08. Vlissingse Bode

9 mei 2018

08. Vlissingse Bode 9 mei 2018


Genieten op perfecte editie Bevrijdingsfestival

Foto: Lex de Meester

VLISSINGEN - Het was niets meer en niets minder dan een fantastische editie. Het Bevrijdingsfestival Zeeland werd zaterdag gekenmerkt door schitterend weer, leuke artiesten zoals Broederliefde, Memphis Maniacs, Fedde la Grand, die dit keer één van de Ambassadeurs van de Vrijheid was, en The Kik en bovenal een perfecte sfeer. Organisator Cultuurwerf zegt dat het bezoekersrecord van 2016 is gebroken. Zaterdag bezochten tegen de 50.000 mensen Vlissingen.[l] FOTO LEX DE MEESTER

Veldhoen ontwerpt poster Film by the Sea

Kunstenaar en partner Hedy d'Ancona is al jaren betrokken bij filmfestival

Foto: Aat Veldhoen

VLISSINGEN - Aat Veldhoen heeft de poster voor de 20e editie van Film by the Sea ontworpen. De kunstenaar heeft een schilderij gemaakt: ‘Schilder met zijn model’.

VAN ONZE REDACTIE

Het beeld is in die zin bijzonder, omdat de posters voor het filmfestival in Vlissingen vrijwel altijd foto’s zijn geweest. Het beeld hangt voor en tijdens het evenement in groot formaat aan de gevel van bioscoop Cinecity in Vlissingen.

Aat Veldhoen heeft een lange geschiedenis met het festival. Zo heeft hij het beeld voor de Grand Acting Award en de Lifetime Achievement Award ontworpen en uitgereikt aan onder anderen Milos Forman, Ettore Scola en Jonathan Demme.

Veldhoen is al jaren partner van Hedy D’Ancona, die ook sinds jaar en dag is betrokken bij Film by the Sea. Tussen 2000 en 2006 was de oud-politica juryvoorzitter.

Schrijver Adriaan van Dis is dat nu al enkele edities. Hij maakt dinsdag 5 juni zijn collega-juryleden bekend. Het festival voor film en literatuur wordt van vrijdag 7 tot en met zondag 16 september voor de 20e keer georganiseerd.

POV kritisch over parkeren

VLISSINGEN - Ruud Kleefman en Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV) zijn er niet over te spreken dat parkeerwachters van de gemeente Vlissingen op Koningsdag boetes hebben uitgeschreven. Ze willen dat de boetes worden geseponeerd. Kleefman en Kraan denken dat het bezoekers afschrikt, zeker ook omdat parkeren op straat in Middelburg wel gratis was op Koningsdag. Het tweetal vraagt of de gemeente het betalen actief naar buiten heeft gebracht en of parkeren op het maaiveld in de toekomst gratis kan op feestdagen.[l]

Vragen CU over vakanties

VLISSINGEN - Coen van Dalen van de ChristenUnie is niet blij dat de subsidie is gestopt voor de stichting die vakanties regelt voor minimagezinnen. Hij vraagt aan het college van burgemeester en wethouders waarom hiermee is gestopt. Hij wil weten hoeveel gezinnen vorig jaar op vakantie gingen en hoeveel dat kostte. Hij hoopt dat de gemeente een alternatief heeft, maar zou liever zien dat de subsidies voor stichting Vakanties Minima Walcheren doorgaan.[l]

Foto: ANNET EEKMAN

Dodenherdenking is en blijft
indrukwekkend

Foto: ANNET EEKMAN

Souburg
toont haar
kunst

Winstmakend ADRZ bezig met een inhaalrace

Ziekenhuis houdt aan vorig jaar 6,1 miljoen euro over

Na een paar zorgelijke jaren is Claudia Brandenburg positief over de toekomst van het ADRZ. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

VLISSINGEN - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis gaat in de toekomst verder als ADRZ Medisch Centrum. De organisatie wil het verleden van zich afschudden. Na een periode vol financiële problemen en geruzie over de verhuizing van Vlissingen naar Goes gaat het alweer jaren goed. Vorig jaar heeft het ADRZ ruim zes miljoen euro winst geboekt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het ziekenhuis voegt het resultaat toe aan het eigen vermogen. Dat komt daarmee uit op bijna 23 miljoen euro. “Het is misschien saai, maar het is gegaan zoals we hadden voorspeld”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Claudia Brandenburg. “We wisten dat de winst iets minder zou zijn dan vorig jaar.”

Afschrijvingen
Aan 2016 hield het ziekenhuis 8,2 miljoen euro over tegenover 6,1 miljoen euro vorig jaar. De daling komt voornamelijk doordat er meer afschrijvingskosten voor investeringen zijn. Volgens Brandenburg is dat geen slecht teken. “We hebben in de crisisjaren weinig kunnen investeren. Nu kruipen we naar het niveau toe van andere ziekenhuizen. We zijn bezig met een inhaalrace, maar het duurt nog wel een jaar of twee voordat we echt op het niveau zijn waar we willen zijn.”

Dochter
De winst mag dan iets minder zijn dan vorig jaar, duidelijk is dat het ADRZ weer in de lift zit. Dat is ook te zien aan de stijging van de omzet, die volgens Brandenburg voornamelijk is te danken aan van Zeelandcare overgenomen werkzaamheden. Het financiële resultaat is verbeterd door tal van maatregelen. Zo is het Zeeuwse ziekenhuis een volle dochter geworden van Erasmus MC, kreeg het een achtergestelde lening van de Rotterdammers en de huisbankier heeft toegezegd het investeringsprogramma te financieren.

'Willen geen verrassingen'

Ondanks de goede resultaten blijft de raad van bestuur de financiën nauwlettend in de gaten houden. Een punt van zorg zijn de dure medicijnen. “Op dat gebied willen we meer optrekken met Erasmus MC.” Brandenburg hoopt dat ze dit jaar opnieuw meerjarige afspraken kan maken met zorgverzekeraars. De driejarige overeenkomst loopt af. “We willen geen verrassingen. Als je steeds een overeenkomst moet afsluiten voor één jaar kun je geen beleid maken. Het is voorbij voordat je het weet.”
De grootste zorg voor de komende jaren is volgens Brandenburg het vinden van personeel. Het ziekenhuis heeft met Emergis een Leerhuis opgezet om meer mensen op te leiden, gaat nauwer samenwerken met Erasmus MC, meer stageplaatsen creëren en er komt een generatiepact.

