08. Vlissingse Bode

7 maart 2018

08. Vlissingse Bode 7 maart 2018


Broederliefde dit jaar grote naam op Bevrijdingsfestival

Eerste namen voor grootste, gratis evenement van Zeeland

VLISSINGEN - Broederliefde en The Kik zijn de bekendste namen op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de 28e editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Broederliefde is verreweg de bekendste naam op het affiche. Het gezelschap uit Rotterdam brak na een aantal albums in 2016 door naar het grote publiek met de single ‘Jungle’, in dat jaar het meest gestreamde nummer op Spotify.

The Kik opent ‘s middags het programma op het hoofdpodium met zijn Nederlandse nummers, zowel eigen werk als covers. Memphis Maniacs is vele uren later de afsluiter op het Bellamypark. De band maakt mash-ups, liedjes die combinaties zijn van meerdere nummers. Net als de Memphis Maniacs staat het achtkoppige Bazzookas garant voor spektakel. “Het gaat een heel bijzonder concert worden”, belooft de band, die rond 17.00 uur het podium betreedt. Andere artiesten die spelen zijn Broken Brass Ensemble en Jeangu Macrooy, een singer-songwriter uit Suriname.

DJ Fedde la Grand is dit jaar met Ronnie Flex en My Baby ambassadeur van de vrijheid. Hij reist met een helikopter langs de festivals. La Grand komt om 15.00 uur naar Vlissingen waar hij op Liberty Dance de mensenmassa in beweging brengt. Naast het hoofdpodium en Liberty Dance zijn er vijf podia in de stad. Het Bevrijdingsfestival Zeeland is het grootste, gratis tfestival in de provincie.[l]

Debat voor senioren

VLISSINGEN - Speciaal voor senioren in de gemeente Vlissingen is er maandag (12 maart) vanaf 13.30 uur een verkiezingsbijeenkomst in Ter Reede in Vlissingen. Alle dertien Vlissingse politieke partijen zijn aanwezig. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart kunnen senioren vertegenwoordigers van de partijen vragen stellen. Hoe denken de Vlissingse partijen zich sterk te maken voor het belang van senioren? Thema’s die aan de orde komen zijn wonen, zorg, ontspanning, veiligheid en eenzaamheid. [l]

Boomfeestdag in Vlissingen

VLISSINGEN - Op woensdag 14 maart is het Nationale Boomfeestdag. Ook de gemeente Vlissingen viert deze jaarlijkse dag om aandacht te vragen voor het belang van groen. Deze dag plant de Vlissingse wethouder Josephine Elliott met kinderen van groep 7-8 van basisschool Het Vlot een boom in het parkje op de hoek van de Vincent van Goghlaan en Irislaan in Vlissingen. De boom is geschonken door Imkersvereniging Walcheren, ter ere van haar 100-jarig bestaan. De kinderen begraven bij de boom een tijdcapsule met wensen. [l]

Bikkels trotseren kou voor Schone Schelde

Foto: Jeroen van Opstal

RITTHEM - Warm was het niet, maar dat weerhield deze groep natuurliefhebbers er zaterdagmorgen niet van om mee te doen aan de jaarlijkse opruimactie Schone Schelde. Hiervoor waren vrijwilligers langs de oevers van de Oosterschelde en Westerschelde in touw om zwerfvuil op te ruimen. Bij fort Rammekens, langs de Westerschelde bij Ritthem, deden onder meer (buitenlandse) studenten van de HZ University of Applied Sciences dit. [l] FOTO JEROEN VAN OPSTAL

Albert Dijkstra wil nergens anders ter wereld wonen

Foto: Theo Spinnewij

Liefdesverklaring aan Westerschelde

Drie generaties Belt doen mee aan Alpe d'Huzes

Remco, Naomi, Dymphna, Paul, (daarboven) Ezra, Trudi, Ruud en Kyra. FOTO PAUL VAN CROONENBURG Foto: Paul van Croonenburg

KAPELLE - Maar liefst drie generaties van de familie Belt proberen op 7 juni de Alpe d’Huez in Frankrijk te bedwingen. Ze hopen daarmee weer veel geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Inderdaad ‘weer’, want het evenement ‘Alpe d’Huzes’ voor KWF Kankerbestrijding is binnen de familie inmiddels bijna vaste prik.

DOOR JAN-KEES DE MEESTER

In 2010 werd Naomi Belt als eerste binnen de familie gegrepen door het Nederlandse evenement in de Franse Alpen. Van meedoen kwam het toen niet, want op de originele dag was er geen plaats meer voor deelnemers. Toch bleef ze vastberaden om ooit haar sportieve steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker. “In 2015 zou ik samen met mijn man Remco de Alpe d’Huez op fietsen”, vertelt ze. “Maar wegens rugklachten kon hij toen niet meedoen. Ik ben die berg dat eerste jaar dus in mijn eentje op gefietst.”

Niet lang daarna raakten ook vader Ruud, moeder Trudi, zus Dymphna en zwager Paul in de ban van het sponsorevenement. En komende editie jaar voegt zich daar de jongste generatie, de dochter en zoon van Paul en Dymphna, voor het eerst bij. “Ezra pakt de fiets en Kyra gaat wandelend de berg op”, vertelt Paul.

Machteloos

Het gevoel van onmacht bij het verlies van vrienden of familie aan kanker trekt een wissel op de nabestaanden. Naomi: “Je wilt er zo graag iets aan doen, maar je weet niet wat.” Haar zus Dymphna voegt daaraan toe: “Dit evenement helpt je om te gaan met die machteloosheid en tegelijkertijd draag je financieel bij aan kankeronderzoek.”

“Het is heel bijzonder”, zegt Paul. “Blijdschap en verdriet liggen die dag heel dicht bij elkaar.” Zijn vrouw bevestigt dit: “Er staan bij iedere haarspeldbocht kaarsen voor getroffen familieleden en vrienden. Als je daar passeert is er verstilling, terwijl er verderop langs de route oppeppende muziek wordt gedraaid en supporters staan te juichen. Het is een groot contrast, maar tijdens de Alpe d’Huzes kan en mag dat naast elkaar bestaan.”

Olifanten

Vorig jaar haalden ze met zijn zessen 7800 euro op voor KWF Kankerbestrijding tijdens Alpe d'Huzes. Remco geeft aan dat het lastig wordt om die opbrengst te evenaren. “Voor sponsorgeld doen we toch vaak een beroep op andere familieleden en wat dat betreft vissen we allemaal natuurlijk zo’n beetje in dezelfde vijver.” Maar de familie zamelt ook op andere manieren geld in. “Als daarmee productiekosten zijn gemoeid, betalen we die zelf, maar de opbrengst gaat in zijn geheel naar het goede doel”, aldus vader Ruud Belt. “We verkopen bijvoorbeeld winkelwagenmuntjes met ons logo, een fietsend olifantje, erop.” Daarnaast brengen de Belts zoveel mogelijk knuffelolifanten aan de man. “Daar kun je heel lekker mee knuffelen”, weet de 8-jarige Ezra. De olifant heeft voor het team duidelijk een bijzondere betekenis. Het is Naomi’s lievelingsdier, het zit in hun teamnaam (d’Huez Elephants), maar er zit nog meer achter. Remco vertelt: “Het logo is getekend door mijn nichtje. Haar vader overleed vorig jaar aan kanker.”


