07. Middelburgse en Veerse Bode

28 maart 2018

07. Middelburgse en Veerse Bode 28 maart 2018


'Het beeld van Zeeland klopt simpelweg niet'

Provincie en bedrijfsleven komt in actie tegen negatief imago Zeeland

MIDDELBURG - Het is onzin dat er geen vacatures zijn in Zeeland of dat je een huis over een paar jaar niet meer zou kunnen verkopen. "Dat beeld moet eens de wereld uit", zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De provincie is niet blij met het artikel in de Volkskrant van vorige week over de ‘leegloop bij het Korps Mariniers’. Vanwege de verhuizing van Doorn naar Vlissingen zouden veel mariniers ontslag nemen. Alleen dit jaar zijn er al 76 vertrokken. In het artikel stond dat de mariniers bang zijn dat hun partners geen werk kunnen vinden in Zeeland en dat ze een gekocht huis niet meer kwijt raken. “Het is nu tijd om iets te doen aan die beeldvorming. We moeten de mariniers en hun gezinnen naar hier halen”, aldus Jo-Annes de Bat. Commissaris van de koning Han Polman denkt niet dat alle mariniers niet willen komen, snapt dat sommigen er tegen opzien, maar baalt wel. “Het beeld klopt simpelweg niet”, zegt hij. “We hebben hier meer dan voldoende werk, het is hier goed wonen, we hebben de meeste zonuren en ga zo maar door. Helaas maakt onbekend onbemind.” Acht bedrijven en organisaties hebben al de handen ineengeslagen. “We willen laten zien dat er hier meer dan genoeg vacatures zijn”, zeggen ze. Onder meer de Amadore Groep, Roompot Vakanties, DOW, ADRZ en Yara Sluiskil hebben een een advertentie in de Volkskrant geplaatst waarin ze mariniers en hun partners welkom heten.[l]

Domburg krijgt parkeersysteem

DOMBURG - Domburg krijgt nog voor het pinksterweekend een dynamisch parkeerverwijssysteem. Het moet het zoekverkeer in de badplaats tegengaan. Sommige borden zijn dynamisch en geven vol of vrij aan, andere zijn statisch en wijzen alleen de weg. Er komen tellussen bij de entrees van de parkeerterreinen. Op de terreinen aan de Van Voorthuijsenstraat en Jan Tooropstraat krijgen alle plekken een sensor, omdat deze meerdere in- en uitgangen hebben. De parkeerterreinen Irma 1, 2 en 3 in Domburg zijn als eerste aan de beurt.[l]

Monumentale boerderijen

MIDDELBURG - De provincie wil eigenaren van monumentale, beeldbepalende boerderijen in Zeeland gaan ondersteunen bij de instandhouding. Er komt een loket waar zij informatie kunnen krijgen. “Er komt veel kijken als je zo’n complex wilt onderhouden. Zo’n loket was er tot nu toe niet”, zegt gedeputeerde Carla Schönknecht. De provincie heeft een lijst laten maken met beeldbepalende boerderijen in Zeeland. Daar staan er 199 op. “Deze vinden wij belangrijk voor de landschappelijke uitstraling.”[l]

Lord of the rings reikt prijzen uit bij MTV

Foto: Jeroen van Opstal

MIDDELBURG - Lord of the rings Yuri van Gelder was zondag te gast in Middelburg. Hij reikte de prijzen uit bij de turnwedstrijd, die zaterdag en zondag plaatsvond in sporthal De Sprong. Zaterdag hing Olympisch turnster Eythora Thorsdottir de medailles om. Er kwamen dit weekend zo’n 400 turnsters in actie bij de landelijke wedstrijden. Zij zijn actief op de hoogste niveaus. De organisatie was in handen van MTV Middelburg.[l] FOTO JEROEN VAN OPSTAL

Buurtmarkt in Meliskerke

MELISKERKE - Rondom de vijver aan de Jan Vaderstraat in Meliskerke is er zaterdag een buurtmarkt. Het evenement duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur. Bezoekers kunnen genieten van koffie, thee, fris, pannenkoeken, oliebollen, frikandellen, saté en soep. Daarnaast is er van alles te koop. Thema van de buurtmarkt is ‘Vlucht en water’. De opbrengst is bestemd voor Woord en Daad, die noodhulp biedt aan slachtoffers van de overstromingen in Azië, Kerk in Actie en het Rode Kruis. Parkeren kan op het plein voor de gereformeerde kerk.[l]

De jeugdige toekomstige gebruikers zijn blij dat de bouw begint. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Biggekerke
blij met
bouw mfa

Foto: Annet Eekman

Gezelligheid bij
eerste beurs
Duurzaam Tuus

Biggekerke viert bouw nieuwe accommodatie

Tachtig kinderen zoeken naar tijdcapsule op bouwterrein voor nieuwe multifunctionele accommodatie

De jeugdige toekomstige gebruikers van de mfa zijn blij dat de bouw begint. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

BIGGEKERKE – De bouw van de multifunctionele accommodatie (mfa) in Biggekerke is donderdag gestart. 72 leerlingen en zeven peutertjes kwamen als bouwvakkers naar de bouwplaats, die dicht bij de dorpskern, aan de Schuitvlotstraat ligt. Ook veel bewoners kwamen kijken. Na acht jaren overleg zijn zij verheugd dat de bouw van het pand, waarin onder meer de school en het dorpshuis een plekje krijgen, begonnen is.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


De leerlingen van basisschool De Schute hebben hard staan graven om de start van de bouw van hun nieuwe school mogelijk te maken. Op het bouwterrein was namelijk een tijdcapsule verstopt. In de buis zat de uitslag van de kleurwedstrijd en van de prijsvraag. Kasper Koopman (11) uit groep 8 vond de tijdcapsule: “Ik dacht eerst dat het een leiding was. Ik ben heel blij dat ik hem gevonden heb.”

1300 auto's

De vijf vragen die de kinderen van de midden- en bovenbouw moesten beantwoorden over hun nieuwe onderkomen waren niet gemakkelijk. ‘Hoeveel weegt de school, uitgedrukt in auto’s?’, was één van de raadsels. Het is bijna niet voor te stellen dat de school 1,3 miljoen kilo (circa 1300 auto’s) weegt. Het aantal melkpakken dat in de school past is ook niet gering, namelijk vijf miljoen. Als de uitslagen van de wedstrijden uit de capsule zijn gehaald worden de tekeningen van de peuters en de onderbouwleerlingen en toekomstwensen van de hogere klassen in de capsule gedaan en weer begraven op het terrein, diep onder de toekomstige school.

Tribunetrap

De fundering van de multifunctionele accommodatie (mfa) rust op 79 palen van twintig meter diep. Deze worden niet geheid, want de huizen in de omgeving zouden door de trillingen schade kunnen oplopen. Daarom is gekozen om de gaten te boren. Deze techniek is weliswaar duurder, maar wel sneller en veiliger voor de omgeving. Wethouder René Molenaar van de gemeente Veere en directeur Marco van Wel van woningcorporatie Zeeuwland boorden samen het eerste gat waarin beton gestort werd.

'Hoeveel auto's

weegt het gebouw?'

De architecten van het gebouw hebben zich laten inspireren door de Zeeuwse boerenschuur. De multifunctionele accommodatie krijgt een open uitstraling en veel lichtinval. De grote tribunetrap in het gebouw kan ook gebruikt worden voor voorstellingen. Ook de verenigingen van Biggekerke kunnen in het gebouw terecht met hun sportieve en culturele activiteiten.Zo wordt de nieuwbouw een pand voor het hele dorp.

Ombouwen

De mfa in Biggekerke is het tweede gebouw in de gemeente Veere dat met duurzame materialen gebouwd wordt. Het is een energiezuinig gebouw met hoge isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Nul-op-de-meter is het streven.
Het gebouw biedt straks naast onderdak aan de school en de kinderopvang ook ruimte aan Stichting Dorpscentrum en kan gebruikt worden als dorpshuis.

'Accommodatie

voor het hele dorp'

Mocht de school ooit moeten sluiten door terugloop van het aantal leerlingen, dan kunnen de schoolruimten in de multifunctionele accommodatie omgebouwd worden tot levensloopbestendige woningen.

De verwachting is dat de oplevering van de bouw eind november plaatsvindt. Corporatie Zeeuwland wordt eigenaar van de multifunctionele accommodatie. De woningcorporatie verhuurt het gebouw aan Primas scholengroep, Kinderopvang Walcheren en stichting Dorpscentrum. [l]

Middelburger Kees la Soe gaat in de ruststand

Winkel in tropische vissen aan de Kromme Weele sluit na 45 jaar de deuren

Kees la Soe bij de laatste spullen in zijn winkel. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

MIDDELBURG – Na 45 jaar stopt de Middelburgse ondernemer Kees la Soe per 1 april met zijn winkel in tropische vissen. Toen de laatste vissen zijn winkel aan de Kromme Weele verlieten, was dat wel even moeilijk voor La Soe, maar verder is de bekende ondernemers nuchter over het einde van zijn winkel in de binnenstad. “Je zou kunnen zeggen dat ik met pensioen ga, maar ik ga eigenlijk in ruststand.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Voordat de inmiddels doorgewinterde ondernemer zijn winkel opende, heeft Kees la Soe de land- en tuinbouwschool in Goes gevolgd. Hij wist niet wat hij wilde worden en vond als 15-jarige jongen een tijdelijk baantje bij een dierenwinkel in Goes. Het werk met de vissen vond hij erg leuk.

Dienst

Toen hij 17 was, moest hij in dienst. “Ik zag er erg tegenop, maar ik bleek er helemaal op mijn plek te zijn.” Na twee jaar diensttijd kwam La Soe terug in Zeeland. Hij was de wereld van vissen en aquaria niet vergeten en op 1 maart 1973 begon hij een winkel in Middelburg. “Het zou een tweede filiaal van de zaak in Goes worden, maar dat is niet doorgegaan. Toen ben ik voor mezelf begonnen.”