Personeel
Oudere medewerkers moeten dan geleidelijk aan iets minder werken en zo plaatsmaken voor jongeren. “We hebben een ouder personeelsbestand dan andere ziekenhuizen, vooral onder verpleegkundigen. We kunnen niet niets doen, omdat we anders over een paar jaar in de problemen komen.”

Het ziekenhuis krijgt ook een nieuwe naam: ADRZ Medisch Centrum. Een nieuw logo en slogan horen daarbij: ‘Zorg voor elkaar’. “Het slaat natuurlijk op onze patiënten, maar ook op alles om ons heen: huisartsen en de verpleeg- en verzorgingshuizen den thuiszorg. Samenwerken is belangrijk. We moeten de zorg in Zeeland met elkaar goed neerzetten.”

Met de nieuwe naam wil de leiding ook het roerige verleden achter zich laten. “We willen uitstralen dat we op een andere manier in de zorg staan”, zegt Brandenburg.

Organisch

De nieuwe naam en het logo worden niet in één keer geïntroduceerd. Het gebeurt organisch. Als iets op is en nieuw moet worden besteld, gaat dat volgens de nieuwe huisstijl. Het wordt voor het eerst zichtbaar op de nieuwe website, die over een paar weken de lucht ingaat. Meer informatie is te vinden op www.adrz.nl.[l]

'Van verlies kun je niet betalen'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek 'Ik ben Vlissingen' elke week een van haar stadsgenoten in slechts 980 tekens, precies zeven tweets. Met haar portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Adrie Trimpe toen hij nog dagelijks te vinden was in zijn groentezaak. FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

DOOR HELGE PRINSEN

Adrie Trimpe (80). Getrouwd. Geboren in de Breewaterstraat. Woont op de Boulevard. Heeft groentewinkel in het Groenewoud.

Is de langst zelfstandige groenteboer van Nederland. Hij werkt 14-16 uur per dag. 6 dagen in de week. Zondags doet hij de administratie.

In 1957 is Adrie voor het laatst op vakantie geweest, maar op zondagmiddag gaan hij en z’n vrouw altijd naar hun huisje in Oostkapelle.

In de winkel komen veel ouderen. “Je moet altijd maar zo dienken, de kínderen van de klanten trekken meestal naar de supermarkt.”

Vlissingen vindt hij op het ogenblik ‘niet zo gul’. En de diefstal uit het pakhuis neemt toe. “Als je aan het inlaaien bin ofzo eej.”

“Hoe lang ik nog doorga? Dat is onbekend. Nog járen hoop ik. Maar met reuma werkt het niet meer zo goed en het lopen gaat ook minder bij ons.”

“Kijk, het zijn goeie Hollandse snijbonen mevrouw, de laatste van het seizoen. Ziet u eens, met vijf cent terug. Dank u wel hoor.”

Dit is een oud portret van Helge Prinsen. Zij is een weekje met vakantie. Prinsen maakt momenteel een film over Trimpe, die in september tijdens film by the Sea in première gaat. Titel van de documentaire over de markante Vlissinger is ‘Van verlies kun je niet betalen’. "In Vlissingen en omstreken is Adrie Trimpe wereldberoemd en na de vertoningen van de film zal hij ongetwijfeld de bekendste groenteboer van heel Nederland zijn. Helge Prinsen en producent John Albert Jansen maakten een ontroerend, intiem portret van Adrie en zijn vrouw Francien, gelardeerd met heel veel humor."

De miniportretten van Helge Prinsen zijn ook te lezen op haar website www.helgeprinsen.nl en op haar Twitter-account: @helgeprinsen.[l]

Nog een talentenjacht?

De koning van het showbizznieuws keert terug op televisie. Naar verluidt, welteverstaan. Aangezien Albert Verlinde, want over hem heb ik het, zijn naam en faam heeft te danken aan het voorlezen van 'naar verluidt-berichten', laat ik me door dat voorbehoud niet tegenhouden. Of ik blij ben met zijn terugkeer? Natuurlijk, want er kan niet genoeg showbizznieuws zijn. Vertel me alsjeblieft meer over de 42e mislukte relatie van Gordon (en de rechtszaken die daaruit volgen) of de 36e korte flirt van Sylvie Meis met een buitenlandse miljonairszoon, de nieuwe tatoeages en justitiële problemen van Ben Saunders (en aanverwanten) en de alcoholproblemen van Bonnie St. Claire, die zonder haar drankzucht al lang en breed was vergeten. Ook wil ik meer, maar dan ook veel meer horen over nieuwe 'indrukwekkende' programma's van co-presentatoren en natuurlijk over de musicals van mister showbizz (en musicalproducent) Albert himself.

Of niet? Is er al niet meer dan genoeg televisie over en met televisiesterren? Hilversum is een verzamelplaats geworden van mensen die uren over zichzelf en hun collega's praten of naar elkaar kijken en overdreven hard klappen als ze iets aan het doen zijn. Wat maakt niet uit: curlen, schoonspringen of koken. Met het geklets voor de camera's lijken 'de sterren' niets anders te willen doen dan de illusie in stand te houden dat ze belangrijk zijn.

Het is al vaker gezegd. Tegenwoordig hoef je niets meer te kunnen om op televisie te komen. Dieptepunt op dat gebied is een nieuw idee van de ultieme 'we-kletsen-met-elkaar-over-elkaar-zender' RTL. Ze komt met een talentenjacht voor zangers die de laatste vijftien jaar hebben meegedaan aan talentenjachten, maar niet hebben gewonnen.