'Kaarsjes voor
getroffenen'

Kanker komt vaak akelig dichtbij. Zo vertelt Ruud dat de ziekte aan zijn kant van de familie vaker voorkomt. “Mijn broer is er ook aan overleden. Maar ik ben ervan overtuigd dat je kanker met goed onderzoek op termijn kunt veranderen in een chronische ziekte.”

Steun
Kijk voor meer informatie op
https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/dhuezelephants. De verrichtingen van de Zeeuwse familie zijn te volgen via Facebook

www.facebook.com/dhuezelephants/. [l]

Spinnewijn heeft zwak voor ruige Westerschelde

Na boek over Oosterschelde brengt De Groote Roeibaerse nu boek uit over andere zeearm

De bron van de Westerschelde in het Franse plaatsje Gouy. FOTO THEO SPINNEWIJN Foto: Theo Spinnewijn

KLOETINGE - Hij mag dan al jaren in Kloetinge wonen en altijd een winkel hebben gehad in Zierikzee, als geboren en getogen Vlissinger stroomt het water van de Westerschelde door zijn aderen. “Het is mijn rivier”, zegt uitgever Theo Spinnewijn van De Groote Roeibaerse. Zijn nieuwe boek ‘Westerschelde, portret van een open zeearm’ verschijnt donderdag.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De grote containerschepen zijn blikvangers op de Westerschelde. FOTO ALEXANDER HOOGSTRATE Foto: Theo Spinnewij

Het is een logisch vervolg op het boek over de Oosterschelde dat hij twee jaar geleden uitbracht. “Jarenlang moest ik elke dag heen en weer over de Zeelandbrug naar Zierikzee, waar ik eigenaar was van boekhandel De Vries”, vertelt Theo Spinnewijn in zijn huiskamer in Kloetinge. “Misschien ben ik wel 8000 keer over die brug over de Oosterschelde gereden. Het schepte een band met de rivier, maar ik ben en blijf een man van de Westerschelde. Hij spreekt me iets meer aan. De Oosterschelde is schitterend met zijn flora en fauna en de rust, maar de Westerschelde is ruiger. Kijk alleen maar naar alle industrie langs het water.”

Spinnewijn heeft tot zijn 19e in Vlissingen gewoond, zag de Westerschelde dus bijna dagelijks vanaf de dijken, nam tijdens de zomers regelmatig een duik in het water en werd jarenlang elke ochtend wakker van de toeters op de scheepswerf De Schelde, die net zo onlosmakelijk met de Westerschelde is verbonden als Spinnewijn. “Toen ik in Eindhoven stage liep bij een boekhandel werd ik nog steeds elke morgen wakker om half acht”, lacht de oud-boekhandelaar, schrijver, fotograaf en uitgever.

Gastbijdragen

Schepen zie je volop terug in het dikke, vierkante boek dat vol afbeeldingen staat en net als het exemplaar over de Oosterschelde meerdere gastbijdragen van burgemeesters van gemeenten langs de rivier en bijzondere ‘Westerschelde-gerechten’ van chefkoks kent. Typisch voor dit boek is de aandacht voor de bedrijvigheid, de schepen en het loodswezen en natuurgebieden als Waterdunen en de Hooge Platen. Er zijn zelfs drie hoofdstukken geschreven door een heuse Westerschelde-fan: Alexander Hoogstrate, die als kapitein zeevaart veel heeft gevaren op de rivier en nu in Kruiningen aan de oevers woont. Ontroerend is het verhaal van Kees Wolfert, die als kind de Watersnoodramp meemaakte in Zeeuws-Vlaanderen. “Dat verhaal hoor je niet zo vaak, terwijl ook hij vreselijke dingen heeft zien gebeuren.”

Jupiter

Een apart hoofdstuk is er voor de MSC Jupiter, het containerschip dat vorig jaar vastliep in het Nauw van Bath. Duizenden mensen kwamen een kijkje nemen naar de kolos, die pas ‘s avonds kon worden losgetrokken. “Ik was op weg naar Breskens om foto’s te maken op de Hooge Platen, maar ik miste het fietspontje. Ik hoorde het nieuws en ging als een speer naar Bath. Een buitenkansje. Ik ben foto’s gaan maken. ‘s Avonds ben ik terug gegaan. Toen heb ik anderhalve kilometer moeten lopen. Zo druk was het."

Spinnewijn en zijn vrouw zijn voor het boek naar Frankrijk getrokken. In Gouy bezochten ze de bron van de Westerschelde. “Een simpel klein putje”, zegt Spinnewijn, wijzend op een afbeelding in het begin van het boek. “Het is toch niet te geloven dat hieruit zo’n rivier ontstaat.” In de bladzijden daarna zie je hoe de Westerschelde steeds breder wordt en loopt door Frankrijk, België en natuurlijk Zeeland. Een van de laatste hoofdstukken gaat over Westkapelle. “Niemand weet waar de Westerschelde stopt, maar velen denken dat het ergens tussen Zoutelande en Westkapelle is.” Gwen van der Wel-Gutteling, die het hoofdstuk heeft geschreven, is daarvan overtuigd. Als medewerker van VVV Zeeland kent ze alle mooie plekjes rondom de zeearm. “Maar het wezen van de Westerschelde ligt voor mij toch nog altijd bij het einde, bij de monding: Westkapelle.”

‘Westerschelde. Portret van een open zeearm’ is uitgegeven door De Groote Roeibaerse en te koop in alle Zeeuwse boekhandels. ISBN: 9789081135696. Meer: www.degrooteroeibaerse.nl.[l]

Hond moet meeuwen verjagen

Foto: DNA Beeldbank/Laat Zeeland Zien/Ben Biondina

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen laat ‘zo lang als het nodig is’ iemand van het bedrijf Eco Consult uit Oud-Vossemeer met een hond rondlopen op het afgesloten deel van het Scheldekwartier. Daarmee wil ze voorkomen dat daar meeuwen gaan broeden. Meeuwen zijn beschermde vogels. Als de meeuwen een broedplek op het stuk grond zouden vinden, zou dat het bouwrijp maken vertragen. “En we moeten daarmee door, want er is veel belangstelling”, zegt wethouder John de Jonge van de gemeente Vlissingen. Het gaat om het deel van het Scheldekwartier waar woningbouwprojecten staan gepland. Op de rest van het terrein en in de stad mogen de vogels gewoon hun gang gaan.[l] FOTO BEELDBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA

'Ik ben een rasechte Vlissinger'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek 'Ik ben Vlissingen' elke week een van haar stadsgenoten in slechts 980 tekens, precies zeven tweets. Met haar portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Albert Dijkstra zou geen andere plek weten waar hij zou willen wonen. FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

DOOR HELGE PRINSEN

Albert Dijkstra (50). LAT. Twee dochters. Geboren in Vlissingen. Opleider bedrijfshulpverlening. Coördinator strandbeheer Vlissingen en EHBZ (zeezoogdieren).

“De populatie zeehonden is in 20 jaar tijd vertienvoudigd. Jaarlijks vangen we er zo’n 80 op. Het aantal meldingen van vinvissen en andere exoten neemt ook toe.”