Zijn winkel had geen naam en geen logo. Dat vond La Soe niet nodig. “Ik vond het leuk om winkeltje te spelen. Ik kocht wat levendbarende visjes en neontetra’s, die felgekleurde visjes met blauw en rood, en ben gewoon begonnen.”

'Een winkelnaam
en logo vond
hij niet nodig'

Dat ‘winkeltje spelen’ bleek al snel een groot succes. Hij specialiseerde zich in de jaren ’70 in cichliden, Afrikaanse vissen uit het Malawimeer. “Tot op de dag van vandaag worden er nog soorten ontdekt. Als ik naar de groothandel ging, wist ik nooit welke soorten ik zou tegenkomen. Dat was heel leuk.” Later kwamen er zoutwatervissen en andere soorten bij. Soms had hij wel tweeduizend vissen in zijn winkel.

Uitdaging

Het onderscheid tussen werk en hobby was voor de winkeleigenaar klein. Wonend boven de winkel in de Kromme Weele, een historisch pand in de Middelburgse binnenstad, was het voor Kees la Soe gemakkelijk om ‘nog even’ bij de bakken te gaan kijken.

'Ik zag ertegenop,

maar bleek er op mijn plek'

“Het is een uitdaging om alles in een bak goed te krijgen", legt de bijna oud-ondernemer uit. De watertemperatuur moet goed zijn en je kunt niet zo maar alle soorten vissen en planten bij elkaar doen in een aquarium, noemt La Soe enkele voorbeelden. "Als er een probleem is, zie ik er een uitdaging in om de vinger erachter te krijgen waaraan het ligt.”

Reizen

Sommige klanten kwamen dan ook trouw bij La Soe in de winkel voor vissen, materialen en natuurlijk advies. Zij kunnen deze week nog bij hem terecht, maar dan is het afgelopen.
'Met pijn in mijn hart, maar rust in mijn ziel, neem ik afscheid en stop per 1 april', schrijft La Soe op zijn Facebook-pagina. 'Lieve klanten en passanten, bedankt.'

'Reizen en

fietstochten maken'

Kees la Soe en zijn vrouw kijken met plezier uit naar de tijd die gaat komen als de winkel gesloten is. “We gaan reizen met de vouwwagen en ik ga fietstochten maken. Ik denk niet dat ik de vissen ga missen. Er gaat iets weg, maar er komt ook iets voor terug.”

Toekomst
Het leven is volgens de Middelburger een lang leerproces. “Ik sluit niet uit dat er ooit nog een bak komt. Wie weet wat de toekomst brengt.” [l]

In het veld

Ik weet niet meer welke analist het zei, maar wel dat deze stellig beweerde dat keepers nooit goede trainers konden zijn. Volgens mij ging de discussie over oud-doelman van Ajax Stanley Menzo, die op dat moment het tegendeel bewees bij eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden. De analist noemde keepers gemankeerde voetballers. “Anders ga je wel in de spits staan.” Keepers zouden volgens hem nooit begrijpen hoe het er op het veld aan toe gaat, laat staan dat ze het kunnen overbrengen op een groep getalenteerde spelers.

Ik moest aan de analist denken toen ik in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen naar de landelijke zenders keek. Ze probeerden het misschien wel, maar als je in Amsterdam woont en in Hilversum werkt, is het lastig een gemeente als Veere, Zundert of pak ‘m beet Horst aan de Maas te doorgronden. Ik snap dat je niet alles kunt doen, je dus op iets moet focussen, maar waarom zet je dan alle ballen op Amsterdam en Rotterdam? De NPO-bazen zullen het gewaagd hebben gevonden dat ze dit keer iets meer aandacht schonken aan de Maasstad dan aan Amsterdam en gedacht dat ze daarmee voldoende ‘het platteland’ coverden, naast de uren aan televisie over de drie hoofdstedelijke zeteltjes (op een totaal van zo'n 9000) van Sylvana Simons en Thierry Baudet.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en voormalig directeur van Rotterdam Airport Roland Wondolleck vonden de aandacht voor Rotterdam niet meer dan logisch. “We zijn toonaangevend voor wat er in Nederland zou kunnen gebeuren”, zei de laatste. Ik hoop van niet. Wat je zag waren ordinaire ruzies tussen schuimbekkende, scheldende politici, die het liever over elkaars zwakheden hadden dan over de problemen in de stad, zoals de criminaliteit en enorme werkloosheid. Ik kan me niet voorstellen dat bestuurders en inwoners van Appingedam of Berkelland zich hierin herkenden of dachten: ‘Hierdoor komen woensdag meer mensen naar de stembus’.

Nee, het zal mensen eerder hebben afgeschrikt en hun vooroordelen over de politiek hebben bevestigd. Richt je op de landelijke en Europese verkiezingen, maar laat de lokale politiek voortaan over aan mensen in de regio zelf. Jullie staan in het doel, zij in het veld.[l]

'We moeten het echt samen gaan doen'

Gemeenteraadsverkiezingen in Middelburg

MIDDELBURG - De Lokale Partij Middelburg (LPM) is na de verkiezingen van woensdag echt de grootste partij in Middelburg. De partij van lijsttrekker Piet Kraan krijgt zes zetels in de gemeenteraad. Hij heeft oud-wethouder en Tweede Kamerlid Gerrit Schoenmakers gevraagd de informatie te leiden.

De LPM en GroenLinks zijn de grote winnaars van de verkiezingen in Middelburg. ILLUSTRATIE WEEKBLAD DE BODE Foto: Weekblad de Bode

DOOR EUGÈNE DE KOK

Daarmee wil de partij voorkomen dat de LPM net als in 2014 buiten de boot valt. Toen voerden Piet Kraan en Wim Steketee de coalitiegesprekken zelf. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de LPM, qua stemmen ook toen al de grootste, werd gepasseerd door de PvdA, CDA, VVD, SGP en ChristenUnie. “We hebben hem de opdracht gegeven op zoek te gaan naar een zo breed mogelijke coalitie”, zegt Kraan. Dat dat niet vanzelf gaat, bleek uit een artikel in de PZC van zaterdag waarin werd gesproken over 'een valse start'.

Hoewel het bij het ter perse gaan van deze krant niet duidelijk is of zijn partij ook in het college komt, is Kraan blij met de overwinning. De LPM behaalde zo’n 1700 stemmen meer dan het CDA, met vier zetels de tweede partij in de gemeenteraad. “Ik denk dat de kiezer moe is van het landelijke geweld. Ze willen Middelburgse oplossingen voor problemen in Middelburg.”

Samen

Hij wil de komende vier jaar met zo veel mogelijk andere partijen gaan werken aan een ander Middelburg. “Die woorden moeten we gaan waarmaken, omdat we anders over vier jaar de rekening krijgen gepresenteerd. Wij zijn nu dan wel de grootste, maar nog steeds slechts één van de negen partijen. We moeten het echt samen doen. We zijn afhankelijk van andere partijen en zij van ons. Ik denk dat het goed komt, want programmatisch liggen we allemaal niet zo ver uit elkaar.”

GroenLinks

Naast de LPM is GroenLinks één van de winnaars van de verkiezingen in de gemeente Middelburg. De partij gaat van één naar drie zetels. De PvdA, D66 en de SP hebben allemaal een zetel moeten inleveren. De PvdA heeft er nu drie, de SP twee, net zoals D66. De VVD, de SGP en ChristenUnie hebben na woensdag hun drie zetels behouden.

Willemien Treurniet

De laatste partij stond in de dagen voor de verkiezingen volop in de aandacht door lijsttrekker Willemien Treurniet. Zij bereikte de finale van de verkiezing van het beste raadslid van Nederland. Uiteindelijk werd Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam door de jury uitgeroepen tot winnaar. Hij werd door de jury geprezen vanwege zijn behaalde successen als eenmansfractie. Voor de verkiezingen waren 338 lokale politici in Nederland genomineerd. De verkiezing werd georganiseerd door campagnebureau BKB, de Volkskrant, WNL en het Periklesinsituut.[l]

Eerste Duurzaam Tuus beurs vindt plaats

Nieuwe beurs voor het hele gezin over duurzaam leven

Foto: ANNET EEKMAN

MIDDELBURG - In Middelburg vond zaterdag de eerste Zeeuwse Duurzaam Tuus beurs plaats. Bij deze beurs voor het hele gezin staat duurzaam leven centraal. De standhouders waren ondernemers en adviseurs van duurzame producten en diensten. De beursvloer in Studio A58 bood informatie over onder meer energiebesparing en 'groene' mobiliteit. De organisatie is een samenwerking tussen beursorganisator NewWay2Go, verbinder Stichting De Zeeuwse Uitdaging en digitaal vangnet Stichting Digisteun. Er was ook een Kenniskaravaan waarbij contacten werden gelegd tussen de aanwezige bedrijven en maatschappelijke organisaties. [l] FOTO ANNET EEKMAN

Kruiswoordpuzzel

De oplossing van de puzzel van vorige week was: heksenkring[l]

Goede prestaties van EZRC Oemoemenoe

Anne van Benthum met bal zet de aanval in. Rien Paardekoper

MIDDELBURG- Alle teams van EZRC Oemoemenoe hebben het afgelopen weekend gespeeld. Daarnaast organiseerde Oemoemenoe ook een van de voorrondes van het Nationaal Mini kampioenschap. Jammer genoeg werden de mini’s derde.