Ik moest het twee keer lezen. Je krijgt dus een show met talenten die het niet op eigen kracht hebben gered, zich vervolgens hebben ingeschreven of zijn gevraagd voor een talentenjacht, maar het daarin moesten afleggen tegen andere talenten, die het, op een enkeling na, ondanks de loftuitingen en de bakken met aandacht in alle showprogramma's ook niet hebben gered als muzikant. Mag je het überhaupt wel een talentenjacht noemen? Ik ben benieuwd wat Albert daarover zegt. Of niet?[l]

Herdenking blijft indrukwekkend

Plechtigheid op Noorderbegraafplaats

Foto: ANNET EEKMAN

VLISSINGEN - Op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen zijn zaterdag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogsconflicten herdacht. Onder anderen burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen stond in een toespraak stil bij de verschrikkingen van de oorlog. Muziekvereniging Vlijt en Volharding verleende traditiegetrouw haar medewerking. Na de twee minuten stilte om acht uur werden er door verschillende betrokkenen kransen gelegd bij het monument. Waar Vlissingen vrijdag de slachtoffers herdacht, vierde ze zaterdag de bevrijding met het Bevrijdingsfestival Zeeland.[l] FOTO ANNET EEKMAN

Zweedse puzzel

De oplossing van de puzzel van vorige week was: markant[l]

Begin Zeeuwse zomer bomvol evenementen

Zowel in hemelvaarts- als pinksterweekend is er veel te doen in provincie

In Domburg is het Schildersweek. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

MIDDELBURG - Het aantal evenementen tijdens het hemelvaarts- en pinksterweekend is niet op twee handen te tellen. Voor wie iets wil doen, maar door de bomen het bos niet meer ziet, volgt hier een overzicht.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Of het weer wil meewerken, is allerminst zeker, maar velen zien komend weekend als de start van het zomerseizoen in Zeeland. De hotels, vakantieparken en campings zitten zo goed als vol en om het de toeristen (en inwoners) naar de zin te maken is er van alles te doen.

De Vrouwenpolderse Dagen vindt dit weekend plaats. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Het is kiezen uit veel leuks. Een van de grootste feesten vindt donderdag, vrijdag en zaterdag plaats in Vrouwenpolder. De Vrouwenpolderse Dagen is al tientallen jaren een publiekstrekker van formaat. In het dorp aan de Noordzeekust is een braderie, kermis en je kunt genieten van livemuziek of een helikoptervlucht maken boven het dorp, strand en de zee. Meer op www.vrouwenpolder.nu.

Voor bierliefhebbers is het Abdijplein in Middelburg vrijdag en zaterdag ‘the place to be’. Daar wordt voor de vierde keer het Abdij Bier Festival georganiseerd. Thema dit keer is ‘Anders proeven’. Meer informatie staat op www.abdijbierfestival.nl.

Er zijn in Zeeland niet veel evenementen die langer bestaan dan De Ruyter Jaarmarkt in Vlissingen. Op vrijdag vindt deze jaarmarkt voor de 42e keer plaats in de binnenstad. Het Badstrand staat deze week in het teken van de Zeeland Beach Classics, een evenement voor strandsporten. Het is een combinatie van wedstrijden voor topsporters en activiteiten waaraan iedereen kan meedoen. Het programma verschijnt op www.zeelandbeachclassics.nl.

Schildersweek

Een evenement dat zaterdag is begonnen en tot en met zaterdag duurt is de Schildersweek Domburg. Donderdag geeft de in Zeeland geboren violist Mathieu van Bellen een concert in het Badpaviljoen en vrijdag speelt Joop Keesmaat daar ‘Metamorfosen’ van Ovidius. Vanaf zondag vindt de verkooptentoonstelling plaats met het werk van de deelnemende kunstenaars.

Het bestaat nog maar een paar jaar, maar Cuisine Machine heeft toch al een prominent plekje verworven op de evenementenkalender. In de Machinefabriek in Vlissingen staan van volgende week vrijdag (18 mei) tot en met tweede pinksterdag tientallen foodtrucks. Ze komen uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Ook zijn er bandjes, DJ’s en springkussens. Het programma staat op www.cuisinemachine.nl.

Bevelanden

Natuurlijk staat niet alleen Walcheren bol van de evenementen. Zo begint donderdag op het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) in Goes het evenement ‘Sporen naar het Verleden’. Bezoekers kunnen met bijzondere stoomlocomotieven mee naar Kwadendamme, Hoedekenskerke en (met de railbus) Baarland. Daarnaast is er van alles te doen op de terreinen in Goes en Hoedekenskerke. Meer informatie op www.destoomtrein.nl.

Het valt net buiten het hemelvaartsweekend, maar maandag opent de tentoonstelling Goes-En-Passant. Acht kunstenaars tonen hun werk in etalages in de binnenstad. De expositie mondt op zaterdag 30 juni uit in een grote kunstmarkt bij de Grote of Maria Magdalenakerk.

Traditioneel is het zaterdag Nationale Molendag. Bij molen De Vijf Gebroeders in Heinkenszand pakken ze groots uit met een boerenmarkt en een roofvogelshow. De markt begint om 10.00 uur. Mensen die iets actiefs willen doen, kunnen de Zwarte Bessenfietstocht rijden, die begint bij Boonman’s Wijnmakerij in Nieuwdorp. Daar is tevens van alles te doen.

Molentocht

Volgende week zaterdag (19 mei) is het in Borssele jaarmarkt. Er staan maar liefst 150 kramen in het dorp. Bovendien is er voor jong en oud van alles te doen. Eerste pinksterdag is de dag van de Molentocht. Het is de 30e editie van de rit voor oldtimers, die start in Wilhelminadorp en eindigt op de Grote Markt in Goes. Meer: www.molentochtgoes.nl.

Een dag later staat het SGB-terrein in Hoedekenskerke in het teken van Kleinkunst op Stoom, een initiatief van de Culturele Raad Borsele. Er is onder meer livemuziek en theater.[l]

Avondvierdaagse Vlissingen

VLISSINGEN - Van 14 t/m 17 mei is er weer de jaarlijkse avondvierdaagse van w.s.v. DVT Vlissingen.

