08. Vlissingse Bode

23 mei 2018

08. Vlissingse Bode 23 mei 2018


Zowel buiten als binnen is het goed toeven

Foto: Annet Eekman

VLISSINGEN - Topdrukte op het terrein bij de Machinefabriek in Vlissingen. De tientallen foodtrucks en activiteiten op Cuisine Machine trokken van vrijdag tot en met maandag weer massa’s publiek naar het Scheldekwartier. Vanwege het lekkere weer verkozen zondag en maandag velen het gras voor de fabriekshal, al trokken de gerechten en drankjes binnen ook meer dan genoeg mensen.[l] FOTO ANNET EEKMAN

SGP vindt poster Film by the Sea respectloos

De gewraakte poster. FOTO AAT VELDHOEN Foto: Aat Veldhoen

VLISSINGEN - Lilian Janse en Cor Tromp van de SGP in Vlissingen zijn niet blij met de filmposter van Film by the Sea.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Op het ontwerp van Aat Veldhoen is een schilder, die een naakte vrouw omhelst, afgebeeld. De SGP-raadsleden zeggen veel klachten te hebben ontvangen over de tekening. “Waarom is het nodig dat een naakte vrouw in innige omhelzing met een man wordt afgebeeld?” is dan ook de eerste vraag, die de SGP stelt aan het college van burgemeester en wethouders.

Lustobject

Janse en Tromp vinden dat de poster niet past in de huidige tijd. “Wij zijn van mening dat de afbeelding van een naakte vrouw als seksueel lustobject op de poster van Film by the Sea respectloos en weerzinwekkend overkomt”, zeggen ze.

Ze noemen het kwetsend, vooral ten opzichte van vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld of intimidatie. Janse en Tromp denken dat het gepast zou zijn als iemand namens het gemeentebestuur reageert op de poster, bijvoorbeeld in de wekelijkse column op de gemeentepagina’s. “Is deze hoop van de SGP reëel of tevergeefs?”[l]

Uur langer parkeren op Zeemanserve in binnenstad

College neemt reacties op nieuw parkeerbeleid ter harte

Foto: Leonard Passchier

VLISSINGEN - Parkeren aan de Zeemanserve in de binnenstad van Vlissingen mag vanaf deze week twee uur in plaats van één.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders voert deze verlenging in na reacties van de gemeenteraad, ondernemers en inwoners op het nieuwe parkeerbeleid. Zij vinden het gastvrijer wanneer automobilisten langer mogen parkeren aan het Zeemanserve.

Sinds januari is er nieuw parkeerbeleid van kracht in de gemeente Vlissingen. Eén van de regels was een maximale parkeerduur van een uur voor het Zeemanserve. Dat stimuleert volgens de gemeente doorstroming bij de parkeerplaatsen in de straten en biedt daardoor meer parkeergelegenheid aan kortparkerende bezoekers. Ook dirigeert het langparkeerders naar de parkeergarages.

Motie

Vanwege de vele reacties op deze maatregel heeft het college van burgemeester en wethouders de parkeerduur verlengd naar twee uur.

'Drie uur vinden b&w

te lang'

Hoewel de resultaten van onderzoek naar het parkeerbeleid volgens het Vlissingse college niet aantonen dat de verlenging van de parkeerduur op het Zeemanserve nodig is, willen b&w toch tegemoet komen aan de signalen van inwoners en ondernemers, onder meer aangesloten bij de ondernemersvereniging VOC en Koninklijke Horeca.

Drie
In maart diende de Vlissingse gemeenteraad een motie in om de parkeertijd te verruimen naar drie uur. In april kwamen enkele gemeenteraadsfracties hiervoor met een initiatiefvoorstel. Deze verlenging ontraadt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad, omdat dit het nieuwe beleid ondermijnt, liet wethouder Josephine Elliott vorige week weten. [l]

WAK in straten Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In de Vlissingsestraat in Oost-Souburg, ter hoogte van Ovaa Motors, is zaterdag in het kader van het Weekend van de Amateurkunst van alles te doen. Vanaf 10.00 uur is er muziek van Vlijt en Volharding, gevolgd door een dansprogramma van KWM Countryteam en Medioburgum Walacra. Om 14.00 uur treedt Philharmonie 50 Plus op en amateurkunstenaars laat werk zien. Bij Frida van Overbeeke kunnen kinderen een beeldje van klei maken. Een week later staat Vlissingen in het teken van het WAK.[l]

Foto: Ruben Oreel

Gijs Winter is een hele lieve jongen

Foto: Marielja ten Bruggencate

Voorleesdiploma voor Vlissings
gezin

Hamza Anaam Nasab kijkt graag in prentenboeken

Voorleesexpress reikt eerste diploma uit aan Vlissings gezin

Hamza en zijn familie ontvingen het Voorleesexpress-diploma van wethouder John de Jonge. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

VLISSINGEN – De familie Anaam Nasab heeft vorige week woensdag als eerste gezin in de gemeente Vlissingen het diploma van de Voorleesexpress ontvangen. Gedurende twintig weken kwam voorleesvrijwilligster Laura Sanders (21) langs om met het gezin te lezen. “Ik ben gastvrij ontvangen en vond het iedere week weer gezellig.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De Voorleesexpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Samen met de ouders wordt er naar gestreefd dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Het gaat om gezinnen met kinderen van twee tot acht jaar.