Het eerste heren team speelde in Middelburg tegen ’t Gooi. Oemoemenoe komt al vlot op voorsprong te staan na een penalty en een try. Na een half uur weet 't Gooi middels een push over vanuit een ruck de eerste try te scoren (8-7). Vlak voor rust weet Oem nog een penalty te benutten en scoort 't Gooi haar tweede try, waardoor de rust op een gelijke stand komt te staan (14-14). Oemoemenoe speelt een goed attractief spel en zet de tegenstander onder enorme druk. In de tweede helft scoort de tegenstander waardoor ze voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong komen te staan. Kort daarop, na een goed uit gevoerde line out, weet Oemoemenoe door de verdediging te breken. De conversie ketst tegen de palen terug, 19-21. 't Gooi weet een try te scoren en vergroot daarmee de voorsprong, de conversie gaat mis. Kort daarop weten de backs een goede aanval op te zetten en hun derde try scoren, 24-26. Er wordt hard gewerkt maar helaas beslist de scheidsrechter dat Oemoemenoe een overtreding heeft begaan waardoor 't gooi op het eind van de wedstrijd nog een penalty toegewezen krijgt. Eindstand 24-29.
De cubs spelen een enerverende wedstrijd tegen de Ducks combinatie. De cubs lijken een gewonnen wedstrijd te spelen wanneer ze binnen 15 minuten al met 28-0 voor komen te staan. De Ducks echter komen goed op gang. Ook Oem scoort nog een aantal keren maar de tegenpartij is aardig aan het inlopen. Wanneer de stand 40-19 is, blijft de tegenstander aanvallen en scoren, bij de stand 40-33 wordt Oem weer wakker en scoort nog 1x, 45-33.
De Junioren speelden geen zware wedstrijd. Met gemak werd gewonnen van Breda met 88-0
De colts speelden in Utrecht en weten ook de winst mee naar huis te nemen ( 27-40).
De dames speelden thuis tegen de studenten uit Utrecht. Uit hadden de dames verloren van Rus maar Oem/Tovaal dames waren erop gebrand om een goede wedstrijd te spelen en de winst in Middelburg te houden. Met veel verve en een zeer goede samenwerking waren de eerste punten voor de thuisploeg. Rus scoort vervolgens wel een try maar Oem staat nog op voorsprong 7-5. De tweede try is een goede actie van de driekwarten. Rus scoort ook nog maar de dames gaan met een voorsprong de rust in (12-10). Coach Rhys Peters en Luke Williams geven in de rust aan dat de dames, met één minder, zeer goed gedegen spel laten zien. Ook het publiek toont zich enthousiast en moedigen de dames aan. De scrums en line-outs verlopen goed waardoor de backs keer op keer een aanval op kunnen zetten. Dit harde werken wordt beloont met een try en een goede conversie 19-10. De volgende punten zijn ook voor Oemoemenoe, vanuit een goede gevormde ruck wordt er weer in de uiterste hoek gescoord, 24-10. Rus geeft niet op en weet ook nog te scoren, 24-15. De laatste 10 minuten van de wedstrijd zijn zwaar, maar de winst is en blijft voor de dames Oem/Tovaal!
Het tweede heren senioren bond daarna de strijd aan tegen Gouda. Gouda liet aan het begin van de wedstrijd zien dat ze niet van plan waren wederom te verliezen. Toch waren binnen 10 minuten de eerste punten voor Oem. Bij rust stond de teller zelfs al op 42-0 voor de thuisploeg. Er werd goed samen gespeeld en de teller stond op 56-0 wanneer Gouda de eerste try binnen haalt. De eindstand is uiteindelijk 89-5 voor Oem heren 2.[l]

Anne van Benthum met bal zet de aanval in Foto: Rien Paardekoper

Paasfeest in Domburg

DOMBURG - Pasen kan volop gevierd worden in Domburg. Er zijn namelijk verschillende Paasactiviteiten op zondag 1 en maandag 2 april. Dus wie verblijft in Domburg of erop uit wilt met het gezin kan zijn Paashart ophalen in Domburg.

Op eerste Paasdag, zondag 1 april zijn er van 14.00 tot 18.00 uur Paashazen in Domburg die de kinderen er op hun Paasbest uit laten zien. Ze komen niet zomaar naar Domburg maar nemen schmink en glittertattoos mee. De kinderen kunnen zich laten schminken en een mooie glittertattoo uitkiezen op ‘t Groentje in Domburg aan de Badstraat.

Maandag 2 april is het zoeken geblazen tijdens de Paaseierenzoektocht. Iedereen kan zich gratis aanmelden tussen 9.30 en 10.30 uur bij Brasserie het Speelkwartier op het Centrumplein van Hof Domburg. Vanuit hier vertrekken we in een optocht met fanfare muziek door het centrum richting duinen en bos bij de Watertoren, waar zo’n 1500 eieren verstopt liggen. Tussen deze eieren liggen ook zilveren en zelfs gouden eieren. Wie deze weet te vinden krijgt een extra prijs tijdens de prijsuitreiking tussen 12.00 en 13.00 uur. Wie na het Paaseieren zoeken nog niet moe is kan een Paasdansje doen tussen 14.00 en 17.00 uur in het Centrum van Domburg. Hier speelt namelijk de Sjores Ambras Band. Meer informatie omtrent de verschillende activiteiten in de evenementenkalender op www.visitdomburg.com [l]

Johannes Passion van J.S.Bach

concert KOV lid KOV

MIDDELBURG - Met haar ruim 70 leden brengt de Koninklijke Oratorium Vereniging (KOV) ook dit jaar de Johannes Passion van Bach weer ten gehore.

Het koor voert dit indrukwekkende oratorium traditioneel eens per twee jaar op Goede Vrijdag uit. Voor de dirigent daarom een grote uitdaging om steeds weer alert te blijven omtrent de actuele opvattingen over de muziek en de uitvoeringspraktijk. Dat is dirigent Arno van Wijk van het koor zeker toevertrouwd. Met zijn Johannes-Passion verrichtte Bach in 1724 baanbrekend werk: nog nooit was er een passie geschreven van deze omvang en met zo’n dramatiek. De nadruk in de Johannes-Passion ligt op Jezus als verlosser van de mensheid en minder, zoals in de Matthäus-Passion, op het menselijke lijden van Jezus. De laatste jaren is de Johannes bezig aan een opmars. Terecht, want deze passie is net zo fenomenaal als de Matthäus. Voor de leden van KOV is het steeds weer een groot voorrecht zich de tekst en de indrukwekkende muziek van Bachs Johannes-Passion eigen te maken. Komt u op Goede Vrijdag weer aandachtig luisteren naar het resultaat! Aanvang 19.30 uur, Zeeuwse Concertzaal Middelburg, Verwerijstraat 14. Kaarten: oratoriummiddelburg.nl / kovconcert@zeelandnet.nl; een uur voor aanvang aan de kassa. Info: https://www.oratoriummiddelburg.nl/ [l]

Vroeg op Pasen

Protestantse Zionskerk in Oostkapelle Flip Beukenhorst

OOSTKAPELLE - Op zondag 1 april is er om 6.00 uur een Paasvroegdienst in de Protestantse Zionskerk in Oostkapelle, Duinweg 36a.

Aan het einde van de nacht met een kaars in de kerk om het Licht te verwelkomen. Voorganger is ds. Flip Beukenhorst. Na de Paasvroegdienst wordt een Paasontbijt aangeboden. Om 10.00 uur is er een tweetalige Nederlands-Duitse Paasdienst in dezelfde kerk. Er wordt afwisselend Nederlands en Duits gesproken en gezongen. In deze dienst zijn er twee voorgangers: Pfarrerin Marianne Reysen en ds. Flip Beukenhorst. Aan de dienst wordt meegewerkt door Nederlandse en Duitse muzikanten. [l]

VV Zeelandia Middelburg

Programma jeugd, 31 maart
10.00 JO8-3 Duiveland JO8-1G
10.00 JO8-4 Hansweertse Boys JO8-1
10.00 JO7-2 Arnemuiden JO7-1
10.00 JO9-4 Kloetinge JO9-5
10.00 JO7-6 Domburg JO7-1G
10.00 JO9-2 Walcheren JO9-1
10.00 JO7-5 Oostkapelle JO7-1G
10.00 JO10-4 Zeelandia JO10-3
10.00 JO11-5 Nieuwland JO11-2
10.00 MO15-2 Kloetinge MO15-2
11.15 JO19-5 Apollo'69 JO19-1
11.15 JO17-1 Steenbergen JO17-1
13.00 JO15-2 Bevelanders JO15-1
Senioren
10.30 Zeelandia 7-Goes 3
11.00 Zeelandia 5-DZC'09 1
11.30 Zeelandia 3-MOC'17 3
11.30 Zeelandia 6-RCS 4 [l]

Toerclub fietst klassieker

MIDDELBURG - Op zondag 1 april bestaat het Zeeuwsch Vélocipède Genootschap, dé toerclub van Walcheren, precies 150 jaar.

Ter gelegenheid van hun jubileum fietst de club op maandag 2 april (2e Paasdag) hun klassieker van Middelburg op Walcheren naar Middelburg in België en terug. Deelnemers kunnen (vanaf Breskens) kiezen uit drie afstanden: 75, 105 en 135 km. Vanaf Groede (Z-Vl) is de route volledig uitgepijld, met veel dank aan toerclub De Wielertoerist in Eede. Verdere informatie: www.zeevelgen.nl [l]

Theo Middelkamp Jeugd behaald tweede plaats

Laatste wedstrijd in de voorjaarscompetitie

Podium Ploegenklassement Foto: Mullaert

MIDDELBURG - Zondag was op het clubparcours van DRC De Mol in Dordrecht de laatste wedstrijd in de voorjaarscompetitie. Deze serie trainingswedstrijden met als doel de jeugdrenners voor te bereiden op de landelijke NK selectie wedstrijden, werd druk bezocht door jeugdige Middelkampers.