Vier dagen lang 5 of 10 km lopen in en rond Vlissingen met als afsluiting donderdag 17 mei om 19.30 uur de intocht onder muzikale begeleiding vanaf het stadhuisplein naar Zeeland Sport.
We starten elke dag om 18.30 uur vanuit clubhuis Zeeland Sport, Baskensburgplein.
Je kan je inschrijven 9 mei tussen 18.30 uur en 19.30 uur of 14 mei aan de start vanaf 18.00 uur bij clubhuis Zeeland Sport
Voor verdere informatie kunt u terecht op 0118-464753, 0113-381111 of wsvdvt@zeelandnet.nl. [l]

Korte berichten

VLISSINGEN
Signeersessie:
Er verschijnt binnenkort een jubileumboek van Jesse van Muylwijck waarin niet alleen veel cartoons te zien zijn maar ook een zeldzaam kijkje in het hoofd van de tekenaar. Hoe houdt deze man het al 25 jaar vol om elke dag een grappige en actuele strip te maken? Hij vertelt het u graag zelf op zaterdag 12 mei in in Boekhandel 't Spui van 14.00 tot 15.30 uur.
Fotograferen met je smartphone: Vrijdag 18 mei verzorgt fotograaf Karin den Boer een workshop: Beter fotograferen met je smartphone. De workshop start met een korte inleiding over de mogelijkheden en beperkingen van het fotograferen met je smartphone. Ook de compositie, kaderingen en belichting wordt besproken. Daarna gaan we op stap. We lopen in een rustig tempo met mooie fotomomenten door het centrum van Vlissingen en over de groene boulevard. Tijdens de wandeling krijgt u tips en uitleg direct in praktijk. Een aanrader als voorbereiding op de vakantieperiode. Aanvang 15.00 tot 17.30 uur. Meer info: www.karindenboer.nl of tel. 06-29441561.
RevealMe Wat houdt je tegen: Wil je meer uit je carrière halen of lopen je relaties steeds spaak? Ga de confrontatie aan met onbewuste patronen en doorbreek blokkades die jou tegenhouden om te zijn wie je echt bent. Ervaar jouw werkelijke potentie tijdens de gratis Reveal introductie op zaterdag 19 mei in Vlissingen. Matthijs en Rudi geven gegarandeerd inzicht in wat jou tegen houdt. Informatie en inschrijven via: www.revealme.nl/agenda [l]

Winst voor GPC JO13

VLISSINGEN - De eerste overwinning voor de JO13-1 van GPC Vlissingen in de eerste klas was een beloning voor hard werken. Ook de JO13-3 boekte een grote overwinning. Het eerste elftal moest de punten in s-Heer Arendskerke laten en zit nog steeds dicht bij de gevarenzone.

Uitslagen zaterdag 5 mei
Heer Arendskerke 1-GPC Vlissingen 1 4-1
GPC Vlissingen 6-Lewedorpse Boys 3 0-4
JO13-1-ST HVV'24/Clinge JO13-1 2-1
JO13-3G-Patrijzen JO13-2G 14-1
Serooskerke JO11-1-JO11-2G 9-1
JO9-1-Serooskerke JO9-1 2-3
Goes JO9-1-JO9-3 9-5
JO8-1-De Noormannen JO8-1 5-6
Hansweertse B. JO8-1-JO8-2G 7-8
Programma zaterdag 12 mei                                
14.30 Bevelanders 1-GPC Vlissingen 1
14.30 Hoek 3-GPC Vlissingen 2
14.30 Tern.Boys 3-GPC Vlissingen 3
14.30 GPC Vlissingen 5-FC Dauwendaele 5
12.30 GPC Vlissingen 4-Nieuwland 2
12.30 GPC Vlissingen 6-De Meeuwen 4
11.15 JO15-1-Goes JO15-1
11.00 MZC'11 JO15-3-JO15-2
11.00 JO13-1-RCS JO13-1
10.00 Domburg JO11-1-JO11-2G
09.45 JO13-2-Zeelandia Middelb. JO13-5
09.45 JO11-1-RCS JO11-1
09.45 JO11-3-FC Dauwendaele JO11-3
09.30 JO13-3G-Spui JO13-1
09.00 Walcheren JO9-6-JO9-2G
09.00 Luctor Heinkenszand JO9-2-JO9-3
09.00 Arnemuiden JO8-2-JO8-1
08.45 JO9-1-Nieuwland JO9-1G
08.45 Kloetinge JO8-2-n JO8-2G [l]

8 / 16

Haring of Kuit (precies willen weten hoe het in elkaar steekt)

Als je de moeite neemt om eens te lezen in het omvangrijke werk van Peter van Drunen; Vlissingen 700 jaar stadsrechten, dan zie je de bijzondere ontwikkeling van Vlissingen als gemeenschap van mensen in het woeste land aan en in de zee.

Als basis een kreekrug waarop gebouwd werd, het ontstaan van een kleine gemeenschap en de visserij die met name eerst diende voor de eigen consumptie. Walcheren behoorde tot ver in de 13e eeuw tot Vlaanderen. De stad Gent was in de Middeleeuwen de belangrijkste stad van Vlaanderen en groter dan bijvoorbeeld Londen. Dat de Vlissingers en de Gentenaren zevenhonderd jaar verder een prachtige havenfusie kregen met North Sea Port leek toen al logisch.

De ontwikkeling van onze visserij naar een commercieel niveau was moeilijk door onze ligging en de houdbaarheid van de vis. Het zouten van vis was een oplossing. De visserij zorgde voor de ontwikkeling van de havens en de zoutnering.

Haring is nog steeds een echte Nederlandse lekkernij en ik haal altijd mijn harinkjes bij Visamy op het Bellamypark. De gekaakte haring met voldoende vetgehalte wordt aan de handel gepekeld geleverd in emmers en is tenminste 48 uur ingevroren geweest. Haring schoonmaken is een apart vak en op een dag ontbrak de baas even en de jongeman achter de toonbank zei: “ik ga het proberen, ik ben nog in opleiding maar met een beetje geduld gaat het lukken.” Geruime tijd later lagen de vier haringen keurig gesneden en gescheiden van de uitjes in het bakje. Het schoonmaken van een haring is niet eenvoudig; de ingewanden (alvleesklier) eruit, de huid verwijderen en de haring vanuit de kop insnijden. Dan de rugvin eraf, anusje weg, nog even controleren en klaar. Maar bij de echte vakman heb je dan ook wat. Ze waren weer heerlijk!