De kinderen hebben moeite met taal omdat ze opgroeien in een taalarme thuisomgeving. Het gezin Anaam Nasab is drie jaar geleden uit Syrië naar Nederland gekomen. Hoewel beide ouders hun best doen om Nederlands te leren, blijft het moeilijk om in het Nederlands te praten. “Voorlezen is zo belangrijk, dat we ouders die het Nederlands nog niet goed beheersen aanraden in hun eigen taal te lezen en vertellen. Als ouders het voorbeeld geven is de kans vijf keer zo groot dat kinderen later ook gaan lezen”, vertelt Leni Beijer, projectleider van de Voorleesexpress Vlissingen. “Goed kunnen lezen is belangrijk voor het verdere leven.”

Prentenboek

Hamza (5), Saja (7) en Duha (9) keken elke week met plezier uit naar de komst van Laura. Als Laura op de bank gaat zitten, kruipt Duha gelijk tegen haar aan. Hamza pakt een prentenboek op schoot en Saja kijkt met grote ogen om haar heen, naar alle mensen die zijn gekomen om de diploma-uitreiking bij te wonen.

Wethouder en loco-burgemeester John de Jonge zegt dat hij heel trots is op dit gezin. “Jullie zijn de eerste familie in Vlissingen die het diploma krijgt. Ik hoop dat jullie blijven lezen.” De kinderen krijgen van Laura alle drie een prentenboek. Ze zijn er heel blij mee en geven alle aanwezigen een hand.

Initiatief

De Voorleesexpress is een landelijk initiatief en wordt op 172 locaties uitgevoerd, waaronder Middelburg en Vlissingen. De Zeeuwse Bibliotheek coördineert de Voorleesexpress. In Vlissingen wordt er in achttien gezinnen voorgelezen en staan elf gezinnen op de wachtlijst. “Er is behoefte aan meer vrijwilligers. Ze krijgen een korte cursus aangeboden en kunnen inloggen op de website van Voorleesexpress waar ze ondersteunend materiaal kunnen vinden”, vertelt Beijer. “De ouders moeten gecoacht worden en dat doet Laura heel goed.”

Cadeaus

Laura leest voor in twee gezinnen. Naast het lezen speelt ze taalspelletjes met de kinderen en praat met hen over wat ze op school gedaan hebben. “We hebben op verschillende manieren met taal gespeeld. Dat was erg leuk. Ik hoop dat de ouders hiermee door blijven gaan.”

De kinderen hebben via school een bibliotheekpas gekregen en gaan af en toe met hun moeder boekjes lenen. Met de cadeaus van Laura hebben zelf ook al een rijtje boeken waar ze in kunnen bladeren.Hamza vindt ‘Het grote flapjesboek van Kikker’ erg leuk. Binnenkort krijgen nog acht gezinnen in de gemeente Vlissingen een diploma en kunnen andere gezinnen starten met het project.

'Wij geven de mensen de tijd om wat te leren'

Zeeuws Werk zit na zwarte sneeuw in beginperiode op de goede weg

Een beeld van de werkplaats aan de Poortersweg. FOTO ADRI FRANKE Foto: Adri Franke

VLISSINGEN - Nee. Zeeuws Werk is geen sociale werkplaats, maar wel een sociale onderneming. Adri Franke heeft het de laatste maanden al vaak moeten zeggen, maar blijft het herhalen zolang het nodig is. In de werkplaats aan de Poortersweg in Vlissingen maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt allerlei producten van hout.

DOOR EUGÈNE DE KOK

“Weet je wat flowersticks zijn?” vraagt Adri Franke met het voor hem kenmerkende enthousiasme. Hij laat de langwerpige, houten stokjes, waarmee je meer ruimte in rolcontainers kunt creëren, zien en lacht. “We moeten er 60.000 maken voor Catan, een opdracht waarmee we anderhalf jaar bezig zijn.”

Het is een mooie klus voor Zeeuws Werk. De timmerwerkplaats is zo’n twee jaar geleden opgezet. In de werkplaats maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van alles van hout, van complete meubels van steigerhout tot hippe kaasplankjes tot kistjes met stukjes stookhout. Bovendien doen ze veel freeswerk voor derden. De werknemers zijn afkomstig van Orionis Walcheren, maar kunnen ook stagiaires zijn van praktijkschool Het Bolwerk en Edunova. Ze werken er een half jaar of, als ze iets meer tijd nodig hebben, negen maanden, waarna ze uitstromen naar een andere baan of (terug) naar de schoolbanken gaan. “Wij helpen ze bij het uitstromen, bijvoorbeeld door contacten te leggen met bedrijven of we zorgen voor een extra taalcursus als dat nodig is. Wat ze hier doen in de werkplaats is echter gewoon werk”, benadrukt Franke. “Het is geen dagbesteding. Wij geven de mensen wel de tijd om wat te leren. We willen dat ze hier beginnen met het bouwen aan een nieuw begin. Als je werkt, heb je een toekomst. Dat is onze boodschap.”