Podium Ploegenklassement. Mullaert

Met een 2e plaats in het ploegenklassement is er zeer goed gereden door alle renners die mee streden in deze mooie competitie. Iedere wedstrijd werden er verschillende podium plaatsen behaald. Bij de jongste categorie werd Job Hol luid aangemoedigd door zijn ploeggenoten en reed naar een 10e plaats. Sven Wisse en Mats Slabbekoorn werden 4e en 16e in Cat 2. In cat 3 reden Maike Tazelaar, Sam Mullaert en Megan Arens een aanvallende wedstrijd. Een aantal keer probeerden ze weg te rijden van het peloton. Bij de eindsprint werd Maike 2e, Megan 6e en Sam 9e. Cat 4 zorgde tevens voor een spannende strijd waarbij Nick Wisse, Dennis Polfliet en Teun Paaimans in de kopgroep het tempo bepaalden. In de eindsprint werd Nick 3e, Dennis 5e en Teun 9e. In de achtervolgende groep reed Jens Slabbekoorn, hij won de sprint en werd 14e. In Cat 5 voerden Phillip v.d. Kieboom, Senna Remijn en Renzo Moretti het peloton aan. In de laatste ronde plaatsen zij nog een versnelling waarbij Phillip 2e Senna 3e en Renzo de 4e plaats behaalde. Mees de Vos reed naar een 13e plaats in Cat 6 en Pierre van de Kieboom sprintte in de kopgroep naar een mooie 10e plaats. [l]

Runderground plogging op het strand

Rundergound plogging, oprapen en joggen, op het strand. Sandy Pleytee

MIDDELBURG - Zondagochtend stonden ruim 30 hardlopers klaar om samen met runninggroup Runderground uit Middelburg het strand tussen Vlissingen en Valkenisse vrij te maken van aangespoeld vuil.

Plogging is het Zweeds voor oprapen en joggen. Al bukkend jogde hardlopers over het strand tussen Vlissingen en Valkenissen. De meest gekke spullen werden opgeruimd. Er staan bakken van 'Doe mee verlos de zee' op het strand en er waren tijdelijke bakken geplaatst op het strand door de organisatie. Er werd ruim 3 kuub aan afval opgeruimd en m.m.v. Kon-Tiki Beach afgevoerd. [l]

Uitvaartverzorger Gerrit Klein ontvangt eerste Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

Gerrit tekent zijn diploma. Adrienne Klein

VLISSINGEN - Op 7 maart 2018 ontvingen vijfentwintig kandidaten van uitvaartorganisatie Monuta het diploma van het Nationaal Vak examen Uitvaartzorg (NaVU). Het is de eerste keer dat dit diploma werd uitgereikt door de NaVU voor nieuwe uitvaartverzorgers. Ook Gerrit Klein van Monuta Adrienne Klein mocht dit diploma op 23 maart in ontvangst nemen.

Om de vakbekwaamheid van uitvaartverzorgers in Nederland te borgen is het Nationaal Vak examen Uitvaartzorg (NaVU) in het leven geroepen. Het vak examen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Met dit NaVU diploma, een gemiddelde klanttevredenheidscore van een 8 of hoger (gemeten over 20 uitvaarten), en tien klachten loze uitvaarten, kunnen uitvaartverzorgers zich inschrijven in het Register Uitvaartzorg van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Voor consumenten is het belangrijk dat ze een keuze voor een uitvaartverzorger onder andere kunnen maken op basis van kwaliteit, het vak van uitvaartverzorger is namelijk geen wettelijk beschermd beroep.

Gerrit Klein.

Gekwalificeerd
"Als nabestaande weet je dan dat je in zee gaat met een gekwalificeerd uitvaartverzorger die professioneel, transparant en betrokken is." aldus Roos Zwetsloot, Directeur Uitvaartzorg bij Monuta.
Zwetsloot: "Monuta wil dat al haar uitvaartverzorgers geregistreerd worden. Bijna al onze franchisenemers en uitvaartverzorgers zijn al geregistreerd en ik ben er heel trots op dat onze nieuwe lichting uitvaartverzorgers nu het nieuwe diploma hebben en snel hun registratie kunnen aanvragen. Dit garandeert de kwaliteit die wij nabestaanden willen bieden."

Uitvaartverzorger Gerrit Klein
In Vlissingen begeleidt Gerrit Klein nabestaanden bij een afscheid met een goed gevoel. Meer informatie is te vinden op de website.

Over Monuta
Monuta is sinds 1923 specialist op het gebied van afscheid en beschikt inmiddels over ruim honderd vestigingen en meer dan 1,4 miljoen verzekerden in Nederland. Monuta regelt uitvaarten, sluit uitvaartverzekeringen af en is een partner voor het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen. Meer informatie is te vinden op www.monuta.nl.
U kunt ook contact opnemen met: Gerrit Klein, Uitvaartverzorger Monuta Adrienne Klein, 011-8412760, gklein@monuta.nl; www.monuta.nl/adrienneklein [l]

Overhandiging historische uitgave van brieven van Etty Hillesum

Etty Hillesum centrum krijgt historisch boekje

MIDDELBURG - Aad Vos van het Etty Hillesum Onderzoekcentrum in Middelburg mocht maandag een historisch boekje in ontvangst nemen.

Het boekje is overhandigd door de in Italië woonachtige mevrouw De Jong. Haar familie in Haarlem kreeg een van de exemplaren in het bezit van 'Drie brieven van den kunstschilder Johannes Baptiste van der Pluym (1843-1912)'. In 1944 werden twee brieven uit het doorgangskamp Westerbork van de Joodse Etty Hillesum clandestien uitgegeven in een beperkte oplage van honderd exemplaren, met als titel 'Drie brieven van den kunstschilder Johannes Baptiste van der Pluym (1843-1912)'. Het lot van Etty Hillesum was toen nog niet bekend. Een van de exemplaren kwam terecht bij de familie de Jong aan het Wilhelminapark in Haarlem. Een gemengd huwelijk waarvan de moeder Joods was. Ondergedoken overleefde de moeder de oorlog. In een NOS-uitzending ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding in 2015 vertelt de 93-jarige mevrouw De Jong over haar moeder en de eerste dagen na de bevrijding in Haarlem. Een aangrijpend verslag met de slotzin: 'Ze was er weer, op straat, zonder ster, zonder angst en weer helemaal gewoon mens.'

Wens
Het was de wens van de onlangs overleden mevrouw De Jong dat het boekje bewaard zou blijven. Omdat het Joods Historisch Museum in Amsterdam al in het bezit is van een origineel exemplaar, evenals het Etty Hillesum Centrum in Deventer, wilde de (klein)dochter, mevrouw Jacobine de Jong-de Jong het boekje schenken aan het Etty Hillesum Onderzoekcentrum in Middelburg.

Middelburg
De jonge Joodse schrijfster Etty Hillesum maakte wereldwijd indruk met haar dagboek en brieven over haar leven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hillesum overleed in 1943 op 29-jarige leeftijd in concentratiekamp Auschwitz. Ze is in 1914 in Middelburg geboren. Het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) doet onderzoek naar haar nagelaten werken. [l]

Column

Middenin de samenleving

Foto: Mieke Wijnen

Zaterdag was ik met mijn gezin bij een bijzondere toneelvoorstelling. Niet alleen, omdat alle acteurs een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben, maar ook omdat de locatie – ’t Spiegeltheater – sluit. Jammer dat Arduin dit besluit moet nemen. Maar mooi dat de enthousiaste theatergroep DuinArt gewoon doorgaat. Ze hebben voor hun volgende voorstelling hun oog laten vallen op het Arsenaaltheater in Vlissingen. Gaat u daar ook kijken? Wij waren onder de indruk!

Ook op andere plaatsen in de stad krijgen Middelburgers met een beperking de kans om hun talenten te ontplooien. Arduin heeft bijvoorbeeld twee restaurants: bij DusToch! aan de Korte Geere en bij ’t Getij aan de Oosterscheldestraat serveren ze heerlijke gerechten. Gezellig lunchen kan eveneens bij Brasserie Eiggenweizz aan de Langeviele, waar maar liefst 21 jongeren met een beperking een smakelijke lunch bereiden en serveren.
Bij Grand Café Willem aan de Oranjelaan kunt u zelfs ’s avonds eten en serveren ze op woensdag en vrijdag een speciaal seniorenmenu.

Daarnaast kunt u Middelburgers met een afstand tot de arbeidsmarkt op tal van andere plekken in de stad tegenkomen. Van helpen bij tuinieren of de fietsenstalling, bij een naaiatelier, in een bakkerij of drukkerij – het is fantastisch dat ze op deze manier middenin de samenleving staan. Want deel kunnen uitmaken van het arbeidsproces is voor hen niet alleen een nuttige dagbesteding, maar ook goed voor hun gevoel van eigenwaarde.

Reageren? Mail naar
benw@middelburg.nl.


Burgemeester Harald Bergmann bekijkt de nieuwe ruimte 't Koetshuis. FOTO JEROEN VAN OPSTAL Foto: Jeroen van Opstal

Koetshuis met buurtfunctie

MIDDELBURG - Op het terrein van woonzorgvilla Rittenborgh van Zeeuwswoongenot in Middelburg is op 9 maart dagbesteding 't Koetshuis geopend. De accommodatie verwelkomt niet alleen bewoners van de villa, maar ook ouderen uit de buurt.


In 't Koetshuis kunnen mensen creatief bezig zijn, maar er is ook ruimte voor gezellig samen zijn. 't Koetshuis is hiervoor verdeeld in twee aparte ruimtes. Ook is er een sfeervolle werkplaats gecreëerd, waar naar hartenlust getimmerd kan worden aan bijvoorbeeld vogelhuisjes.