“Iets wat typisch bij Vlissingen hoort zijn de vloedgolven van de schepen. Ieder jaar zie je dat badgasten verrast worden dat hun spulletjes wegspoelen.”

“In de zomer moeten we steeds vaker uitvaren om mensen uit zee te halen die door de sterke stroming de vaargeul zijn in gedreven. Vaak bij het Nollehoofd.”

“Er zijn Vlissingers die de pier weer terug willen. Met onze scheepvaart is dat echt onmogelijk. Maar verbreding van de Nolledijk zou een mooi alternatief zijn.”

“De kust van Vlissingen is geweldig. Stranden waarop je een halfjaar kunt wonen. Het nautische aspect hier moeten we nog veel meer uitdragen vind ik.”

“Mijn Vlissingen-gevoel? Heb je een makkelijkere vraag? Ja, ik ben een rasechte Vlissinger. En ik zou echt geen andere plek weten waar ik zou willen wonen.”

De miniportretten van Helge Prinsen zijn ook te lezen op haar website www.helgeprinsen.nl en op haar Twitter-account: @helgeprinsen.

Zweedse puzzel

De oplossing van de puzzel van vorige week was: scootmobiel[l]

Fotoclub FCDD start jubileumjaar met expositie

Expositie stadhuis. Marianne Pennarts

VLISSINGEN - Met een jubileum expositie op zelf ontworpen en gemaakte ezels start fotoclub FCDD vanaf 1 maart tot 1 april hun 30 jarig jubileum met een fotoexpositie in het Stadhuis van Vlissingen!

We hebben onze leden (26 tot 70+) de vrije hand gegeven qua onderwerp en presentatie wat geleid heeft tot een zeer divers aanbod van foto's. Om de veertien dagen komen 20 clubleden met een gezamenlijk enthousiasme voor fotografie samen in de Kwikstaart te Oost-Souburg. We proberen als club een divers programma aan te bieden en iedereen is welkom om een keertje te komen kijken op een van deze avonden. info@fcdd.nl. Onze jubileum expositie is nog te zien tijdens kantooruren tot en met 1 april in het Vlissingse stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. [l]

Vijfde thriller voor Ellen De Vriend

Ellen De Vriend met haar nieuwste thriller 'De erfgename'.

VLISSINGEN - Schrijfster Ellen De Vriend publiceerde deze week haar vijfde thriller 'De erfgename'. Haar nieuwe boek speelt zich weer gedeeltelijk af in Zeeland. Ze signeert zaterdag 17 maart van 14.00 tot 16.00 uur in boekhandel 't Paard van Troije.

Zaterdag 14 april promoot ze haar boek tijdens de Bookstore Day bij boekhandel De Vries in Zierikzee. Haar nieuwe boek 'De erfgename' gaat over horecaondernemer Britt, die al zesentwintig jaar gelukkig getrouwd is met accountant Richard. Samen hebben ze drie dochters, vier koffiebars en een bestaan waar velen jaloers op zijn. Een romantisch weekendje weg met z'n tweeën is er door alle drukte bij ingeschoten en daarom genieten ze met volle teugen in een bed & breakfast in Zeeland. Als Britt na haar ochtendwandeling terugkeert naar de B&B, blijkt deze verdwenen evenals Richard...

Net als haar twee eerdere thrillers 'Vermist' en 'Geruisloos' is dit boek uitgebracht bij Karakter Uitgevers in Uithoorn, waar ook Jill Schirnhofer en Jet van Vuuren voor schrijven. Beider eerdere thrillers van Ellen De Vriend werden goed ontvangen door het publiek. [l]

Medailles voor Turnschool Zeeland

Vlnr: Marley Boufrahi, Frederique Snijders, Fleur Dingemanse, Daniek Witlox, Yara Helleman. PR

VLISSINGEN - Bij de regiokampioenschappen in Terneuzen, afgelopen weekend, mocht Turnschool Zeeland uit Vlissingen heel wat medailles mee naar huis nemen.

Zaterdag werden de meerkamp finales geturnd en zondag de toestelfinales. Zondag won Yara Helleman bij de junioren in de 1e divisie goud op brug en balk en zilver op zowel vloer als sprong. In dezelfde categorie was er een gouden plak voor Daniek Witlox op sprong en brons op de toestellen brug, balk en vloer. Goud was er ook voor Marley Boufrahi bij de instappers N1; zij mocht op het hoogste podium na de balkfinale. Bij de senioren in de 1e divisie won Frederique Snijders zilver op sprong en brons op brug. Fleur Dingemanse greep bij de toestelfinales helaas naast de medailles.
Bij de meerkampfinales op zaterdag wist Amy Quakkelaar bij de categorie jeugd N3 de bronzen medaille te veroveren. Fleur Provoost werd bij de pupil 1 N2 14e en Marit van Laere bij de jeugd 2e divisie 4e.[l]

NIEUWDORP - Om de binnenvaartsector een hart onder de riem te steken en om de sector te laten weten dat er wordt opgekomen voor hun belangen, organiseert de SGP-Statenfractie een Zeeuws binnenvaartontbijt. Iedereen uit de sector is van harte welkom om op een laagdrempelige wijze met een aantal bestuurders/politici uit de provinciale en landelijke/Europese politiek in gesprek te gaan over de kansen en uitdagingen waar men dagelijks mee te maken heeft.

Harry van der Maas (gedeputeerde binnenvaart Provincie Zeeland), Bert-Jan Ruissen (lijsttrekker Europese verkiezingen en fractievolger SGP Tweede Kamer) en Ad Dorst (portefeuillehouder namens de SGP-Statenfractie) gaan het gesprek aan met de aanwezigen.
In overleg met de Zeeuwse afdeling van BLN Schuttevaer zijn verschillende onderwerpen, waaronder veiligheid op de Westerschelde, schutten en spuien, ontgassingsmogelijkheden, ligplaatsen, infrastructuur waterwegen, bebouwing aan vaarwegen, (milieu-)regelgeving en bediening van sluizen en bruggen op de agenda gezet.
Dat dit ontbijt wordt gehouden is uniek. Onder het genot van een croissantje en een verse jus, kunnen de aanwezigen op een informele en laagdrempelige manier hun zorgen uitten, problemen aankaarten en wensen aandragen bij de provinciale en landelijke bestuurders/politici. Na afloop van de gesprekken zullen de bestuurders aangeven wat zij met de gehoorde informatie gaan doen in de politiek. Geef de sector een stem, het is absoluut de moeite waard!