Werkkleding

De mensen op de werkvloer zijn langdurig werklozen, maar ook statushouders, mensen die moeite hebben om weer een plaats te veroveren op de arbeidsmarkt of jongeren die problemen hebben met leren, maar goed met hun handen kunnen werken. Ze krijgen werkkleding, elke dag een lunch en op de werkplaats, tussen alle machines, worden ze begeleid door een aantal leermeesters. “We leggen ze in de watten en geven de ruimte om te leren, maar ze moeten wel aan de bak. Doordat ze dingen maken en bij klanten komen, zien ze dat heus wel iets kunnen. Ze voelen zich gewaardeerd. Dat heeft elk mens nodig”, zegt Franke.

Staatssecretaris

Het bijzondere is dat Zeeuws Werk een ‘gewoon’ bedrijf is. “Dat maakt het in Nederland tot een uniek concept.” Toenmalig staatssecretaris Jette Klijnsma noemde het tijdens een bezoek vorig jaar een voorbeeld voor de rest van het land.

Franke heeft een aanlooptijd gekregen van de drie betrokken partijen, maar moet in financieel opzicht zijn eigen broek ophouden. Hij is dan ook voortdurend op zoek naar opdrachten voor de timmerwerkplaats. Hij heeft inmiddels een naam opgebouwd. “Ik heb in het begin veel zwarte sneeuw gezien, maar het gaat de laatste tijd goed. Franke, die zijn werkzame leven begon in de bouw en jaren technisch tekenaar is geweest, heeft mede door zijn vele vrijwilligersactiviteiten een groot netwerk in de provincie. “Veel mensen gunnen me een opdracht. En als ze eenmaal hebben gezien wat we kunnen, komen ze terug. De mensen gaan geloven in dit bedrijf.”

Kippenvel

Franke loopt wat dat betreft voorop. Via via werd hem een paar jaar geleden gevraagd de timmerwerkplaats op te zetten. Het enthousiasme druipt er vanaf.

Hij voelt zich als een vis in het water. “Ik vind het schitterend om die gasten bezig te zien. Ik krijg elke keer kippenvel als je iemand, voor wie niemand een cent gaf voordat hij hier kwam, bij ons ziet opbloeien of ziet uitstromen naar een vaste baan. Het is mooi dat ze hier kunnen werken aan hun toekomst.”[l]

Medelijden met Windsor

Toevallig hoorde ik zaterdagavond twee mensen praten over het huwelijk van de Engelse prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, anders had ik het niet geweten. Ik baalde dat ik het had gemist en was best pissig op de media in Nederland. Ik vind het jammer dat zij slechts summier aandacht hebben besteed aan het huwelijk van Harry, die toch zesde is in de lijn van troonopvolging in Engeland en de Amerikaanse actrice, die u ongetwijfeld kent van haar rol in ‘Suits’, een serie die door zender RTL in 2016 van de buis is gehaald vanwege tegenvallende kijkcijfers. Als je als publieke omroep of mediabedrijf je geld goed wilt besteden, had dan minstens een paar cameraploegen, een blik verslaggevers en vooral veel royalty-deskundigen naar Windsor gestuurd voor deze happening, die immers van onnoemelijk belang is voor Nederland.

Aan de andere kant, als ook de Nederlandse media massaal waren uitgerukt, was de druk op het toch al overbelaste stadje Windsor nog groter geweest. Toen ik de highlights van het huwelijk terugkeek, was bij mij het overheersende gevoel toch medelijden. Medelijden met de inwoners van het stadje. Zij gaan vanaf nu gebukt onder hordes toeristen, die willen zien waar de droomprins en steractrice elkaar het jawoord hebben gegeven. De inwoners wonen weliswaar in huizen waarvan velen slechts kunnen dromen, in een plaatsje dat veel weg heeft van een tekening van Anton Pieck, maar hun leven zal vanaf nu een tranendal zijn. Toeristen zullen het leven onmogelijk maken. Voor je het weet barst het er van de segways, rondvaartboten en bierfietsen. Eigen schuld? Windsor Castle is al eeuwen een officiële residentie van de Britse koninklijke familie, dus dat heeft altijd toeristen getrokken, maar toch ...

Misschien moeten de inwoners eens in gesprek met de mensen in de grachtengordel in Amsterdam. Zij begrijpen het, kennen de verschrikkingen en wellicht kunnen de Amsterdammers uitleggen hoe zij de gemeente zover hebben gekregen iets aan de ‘verpretparkisering’ van het centrum te doen. U had nog niets gehoord over deze maatregelen van Amsterdam? Dat kan, want net als de royal wedding is ook daar summier aandacht aan besteed in de landelijke media.[l]

'Ik ben een hele lieve jongen'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek 'Ik ben Vlissingen' elke week een van haar stadsgenoten in slechts 980 tekens, precies zeven tweets. Met haar portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Gijs de Winter. FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

DOOR HELGE PRINSEN

Gijs Winter (67). Getrouwd, zeven kinderen. Geboren in Paramaribo. Woont vanaf 1974 in Vlissingen. Oud-veiligheidswachter bij Dow. Straatmuzikant.