Dementie
De accommodatie is geschikt voor mensen met dementie en Parkinson. 'Het interieur ademt de sfeer uit vervlogen jaren en dat roept herinneringen op. 't Koetshuis is zo ingericht dat het herkenbaar en huiselijk is, zodat zintuigen geprikkeld worden. De hersenen aan het werk zetten, heeft een positief effect op mensen met dementie en Parkinson.
Met de functie voor ouderen uit de buurt is het bijvoorbeeld de bedoeling dat mensen in 't Koetshuis samen eten bereiden, bloemschikken, taarten en koekjes bakken, maar ook gezellig samen kunnen zijn.
Buiten is er een jeu de boules baan aangelegd tussen de appel- en perenbomen en er komt een kas en moestuin. Ook kan er gewandeld worden. [l]

Korte berichten

Korte berichten

OOSTKAPELLE
PaasPraise:
In ontmoetingcentrum de Halve Maan in Oostkapelle wordt elke eerste zondag van de maand een Sing-in gehouden. Dit keer is de eerste zondag van de maand 1 april, eerste Paasdag en houden wij om 16.00 uur een PaasPraise in de Zionskerk, Duinweg 36a Oostkapelle. U bent van harte welkom om samen met de band Glorious God groot te maken! Hem komt alle glorie toe, opgestane Heer. De liederen rondom het thema Pasen worden geprojecteerd met een beamer dus iedereen kan meezingen. Entree is gratis.
Ontdek Oostkapelle, rondleiding met een gids: In het paasweekend organiseert Werkgroep Landgoed Wandelingen Oostkapelle (LGWO) weer een mooie wandeling van ± 1½ uur door Oostkapelle met een gids. De gids komt zelf uit Oostkapelle en zal u allerlei leuke verhalen en interessante wetenswaardigheden over het dorp vertellen. De wandeling is op zaterdag 31 maart. Vertrek om 13.30 vanaf infopunt 't Wachtertje, bij de Dorpskerk. Opgeven kan tot 20.00 uur de avond vooraf via mail connieburgs@zeelandnet.nl, vermeld hierbij uw telefoonnummer. Of kom naar de Dorpskerk. Max. 12 deelnemers, vol is vol!

VEERE
Rondleiding Veersebos: Wandel mee met de boswachter van Staatsbosbeheer door het Veersebos en langs de door de oorlogsinundaties van 1944 ontstane Veerse kreken. De eerste wandeling staat gepland op Tweede Paasdag, 2 april van 10.00-11.30u. We starten aan de parkeerplaats van Natuurcamping Het Veerste Gat, Landschuurweg 5 in Veere. U kunt zich opgeven bij boswachter Karel Leeftink, k.leeftink@staatsbosbeheer.nl. Meer informatie: www.Staatsbosbeheer.nl/acitviteiten/walcheren

WESTKAPELLE
Tuus emaekt markt:
Op woensdag 31 maart houdt het Polderhuis in Westkapelle een 'Tuus emaekt' markt van 11.00 tot 17.00 uur. De Tuus emaekt markt is een kleinschalige markt met verschillende hobbyisten die hun thuis gemaakte producten laten zien en verkopen. Zo zijn er onder andere kaarten, kussens, versierde schelpen, schilderijen, tassen, houtwerk en huisdecoratie. Polderhuis musea & meer, Zuidstraat 154-156, Westkapelle.

MIDDELBURG
Klassiek concert Roosevelt:
Komende 5 april zullen de beste klassieke muziek studenten van University College Roosevelt in Middelburg hun talenten ten gehore brengen in de Zeeuwse Concertzaal. Het belooft een prachtig concert te worden met muziek van Mozart tot Demersseman. Reserveren is mogelijk via e-mail naar musicsociety@ucr.nl De deuren openen om 19.30 en het concert vangt aan om 20.10 uur.
Laatste Zeeuwse miniatuur 'de Fietser' wordt verkocht voor Kika: Kunstenaar Kris van der Werve (ontwerper van de menshoge klederdracht figuren in Arnemuiden) gaat de allerlaaste miniatuur van "de Fietser" verkopen voor Kika. Dit metalen beeldje (25cm hoog) wat hierna echt is uitverkocht, staat nu op Kika Marktplaats, hierdoor gaat de totale opbrengt naar Kika, voor onderzoek naar kinderkanker. Bieden kan tot donderdagavond 29 maart. Alle info op: www.krisvanderwerve.nl
Fotowandelingen: Tijdens het paasweekend verzorgt fotograaf Karin den Boer fotowandelingen in het centrum van Middelburg. Wandelt u mee? En richt dan uw camera of smartphone op de vele monumenten en fraaie details. Fototips krijgt u direct in de praktijk. Vertrek: Voor de ingang Kloostergang. Abdijplein. Wanneer: 30, 31 maart en 2 april. Van 11.30 tot 13.00 uur. Meer info: www.karindenboer.nl
Lezing Stichting ISIS: Lezing van The Theosophical Society Point Loma-Blavatskyhouse over 'Reïncarnatie: kan het leven uitzichtloos zijn?'. Word elke dag opnieuw geboren en bezoek de lezing op woensdag 4 april. De lezingen worden maandelijks gehouden in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Aanvang 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de lezing eindigt om circa 21.45 uur. De toegang is altijd vrij en er is natuurlijk gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie: www.stichtingisis.org of bel (0118) 643908 / 06-27234368. De lezingen zijn ook via de Audio-Video-service verkrijgbaar. U kunt ze bestellen via Stichting I.S.I.S. of in de zaal.
Passieconcert: Vocaal ensemble Musica Cordis geeft zondag 25 maart een passieconcert in de Koorkerk. Musica Cordis is een gemengd ensemble van 22 leden uit Zeeland en staat onder leiding van Hans Stout. Het koor zingt meerstemmig, meestal a capella. Tijdens het concert in de Koorkerk kijkt het ensemble vooruit naar de Goede Week. Met drie werken uit verschillende stijlperiodes wordt het lijden en sterven van Jezus muzikaal herbeleefd.Er is deze ochtend dus geen 'gewone' kerkdienst in de Koorkerk. Aanvang concert 10.00u. Collecte bij de uitgang.

KOUDEKERKE
Collecteweek Hartstichting: Van 9 t/m 14 april vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats. Vele collectanten gaan deze week langs de deuren, o.a. in Koudekerke om geld op te halen voor een bijdrage aan de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van AED's in Nederland. Dankzij deze collecteopbrengsten kunnen meer levens worden gered. Dit jaar wordt er op drie verschillende manieren gecollecteerd: langs de deuren met een collectebus met QR-code, vanaf de bank met de mobiele telefoon en door sponsoring van een collectant. Daarnaast is het ook mogelijk om online te doneren via hartstichting.nl. Nieuwe collectanten zijn nog steeds welkom! Opgeven via Hartstichting.nl of 06-16293518.

DOMBURG
Kinderkleding-en speelgoedbeurs: Brede school Domburg houdt op vrijdag 6 april van 19.00 tot 21.00u en zaterdag 7 april van 10.00 tot 12.00u een kinderkleding- en speelgoedbeurs in de Brede school Domburg Juffrouw van de Putteplein 3 (achter parkeerplaats bij de brandweerkazerne). Verdere informatie zie Facebookpagina kinderkleding- en speelgoedbeurs Domburg.

SEROOSKERKE
Paasconcert:
Op 2e Paasdag, 2 april, geeft muziekvereniging Eendracht Maakt Macht haar traditionele Paasconcert. De fanfare, o.l.v. Gerrit-Jan Verhage en de percussiegroep met dirigent Dennis de Visser, brengen een gevarieerd programma met oude en nieuwe nummers. Het concert wordt gegeven in het muziekgebouw 't Westeinde, Oostkapelseweg 11, Serooskerke. Het begint om 10.30 uur en de toegang is gratis. [l]

Jeu de boules strandtoernooi in Zoutelande

Jeu de boules Strandtoernooi. Foto: B.J.van Hoeckel

ZOUTELANDE - Op zondag 8 april wordt het unieke Strandtoernooi in Zoutelande (Walcheren) gespeeld.

Foto: B.J.van Hoeckel

Al meer dan 25 jaar organiseren de Strandjutters onder auspiciën van Club Jeu de Boules Middelburg een uniek toernooi op de zuiderstranden van Zoutelande. Boulen op het strand vergt een heel andere vaardigheid dan op je eigen vertrouwde boulesbaan. Lekker rollen kan alleen als je kiest voor het vaste zand van de vloedlijn. De mogelijkheid dat je je boules uit de zee moet gaan vissen zit er dik in. Vanaf 10.00 uur deze zondag zullen ruim 200 teams uit heel Nederland, Duitsland en België spelen voor mooie prijzen. Jeu de Boulen in een prachtomgeving, met de zee aan je ene kant en de duinen als achtergrond.. Waar vind je zoiets? Je treft er gezelligheidsboulers aan uit heel Nederland, België en Duitsland. Kom beslist meespelen bij dit bijzondere gebeuren op de stranden, vlak voor het strandpaviljoen De Branding.

Meer weten en aanmelden tot en met 31 maart? Kijk op de website van Club Jeu de Boules Middelburg: www.cjbm.nl onder "evenementen en strandtoernooi". Er zit ook een inspirerende video opname bij van dit zonnige evenement. [l]

Inloopconcert van SCHERZO-koor

OOST-SOUBURG - Woensdag 4 april geeft het koor SCHERZO een buitengewoon mooi inloopconcert in de locatie De Kwikstaart in Oost-Souburg. Iedereen is van harte welkom om tussen 15.00 en 16.00 uur kennis te maken met hun uitgebreide repertoire. Het plezier in "zingen" zal een genot zijn om te ervaren. Zowel voor de koorleden als wel voor iemand die gezellig even komt kijken.