Aanmelden
Het ontbijt vindt plaats op zaterdag 17 maart van 8.30-10.30 uur in restaurant Landlust te Nieuwdorp. Meer informatie en aanmelden via: zeeland.sgp.nl/binnenvaartontbijt [l]

Korte berichten

VLISSINGEN
Rommelmarkt: zaterdag 10 maart organiseert Dansgroep Vlissingen Internationaal weer een geweldige rommelmarkt, waar voor iedereen wel iets te vinden is. Van 9.00 tot 13.00u is iedereen welkom in onze danszaal in Het Bolwerk, Lindeijerlaan 8, 4386 EA Vlissingen. Dit is naast de kerk in het winkelcentrum Papegaaienburg.
Evensong: De eerstvolgende Evensong in de Sint Jacobskerk van Vlissingen zal gehouden worden op zondag 11 maart, dus deze keer de tweede zondag van de maand. Deze dienst vangt ook aan om 17 uur. Liturg is deze keer ds. Pim Steenbergen, predikant van de Protestantse Gemeente Vlissingen. Het koor de Evensingers staat onder leiding van Ineke Wijkhuijs, en het orgel wordt bespeeld door Jos Vogel, organist van de Sint Jacobskerk. Naast lezingen, gebeden en koorzang is er ook weer veel gelegenheid voor samenzang. De Evensong wortelt in de Anglicaanse traditie, waar in de kathedralen iedere dag besloten wordt met deze dienst. Iedereen is van harte welkom bij de oecumenische viering!
ConcertenVlissingen presenteert: Liefhebbers van de uit Zuid-Amerika afkomstige Tango kunnen hun hart ophalen bij het optreden van het ensemble Sexteto Recuerdo. Het is met name Astor Piazzolla die aan de Tango weer een nieuw gezicht heeft gegeven. Een aantal van zijn werken zal het Ensemble, in een bijzondere bezetting, voor het voetlicht brengen waarbij de tangomuziek wordt benadert vanuit een klassiek oogpunt. Ensemble Sexteto Recuerdo: Marijke de Jong, fluit; Evelien de Vries, klarinet; Oscar Trompenaars, saxofoon; Leo van Lierop, accordeon; Tessa Verboven, piano; Bente Jasmijn, contrabass.

OOST-SOUBURG
Openbare repetities: 50+ Dameskoor Binaeh Zuuver organiseert op 8 en 15 maart openbare repetities. U kunt kennismaken met ons koor vanaf 19.45 uur in De Blazer, Ritthemsestraat 45, Oost-Souburg. U kunt luisteren, meezingen en lid worden!
Optreden Point Quiet: Razzmatazz 10 maart om 20.30 uur Point Quiet. Al vanaf de eerste klanken, ademt de band de sfeer van het zuiden van de Verenigde Staten. De intieme alt.country van deze rasmuzikanten laat invloeden horen van onder meer Calexico, Nick Drake en Jim White. Een twaalftal instrumenten maken het optreden tot een lust voor oog en oor. Reserveren: www.razzmatazzpodium.nl [l]

Vorige week had ik contact met Ronald Koeman. Op weg naar de vriendschappelijke interlands tegen Engeland en Portugal wilde ik voor mijn sportrubriek in MAX Magazine een interviewtje met de nieuwe bondscoach. In orde, veronderstelde ik. Zware misvatting. Wat sinds 1984 geen enkel probleem vormde, bleek anders te werken. Ronald verwees me door naar de KNVB-persdienst die liet weten dat ik pas na de twee wedstrijden weer in ’Zeist’ kon aankloppen. In een persoonlijk mailtje vroeg Koeman hiervoor begrip. Ik reageerde dat ik het snapte en bedankte hem voor alle gemeenschappelijke herinneringen, met in mijn geval als hoogtepunt zijn eerste week in 1989 bij Barcelona. Fotograaf Peter Smulders en ik logeerden in het peperdure Princesa Sofia Hotel, vlakbij Camp Nou. Ongelogen: op de hotelgang voetbalde ik op blote voeten een partijtje tegen de grote Koeman. Hooguit één minuut, want met mijn kleine teen kwam ik in aanraking met een hoteldeur. Einde van het potje. “Typisch onhandige Louis”, grinnikte Smulders. Daarna verplaatsten we ons naar de sauna en hebben op het terras (een heleboel) witte wijntjes gedronken. Koeman is de juiste man op de juiste plaats bij Oranje. De perfecte ambassadeur.

In de eredivisie draait de trainerscaroussel op volle toeren. Marcel Keizer, René Hake, Alex Pastoor kregen ontslag. Erik ten Hag verruilde FC Utrecht voor Ajax. Andere trainers maakten kenbaar aan het einde van het seizoen de kuierlatten te pakken waarmee het vertrouwen van hun manschappen op slag verdween. Mitchell van der Gaag hakte ook de knoop door. Je zult zien: Excelsior zakt weg. En Stijn Vreven, de chef van NAC? Vaatje buskruit, schreef ik eerder. Dat NAC thuis het tobbende Feyenoord versloeg, was fantastisch. Hulde! Voor de spelers! Want het gedrag van Vreven, door scheidsrechter Bas Nijhuis naar de tribune gestuurd, sloeg opnieuw nergens op. In zijn contract schijnt te staan dat hij mag blijven als NAC zich handhaaft. Begrijpelijke clausule. NAC en Belgische Stijn passen niet bij elkaar. Vreven heeft iets stijlloos, iets onvlambaars, onbeheerst. Even leuk, niet lang. Stijn doet me zéér denken aan Zeljko Petrovic, ook iemand die bij overwinningen zichzelf op de borst roffelt en bij nederlagen de schuld meestal bij zijn ondergeschikten legt. Uiteindelijk graaf je daarmee je eigen graf.[l]

Vrij toegankelijke repetitie van Het Zeeuws Orkest

Hans Colijn

MIDDELBURG - Deze repetitie onder leiding van chef-dirigent Ivan Meylemans is op zondagmiddag 11 maart van 14.00 – ongeveer 16.00 uur in de Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg.

Het publiek is vrij te komen en te gaan wanneer men wil, mits er stilte in acht genomen wordt. Een openbare repetitie is een goede gelegenheid om eens ongedwongen kennis te maken met klassieke muziek en andere muziekstijlen, een voorproefje te krijgen van het concert of om eens te zien hoe een repetitie verloopt. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Gerepeteerd wordt het Spaanse programma met stukken van: De Falla, Bizet, Giménez y Bellido, Chabrier en Rimsky-Korsakov. Soliste Tania Kross is helaas niet aanwezig op de openbare repetitie. U kunt haar horen tijdens de concerten: do 15 mrt 20.00 uur Scheldetheater Terneuzen, vr 16 mrt 20.00 Theater de Mythe Goes en za 17 mrt 20.00 uur Zeeuwse Concertzaal Middelburg. Zie ook www.zeeuwsorkest.nl [l]

9 / 28

13 / 28

18 / 28

NLdoet bij Mae Uku

Midzomerfeest 2018: 9-11 augustus Foto: Mae Uku

VLISSINGEN - Tijdens de vrijwilligersdagen van het Oranjefonds NLdoet op 9 en 10 maart kan jij jezelf opgeven om 1, 2 of meerdere dagen/uren mee te draaien met activiteiten van de welzijnsstichting Mae Uku.

Meedoen als vrijwilliger is simpel; zoek de klus voor jou en meld je aan. Alleen, of nog leuker met je sportclubleden, buren, collega’s of familie! Enkele activiteiten, waarvoor jezelf op kunt geven, bijvoorbeeld op 9 en 10 maart tijdens NLdoet; op 24 maart voor OPT-bokaal ter ere van onze oudste vrijwilliger (95 jaar); van 22 t/m 26 mei te collecteren voor het Oranjefonds; op 14 juli bij de SouMiKou-Sponsorwandeltocht t.b.v. de Molukse projecten van Rit/Rock voor Maluku; van 9 t/m 11 augustus bij onze 36e editie Midzomerfeest óf bij de ondersteunende Rumah Makan, Hapjesbingo of Satehut – evenals vorig jaar - culinaire activiteiten t.b.v. het jaarlijkse wijkfeest.

