia, Karen Verplanke (vlnr) Foto: Monique van Belzen

Resultaten jongens Veldhoven
Dan was er zaterdag ook nog een wedstrijd voor de jongens, die zeer vroeg op weg moesten naar Veldhoven. Hier werd Sander Torbijn 4e in de categorie 4e divisie NTS18, Kaylan van de Bos 1e in de 5e divisie NTS 19 en Tymo Vermaas 9e bij NTS 16. Alles bij elkaar een heel druk turnweekend voor VTV, met goede resultaten.
Voor verdere gegevens zie de website van de vereniging: www.vtv-vlissingen.nl[l]

Brons voor Marley Boufrahi bij landelijke kwalificatie

VLISSINGEN - Bij kwalificatiewedstrijden in Waddinxveen prijkten drie turnsters van Turnschool Zeeland uit Vlissingen op de deelnemerslijst.

Bij de instappers in de categorie N1 wist Marley Boufrahi de bronzen plak te grijpen. Zij turnde een prima wedstrijd, vooral op het toestel balk en behaalde 49.933 punten. Deze score is ruim voldoende voor een plaats in de halve finale. Clubgenoot Eshana Samson werd in dit sterke deelnemersveld 18e met een totaalscore van 42.982 punten. Helaas was dit te weinig voor een plaats in de halve finale. Fleur Dingemanse, eveneens van de Turnschool, werd bij de jeugd in de 1e divisie knap 5e. Met name op sprong en balk haalde Fleur hoge punten. Zij behaalde een totaalscore van 43.767 punten wat zeker genoeg is voor een plek in de halve finale. Meer informatie op www.turnschoolzeeland.nl[l]

Vandermeersch houdt Van Randwijklezing

VLISSINGEN - De H.M. van Randwijklezing op zaterdag 5 mei in de Sint Jacobskerk in Vlissingen wordt dit jaar verzorgd door Peter Vandermeersch. Hij is hoofdredacteur van NRC Handelsblad.


VAN ONZE REDACTIE

Het thema van de 25e editie van de Van Randwijklezing is 'Waarom de journalistiek onder vuur ligt en dat (ook) zichzelf moet aanrekenen'. De Nederlands-Vlaamse journalist Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC Handelsblad. In de lezing staan de begrippen vrijheid en verdraagzaamheid centraal.

Verzetsheld
De lezing op Bevrijdingsdag is vernoemd naar schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966). De toespraak is onderdeel van het Bevrijdingsfestival Zeeland.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie, zoals over toegangsbewijzen, op www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl. [l]

11 / 40

13 / 40

31 / 40

32 / 40

33 / 40

34 / 40

35 / 40

36 / 40

37 / 40

38 / 40

39 / 40