Koor Scherzo bestaat uit 18 ervaren leden en heeft een scala aan liederen, dat uiterst gevarieerd is, zoals negrospirituals, Spaanse volksliedjes, Russische ballades of koralen van Bach, maar ook kan er een liedje van Elvis Presley of het Halleluja van Leonard Cohen tussendoor beluisterd worden.

Koor Scherzo oefent elke woensdagmiddag onder dirigente Emilia Tabachnik-Li.

Ook op 7 april zal koor Scherzo te beluisteren zijn tijdens de voorjaarsmarkt in Middelburg (Schepenenlaan 255). De opbrengst van deze rommelmarkt komt geheel ten goede aan hun koor-activiteiten.

Koor Scherzo heeft ook gezelligheid (met een hapje of drankje in de pauzes of na afloop van de repetitie) in het vaandel staan, waardoor u ook goede vriendschappen mee kunt opbouwen.

Koor Scherzo zoekt ook nog versterking zoals met sopranen, tenoren of bassen).

Meer weten? Kijk dan op www.koorscherzo.nl [l]

Winst Noormannen, zónder enige glans

WESTKAPELLE - Noormannen 1 behaalde in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter WIK'57 een 3-0 overwinning, doch het ging moeizaam. De bezoekers konden géén kansen creëren, doch Noormannen was slordig in de opbouw en afronding, of vonden de WIK-doelman op hun weg. Het duurde dan ook tot de 37e minuut, toen aanvoerder Erwin Pouwelse eindelijk voor de verlossende 1-0 zorgde.

De tweede helft een zelfde spelbeeld en in de 73e minuut zorgde Jesse Simonse voor de 2-0, wat omschreven kon worden als een fraai doelpunt. Het was uiteindelijk Dylan Maljers, die in de 81e minuut voor de 3-0 zorgde, wat uiteindelijk tevens de eindstand bleek te zijn. Drie punten, doch er viel weinig te genieten van hoogtepunten.

Overige seniorenuitslagen
Domburg 2-Noormannen 2 1-1
Noormannen 3-De Meeuwen 5 5-2, met 3 doelpunten van Rick Francke.
Noormannen DA 1-Serooskerke DA 1 6-0, met 4 doelpunten van Noa Francke, de zus van Rick Francke, die driemaal wist te scoren in Noormannen 3.

Programma zaterdag 31 maart
Slechts Noormannen 1 komt in actie voor de te spelen wedstrijd in en tegen Colijnsplaatse Boys, aanvang: 14.30 uur.

Uitslagen jeugd
Woensdag 21 maart

Noormannen JO15-1-Kloetinge JO15-4 2-0
Zaterdag 24 maart
Noormannen JO17-1-Walcheren JO17-2 2-4
Noormannen JO15-1-Terneuzense Boys JO15-3G 1-1
Noormannen JO13-1-RCS JO13-3 1-4
RCS JO11-4-Noormannen JO11-1 7-4
Vlissingen JO9-2-Noormannen JO9-1 6-3
Serooskerke JO8-1G-Noormannen JO8-1 0-12

Programma jeugd
Zaterdag 31 maart

09.00 Noormannen JO9-1-Goes JO9-1
10.00 Noormannen JO8-1-Serooskerke JO8-1G
27 maart: Noormannen bestaat op die datum 85 jaar en dat wordt via vele evenementen gevierd en aandacht aan geschonken.
6 april: Expositie Noormannen bestaat 85 jaar en de opening hiervan vindt plaats om 15.30 uur in het Polderhuis in Westkapelle. Marjan Roelse en Hans Jongepier hebben hiervoor vele uren ingestoken om deze expositie tot stand te brengen.
Info: www.noormannen.nl [l]

PvdA/GroenLinks boekt grote verkiezingszege

De zetelverdeling in de Veerse raad. ILLUSTRATIE WEEKBLAD DE BODE Foto: Weekblad de Bode

DOMBURG - D66 verdwijnt uit de gemeenteraad van Veere. De partij heeft haar ene zetel vorige week woensdag verloren. De fractie van PvdA/GroenLinks is de grote winnaar.

Foto: Weekblad de Bode

DOOR EUGÈNE DE KOK

Kopman Chris Maas is met zijn combinatiepartij van drie naar vijf zetels geklommen en is samen met de SGP/ChristenUnie nu de grootste in de nieuwe gemeenteraad. De partij van Jaap Melse, die in aanloop naar de verkiezingen onder vuur lag, heeft zijn vijf zetels behouden.

Zowel Dorpsbelangen en Toerisme Veere (DTV) als de VVD als het CDA heeft na de verkiezingen drie zetels. Voor de christendemocraten was dat een verlies van één zetel.

Schrikken

D66 verloor haar ene zetel. “Dat was even schrikken”, schreef lijsttrekker Marion van Stiphout op de Facebook-pagina van de partij. “In de nieuwe raadsperiode staan we aan de zijlijn. Dat is jammer, maar het D66-geluid zullen we blijven laten horen.”

15e editie Domburgse Schildersweek

DOMBURG - Zaterdag 5 mei opent burgemeester van der Zwaag de 15e editie van de Domburgse schildersweek in de tent aan de Domburgseweg 1.

Diverse schilders zullen hier of op een andere mooie plek rondom of in Domburg aan het werk gaan. De hele week is deze tent te bezoeken om de kunstenaars aan het werk te zien. De meeste kunstenaars hebben een Zeeuwse achtergrond of woonachtig in Zeeland.

Dag van de Zondagsschilders

Op zondag 6 mei, de dag van de Zondagsschilders, kan iedereen aan zijn of haar mooiste schilderij ooit werken in deze tent of gewoon in de buitenlucht. Een professionele jury kiest aan het einde van de dag prijswinnaars uit tijdens een gezamenlijke afsluiting in de tent. Vanaf 16.30 uur wordt daar een sing-a-long gehouden met Café Chantant en een pianist. Iedereen mag meezingen!

Maandag 7, dinsdag 8 en woensdag 9 mei is de tent geopend om de kunstenaars aan het werk te zien onder het genot van een drankje.

Lezing door Marie Claire Valck Lucassen

Woensdag 9 mei zijn de gehele dag de kunstenaars te bezoeken in de tent. ‘s Avonds wordt er een lezing door Marie Claire Valck Lucassen gegeven over het thema Mondriaan in Amsterdam, Parijs, London, New York en Domburg. Deze lezing begint om 19.30 en duurt tot 22.00 uur. Kaarten à 5 euro zijn te koop via de site of aan de bar in de tent.

Kinderen schilderen Domburg

Donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag, is de tent geopend voor de kunstenaars maar ook voor kinderen die in Domburg willen komen schilderen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Vanaf 19.30 uur is er een klassiek concert van het Reizend MuziekGezelschap in het Badhotel onder leiding van Mathieu van Bellen. Niet alleen Mathieu van Bellen is een klinkende naam, in dit gezelschap speelt onder meer ook Maria Milstein die onlangs de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs ontving. Kaarten te koop aan de bar of via de site.

Optreden Joop Keesmaat

Vrijdag 11 mei wordt er doorlopend geschilderd in de tent. Het avondprogramma is dit jaar heel bijzonder. Joop Keesmaat speet Metamorfosen van Ovidius Kaarten zijn te koop aan de bar in de tent of via de site.

Vanaf 12 mei verkooptentoonstelling

Zaterdag 12 mei is er geen Atelier en geen kunstenaarscafe; We zijn dan druk met het inrichten van de verkoopexpositie die start op zondag 12 mei vanaf 12.00 uur in Galerie Duinheuvel, Badhuisweg 2. Hier kunt u de werken kopen van de kunstenaars die tijdens de Schildersweek gemaakt zijn. Doordat de organisatie van de Schildersweeek hiervan een percentage krijgt, kan deze schilderachtige, bijzondere en vooral gezellig week ieder jaar georganiseerd worden.

De Domburgse Schildersweek wordt dit jaar voor de 15e keer georganiseerd door de stichting Art and Performance. www.schildersweek.nl.

Meer infomatie kunt u krijgen bij Margot Verhaagen, lid van het bestuur van de Stichting. (06 15065657) of naar Eric Jan Broedelet, voorzitter van het bestuur (06 53244758)

U bent vanzelfsprekend van harte welkom bij ons in de tent. [l]

Foto: Gemeente Veere

Kees en Cobi Davidse 60 jaar getrouwd

MELISKERKE - Het echtpaar Kees en Cobi Davidse uit Meliskerke vierde vorige week maandag het zestigjarig huwelijksfeest. Wethouder René Molenaar deed hen namens de gemeente Veere de traditionele vaas cadeau.

Foto: Gemeente Veere

'Als zoon van een Meliskerks Wagenmakersbedrijf, een gezin van dertien kinderen, kreeg Kees Davidse een oproep om zich te melden bij de Marine voor de dienstplicht', vertelt dochter Ella. De Marine was gevestigd in Vlissingen. 'Op hun vrije avond gingen de jonge marinemannen wandelen over het Bellamypark en daar kwam Kees de Vlissingse Cobi Kerkhove tegen. Het was liefde op het eerste gezicht.'

Bellamypark
Cobi, dochter van een Vlissingse gemeenteambtenaar, kwam uit een gezin van negen kinderen. Ze was werkzaam in de huishouding bij de familie Verhage op de boulevard. Cobi ging op zondag vaak op de fiets naar Meliskerke, maar moest wennen aan Kees' beperkte bewegingsvrijheid. Hij moest op zondag achter het hek blijven.'
Na hun verkering, verloofde het stel zich en trouwde op 19 maart 1958. Ze gingen in Meliskerke wonen. Het paar kreeg vier kinderen; twee zonen en twee dochters. Later kwamen daar negen kleinkinderen en een achterkleinkind bij.