Midzomerfeest 2018: 9-11 augustus Mae Uku

Tijdens NLdoet op vrijdag 9 maart wordt de werkgroep Ouderen van 10.00-11.30 uur verwacht in Mae Uku samen met beheerders die later vanaf 17.00 uur een ieder uitnodigen voor Makan Priet! Natuurlijk voor de vrijwilligers van deze 1e dag NLdoet in Mae Uku is Makan Priet gratis.

Op de 2e dag van NLdoet op zaterdag 10 maart beginnen we om 08.15 uur en verwachten we deelnemers voor de reguliere wandeltocht voor vertrek 5, 10 of 15 km. Voor een klein bedrag - inclusief koffie/thee - kan een iedereen meedoen en verwachten we de wandeltocht rond 12.30 uur af te sluiten. In de tussentijd kunnen we met de opknapbeurt van het gebouw starten en terwijl een delegatie op bezoek gaat voor de uitreiking van de actie ‘Help Nederland Vooruit’ is het afsluiten van NLdoet in Mae Uku met een gezamenlijke HighTea afhankelijk van de inbreng – met zelfgemaakte cakejes en hapjes - van vrijwilligers.

Geef jezelf op als vrijwilliger! Je bent van harte welkom. E-mail ons naar stichting@mae-uku.nl. [l]

Gerrit Wittens krijgt lintje voor inzet bij tennisclub DOS

Gerrit Wittens temidden van zijn familie. FOTO DAPHNE MOL Foto: Daphne Mol

Gerrit Wittens krijgt lintje voor inzet bij tennisclub DOS

VLISSINGEN – In het clubgebouw van tennisvereniging DOS in Vlissingen is Gerrit Wittens maandagavond koninklijk onderscheiden. Wittens zet zich al jaren in voor de club.

Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen verraste Wittens met het lintje. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, als erkenning voor zijn vele vrijwilligerswerk. Sinds 1984 is Wittens al voorzitter van de onderhouds- en sponsorcommissie van LTC DOS. 'Hij is al zo'n twintig jaar een zéér actief bestuurslid', laat de gemeente Vlissingen weten. Zijn hoofdtaak is voorzitter van de onderhoudscommissie. In die functie is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van onder meer het tennispark, de tennisbanen en de kantine. 'Hij zorgt ervoor dat het park er tip top uitziet. Daarnaast zoekt hij altijd sponsoren voor de vereniging en doet hij veel om leden te werven.'

Gerrit Wittens temidden van zijn familie. FOTO DAPHNE MOL Foto: Daphne Mol

Wijkvereniging

Gerrit Wittens was ook tussen 2009 en 2015 bestuurslid van de wijkvereniging Paauwenburg.

VLISSINGEN - Stel: u komt terug van een etentje. Op het moment dat u uw voordeur wil openen, breekt de sleutel af in het slot. Het is al donker, het regent. Wat nu? Grote kans dat u even op uw telefoon googelt naar een slotenmaker met 24-uurs dienst. Dit kan achteraf echter voor onaangename verrassingen zorgen.

Sommige bedrijven die groots adverteren met hun dag en nacht service zijn er niet zozeer op uit om u netjes te helpen, maar vooral om op een makkelijke manier veel geld te verdienen. Lilian Tieman, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), legt uit hoe u louche slotenmakers buiten de deur houdt en daarmee een torenhoge rekening voorkomt.
Op het moment dat u uw eigen huis niet in kunt, wilt u waarschijnlijk het liefst dat er zo snel mogelijk iemand langskomt om te helpen. U zal bij uw 'redder in nood' waarschijnlijk niet uitgebreid informeren naar de te verwachten kosten. Het belangrijkste is dat u snel uw huis weer in kan. Dat weten kwaadwillende slotenmakers maar al te goed. Met als resultaat: een factuur met een buitensporig hoog bedrag voor de geleverde diensten. Bedragen van 600 euro of zelfs nog veel meer komen voor. Klanten die hier niet akkoord mee gaan, worden allerminst vriendelijk te woord gestaan. Het CCV ontvangt zelfs veelvuldig meldingen van bewoners die geïntimideerd zijn.

In alle rust
Volgens Tieman kunt u veel ellende voorkomen door, al voordat de nood aan de man is, wat zaken te regelen. "Wacht niet tot het moment dat u buitengesloten bent. Maar ga nu al, in alle rust, eens op zoek naar een betrouwbare slotenmaker. Kies een bedrijf bij u in de buurt en loop er eens binnen. Het loont ook de moeite om het telefoonnummer van dit bedrijf in uw mobiel te zetten. Zo weet u wie u kunt bellen in geval van nood. Sommige slotenmakers beschikken ook over stickers met hun contactgegevens, die u op de deur kunt plakken. Om helemaal zeker te zijn van uw zaak, kiest u voor een onderneming die aangesloten is bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Deze bedrijven moeten voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen. Louche praktijken maken daar uiteraard geen onderdeel van uit. De aangesloten bedrijven kiezen er vrijwillig voor om gecontroleerd te worden, zodat u als klant vertrouwen kunt hebben in hun vakmanschap."
Het is eenvoudig na te gaan welke bedrijven PKVW-erkend zijn. Op www.politiekeurmerk.nl vindt u, op plaatsnaam of postcode, alle gecertificeerde PKVW-bedrijven. Door direct even op de website te kijken, weet u zeker dat u echt met een PKVW-bedrijf te maken hebt en niet met een slotenmaker die ten onrechte het PKVW-logo gebruikt.

Voorrijkosten
Mocht u buitengesloten zijn en nog geen betrouwbaar bedrijf gevonden hebben, kies dan bij voorkeur voor een bedrijf waarvan u zeker weet dat het bij u in de buurt gevestigd is", adviseert Tieman. "Ga niet af op grote advertenties van onbekende slotenmakers. Kijk of het bedrijf een website heeft waar een bezoekadres en een vast (dus geen mobiel) telefoonnummer op vermeld worden." Het is volgens haar in ieder geval verstandig om de slotenmaker telefonisch te vragen of hij vooraf een prijsindicatie voor zijn diensten kan geven voor het vervangen van een slot of openen van uw deur. "Vraag goed door. Bedenk dat veel malafide bedrijven aanvankelijk alleen de voorrijkosten noemen. Veelgehoorde bedragen zijn dertig á veertig euro. Deze worden vermeld om u op uw gemak te stellen, maar hiervoor heeft u geen nieuw slot. Voor het openen van een deur midden in de nacht zult u bij geen enkel bedrijf op zo'n laag bedrag uitkomen."
Bent u niet zo'n doorvrager of staat uw hoofd daar op dat moment niet naar? Dan is het wellicht een idee om een nachtje bij vrienden of familie te overnachten. Zodat u de volgende dag in alle rust op zoek kunt gaan naar een betrouwbaar bedrijf. Voorkomen is - zeker bij deze vorm van oplichting - altijd beter dan genezen.

Meer weten
Meer weten over dit onderwerp, kijk op www.politiekeurmerk.nl voor nog meer tips hoe u kunt voorkomen om slachtoffer te worden van dit soort bedrijven.

