08. Vlissingse Bode

2 mei 2018

08. Vlissingse Bode 2 mei 2018


Feestelijke stoet trekt door Paauwenburg

Foto: ANNET EEKMAN

VLISSINGEN - Deze kinderen hebben overduidelijk werk gemaakt van het versieren van hun fiets en hun eigen uitdossing. Dankzij hun inzet trok er vrijdag een feestelijk en kleurrijk gezelschap door de straten van Paauwenburg. De optocht met versierde fietsen is één van de vele Koningsdagactiviteiten in de gemeente Vlissingen. FOTO ANNET EEKMAN

Afblazen van verhuizing kazerne loopt flink in papieren

Staatssecretaris beantwoordt vragen van GroenLinks-lid Isabelle Diks

VLISSINGEN - Pas als de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen is gegund, is er geen weg meer terug. Staatssecretaris Barbara Visser van het ministerie van Defensie denkt dat het in juli volgend jaar bekend is welk consortium de opdracht voor de bouw krijgt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat zegt de bewindsvrouw in antwoord op vragen van Isabelle Diks van GroenLinks. Zij wil dat het besluit om de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen wordt teruggedraaid. Stel dat je dat doet, dan kost je dat tientallen miljoenen euro’s. Het ministerie van Defensie heeft namelijk al veel kosten gemaakt, maar ook de provincie, gemeente Vlissingen en de drie consortia, waarmee het ministerie in gesprek is, hebben al veel geïnvesteerd.

Uitkomsten

Of er een verband is tussen de uitstroom van mariniers en de verhuizing naar Vlissingen weet staatssecretaris Barbara Visser niet. Het wordt momenteel onderzocht. Ze verwacht de uitkomsten van het onderzoek binnenkort.

Renoveren van de Van Braam, Houckgeestkazerne in Doorn is volgens Visser echter nog steeds geen optie, omdat er volgens haar geen mogelijkheden zijn om deze uit te breiden en de gemeente zelf volop plannen heeft gemaakt voor het gebied. De Peel en Den Helder zijn eerder afgevallen als alternatieven. Toen de keuze voor Vlissingen werd gemaakt hield het ministerie rekening met een toename van de uitstroom. De ervaring heeft geleerd dat ‘zo’n dip van tijdelijke aard is’, schrijft Visser. “Ik teken hierbij aan dat de irreguliere uitstroom bij het Korps Mariniers nu groter is dan in 2012 was voorzien”, zegt ze. “Met het aantrekken van de arbeidsmarkt is de inzet voor behoud en werving van defensiepersoneel in belang toegenomen.”


Onderbouwing

Diks heeft op Twitter en in een interview met Omroep Zeeland gezegd dat ze geen genoegen neemt met de antwoorden van Visser. Ze noemt het ‘mooi’ dat het besluit nog kan worden teruggedraaid en wil een betere onderbouwing van de kosten voor de verhuizing en van een heroverweging. De antwoorden op de vragen komen na weer een roerige week over de verhuizing. Een column van commandant Jeff Mac Mootry van het Korps Mariniers deed veel stof opwaaien. Hij sprak zich uit tegen de verhuizing naar Vlissingen.[l]

Kampioenen in KampioensBode

VLISSINGEN - Kampioenschap behaald? Zo'n sportieve prestatie verdient een eervolle vermelding met foto in de KampioensBode die op woensdag 13 juni verschijnt. Wist jij dit seizoen hoogstpersoonlijk een titel in de wacht te slepen? Of waren jij en je ploeggenoten de absolute nummer één in jullie competitie? Laat het ons vóór dinsdag 29 mei weten. Lever aan via www.internetbode.nl (rechtsboven 'redactie') o.v.v.'kampioensfoto' bij het blokje opmerkingen en beleef jouw kampioenschap nóg een keer in de KampioensBode.[l]

Dodenherdenking op 4 mei

VLISSINGEN - Vrijdag (4 mei) vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Ook in de gemeente Vlissingen wordt stilgestaan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het college van burgemeester en wethouders is aanwezig bij de plechtigheid op de Noorderbegraafplaats aan de President Rooseveltlaan. [l]

Denk mee over natuurbeleid

De provincie vraagt Zeeuwen naar hun mening voor het natuurbeleid. Foto: Annet Eekman

VLISSINGEN - De provincie Zeeland vernieuwt het natuurbeleid. Hiervoor kunnen Zeeuwen tot dinsdag 8 mei hun mening geven.