Kortgeleden kwam ik weer in de winkel en toen hing er een oorkonde prominent aan de wand.

Ik wilde hier wel haring of kuit van. Adriaan Westrate van Visamy zijn ambacht van haringschoonmaken werd beoordeeld door de vakjury met een 9,4. De baas kan met een gerust hart even weg.

Mei wordt een drukke maand met allerlei leuke activiteiten in bruisend Vlissingen;

Vlissingen Fashion! Datum: 16 mei

In samenwerking met de Amadoregroep wordt het zomerseizoen spectaculair geopend in het Arion hotel. Op 18 mei kunnen liefhebbers van het epische geluid van Led Zeppelin genieten van een optreden van Steeler in de Piek. In het Arsenaaltheater is het eind deze maand weer zover, de jaarlijkse voorstelling van de dansklassen van het Scheldemond College.

Bij CCXL dient zich op 31 mei een nieuw fenomeen aan in de Nederlandse theaters; The Backstage Comedy Tour. Met onder andere Javier Guzman. Letterlijk een tour waarbij het hele gebouw gebruikt wordt. Exceptioneel leuk voor het publiek en ook exceptioneel leuk voor de artiest! Het publiek komt op plaatsen waar `t nooit komt, de kleedkamers waar de sterren vertoeven, de artiestenfoyer en de laad- en losruimte.

Wordt het haring of kuit? Bezoekt u het maar.

John Meijboom

Coördinator VOC (Vlissingse Ondernemers Centrale)

9 / 16

Café Thor aan het Groenewoud. Foto: Picasa

VLISSINGEN - Oranje Boven in Café Thor. Uitbater Hector de Zeeuw opende dit cafe in 1988 en staat in de deuropening met een aantal vaste gasten. Een café in een heel oud pandje; 'donkerbruin met een maritiem tintje'. Dit karakteristieke pandje in het Groenewoud dateert uit 1625. Het heeft een gepleisterde langsgevel. Goot op klossen met een nok evenwijdig aan de straat. Het houtwerk vertoont enige opmerkelijke XVII eeuwse details, onder andere gesneden lofwerk, jaartal 1625 en Vredeman de Vries elementen (architect 1527-1606) in de posten van de vensters. [l]

Tweedaagse bij Sportvereniging Walcheren

Foto: Frans van Pagee

VLISSINGEN - Sportvereniging Walcheren heeft voor het eerst een Voetbal Tweedaagse gehouden, met name voor de jongere jeugd.

In totaal schreven 36 zich in voor de De Bie Quick Voetbaldagen in hun meivakantie. Er werden drie groepen van twaalf gemaakt in verschillende leeftijdscategorieën met op elke groep twee trainers. Het waren niet zomaar een paar vrijwilligers, die twee dagen opofferden om deze kanjers te vermaken. Het merendeel was hoofdtrainer van grote clubs en daarnaast kwamen personen die in de voetballerij hun sporen hebben verdiend. Een staf ontfermde zich twee dagen over de deelnemers, van kantinepersoneel, fotograaf tot aan EHBO-hulppost toe. Er waren trainingen met Smart Goals, een interactief trainingssysteem dat in het hedendaagse profvoetbal wordt gebruikt. Uiteraard kregen zij een compleet tenue, met op de laatste dag ook de gloednieuwe bal waarmee ze tijdens de dagen hadden getraind. Ook kregen de deelnemers het felbegeerde certificaat en enkelen zelfs een beker. Alle kinderen genoten intens van het evenement, zo bleek na afloop. Er waren vele complimenten van ouders in de dagen erna wat de organisatie goed deed. Terugkijkend op wat wel en niet beter kon, waren alle personen enthousiast over het geheel. Ook Frans van Pagee, volger van het voetbal in de regio Reimerswaal en Kapelle, was aangenaam verrast. Zijn vele foto's komen mede door het mooie weer wat later online. FOTO FRANS VAN PAGEE

Start seizoen openlucht Toeristenkerk Dishoek

binnenkant kerk Foto: Marianne de veen

DISHOEK - De RK openlucht toeristenkerk van Dishoek, de Emmauskerk aan de Westerscheldelaan, opent zondag 13 mei haar deuren weer voor de vieringen.

Maria hoekje Foto: Marianne de Veen
buitenkant kerk Foto: Marianne de Veen
Mozes beeld Foto: Marianne de Veen

Tot en met zondag 9 september wordt elke zondag om 10.00 uur een viering gehouden. Naast het beleven van de viering staat de ontmoeting met de medemens centraal in de toeristenkerk. Belangstellenden kunnen de openluchtkerk ook op de woensdagen van het seizoen bezoeken als vrijwilligers tussen 9.00 en 12.00 uur bezig zijn met onderhoud. Iedereen is welkom! [l]

Openbare bijeenkomst Partij Souburg Ritthem

RITTHEM - Op dinsdag 15 mei, aanvang 19.30 uur, organiseert Partij Souburg Ritthem samen met het buurtpreventieteam “Middengebied Oost Souburg” (BPT) een openbare informatieavond over buurtpreventie.