“Ik zing alleen maar over de liefde. Want daar gaat het allemaal om in het leven. Ben een hele lieve jongen. En al veertig jaar met dezelfde vrouw.”

“Vorig jaar heb ik een Surinaamse radio-award gekregen voor twee songs. Heb ook al twintig videoclips gemaakt. En 5000 volgers op Facebook.”

“Ja, er zijn er veel die van m’n muziek houden. Anders was ik al gestopt. Mensen zijn zoals het weer. Als het warm is, zijn ze guller en vrolijker.”

“Het klimaat hier bevalt me. In het zuiden is het altijd minder koud dan in de rest van Nederland. De zee straalt in de winter warmere lucht uit.”

“Vlissingen is erg mooi geworden. Toen ik hier kwam zag het er anders uit hoor. Kom jij ook uit Vlissingen? Nou, dan weet je het zeker wel hè.”

“Ik hou van een rustig leven en af en toe in de drukte gaan. Meestal sta ik bij AH XL. Een uurtje of twee per keer. Dan vind ik het weer genoeg.”

De miniportretten zijn ook te lezen op www.helgeprinsen.nl en op haar Twitter-account: @helgeprinsen.

Ontmoetingsplaats Energy Port heeft site

Platform wil samenwerken tussen bedrijven makkelijker maken

Foto: Shutterstock

MIDDELBURG - Het platform Energy Port heeft sinds vorige week een website. Het moet samenwerken in de offshore-windmarkt nog makkelijker maken. Ruim 230 ondernemingen en organisaties zijn al aangesloten. “Allemaal gerelateerd aan wind op zee”, zegt Willem den Ouden van HZ. “We delen kennis en wisselen ideeën uit, maar ontmoeten staat centraal. Wij regisseren schijnbaar toevallige ontmoetingen.” Dat is ook het belangrijkste doel van de website. “Als Zeeuws MKB-bedrijf kun je via het platform makkelijk in contact komen met een grote jongen als Ørsted”, aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “MKB'ers hebben er echt profijt van.” Zie: www.energyportzeeland.nl.[l]

Sudoku

De oplossing van de puzzel van vorige week was: leesteken[l]

Korte berichten

OOST-SOUBURG
Karolingenmarkt: Tijdens de Karolingenmarkt in Oost Souburg op zaterdag 26 mei, is het ook leuk om een bezoekje te brengen bij de kerk van Evangelie gemeente De Wijngaard in de Kanaalstraat. Op het voorplein is een gezellig terras voor een kopje koffie met gebak, frisdrank of een pannenkoek. In diverse kraampjes verkoopt men spullen voor goede doelen. Er is een grote snuffelmarkt. Een markt van 2e hands boeken en een beurs van goede, gebruikte kleding. De begintijd is 9.00 uur. De opbrengst gaat naar meerdere zendings- en ontwikkelingsprojecten. De kerk is open voor een bezichtiging, een meditatief moment of een goed gesprek.
Snuffelmarkt: Tijdens de Karolingenmarkt op zaterdag 26 mei a.s. organiseert de Protestantse Gemeente Oost-Souburg weer haar inmiddels bekende Snuffel-Rommel-Boeken en Muziekdragersmarkt. Benoemen wat we allemaal in de aanbieding hebben is onbegonnen werk. Het moet gewoon worden gezien. Alles is te zien, deels in de kerk en de bijgebouwen, maar ook in onze mooie tuin. Gelegenheid voor een kopje koffie of iets anders op het terras of in de Ark. Het kan allemaal. Goed ter been of minder goed! Alles is te bereiken. Toiletten aanwezig. Voor meer informatie? J. Adriaanse, 0118-475850 of 06-39438361 Jacadriaanse@solcon.nl Zie ook de website www.pgos.nl
Lunchconcert: Zondag 27 mei lunchconcert in de Historische Kerk Souburg met pianiste Kseniia Ivanchykova aanvang 11.30 uur. Zij brengt een programma met muziek van Schubert, Chopin, Schumann en Listz van barok tot de 20ste eeuw en dan voornamelijk de romantische stukken. Kseniia Ivanchykova is één van de talentvolste pianistes in het ten gehore brengen van deze muziek. Voor lunchconcerten zijn i.v.m. de catering kaarten alleen in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera in de Lange Zelke te Vlissingen en de Kanaalstraat te Oost Souburg en de Vrijbuiter in de Paspoortstraat te Oost Souburg. Kaarten zijn ook te bestellen via www.historischekerksouburg.nl. [l]

Cars and Coffee Zeeland

Locatie Cars and Coffee 2018 Perry van der Steen

VLISSINGEN - Cars & Coffee is een gratis sociaal evenement wat is overgewaaid uit Amerika en de laatste jaren zeer populair geworden is. Het idee is simpel: met een groep mede-autoliefhebbers genieten van een lekkere bak koffie, op een ontspannen manier verhalen uitwisselen en naar elkaars auto's kijken.