Vrijwilligerswerk
Kees ging van de Marine naar de binnenvaart. Hij was toen in de weekenden altijd weg en Cobi vond dat maar niks. Toen ging hij werken bij het Loodswezen en later op een betonningsvaartuig, de Frans Naerebout. Hij werkte zich op naar bootsman en later stuurman.
Cobi had de zorg voor de kinderen. Toen zij groter waren, ging ze werken bij de winkel van Kamerling en werd later weer hulp in de huishouding. Ze was sinds de oprichting lid van de Meliskerkse zangvereniging met Hart en Stem.
Naast zijn werk was Kees erg actief in het vrijwilligerswerk; Rode Kruis, EHBO-les geven, de kerkraad, ringrijdersvereniging, Oranjevereniging, jeugdclubleider, schoolraad en vrijwilliger op de Henri Dunant.
Ook mocht hij graag sporten; zwemmen, hardlopen, skeeleren en volleybal. Tuinieren was favoriet. Cobi ging graag naar de markt in Vlissingen met de bus of wandelen.

Reizen
Met zijn 55 jaar kon Kees met vervroegd pensioen en ging het stel samen veel reizen; zeven keer naar Amerika naar familie, Duitsland, Spanje en Portugal. Ook pasten ze samen op de kleinkinderen en gingen ze graag fietsen of naar het Zoutelandse strand. Een rondje rijden in de auto deden ze ook graag.
Nu de gezondheid wat achteruit gaat, worden ze graag rondgereden in de auto met kinderen of kleinkinderen en genieten ze van de bezoekjes aan huis. [l]

Bluesroute bijna toe aan jubileum

Sean Webster. FOTO WALTER VAN HEUCKELOM Foto: Walter van Heuckelom

MIDDELBURG - Kings of the Rhythm Crew met Matt Taylor en Sean Webster (foto) openen vrijdag de 24e editie van de Bluesroute Middelburg.

Foto: Walter van Heuckelom
Foto: Walter van Heuckelom

De band staat van 20.00 uur tot 21.30 uur op het podium van De Spot. De band is een nieuw project van de doorgewinterde bluesmuzikanten Ruud Weber, Fokke de Jong en Govert van der Kolm. Na de openingsact verspreidt het bluesgeweld zich over de stad. In tien cafés en restaurants is er livemuziek. Blues Sensation, The Come ‘n Go, CC Jerome Trio en 5-0-Matics zijn enkele van de namen die acte de presence geven. Kaarten en informatie via www.pedaal.nl.

De vernieuwde woonkamer van het hospice. Foto: Picasa

Vernieuwde woonkamer en keuken voor hospice

MIDDELBURG - Dankzij sponsoren en vrijwilligers heeft het Sint Jans Hospice De Casembroot in Middelburg een vernieuwde woonkamer en nieuwe keuken.

Na maanden van voorbereiden is er eind vorig jaar hard gewerkt in het hospice in Middelburg om een nieuwe keuken te realiseren en de woonkamer van vloerverwarming en een nieuwe vloer te voorzien. Het kostte de nodige improvisatie en creativiteit van de bewoners, familie en personeel. Een extraatje hier, een verwennerijtje daar, een geïmproviseerde woonkamer en provisorische keuken maakten dat de zorg toch door kon gaan.

Na drie weken was de grote verbouwing klaar. Daarna kwam het afwerken en donderdag kon de officiële opening plaatsvinden. De verbouwing was mogelijk dankzij sponsoring en de enthousiaste inzet van velen, zoals de Johanniter Orde, Actemium (de Zeeuwse loopgroep van Roparun), Stichting Godshuizen en Stichting Vrienden van het hospice. [l]

De zomer komt eraan

Foto: Ricardo Kievit

MIDDELBURG - Laat de lente en daarna de zomer maar komen. De temperatuur deed zaterdag misschien anders vermoeden, maar de twee warme seizoenen komen er toch echt aan. Deze foto van Ricardo Kievit laat dat zien. Zaterdag werden de rondvaarten in Middelburg weer te water gelaten. Ze zullen er ook dit jaar voor zorgen dat duizenden toeristen Middelburg vanuit de grachten in volle glorie kunnen zien.[l] FOTO RK FOTOGRAFIE

Foto: Ricardo Kievit

21 / 24

22 / 24

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur. Goede Vrijdag 30 maart: 19.00u leesdienst. Maandag 2 april (Tweede Paasdag): 9.30u leesdienst.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Vrijdag 30 maart: 19.30u ds. B. van der Meulen, Delft (Goede Vrijdag). Zondag 1 april: 9.30u en 16.30u stud. A.J.Dorst, Rotterdam (Pasen).
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 1 april: 10.45u Pr. Roger Dewandeler, Paques. Organist: Albert Clement.
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Vrijdag 30 maart: 19.00u ds. Ineke de Feijter, Middelburg. Zondag 1 april: 10.00u ds. Ineke de Feijter, Middelburg.
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Vrijdag 30 maart: 19.30u ds.B.J.P. de Bruin, Goede Vrijdag. Zondag 1 april: 9.00u en 10.45u ds.B.J,P. de Bruin; 18.30u ds.S.A. Doolaard, Krabbendijke.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Witte Donderdag 29 maart: Hoeksteen 19.30u ds. Chris Bakker viering Heilig Avondmaal; Nieuwe Kerk 19.30u ds. Johan Beijer viering Heilig Avondmaal. Goede Vrijdag 30 maart: Hoeksteen 19.30u ds. Jan Nauta; Nieuwe Kerk 19.30u ds. Jacobine Scholte de Jong. Stille Zaterdag 31 maart: Nieuwe Kerk 9.30u ds. Johan Beijer Ochtendgebed; 19.00u ds. Jacobine Scholte de Jong Kinderpaaswake; 22.00u ds. Chris Bakker Paaswake; Hoeksteen 21.30u ds. Paulien Couvée Paaswake.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Vrijdag 30 maart: 19.30u Goede Vrijdag. Ds. J. van der Zeeuw. Zondag 1 april: 10.00u ds. J. van der Zeeuw.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Donderdag 29 maart: 19.30u ds. L. de Kam, Avondmaalsviering. Zondag 1 april: 10.00u ds. L. de Kam, Pasen.

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Vrijdag 30 maart: 19.30u Ds. C.M. Visser, Hardinxveld-Giessendam, Goede Vrijdag. Zondag 1 april: 10.00u Ds. P.C. Hoek; 17.00u Ds. L.W.Ch. Ruijgrok. 1e Pasen. Maandag 2 april: Leesdienst; 2e Pasen.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Witte Donderdag 29 maart: 19.30u ds. C. Bijman, Arnemuiden. Goede Vrijdag 30 maart: 19.30u ds. C. Bijman, Arnemuiden. Zondag 1 april: 9.30u ds. J. Beijer, Pasen, Middelburg; 19.00u ds. C. Bijman, Arnemuiden.
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Goede Vrijdag 30 maart: 19.30u Ds. M. Klaassen. Zondag 1 april, Pasen: 10.00u Ds. M. Klaassen; 16.30u Ds. P. van der Kraan. Maandag 2 april, Tweede Paasdag: 10.00u Ds. M. Klaassen.

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Witte Donderdag 29 maart: 19.30u ds. R. Poesiat, Koudekerke (Maaltijd van de Heer). Goede Vrijdag 30 maart: 19.30u ds. R. Poesiat. Zondag 1 april: 9.30u de heer J. Soeting, Gapinge (Pasen).

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens. Goede Vrijdag: 19.30u samen verder dienst met ds. G.J. Buunk. Eerste Paasdag: 9.45u samen verder dienst met ds. G.J. Buunk.
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Witte Donderdag 29 maart: 19.30u Dorpskerk Ds. G.J. Buunk. Dienst van Schrift en Tafel. Samen verder. Goede vrijdag 30 maart: 19.30u Ds. G.J. Buunk. Samen verder dienst in de geref. kerk. Stille zaterdag 31 maart: 21.30u Dorpskerk. Ds. G.J. Buunk, Paaswake, Samen verder dienst. Zondag 1 april: 10.00u Ds. G.J. Buunk, Paasdienst, Samen verder in de Geref. kerk.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Donderdag 29 maart: 19.30u ds. N. van Doorn, Middelburg, gezamenlijke dienst in Gapinge, Witte Donderdag en Avondmaal. Vrijdag 30 maart: 19.30u Comm. Bijzondere Diensten, gezamenlijke dienst in Gapinge, Goede Vrijdag. Zaterdag 31 maart: 21.30u Comm. Bijzondere Diensten, gezamenlijke dienst in Gapinge, Stille Zaterdag, m.m.v. de cantorij. Zondag 1 april: 10.00u ds. A. Datema-Boonstra, Koudekerke, gezamenlijke dienst met Gapinge, Pasen; 14.30u Nw. Sandenburgh, dhr. Soeting, Gapinge.

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle. Vrijdag 30 maart: 19.00u ds. P. Pouwelse (Goede Vrijdag, viering H.A.). Zondag 1 april: 9.30u ds. P. Pouwelse (Pasen).

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Donderdag 29 maart: 19.00u Ds. A. Spaans uit Colijnsplaat, Witte donderdag, Heilig Avondmaal. Vrijdag 30 maart: 19.00u Ds. P. Boekesteijn uit Koudekerke, Goede Vrijdag. Zondag 1 april: 9.45u Ds. C.J. Don, Zwijndrecht, Pasen.