Tijdens deze bijeenkomst in zaal “De Kwikstaart” in Oost Souburg zal Els Geluk namens het BPT, vertellen over de successen die behaald zijn en over de uitdagingen die er nog zijn. Daarnaast is de wijkagent voor Oost en West Souburg en Ritthem, Maaike van Osta aanwezig en ook zij zal vertellen over haar werk in de wijken in onze dorpen. Van de gemeente Vlissingen zijn de ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid, Martin Bommeljé en het hoofd van de BOA’s Wim Alewijnse aanwezig. Martin Bommeljé zal vertellen over het belang van buurtpreventie en wat een buurtpreventieteam (BPT) voor een buurt kan opleveren. Wim Alewijnse zal uitleg geven over het werk en de bevoegdheden van de Bijzonder Opsporing Ambtenaren (BOA).
Reach Out and Touch (ROAT) is een belangrijke schakel in het geheel. Met jongerenwerkers en straatcoaches wordt veel bereikt. Ted Nijssen zal namens ROAT e.e.a. vertellen over het belang van buurtpreventie.
Kortom, alle schakels die nodig zijn om een buurt of wijk leefbaar te houden zijn deze avond aanwezig. Heeft u interesse? Kom gerust langs om te luisteren, te praten of om vragen te stellen. De koffie staat klaar!
Misschien bent u zelf wel geïnteresseerd om voor een BPT vrijwilligerswerk te doen? Het gaat immers om uw buurt of wijk! Hoe dan ook, uw aanwezigheid is vrijblijvend en de avond is puur informatief bedoeld.
Partij Souburg Ritthem is er voor u en organiseert deze avond voor u! [l]

Gesprekskring mystieke spiritualiteit

VLISSINGEN - Op woensdag 9 mei begint de gesprekskring en boekbespreking van het boek ‘Over de liefde’ van Willigis Jäger. Ben je geïnteresseerd in mystieke spiritualiteit of wil je er misschien meer over weten, voel je van harte welkom om mee te doen.

Willigis Jäger wordt als benedictijn én zenmeester zowel door de westerse christelijke mystiek, alsook door de oosterse zen geïnspireerd. Tegelijkertijd overstijgt hij de traditionele voorstellingen van de religie. In het boek ‘Over de liefde’ doet Willigis Jäger een poging om een vorm van verbondenheid ter sprake te brengen die het ‘ik houd van jou’ en ‘jij houdt van mij’ ver overstijgt. Hij verwijst naar het niveau waarop we één zijn met alles en iedereen, het niveau waarop we voorbij gaan aan onze vaak al te menselijke kijk op de wereld en onszelf. ‘Over de liefde’ richt de blik op deze ‘verborgen’ werkelijkheid en nodigt ons uit in verbinding te komen met de basis van ons bestaan. Daar wordt het ik niet meer beleefd als gescheiden van anderen, maar als een golf die één is met de grote oceaan. Het is het niveau van de mystieke verbondenheid, de ervaring van de eenheid van al het zijn.
Data: 9, 16, 23 en 30 mei met als extra datum 6 juni, van 19.30 tot 21.45 uur, in De Herberg.
Informatie en aanmelding: Greet Veneman, Telefoon 0118-462661, email info@praktijkahava.nl. [l]

Wij maken wat moois van uw water!

Waterspecialisten Gert-Jan en Peter Brouwer

GOES - Hard water veroorzaakt kalkaanslag. U ziet het aan kranen en tegels in de badkamer. Koffiezetapparaten, kokend waterkranen en waterkokers moeten regelmatig ontkalkt worden. De huid vindt hard water ook niet prettig. Het voelt droog aan na een douchebeurt en veroorzaakt soms jeuk. Zacht water is een uitkomst. Met onthard water bespaart u bovendien. U kunt met minder dan de normale hoeveelheid schoonmaak en persoonlijke verzorgingsmiddelen toe en uw apparatuur gaat langer mee.


Deze ongemakken en voordelen zijn te voorkomen en te behalen door het plaatsen van een waterontharder. Ze zijn er in diverse maten en uitvoeringen. Gezinsgrootte, waterverbruik, type watermeter en plaatsingsmogelijkheid bepalen het type en dat met 15 jaar garantie. Waterspecialist biedt tevens de mogelijkheid om een waterontharder te huren. Zo kunt u voor een laag maandelijks bedrag toch van de voordelen van onthard water genieten.


Producten
Naast waterontharders laten we in onze showroom ook de volgende producten (werkend) zien: Zuiver, gekoeld en/of bruisend water van het merk Grohe Blue Home; Gezuiverd water dmv het omgekeerde osmose principe; Kokendwaterkranen van Quooker en Grohe Red.


Info
Kijk voor meer info op:
water-specialist.nl
Smithweg 1.32 Goes
telefoon 085-3030961. [l]

Veel animo voor deelname aan Kunstroute Oost-Souburg

Japanse dame. Andrea Crucq

OOST-SOUBURG - Voor de derde keer exposeren diverse kunstenaars hun werken tijdens de Kunstroute Oost-Souburg.

Dit jaar zijn er 37 deelnemers te bezoeken met diverse werken, waaronder schilderkunsten, aquarellen, sieraden, keramiek, kaarsen, tiffany werken, beelden, sculpturen, iconen, quilt en kantwerken. Diverse middenstanders hebben hun ruimte ter beschikking gesteld, zodat kunstenaars hun werken kunnen exposeren en er een leuke route door het dorp mogelijk is.
Dansgroep Dios geeft meerdere dansvoorstellingen in de voortuin van Omroep Zeeland.
Ook hebben de Evangelie Gemeente De Wijngaard en Protestantse Gemeente hun kerk opengesteld voor kunstenaars en bezoekers.
De Kunstroute is door het gehele dorp op zaterdag 12 mei van 10 tot 17 u.
De flyer met plattegrond is te downloaden via http://www.zeelandnet.nl/communities/route-oost-souburg

Valencia voetbalkamp weer in Vlissingen

Trainers Valencia verheugen zich op komst naar Vlissingen. Valencia

VLISSINGEN - Voor het tweede jaar in successie beleeft de jeugd van Vlissingen en omgeving deze zomervakantie de voetbalweek van haar leven. De Spaanse topclub Valencia CF stuurt trainers van haar jeugdopleiding naar GPC Vlissingen.