Uniek is dat bij deze eerste editie de koffie bereid zal worden door Rob Clarijs van De Zeeuwse Branding, de nummer 2 barista van de wereld*. Hij werd 2 weken geleden tweede bij 'de Olympische Spelen van de koffiewereld', Coffee Masters in Londen.

Locatie Cars and Coffee 2018 Perry van der Steen
Locatie Cars and Coffee 2018 Foto: Perry van der Steen

26 mei zijn bezoekers vanaf 11:00 uur welkom op Bedrijfsweg 16 in Vlissingen. Hier is 3000m2 ter beschikking om auto’s neer te zetten. Om 14.00 uur is het feest weer voorbij, dus wees er snel bij. Of het nu een klassieker, youngtimer of splinternieuw exemplaar betreft maakt niet uit. Iedereen mag komen! Wat mag dat dan allemaal kosten? Helemaal niks. Aan de auto werken is immers al duur genoeg. [l]

Concert oratorium De Schepping

MIDDELBURG - DV 26 mei hopen de gemengde koren De Lofstem uit Arnemuiden en het Marnixkoor uit Vlissingen het prachtige oratorium De Schepping van Johan Bredewout uit te voeren. Dit in samenwerking met de kopergroep van het Zeeuws kopercollectief. De leiding is in handen van Marien Stouten.

Het concert zal gehouden worden in de Zuiderkerk in Middelburg, Schoutstraat 1. Tevens wordt er gezongen door een jeugdkoorgroep, bestaande uit de koren Jubilate uit Arnemuiden, Blijde Stemmen uit Middelburg en de Jonge Zangers uit Vlissingen. Zij staan onder leiding van Mariët Butler. De avond begint om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis. [l]

The Backstage Comedy Tour in CineCity XL

Janvier Guzman. Foto: chloe Leenheer

VLISSINGEN - Een fonkelnieuw theaterconcept dient zich aan in de Nederlandse theaters; The Backstage Comedy Tour. Tijdens deze nieuwe, uit Groot-Brittannië overgewaaide cabaretvorm, leunen theaterbezoekers niet meer ouderwets anderhalf uur achterover in hun stoel, maar worden ze achter de schermen vermaakt door comedians.Voor het eerst krijgen de bezoekers de kans om achter de schermen van het theater te kijken. Een tour waarbij letterlijk het hele gebouw gebruikt wordt. U komt op plekken waar normaal alleen de artiest komt. Op de meest onverwachte plaatsen in het gebouw, wachten artiesten het publiek op. Denk hierbij aan de kleedkamers, de artiestenfoyer en het zijtoneel. Een kwartiertje, hooguit. Daarna gaat u weer door naar de volgende spannende ruimte en volgende act. Exceptioneel leuk voor het publiek én exceptioneel leuk voor de artiest!

The Backstage Comedy Tour is op 9 mei in première gegaan in Den Haag. Nu is een tournee langs de Nederlandse theaters gestart en is de show te zien op donderdag 31 mei om 19.30 uur in CineCity XL theater te Vlissingen.

Artiesten als Javier Guzman, Vincent Geers, Thijs van de Meeberg, Victor Luis van Es, Jim Speelmans, Kim Schuddeboom, Fabian Franciscus en Emiel van der Logt doen mee in deze productie.

Ga een geweldige avond tegemoet en mis deze unieke beleving niet! Kaarten reserveren kan via www.ccxl.nl. [l]

Clubkampioenschappen Acrogym van VTV

De Acro-gym groep van de Vlissingse Turn Vereniging Frans Boogaard

VLISSINGEN - Op dinsdag 15 mei werd door de Vlissingse Turn vereniging de eerste van drie clubkampioenschappen van dit seizoen gehouden.

De Acro-gym groep van de Vlissingse Turn Vereniging Foto: Frans Boogaard

Het betrof hier de afdeling acrogymnastiek, waarvan 22 turnsters naar de Vrijenhovenzaal waren gekomen om voor een enthousiast publiek hun oefeningen te turnen. Vier trio’s en zes duo’s, verdeeld over twee niveaus, lieten aan de kritische jury zien wat ze konden. Na een uurtje zat de wedstrijd erop en konden de winnaressen gehuldigd worden.

De uitslagen
D-Lijn:
Julia, Myrthe, Anouk 23,3; Danice, Maaike, Aylin 23,2; Gabriëlle, Yentel 23,0; Kiara, Nienke 22,8.
E-Lijn: Gianna, Thirza, Eva 23,0; Jasmijn, Isis, Julia 22,9; Amber, Daniek 22,8; Lieke, Leah 22,7; Anne, Kyra 22,0. [l]