Een inbreker in de nacht? Meteen 112 bellen, licht aan doen en lawaai maken!
Bijna helft zoekt onnodige confrontatie met inbreker 's nachts

Een inbreker in de nacht. Bel meteen 112!

VLISSINGEN - Midden in de nacht denk je een inbreker in je huis te horen. Wat doe je dan? De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken deed hier onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat mensen onnodig het gevaar van een confrontatie met de inbreker opzoeken.

Ruim een kwart (26,9%) zegt dat ze direct gaan kijken of wat er aan de hand is. Bijna 10% belt eerst nog 112 en gaat vervolgens kijken of er een inbreker rondloopt. Circa 18% van de vrouwen vraagt of hun partner even poolshoogte wil gaan nemen. Coen Staal, voorzitter van de stichting hierover: "Een inbreker zoekt liever niet de confrontatie met de bewoner. Om die reden breekt hij 's nachts in. Als hij voelt dat hij in het nauw komt en niet meer op tijd kan vluchten, weet je niet wat zijn reactie zal zijn. Een plotselinge confrontatie met een bewoner kan hem er dan toe brengen om geweld te gebruiken. Dat moet je echt altijd proberen te voorkomen."

Landelijke politie
Ongeveer de helft van de ondervraagden in dit onderzoek, gaat de confrontatie met een eventuele inbreker niet aan. Men belt 112 en blijft in bed liggen luisteren (12%) of maakt veel lawaai en doet het licht aan in de hoop dat de inbreker het hazepad kiest (9,7%). Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken van de Landelijke Politie zegt hierover: "Het meest effectief is om eerst 112 te bellen en te melden, met je naam en adres, dat je waarschijnlijk een inbreker in je huis hoort. Wacht enkele minuten, doe dan het licht in je slaapkamer aan en maak lawaai." Ruim 15% van de respondenten zegt dit te doen. Van der Velden waarschuwt: "Zoek nooit de confrontatie met de inbreker op, ook niet met een verdedigingsmiddel, zoals een knuppel, hoezeer dat ook tegen het rechtvaardigheidsgevoel indruist. Die knuppel kan namelijk ook tegen je gebruikt worden."

Als er toch ingebroken is
In het onderzoek werd tevens aan de orde gesteld hoe men zou reageren als men 's ochtends tot de ontdekking komt dat er is ingebroken en er spullen zijn ontvreemd. Ruim de helft (52%) zegt boos of woest te zijn. Of geïrriteerd (13%). "Je verwacht uiteraard niet de ravage die de inbreker heeft achtergelaten, wanneer je 's morgens je woonkamer binnenkomt. Reacties als geschrokken (46%), verontwaardigd (25%) en verrast (8%), zijn dan ook logisch", aldus Staal. Uit eerder onderzoek van de stichting bleek dat bijna driekwart emotionele gevolgen ervaart na een inbraak. Dat blijkt nu wederom uit de gegeven antwoorden: Je voelt je onveilig (34), angstig (21%) en kwetsbaar (15%). Opvallend is dat een op de vijf respondenten (22%) aangeeft vooral blij te zijn, dat hem/haar en de gezinsleden niets is overkomen.

Preventie
Staal: "Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Check daarom eens enkele onderdelen van je huis, zoals de achter- en voordeurbeveiliging en de sloten op je openslaande raam. Op www.inbraakmislukt.nl staat een check om die delen van je huis eenvoudig na te lopen. Door het treffen van de juiste maatregelen kun je de kans op een inbraak enorm verkleinen. Inbrekers zoeken altijd huizen op waar ze het makkelijkste binnen kunnen komen. Laat dat dan in ieder geval niet jouw huis zijn!
Verder is het ook belangrijk om een vaste of mobiele telefoon tot je beschikking te hebben op je slaapkamer, om 112 te bellen of de Whatsapp-groep van je buurt in te seinen. Echter, 1 op de 6 respondenten (16,4%) kan daar op de slaapkamer niet over beschikken. "Zorgelijk", vindt Staal.

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Om zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbra­ken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. Werd in 2012 nog 91.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan in 2016 was dit gedaald naar 55.000. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en november. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Nauta Veilig en SecuProducts in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.
Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl

*) onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder 828 huishoudens in september 2017 [l]

Zeeuwse viering Internationale Vrouwendag

MIDDELBURG - Donderdag 8 maart vieren we in Zeeland op initiatief van de PvdA Internationale Vrouwendag.

Een bijzondere dag die voor de 106de keer wordt gevierd. Een dag die nog steeds een belangrijke rol speelt in de emancipatie van de vrouw. Het thema van deze editie is 'De toegevoegde waarde van vrouwelijk leiderschap in een innovatieve en veranderende omgeving’.

Inleidingen worden verzorgd door de directeur van de Zeeuwse Milieufederatie Ira von Harras, de Middelburgse wethouder Saskia Szarafinski en professor sociologie en actief bezig met universele mensenrechten Barbara Oomen. Aansluitend gaan de deelnemers volgens de methode dialoogtafels in kleinere groepen met elkaar in gesprek.

De viering vindt plaats in de Voorhal van het provinciehuis aan de Abdij in Middelburg. Inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur en start programma om 20:00 uur. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Aanmelden kan via pspvda@zeelandnet.nl en wordt om organisatorische redenen bijzonder op prijs gesteld. [l]

HEINKENSZAND - Ondanks dat het echte winterweer nog maar net achter ons ligt hebben vele door het zachte winterweer zowel op de weg als in het terrein hun fietskilometers kunnen maken. Klaar om het nieuwe seizoen goed getraind te kunnen starten.

Die kick-off voor 2018 is op 11 maart, dan opent CyclÉmotion, onder het motto “More cycling is less stress”, traditiegetrouw het fietsseizoen 2018. Locatie voor vertrek en aankomst is: De Stenge te Heinkenszand. Vanaf 09.00uur kunnen fietsers in de Stenge inschrijven en deelnemen aan uitgepijlde toertochten van 50 en 70 kilometer over Zuid Beveland. Voor alle deelnemers is er bij terugkomst een warme kop soep. Voor de schooljeugd (3 t/m 12 jaar) is er indoor een circuit uitgezet waar de jeugd onder begeleiding van instructeurs hun BMX- en Stepvaardigheden kunnen testen. Vooraf inschrijven heeft de voorkeur en kan op www.borselebeweegt.nl/inschrijven, op de dag zelf blijft ook mogelijk. De clinics zijn in 3 sessies, van 10.00-11.00u, 11.00-12.00u en 12.00-13.00u. Deelname is gratis. Volgende organisaties maken deze dag mogelijk: Provincie Zeeland, Sport Zeeland, TMZ, ZRTC Theo Middelkamp, Borsele Beweegt, Sportfondsen Borsele, Stichting CyclÉmotion. Voor verdere informatie zie facebookpagina: cyclemotionzeeland. [l]

Verkiezingsavond Koudekerke

KOUDEKERKE - In de aanloop naar de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen organiseert de dorpsraad Koudekerke een verkiezingsavond.