Vorig seizoen hebben liefst dertien Spaanse jeugdtrainers van Valencia CF trainingen gegeven op verschillende locaties in Nederland en België. Guille Guerra (26), jeugdtrainer van de U8 van Valencia CF, verheugd zich op een nieuwe komst naar Nederland. “Vorig jaar ben ik liefst acht weken in Nederland en België geweest. We hebben toen meer dan duizend kinderen kennis laten maken met de Methodology van de Valencia CF. Ik kijk erg uit om met die jonge voetballertjes weer aan de slag te gaan. Als laatste heeft Guerra ook nog een boodschap voor de kinderen. “Ik hoop jullie allemaal weer te zien bij het Valencia Voetbalkamp in jouw regio. Amunt Valencia!”
Dennis Haveman, contactpersoon van de Valencia Voetbalkampen in Nederland en België, geeft aan erg content te zijn met de samenwerking tussen Valencia CF en GPC Vlissingen. “Vorig jaar waren de reacties van deelnemers en ouders heel positief. Wij zijn dan ook in het najaar van 2017 met het bestuur van GPC om tafel gaan zitten voor een nieuw Valencia Voetbalkamp in 2018. Binnen een week nadat de locatie online stond op onze website kwamen de eerste aanmeldingen al binnen. Dit is een compliment voor onze organisatie en trainers maar ook voor de partnerclub GPC Vlissingen en in het bijzonder haar vrijwilligers. Door al deze mensen wordt het evenement mogelijk gemaakt.

Weekend Valencia
Alle deelnemers aan het Valencia Voetbalkamp maken kans op een voetbalreis naar Valencia. Per locatie in Nederland en België worden door de Valencia CF trainers de meest talentvolle spelers uitgenodigd voor een weekend Valencia. Als gast van Valencia CF gaan zij trainen op het trainingscomplex van Valencia CF, een wedstrijd en training van 1e team bekijken, een stadiontour in Estadio Mestalla en krijgen een Meet & Greet met de sterren van Valencia CF.
Het Valencia CF Voetbalkamp is te gast in de zomervakantie van donderdag 12 juli t/m zaterdag 14 juli 2018 op het complex van GPC Vlissingen.
Alle informatie en aanmelden is mogelijk via www.valenciavoetbalkamp.nl [l]

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 13 mei: 9.30u en 16.30u ds. D. Visser, Amersfoort
GKv Kruiskerk
Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Donderdag 10 mei: 9.30u A.S. de Vries, Hemelvaartsdag. Zondag 13 mei: 9.30u A.S. de Vries; 16.30u J.W. Boerma, Rotterdam-O
Gereformeerde Gemeente
Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u.
Gereformeerde Gemeente
Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u.
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 13 mei: Breda Visite Rixensart.
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 13 mei: 10.00u ds. Marieke Fernhout, Arnhem
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Donderdag 10 mei: 10.00u ds.B.J.P. de Bruin, Hemelvaartsdag. Zondag 13 mei: 9.00u en 10.45u kand.L.L. van den Dool, Nederhemert; 18.30u ds.D. Hoolwerf, Stellendam.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Zondag 13 mei: Hoeksteen 9.30u ds. Jacobine Scholte de Jong met gebarentolk t.b.v. doven en slechthorenden; Hofpleinkerk 9.30u ds. Jan Nauta; Nieuwe Kerk 10.00u ds. Chris Bakker.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Zondag 13 mei: 10.00u Ds. J. van der Zeeuw
Volle Evangelie Gemeente Sion
In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.
Joodse Gemeente Zeeland
Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw.
Christengemeenschap Gem. Zeeland
Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Diensten vinden plaats op de zaterdagochtenden om de veertien dagen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Centrum
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.
Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat
'Geredja Bethlehem', Rijnstraat 40, Middelburg.
City Alive Church
Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Tel. 06-50455693. info@cityalive.nl
Pinkstergemeente
Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.30u.
Rooms Katholieke Kerk
H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, 's woensdags om 19.00u.
Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.
Leger des Heils Korps Walcheren
't Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw.
Volle Evangelie Gemeente WCM
Worship Center Middelburg. U bent van harte welkom in onze wekelijkse samenkomsten op zondagen, aanvang 14.00u. Adres: gebouw van Het Leger des Heils, Het Zwin 1, 4335 XT, Middelburg.
Oud-Katholiek Zeeland

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 13 mei: 10.00u Ds. A. van Wijk, Herkingen, 17.00u Kand. L.G. de Deugd, Stellendam.
Geref. Gem. in Nederland
Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 13 mei: 9.30u ds. F. van Vliet, Zaamslag; 19.00u ds. J. Wouters, Haamstede
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Zondag 13 mei: 10.00u Ds. J. Lohuis, Scherpenisse; 16.30u Ds. M. Klaassen

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Protestantse Gemeente
Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Donderdag 10 mei: 10.00u Ritthem, Ds. C. Bijman, Hemelvaart. Zondag 13 mei: 10.00u Nieuwland, Mevr. Mathilde Meulensteen.

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Zondag 13 mei: 9.30u da. A. Muller, Vlissingen

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Donderdag 10 mei, Hemelvaarsdag: 9.00u Ds. G. J. Buunk. Gezamenlijke dienst in de Dorpskerk. Zondag 13 mei: Dorpskerk 10.00u Mevr. Ds. P. van Oosten uit Serooskerke.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Donderdag 10 mei: 10.00u ds. J. Droogsma, Drogeham, Hemelvaartsdag, gezamenlijke dienst met Gapinge en Vrouwenpolder. Zondag 13 mei: 10.00u dhr. J.L. Soeting, Gapinge.

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Vrije Evangelische Gem. Maranatha
Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u.
Gereformeerde Gemeente
Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 13 mei: 9.30u ds. F. van Slooten

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Gereformeerde Gemeente
Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u.
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 13 mei: 10.00u Ds. C.J. Don uit Oost-Souburg

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE
Gereformeerde Gemeente

Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Gereformeerde Gemeente
Noordweg 34, Oostkapelle, 0118-592223. Erediensten op zondag zie: saronkerk.nl
Protestantse Gemeente
Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zondag 10 mei: 9.30u Ds. Ph.A. Beukenhorst, Hemelvaartsdag.
Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 13 mei: 10.00u Ds. J.H. Kip (Geldrop).

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 13 mei: 9.30u HA ds B. Schaaij, Vrouwenpolder; 14.30u ds P. Schelling, Amersfoort
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 13 mei: 10.00u pastor R. Fluit

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Zondag 13 mei: Dorpskerk 10.00u ds.D.C.Coppoolse Odijk, kindernevendienst, crèche, koffiedrinken.