Kerk Middelburg, Veere en Vlissingen

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 27 mei: 9.30u en 16.30u ds. W.P. de Groot, Oosterhout
GKv Kruiskerk
Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 27 mei: 9.30u A.S. de Vries; 16.30u A.S. de Vries
Gereformeerde Gemeente
Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u.
Gereformeerde Gemeente
Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u.
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 27 mei: 10.45u Mme. D. Zantingh. Organist: Albert Clement
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 27 mei: 10.00u ds. Annewieke Vroom, Amsterdam
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 27 mei: 9.00u en 10.45u dhr.P. Riemens, Arnemuiden; 18.30u ds.F. Maaijen, Zwijndrecht.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Zondag 27 mei: Hoeksteen 9.30u ds. Jan Nauta; Hofpleinkerk 9.30u ds. Johan Beijer Jeugdkerk; Nieuwe Kerk 10.00u ds. Joep Dubbink te Uithoorn m.m.v. Jeroen van Meyel, cello Jeugdkerk.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Zondag 27 mei: 10.00u Alex van Nes
Volle Evangelie Gemeente Sion
In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.
Joodse Gemeente Zeeland
Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw.
Christengemeenschap Gem. Zeeland
Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Diensten vinden plaats op de zaterdagochtenden om de veertien dagen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Centrum
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.
Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat
'Geredja Bethlehem', Rijnstraat 40, Middelburg.
City Alive Church
Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Tel. 06-50455693. info@cityalive.nl
Pinkstergemeente
Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.30u.
Rooms Katholieke Kerk
H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, 's woensdags om 19.00u.
Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.
Leger des Heils Korps Walcheren
't Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw.
Volle Evangelie Gemeente WCM
Worship Center Middelburg. U bent van harte welkom in onze wekelijkse samenkomsten op zondagen, aanvang 14.00u. Adres: gebouw van Het Leger des Heils, Het Zwin 1, 4335 XT, Middelburg.
Oud-Katholiek Zeeland

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 27 mei: 10.00u Kand. M. Diepeveen, Stellendam; 15.30u Ds. L. Groenenberg, Oud-Beijerland
Geref. Gem. in Nederland
Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 27 mei: 9.30u ds. N.J. Dekker, Almkerk; 19.00u ds. N.J. Dekker
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Zondag 27 mei: 10.00u Ds. M. Goudriaan, Ede; 16.30u Ds. M. Goudriaan, Ede

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Protestantse Gemeente
Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 27 mei: 10.00u Nieuwland, Ds. J. de Lange, Kamperland

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Zondag 27 mei: 9.30u ds. J.R. Wolthaus, Leiden

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 27 mei: 10.00u HA ds. A.C. den Hollander
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Dorpskerk zondag 27 mei: 10.00u Ds. G.J. Buunk. Dienst van Schrift en Tafel.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Zondag 27 mei: 10.00u drs. B. de Jong, Amersfoort

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Vrije Evangelische Gem. Maranatha
Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u.
Gereformeerde Gemeente
Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 27 mei: 10.00u gezamenlijke clusterdienst in Grijpskerke

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Gereformeerde Gemeente
Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u.
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 27 mei: Geen dienst. Gezamenlijke dienst in Grijpskerke

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE
Gereformeerde Gemeente

Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Gereformeerde Gemeente
Noordweg 34, Oostkapelle, 0118-592223. Erediensten op zondag zie: saronkerk.nl
Protestantse Gemeente
Gezamenlijke kerkdienst in Grijpskerke, Jacob Catsstraat 7. Zondag 27 mei: 10.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst en Ds. F. van Slooten. Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zondag 27 mei: 19.00u Oostkappel Zingt.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 27 mei: 9.30u ds. B Schaaij, Vrouwenpolder; 14.30u J. Almekinders, Vrouwenpolder
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 27 mei: 10.00u ds. G.J. Smit, Middelburg

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Zondag 27 mei: Dorpskerk 10.00u kanselruil, ds. C.G. den Hertog, Koudekerke. Kindernevendienst, crèche, koffiedrinken.

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 27 mei: 10.00u ds. M. Haas, Middelburg

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 27 mei: 9.30u ds. G. Ruitenberg.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken.

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE
Protestantse Gemeente
Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 27 mei: 9.30u ds. N.Vlaming uit Biggekerke

KERKELIJK LEVEN DOMBURG
Protestantse Kerk
Markt 8, Domburg.
St. Willibrordkapel
Badhuisweg 4, Domburg. Diensten zaterdag om 19.00 uur.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Zondag 27 mei: Opstandingskerk, 10.00u ds F. van Slooten en Ph.A.Beukenhorst gezamenlijke dienst met Oostkapelle, Aagtekerke\Domburg, Westkapelle.

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Het Apostolisch Genootschap
Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u.
Pinkstergemeente
Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u.
Zuidpoort Christen Gemeente
Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl
Jehovah's Getuigen, gem. Vlissingen
Koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen, verlengde Bonedijkestraat 279. Doordeweekse vergadering: dinsdag 19.15u, woensdag 19.15u. Weekendvergadering: zaterdag 18.30u, zondag 10.00u.
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 27 mei: 9.30u ds.Seong; 16.30u ds.Trimp.
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 27 mei: 9.30u ds. G.J. Baan; 16.00u ds. G.J. Baan
Nieuw Apostolische Kerk
Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u.
Volle Evangelie Gemeente Beréa
Gildeweg 29, Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u. www.bereavlissingen.nl
R.K. Onze Lieve Vrouwekerk
Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat.
Volle Evangelie Gemeente Filadelfia
Dr. Stavermanstraat 61-63, Vlissingen. Eredienst: zondag 10.00u. Gebedsdienst: woensdag 19.00u. www.filadelfia-vlissingen.nl
Evangelie Gemeente 'De Blinkende Morgenster'
Papegaaienburg 1 (winkelcentrum papagaaienburg) Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Zondag 27 mei: Sint Jacobskerk, 9.30u Ds. J.W. Steenbergen, Heilig Avondmaal, m.m.v. koorgroep De Vlis-singers; Ter Reede, 19.00u Ds. J. Nauta, Heilig Avondmaal