Deze avond zal plaatsvinden op dinsdagavond 13 maart in de Couburg, Duinstraat 4 te Koudekerke en begint om 20.00 uur. Voorafgaand aan de verkiezingsavond wordt van 19.00 tot 19.30 uur de jaarvergadering van de dorpsraad gehouden. Op de verkiezingsavond zullen de lijsttrekkers van de verschillende partijen zich kort presenteren. Daarna is er een discussie over de partijprogramma’s aan de hand van een aantal stellingen. Tijdens de pauze is er ruime gelegenheid om van gedachten te wisselen met de lijsttrekkers en de kandidaten van de verschillende partijen. Natuurlijk is er ook gelegenheid om vragen te stellen. [l]

24 / 28

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur. Woensdag 14 maart (biddag): 9.30u en 14.00u leesdienst.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 11 maart: 9.30u en 16.30u ds. H. de Bruijne, Ermelo. Woensdag 14 maart: 14.30u en 19.30u ds. A. de Vries (Biddag, locatie Kruiskerk)
GKv Kruiskerk
Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u.
Gereformeerde Gemeente
Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u.
Gereformeerde Gemeente
Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u.
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 11 maart: 10.00u ds. Olivier Elseman, Den Haag
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 11 maart: 9.00-10.45u ds.B.J.P. de Bruin; 17.30u ds.B.C. Haverkamp, Giessendam-Hardinxveld. Woensdag 14 maart. 10.00u en 19.30u ds.B.J.P. de Bruin, biddag.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Zondag 11 maart: Hoeksteen 9.30u ds. Paulien Couvée viering Heilig Avondmaal; Hofpleinkerk 9.30u ds. Jacobine Scholte de Jong viering Heilig Avondmaal; Nieuwe Kerk 10.00u ds. Jan Nauta m.m.v. cantorij Hemelsbreed o.l.v. Ineke Wijkhuijs viering Heilig Avondmaal.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Zondag 11 maart: 10.00u ds. J. van der Zeeuw
Volle Evangelie Gemeente Sion
In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.
Joodse Gemeente Zeeland
Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Zondag 11 maart: 10.00u Gespreksdienst o.l.v. br. A. Verstegen
Christengemeenschap Gem. Zeeland
Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Diensten vinden plaats op de zaterdagochtenden om de veertien dagen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Centrum
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.
Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat
'Geredja Bethlehem', Rijnstraat 40, Middelburg.
City Alive Church
Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Tel. 06-50455693. info@cityalive.nl
Pinkstergemeente
Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.30u.
Rooms Katholieke Kerk
H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, 's woensdags om 19.00u.
Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.
Leger des Heils Korps Walcheren
't Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw.
Volle Evangelie Gemeente WCM
Worship Center Middelburg. U bent van harte welkom in onze wekelijkse samenkomsten op zondagen, aanvang 14.00u. Adres: gebouw van Het Leger des Heils, Het Zwin 1, 4335 XT, Middelburg.
Oud-Katholiek Zeeland

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 11 maart: 10.00u Ds. A. van Wijk, Herkingen, 17.00u Ds. N.A. Donselaar, Nijkerk, Doopdienst. Woensdag 14 maart: 10.00 en 17.00u Ds. C.M. Visser, Hardinxveld-Giessendam, Biddag.
Geref. Gem. in Nederland
Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 11 maart: 9.30u ds. D. Westerneng, H.A., 's Gravenpolder; 19.00u ds. D. Westerneng. Woensdag 14 maart: 9.30u ds. D. Westerneng, Biddag, 's Gravenpolder; 19.30u br. Wim Wiersma, Sliedrecht
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Zondag 11 maart: 10.00u Ds. M. Klaassen (Heilig Avondmaal); 16.30u Ds. M. Klaassen (nabetrachting Heilig Avondmaal). Woensdag 14 maart (Biddag): 10.00u Ds. M. Klaassen; 16.30u Ds. P. van der Kraan.

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Protestantse Gemeente
Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Zondag 11 maart: 9.30u ds. G. Buunk, Middelburg

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 11 maart: 10.00u ds. G.J. Smit
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 11 maart: 10.00u Mevr. Ds. A. Moolenaar.uit Lisse. 4e zondag 40 dagentijd.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Zondag 11 maart: 10.00u mw. M.S. Maris, Nisse; 14.30u ds. G. Klein, Veere, dienst met en voor mensen met een beperking. Woensdag 14 maart: 18.00u Biddagmaaltijd dhr. Soeting en KiA-groep

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Vrije Evangelische Gem. Maranatha
Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u.
Gereformeerde Gemeente
Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 11 maart: 9.30u ds. B. van Ginhoven

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Gereformeerde Gemeente
Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u.
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 11 maart: 10.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst uit Oostkapelle. Woensdag 14 maart: 19.00u Mw. A. Datema-Boonstra uit Koudekerke, Biddag

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE
Gereformeerde Gemeente

Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Gereformeerde Gemeente
Noordweg 34, Oostkapelle, 0118-592223. Erediensten op zondag zie: saronkerk.nl
Protestantse Gemeente
Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 11 maart: 10.00u Ds. N.J. Dekker (Almkerk).

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 11 maart: 9.30u viering HA ds B Schaaij, Vrouwenpolder; 14.30u ds J van Langevelde, CGK Zierikzee. Woensdag 14 maart, Biddag voor gewas en arbeid: 19.30u br JJ Wattel, leesdienst.
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Vrijdag 9 maart: 19.30u Avondgebed. Zondag 11 maart: 10.00u Kerk-schooldienst pastor R. Fluit, Biddag voor Gewas, Arbeid en Visserij (koffiedrinken na de dienst).

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Vesper 8 maart Dorpskerk Biggekerke 19.00u ds.G.J.Ruitenburg Zoutelande m.m.v.de cantorij. Dienst van Schrift en Tafel op 11 maart Dorpskerk Biggekerke 10.00u ds.N.F.Vlaming m.m.v. de cantorij kindernevendienst crèche koffiedrinken. Biddag woensdag 14 maart Odulphuskerk Meliskerke 19.30u ds.G.J.Ruitenburg. Vesper 15 maart Dorpskerk Biggekerke 19.00u ds.N.F.Vlaming m.m.v. de cantorij.

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 11 maart: 10.00u ds. M. van Manen, Breskens, Biddag

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 11 maart: 10.00u ds.R.Poesiat.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Zondag 11 maart: 10.00u Ds. P. van Oosten Petruskerk. Woensdag 14 maart: 19.00u Vesper Johanneskerk.

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE
Protestantse Gemeente
Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 11 maart: 10.00u ds. G.J.Ruitenburg (H.A.)

KERKELIJK LEVEN DOMBURG
Protestantse Kerk
Markt 8, Domburg.
St. Willibrordkapel
Badhuisweg 4, Domburg. Diensten zaterdag om 19.00 uur.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 11 maart: 10.00u Opstandingskerk, ds F. van Slooten. Woensdag 14 maart: 19.30u Michaëlskerk, ds F.van Slooten, biddag voor gewas en arbeid.