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Protestantse Gemeente
Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Donderdag 29 maart: 19.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst, Witte Donderdag, Dienst van Schrift en Tafel. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Vrijdag 30 maart: 19.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst, Goede Vrijdag, Avondwake. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 1 april: 06.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst, Paasvroegdienst; 10.00u Ds. Ph.A. Beukenhorst en Pfr. M. Reysen (Brussel), Nederlands-Duitse Paasdienst.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Vrijdag 30 maart: Goede Vrijdag 19.30u ds B Schaaij, Vrouwenpolder. Zondag 1 april: 9.30u ds E Woudt, Heemse; 14.30u ds B Schaaij, Vrouwenpolder
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Donderdag 29 maart: 19.30u Witte Donderdag, viering Heilig Avondmaal, pastor R. Fluit. Vrijdag 30 maart: 19.30u Goede Vrijdag, pastor R. Fluit. Zaterdag 31 maart: 22.00u Stille Zaterdag, Commissie Eredienst. Zondag 1 april: 5.30u Paasvroegdienst, pastor R. Fluit; 10.00u Paasmorgendienst, pastor R. Fluit.

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Witte Donderdag 29 maart: Catharinakerk Zoutelande 19.15u Dienst van Schrift en Tafel ds.G.J.Ruitenburg. Goede Vrijdag 30 maart: Dorpskerk Biggekerke 19.30u ds.N.F.Vlaming. Paaswake 31 maart: Catharinakerk Zoutelande 22.30u ds.G.J.Ruitenburg. Zondag 1 april Pasen Odulphuskerk Meliskerke 10.00u ds. N.F. Vlaming, kindernevendienst, crèche, koffiedrinken.

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Donderdag 29 maart: 19.30u ds. N. van Doorn, Middelburg, gezamenlijke dienst met Veere, Witte Donderdag met Avondmaal. Vrijdag 30 maart: 19.30u Comm. Bijzondere Diensten, gezamenlijke dienst met Veere, Goede Vrijdag. Zaterdag 31 maart: 21.30u Comm. Bijzondere Diensten, gezamenlijke dienst met Veere m.m.v. de cantorij, Stille Zaterdag. Zondag 1 april: 10.00u ds. A. Datema-Boonstra, Koudekerke, gezamenlijke dienst in Veere, Pasen.

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Donderdag 29 maart: 19.30u ds. C.G. den Hertog. Vrijdag 30 maart: 19.30u ds. A.G. Los. Zaterdag 31 maart: 19.30u ds. A.G. Los. Zondag 1 april: 9.30u ds. A.G. Los.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Donderdag 29 maart: 19.00u Ds. P. van Oosten Johanneskerk. Vrijdag 30 maart: 19.00u Ds. P. van Oosten Johanneskerk. Zondag 1 april: 6.00u Ds. P. van Oosten Johanneskerk; 10.00u Ds. P. van Oosten Petruskerk.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Donderdag 29 maart: 19.30u Michaëlskerk, ds F. van Slooten, viering H.A. Vrijdag 30 maart: 19.30u Michaëlskerk, ds F. van Slooten. Zaterdag 31 maart: 19.30u Michaëlskerk, ds F. van Slooten. Zondag 1 april: 10.00u Michaëlskerk, ds F. van Slooten.

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Vrijdag 30 maart: 19.30u ds.Seong (Goede Vrijdag). Zondag 1 april: 9.30u ds.Seong; 16.30u ds.de Vries.
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Goede Vrijdag 30 maart: 19.30u ds. G.J. Baan. Zondag 1 april: 9.30u ds. G.J. Baan, 1e Pasen; 16.00u ds. G.J. Baan, 1e Pasen. Maandag 2 april: 9.30u Zangdienst, 2e Pasen.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Donderdag 29 maart, Witte Donderdag: Sint Jacobskerk, 19.30u Ds. J.W. Steenbergen, Heilig Avondmaal. Vrijdag 30 maart, Goede Vrijdag: Sint Jacobskerk, 19.30u Ds. W. Alserda, m.m.v. de Cantorij. Zaterdag 31 maart, Stille Zaterdag: Sint Jacobskerk, 21.30u Ds. J.W. Steenbergen. Zondag 1 april, Pasen: Sint Jacobskerk 9.30u Ds. W. Alserda; Ter Reede 19.00u Dhr. J. Bimmel.

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 1 april: 10.00u ds. D. Janssens-Sahertian (1e Paasdag)
Protestantse Gemeente Oost-Souburg
Witte Donderdag 29 maart: Open Haven 19.00u ds. Eeuwout Klootwijk. Goede Vrijdag 30 maart: Open Haven 19.00u Mw. Rianne Steenbeek. Zaterdag 31 maart: Open Haven 19.00u Kinderpaasviering; 22.00u ds. Eeuwout Klootwijk. Zondag 1 april: Open Haven 9.30u Ds. Eeuwout Klootwijk; De Zoute Viever 19.00u Mw.Zandbergen.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

Lente? Pak de fiets naar je werk!

man met bril op fietsend 1051302743

Het moet natuurlijk qua kilometers wel te behappen zijn en de weersomstandigheden moeten ook meewerken, maar wat is er nou heerlijker om al fietsend naar je werk te gaan.

Zeker nu de lente is aangebroken, wordt het tijd om je tweewieler weer tevoorschijn te halen. En fietsen biedt natuurlijk ook vele voordelen. In de eerste plaats veroorzaak je er geen uitstoot van allerlei uitlaatgassen mee aan het milieu en bespaart het je een hoop geld, dat je aan anders aan benzine voor je auto zou spenderen. En daarnaast is het natuurlijk supergezond, want op deze manier voldoe je in elk geval aan je dagelijkse portie broodnodige beweging. Niet alleen goed voor je conditie, maar bijvoorbeeld ook voor je hart- en bloedvaten.

Vergoeding

Overigens zijn er ook werkgevers die fietsen naar het werk juist stimuleren en daar soms ook nog een zogeheten fietsvergoeding bovenop leggen. Op die manier spaar je dus dubbel zoveel uit in vergelijking met de auto starten.

Natuur

Bovenal is fietsen, vooral na afloop van je werkdag, heerlijk om weer even je hoofd leeg te maken na bijvoorbeeld een dag vol (lange) vergaderingen. Geniet van de buitenlucht en snuif de natuur op! Bovendien omzeil je op je tweewieler eventuele files.[l] FOTO SHUTTERSTOCK

Deze mannen zetten zich in voor de strijd tegen de ziekte ALS. FOTO STEPHAN KOOLE Foto: Picasa

Samen fietsen voor mensen met ALSMIDDELBURG - Het team ‘Zeeuwen in Beeld’ doet mee aan de Tour du ALS op 31 mei 2018. Teamleider Ko Jan Provoost is een actieveling die zich graag inzet voor het goede doel. Dit jaar zet hij zich in voor ALS en samen met zijn team heeft hij nog meer activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Provoost wil graag een symbolische link maken met zijn overleden vriend, Gerard Brouwer. Die sprak de wens tegen hem uit om de strijd tegen ALS namens hem voort te zetten.

DOOR STEPHAN KOOLE

Het team Zeeuwen in Beeld bestaat naast Provoost ook uit Kees Goossens en Johan Bomert, beiden docenten op CSW van de Perre. In samenwerking met de CSW en Endura Sport zijn er drie activiteiten georganiseerd. Op dinsdag 3 april en woensdag 4 april gaan leerlingen van de CSW gesponsord spinnen in de aula van CSW Van de Perre. Op dinsdag 3 april in de avond kunnen belangstellenden zich opgeven om één of meerdere uren te spinnen. Tevens zullen leerlingen op vrijdag 6 april een dag niet eten. Ook hiervoor zoeken de leerlingen sponsoren. Op zondag 8 april zijn er tourritten georganiseerd van 100, 83 en 63 kilometer. Ook is er een E-bikeroute van 35 kilometer. Tijdens deze ritten wordt er stilgestaan bij Gerard Brouwer, de beeldhouwer van onder andere De Ringrijder bij de Koorkerkstraat in de binnenstad van Middelburg.

100%
Provoost heeft al eerder meegedaan aan verschillende goede doelenacties, zoals de DELTA Ride for the Roses, de landelijke Ride in Zeeuws-Vlaanderen, Alpe d’HuZes en de Pyreneeën Challenge van Ride4Kids. Dit jaar doet hij mee met Tour du ALS, waarbij de Mont Ventoux drie maal wordt beklommen, met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen tegen de ziekte. Voor alle acties zijn alle kosten volledig gesponsord dat betekent dat honderd procent van alle donaties naar Stichting ALS gaan.

Motivatie
Provoost is ontzettend geïnspireerd en gemotiveerd. “Ik haal mijn motivatie uit de dankbaarheid van de patiënten. Je ziet dat het iets met hen doet. Soms zit ik er wel eens doorheen tijdens zo’n zware fietstocht, maar dan denk je aan de patiënten met ALS die hebben het pas zwaar, ik ben dan gewoon een beetje moe. Fietsen is echt een hobby van mij en ik kan deze hobby combineren met gevoel van voldoening voor de patiënten met ALS. Ik hoop dat er een medicijn komt voor de ziekte en daarvoor wil ik zoveel mogelijk geld inzamelen.”

Aanmelden
Wilt u de missie van het team Zeeuwen in Beeld sponsoren dan kan dat via https://www.tourduals.nl/team/zeeuweninbeeld.
Wie zich ook wil inzetten voor de strijd tegen ALS kan zich aanmelden voor de spinningsessie of als sponsor. Mail naar GSS@cswalcheren.nl.
Doet u graag mee aan een van de tourrondes of wilt u meer informatie dan kunt u zich aanmelden per mail via pronierse@zeelandnet.nl. U kunt zich ook melden op zondag 8 april tussen 9.30 en 11.00 uur bij de startlocatie in Goes bij Endura Sport. Voor de 63 kilometer kunt u ook starten vanaf Eetkamer Likkepot in Middelburg. Het inschrijfgeld bedraagt acht euro (meer doneren mag). [l]