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Evangeliegemeente De Wijngaard
Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomsten om 10.00u, zie www.de-wijngaard.nl
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 27 mei: 13.00u ds. O.J. Ruff
Protestantse Gemeente Oost-Souburg
Zondag 27 mei: Open Haven 9.30u Dhr Hans Soeting; De Zoute Viever 19.00u Dhr. J. Bimmel

KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG
Leger des Heils Walcheren
Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u.
Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten
Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u.

KERKELIJK LEVEN RITTHEM
Protestante Gemeente Ritthem
Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 27 mei: 10.00u Nieuwland, Ds. J. de Lange, Kamperland

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

18 / 32

20 / 32

Toe- en afritten dicht bij Middelburg en Vlissingen

MIDDELBURG/VLISSINGEN - Vanwege onderhoud aan het wegdek zijn toe- en afritten van de A58 en N57 bij Vlissingen en Middelburg 's nachts dicht tussen woensdag 23 en zaterdag 26 mei.

De toerit van de N57 bij Middelburg richting de A58 naar Goes (nummer 38 Middelburg-Oost) is afgesloten van woensdag 23 mei 20.00 uur tot donderdag 24 mei 6.00 uur en van donderdag 24 mei 20.00 uur tot vrijdag 25 mei 6.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de toerit Middelburg (nummer 39).

Centrum

De toerit Middelburg-Centrum (nummer 39) richting Vlissingen is afgesloten van woensdag 23 mei 20.00 uur tot donderdag 24 mei 6.00 uur en van donderdag 24 mei 20.00 uur tot vrijdag 25 mei 5.00 uur. Het verkeer uit Middelburg wordt omgeleid via de N254, de Torenweg en de N57 richting Vlissingen.

Ritthem-Oost-Souburg

De toe- en afrit Ritthem–Oost-Souburg (nummer 40) is een half weekend afgesloten van zaterdag 26 mei 6.00 uur tot zondag 27 mei 00.00 uur. Ter hoogte van de toe- en afrit 40 is de Ritthemsestraat op enkele momenten gedurende de dag afgesloten. Deze afsluitingen duren maximaal 30 minuten per keer. Het verkeer wordt omgeleid via Oost-Souburg en de Sloeweg (N288) in Vlissingen.

Twee koren - één toren

Korenmiddag in de Sint Jacobskerk. O. Ansink

VLISSINGEN - De Vlissingse Oratorium Vereniging (VOV) organiseert op zaterdag 26 mei een korenmiddag in de Sint Jacobskerk te Vlissingen. De VOV heeft de Christelijke Oratorium Vereniging Te Deum Laudamus uit Kapelle daarbij als gastkoor uitgenodigd.
Dirigent van beide koren is Pim Overduin.


Het programma bestaat uit twee delen van circa 45 minuten met daartussen een pauze.
Er worden werken gebracht van Vivaldi, Händel, Haydn, Mendelssohn, Stanford, Balfour, Rutter en Prizeman. Met uitzondering van Vivaldi hebben al deze componisten een nauwe relatie met de Engelse koor- en kerkmuziek.
Verder verlenen Jos Vogel en Tonnie Nijsse hun medewerking. Zij begeleiden niet alleen de beide koren op de verschillende orgels van de Sint Jacobskerk, maar zij spelen ook allebei solo op het grote Flentrop-orgel van deze kerk.
Kerk open: 14.30 uur. Aanvang concert: 15.00 uur. Einde concert: circa 17.15 uur. [l]

Steeds minder werklozen

GOES - Het aantal Zeeuwen met een werkloosheidsuitkering blijft dalen. In vergelijking met april vorig jaar is het maar liefst met 23 procent gedaald. Ten opzichte van maart dit jaar is er 5 procent vanaf gegaan. De daling in Zeeland is net iets sterker dan de landelijke neergang. Wie nog wel een baan zoekt, doet er goed aan eens in de Zeeuwse horeca te kijken. In deze sector zijn vorig jaar 4200 vacatures ontstaan. Vooral koks, keukenhulpen en mensen in de bediening worden veel gevraagd. Dat zegt het UWV in haar maandoverzicht.[l]

25 / 32

Sporten en bewegen met een fulltime baan

Foto: Pixabay

Het hoeft geen betoog dat sporten goed is voor het lichaam. Bewegen is immers gezond. Maar hoe doe je dat met een fulltime baan en een groot gezin?

Veel mensen maken er een sport van om dat bewegen in het weekend te doen, in wat voor vorm dan ook. Op het voetbalveld, in het zwembad, met wandelen of lopen in de natuur, of door een bezoek aan de sportschool.