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Het Apostolisch Genootschap
Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u.
Pinkstergemeente
Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u.
Zuidpoort Christen Gemeente
Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl
Jehovah's Getuigen, gem. Vlissingen
Koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen, verlengde Bonedijkestraat 279. Doordeweekse vergadering: dinsdag 19.15u, woensdag 19.15u. Weekendvergadering: zaterdag 18.30u, zondag 10.00u.
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 11 maart: 9.30u ds.Baas; 16.30u ds.Baas. Woensdag 14 maart: 19.30u ds.Seong (biddag).
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 11 maart: 9.30u ds. G.J. Baan Heilig Avondmaal; 16.00u ds. G.J. Baan Dankzegging Heilig Avondmaal. Woensdag 14 maart: 9.30u ds. G.J. Baan Biddag; 16.00u ds. G.J. Baan Biddag.
Nieuw Apostolische Kerk
Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u.
Volle Evangelie Gemeente Beréa
Gildeweg 29, Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u. www.bereavlissingen.nl
R.K. Onze Lieve Vrouwekerk
Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat.
Volle Evangelie Gemeente Filadelfia
Dr. Stavermanstraat 61-63, Vlissingen. Eredienst: zondag 10.00u. Gebedsdienst: woensdag 19.00u. www.filadelfia-vlissingen.nl
Evangelie Gemeente 'De Blinkende Morgenster'
Papegaaienburg 1 (winkelcentrum papagaaienburg) Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Zondag 11 maart: 4e zondag Veertigdagentijd, Sint Jacobskerk 9.30u Ds. J.W. Steenbergen, Heilig Avondmaal; Sint Jacobskerk 17.00u Evensong, Ds. J.W. Steenbergen, m.m.v. de Evensingers; Ter Reede 19.00u Ds. W. Alserda, Heilig Avondmaal.

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Evangeliegemeente De Wijngaard
Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomsten om 10.00u, zie www.de-wijngaard.nl
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg.
Protestantse Gemeente Oost-Souburg
Zondag 11 maart: Open Haven 9.30u Ds. Eeuwout Klootwijk; De Zoute Viever 19.00u Dhr. P. Morée

KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG
Leger des Heils Walcheren
Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u.
Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten
Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u.

KERKELIJK LEVEN RITTHEM
Protestante Gemeente Ritthem
Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

25 / 28

Zonnebloem dagtocht naar Watersnoodmuseum

VLISSINGEN - De Zonnebloem afd. Vlissingen organiseert op donderdag 19 april een halve dagtocht met de bus naar het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk.


Het watersnoodmuseum is een levende herinnering aan één van de meest schokkende gebeurtenissen in Nederland, namelijk de watersnoodramp van 1953.
Vertrek bij Woonzorgcentrum “Ter Reede” te Vlissingen om 12.45 uur. Vertrek op het Oranje plein te Oost-Souburg om 13.15 uur. Terugkomst om ongeveer 17.45 uur.
Kaartverkoop is van 14.00 tot 15.00 uur op dinsdag 20 maart in Woonzorgcentrum “Scheldehof” (voormalige zware plaatwerkerij); donderdag 22 maart in het Atrium van Woonzorgcentrum “Ter Reede” in Vlissingen (bij de grote tafel in de hal); vrijdag 23 maart in Nieuw - Bachtenpoorte in Oost-Souburg.
Uitsluitend indien u verhinderd bent op de hiervoor genoemde data, kunt u na 23 maart nog telefonisch kaarten bestellen bij Gerda van Ombergen, telefoon (0118) 465598. [l]

Samenwerking belastingen

VLISSINGEN - De samenwerking op het gebied van belastingen tussen Middelburg, Veere, Vlissingen en Schouwen-Duiveland functioneert goed. Dat blijkt uit het jaarverslag. Alle doelstellingen zijn gehaald en de waarderingskamer geeft een compliment. Wethouder John de Jonge van de gemeente Vlissingen ziet dan ook geen reden om over te stappen naar het iets grotere Sabewa Zeeland. “Integendeel. Sabewa Zeeland handelt onze kwijtscheldingen af, maar dat vergt heel veel inspanningen van onze zijde.”[l]

Samen zingen met koor Scherzo

OOST SOUBURG - Kom luisteren of nog beter: meezingen op de openbare repetitie van het Koor SCHERZO op woensdagmiddag 7 maart.

De repetitie begint om 14.00 uur en is in de Kwikstaart, Nagelenburgsingel 2 in Oost-Souburg.
Scherzo is een gemengd koor en staat onder leiding van dirigente Emilia Tabachnik-Li. Het koor heeft een zeer breed repertoire. Negro Spirituals, Spaanse volksliedjes, Russische ballades, maar ook een koraal(tje) van Bach. Van “Oh Danny Boy”en Elvis Presley tot Halleluja van Leonard Cohen of een wiegeliedje van Brahms.
Na de repetitie op woensdagmiddag is er steevast een 'derde helft' met een drankje en vaak worden daar ook nog eens bekende Nederlandse liedjes gezongen.
Scherzo zoekt versterking (sopranen, tenoren en bassen). Nadere info Jan Hendriksen, janjokeh@zeelandnet.nl, 0118-638252. Zie ook de website www.koorscherzo.nl[l]

Ouderavond met als thema het Puberbrein

MIDDELBURG - Op woensdag 14 maart organiseert de Ouderraad van het Stedelijke scholengemeenschap Nehalennia uit Middelburg hun jaarlijkse ouderavond met dit jaar als thema het Puberbrein.

Op deze avond legt dr. Aletta Smits op haar eigen humoristische wijze uit hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt. Leerzaam en zeer herkenbaar voor ouders! Of de kinderen nu 12 of 20 zijn, pubers voelen voor volwassenen vaak alsof ze een vreemde levensvorm zijn. En ze hebben gelijk: we snappen ze echt niet meer. Deze avond krijgen wij - normale mensen, de puberleeftijd ontgroeid – handvaten om daarmee om te kunnen gaan.
Deze ouderavond begint om 20.00 uur in het theater van het Nehalennia aan de Kruisweg in Middelburg. De deuren gaan open om 19.30 uur. De avond zal ongeveer tot 22.00 uur duren. De toegang is geheel gratis.

Wat belemmert jouw productiviteit?

Jij komt deze dag maar niet op gang, terwijl die collega tegenover je al twintig minuten driftig bezig is en helemaal verzonken lijkt in zijn werk. Lijkt ja, want soms zijn dingen niet wat ze zijn.

Want je collega blijkt helemaal niet bezig geweest te zijn met een lastig dossier of een moeilijk vraagstuk. De aap komt uit de mouw als hij plotseling na twintig minuten zijn handen triomfantelijk de lucht ingooit. "Zo, die vakantie op Bali is geboekt", klinkt het euforisch.

Check

Die vakantie had hij ook de avond ervoor kunnen boeken. En zo zijn er wel meer zaken die wellicht onbewust op een dag je productiviteit in de weg staan. Check voor jezelf maar eens hoe vaak je op je telefoon kijkt, een appje stuurt, je Facebookpagina bekijkt enzovoorts. Zo lang het werk gerelateerd is, is er uiteraard niets aan de hand. Maar is dat altijd wel het geval?

Koffiezetapparaat

En zo zijn er ongetwijfeld nog wel meer dingen die je improductiviteit hinderen. Dat privé telefoongesprek bijvoorbeeld, dat net iets te lange praatje bij het koffiezetapparaat of met die oude schoolkameraad die je tijdens je wandeling in de middagpauze tegenkwam. En ja, natuurlijk is het lastig om acht uur aan een stuk volledig geconcentreerd op te gaan in je werk, Maar een vakantie boeken gedurende die periode is weer het andere uiterste…