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Donderdag 10 mei: 10.00u ds. J. Droogsma, Drogeham Hemelvaartsdag, gezamenlijke dienst in Veere. Zondag 13 mei: 10.00u ds. G.J. Smit, Middelburg.

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 13 mei: 9.30u ds. R. Poesiat.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken.

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE
Protestantse Gemeente
Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 13 mei: 9.30u ds. G.J.Ruitenburg ( dienst Schrift en Tafel)

KERKELIJK LEVEN DOMBURG
Protestantse Kerk
Markt 8, Domburg.
St. Willibrordkapel
Badhuisweg 4, Domburg. Diensten zaterdag om 19.00 uur.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 13 mei: Opstandingskerk, 10.00u ds D.Westeneng.

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Het Apostolisch Genootschap
Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u.
Pinkstergemeente
Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u.
Zuidpoort Christen Gemeente
Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl
Jehovah's Getuigen, gem. Vlissingen
Koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen, verlengde Bonedijkestraat 279. Doordeweekse vergadering: dinsdag 19.15u, woensdag 19.15u. Weekendvergadering: zaterdag 18.30u, zondag 10.00u.
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 13 mei: 9.30u ds. Seong; 16.30u ds. Overweg.
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 13 mei: 9.30u ds. G.J. Baan; 16.00u ds. G.J. Baan.
Nieuw Apostolische Kerk
Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u.
Volle Evangelie Gemeente Beréa
Gildeweg 29, Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u. www.bereavlissingen.nl
R.K. Onze Lieve Vrouwekerk
Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat.
Volle Evangelie Gemeente Filadelfia
Dr. Stavermanstraat 61-63, Vlissingen. Eredienst: zondag 10.00u. Gebedsdienst: woensdag 19.00u. www.filadelfia-vlissingen.nl
Evangelie Gemeente 'De Blinkende Morgenster'
Papegaaienburg 1 (winkelcentrum papagaaienburg) Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Zondag 13 mei: Sint Jacobskerk, 9.30u Mevrouw M.E. Reijnhoudt; Ter Reede, 19.00u Dhr. J. Kempe.

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Evangeliegemeente De Wijngaard
Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomsten om 10.00u, zie www.de-wijngaard.nl
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 13 mei: 13.00u drs. P.C. Verhaar-van Roon
Protestantse Gemeente Oost-Souburg
Donderdag 10 mei: Open Haven 9.30u Dhr Frans van Vliet. Zondag 13 mei: Open Haven 9.30u Ds. Eeuwout Klootwijk, Ds. P. Melse.

KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG
Leger des Heils Walcheren
Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u.
Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten
Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u.

KERKELIJK LEVEN RITTHEM
Protestante Gemeente Ritthem
Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Donderdag 10 mei: 10.00u Ritthem, Ds. C. Bijman, Hemelvaart. Zondag 13 mei: 10.00u Nieuwland, Mevr. Mathilde Meulensteen.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

SouMiKou-wandeltocht elke 2e zaterdag

OOST-SOUBURG - Elke 2e zaterdag van de maand, deze maand op 12 mei, organiseert de werkgroep SouMiKou van Mae Uku weer de reguliere wandeltocht met routes van 5, 10 en 15 km.

Iederéén kan meedoen en kan in het Mae Uku-gebouw al vanaf 08.30 uur melden voor de start. Het gebouw zelf is deze keer van 08.00-12.15 uur open, is de beheerder aanwezig en is er barbezetting.
Doen mee, want wandelen is gezond, mee met de groep of geheel individueel, iedereen is van harte welkom.
Eerstvolgende wandeldata zaterdag 9 juni.

Sponsor-wandeltocht
Op zaterdag 14 juli staat er weer een Sponsor-wandeltocht op het programma, waarbij gesponsord en gewandeld kan worden voor het goede doel. Deze keer ten behoeve van: Een Sociale werkplaats in KusuhKusuh Sereh op het eiland Ambon. Het doel is om jongeren met een beperking een dagbesteding te geven en arbeidsvaardigheden bij te brengen. Deze jongeren krijgen hiermee een betere kans om deel uit te maken van de arbeidsmarkt. De route van de sponsorwandeltocht zal geconcentreerd worden rondom de drie Molukse Wijken op Walcheren in onze Provincie Zeeland, te weten in Souburg, Middelburg en Koudekerke. (Voor meer info op www.mae-uku.nl of mail naar stichting@mae-uku.nl).[l]

Gebroken weken: korte vakantie?

We hebben Tweede Paasdag en Koningsdag al achter de rug als doordeweekse (verplichte) vrije dagen, maar Hemelvaartsdag en Pinksteren komen er nog aan. In de meeste bedrijven worden deze weken ook wel 'gebroken weken' genoemd.

Omdat Hemelvaartsdag altijd op donderdag valt, zijn veel bedrijven ook op vrijdag gesloten. Heerlijk die vrije dagen natuurlijk en veel werknemers maken van de gelegenheid gebruik om er een paar extra vrije dagen aan vast te plakken om er op die manier een echte voorjaarsvakantie van te maken.

Attentie

In een aantal bedrijfstakken is daar best ruimte voor, maar in andere branches komen die vrije dagen soms wat minder goed uit en is het een kwestie van goed plannen of vooruit werken wanneer je echt wat dagen toe wil voegen aan je toch al verplichte vrije dagen.

Zit je op kantoor, zorg en dan bijvoorbeeld voor dat je mailbox leeg is - of in ieder geval zo goed als leeg - op de dag voor je vertrekt, zeker wanneer je voor een langere periode afwezig bent. Zijn er zaken die tijdens je afwezigheid om attentie vragen, zorg dan dat je collega('s) of vervanger(s) hier goed van op de hoogte is/zijn en daar adequaat op kan/kunnen reageren. Op het moment dat je dat gedaan hebt, kun je zonder stress dat er dingen zijn blijven liggen ongestoord genieten van je korte voorjaarsvakantie.[l]