Sociaal

Maar heb je in het weekend een druk sociaal leven, dan wordt sporten al wat lastiger. Terwijl je wekelijks toch dat stukje bewegen nodig hebt om lijf en leden gezond te houden. Een fulltime baan waarbij je vanzelf al veel in beweging bent is dan een aardige bijkomstigheid.

Zittend

Dat ligt anders bij een kantoorbaan waar het werk vrijwel uitsluitend zittend wordt verricht. En stel dat je werk zich ook nog eens op behoorlijke reisafstand van je huis bevindt, dan blijft er in de doordeweekse dagen al weinig ruimte meer over om te sporten.

Plannen

Het is dus vooral een kwestie van strak plannen. Bedenk dat je niet elke avond anderhalf uur moet sporten. Een of twee dagen in de week is ook voldoende. En een paar keer een (stevige) wandeling 's avonds na het eten is ook een vorm van bewegen...[l] FOTO PIXABAY

Laureaten putten hoop uit Four Freedoms Awards

Indrukwekkende ceremonie in Nieuwe Kerk in Middelburg

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix waren aanwezig bij de uitreiking. Op de foto hieronder: bisschop Paride Taban. Foto: Eugène de Kok

MIDDELBURG - Misschien zaten er dit jaar geen aansprekende namen tussen de laureaten van de Four Freedoms Awards, maar hun verhalen waren niet minder indrukwekkend. Zo bleek uit de onverwachte afwezigheid van Emmanuel de Merode van de Virunga Alliance in Congo dat de laureaten schitterend werk verrichten, maar dat het niet zonder gevaren is.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Urmila Chaudhary uit Nepal. Foto: Eugène de Kok
Journaliste Fidan Ekiz reikte de award uit aan Erol Önderoglu. FOTO'S EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok
Foto: Eugène de Kok

De Belg Emmanuel de Merode was onderweg naar Middelburg, maar besloot vorig weekend op stel en sprong terug te reizen naar het Congolese natuurgebied dat hij met de Virunga Alliance probeert te behouden. Een 25-jarige parkranger met wie hij samenwerkt bleek te zijn vermoord.

Beschermen

Een duidelijk aangeslagen De Merode bedankte de Roosevelt Foundation in een videoboodschap voor de award voor vrijwaring van gebrek, maar ging vanzelfsprekend dieper in op de zoveelste moord op één van zijn medewerkers. "Ze stierf terwijl ze anderen probeerde te beschermen", zei Chantal Marijnissen, die hoofd is van een klimaatinstituut van de Europese Commissie, die de prijs in zijn plaats in ontvangst nam uit handen van astronaut André Kuipers. "Ik sta hier met een diep bedroefd gemoed", zei ze.

Moeilijk

Drie van de vier andere laureaten weten net als De Merode wat het is om zich in een gevaarlijke omgeving in te zetten voor één van de vier vrijheden van Franklin Delano Roosevelt.

Zo maakt Erol Önderoglu zich in Turkije al jaren hard voor de persvrijheid. "Het is niet mijn eerste prijs, maar dit is er één die krijg een zeer moeilijke tijd. Het gaat helaas niet beter met de persvrijheid", schetste hij de sfeer in zijn thuisland. Önderoglu kreeg voor zijn werk de award voor de vrijheid van meningsuiting. Journaliste Fidan Ekiz reikte hem uit.

Bisschop Paride Taban kreeg uit handen van schrijfster Karen Armstrong de award voor vrijheid van godsdienst. In het door oorlog verscheurde, straatarme Zuid-Soedan zet Taban zich in voor de vrede. In het door hem gestichte vredesdorp in Kuron leven mensen met verschillende levensovertuigingen in goede harmonie met elkaar. "Deze award geeft hoop aan mij, maar ook aan de miljoenen vluchtelingen voor wie wij ons in blijven zetten."

Kindslaaf

Herman van Veen overhandigde de award voor vrijwaring van vrees uit aan Urmila Chaudhary uit Nepal. Het inleidende filmpje, waarin ze vertelde op haar zesde te zijn verkocht door haar familie en haar jaren daarna als huishoudslaaf schokte de honderden aanwezigen in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Van Veen zei na afloop van de video dat hij een toespraakje had voorbereid, maar niet meer wist wat hij moest zeggen. "Woorden schieten tekort", aldus de theaterman, die kort daarvoor voor een muzikaal intermezzo had gezorgd. "Geen enkel meisje moet lijden zoals ik heb gedaan", zei de traditioneel geklede Chaudhary in haar dankwoord.

Minister

Alle verhalen maakten ook diepe indruk op Christiana Figueres Olsen uit Costa Rica. Nadat zij de International Four Freedoms Award in ontvangst had genomen uit handen van vice-premier Hugo de Jonge vroeg ze eerst applaus voor de vier anderen. Ze noemde hen, net als zichzelf, koppige optimisten en riep hen en alle anderen op door te gaan met de strijd. "Veel dingen gaan beter, maar onze taak is nog niet volbracht."

Bij de uitreiking in de Nieuwe Kerk in Middelburg waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig.[l]