DOOR BRITTA JANSSEN

Mag de ree overal rondlopen of is dat gevaarlijk voor het verkeer? Dit is één van de kwesties waarover de inwoners van Zeeland hun mening kunnen geven in een enquête. Mogen drones zonder vergunning boven natuurgebieden vliegen? In de nota die aan de consultatie bij de burgers ten grondslag ligt, schetsten Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland de ontwikkelingen op het gebied van natuurbehoud en -bescherming. Eén van de centrale vragen is of de provincie vooral streng moet optreden of zich juist flexibel moet opstellen. Of is natuurbeheer altijd maatwerk?

De enquête is in te vullen via de website www.zeeland.nl. Daar is ook de kadernota in te zien. [l]

Meneer Mangold. Foto: Stephan Koole

Vijf Vlissingers verrast met
een lintje

Foto: Ruben Oreel

'Ons stadsarchief is het geheugen van Vlissingen'

Burgemeester doet lintjestour langs vijf Vlissingers

Mevrouw De Jong-Neetens. Foto: Stephan Koole

VLISSINGEN - Vijf inwoners van de gemeente Vlissingen zijn donderdag bij de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om de dames Punt en De Jong-Neetens en de heren Bertijn, Mangold en De Zwarte. Burgemeester Bas van den Tillaar toerde donderdag rond om iedere gedecoreerde persoonlijk te verrassen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Meneer Bertijn. Foto: Stephan Koole
Meneer Mangold. Foto: Stephan Koole
Marin de Zwarte. Foto: Stephan Koole
Mevrouw Punt. Foto: Stephan Koole

De vijf inwoners van de gemeente Vlissingen ontvingen een lintje voor hun jarenlange belangeloze inzet voor de samenleving, op allerlei verschillende gebieden.

Bertijn

Meneer Bertijn kreeg zijn koninklijke onderscheiding uitgereikt in de brandweerkazerne aan de Olympiaweg in Vlissingen. Hij is al ruim twintig jaar lid van de vrijwillige brandweer.

Mangold

In de kerk aan de Singel in de binnenstad van Vlissingen is meneer Mangold verrast met een lintje. Dat kreeg hij onder meer voor zijn inzet als secretaris van het Sint Caeciliakoor. Ook is meneer Mangold al jaren vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Punt

Mevrouw Punt is op het Bellamypark in het Vlissingse centrum onderscheiden voor diverse bestuursfuncties bij de stichting Moerman Promotie Vlissingen.

De Jong-Neetens

Bij het racketcentrum aan de Gildeweg in Vlissingen speldde burgemeester Van den Tillaar de koninklijke onderscheiding op bij mevrouw De Jong-Neetens. Zij was bijvoorbeeld jarenlang pleegouder. Nu is mevrouw De Jong-Neetens onder meer vrijwilliger bij stichting Droom.

De Zwarte

In het provinciehuis in Middelburg kreeg Marin de Zwarte een lintje voor onder meer zijn jarenlange werk als gemeenteraadslid voor het CDA. Ook is hij sinds 2008 voetbalscheidsrechter. [l]

FOTO'S STEPHAN KOOLE

Tradities

Het is te ouderwets. Ze kosten ons te veel geld. Ze betalen geen belasting. En wat doen ze nou eigenlijk? Gezeur over het Koningshuis is rond 27 april al bijna net zo goed een traditie als de wapperende vlaggen en oranje tompouces dat zijn. Terwijl 99 procent van de bevolking gemoedelijk het bestaan van onze vriendelijke koning en zijn mooie familie aan het vieren is, is er altijd ergens in de randstad wel een groepje klagende mensen te vinden, Met als belangrijkste argument altijd weer dat gezeur over geld. Mij maakt het weinig uit wat het Koningshuis kost. Als ik het goed begrepen heb neemt het kabinet met die dividendbelasting een gokje wat ons land 1,4 miljard euro kan kosten. Nou, voor dat geld kun je een aardig paleis onderhouden hoor. Dan mag Willem van mij nog wel even blijven. Hij geeft ons voor het geld wat hij krijgt tenminste ieder jaar een vrije dag en een leuk feestje.

Maar ach. Sommige mensen willen gewoon graag tegen iedere traditie aanschoppen. Dus dan maar de Koning. Of nog beter. De Dodenherdenking. En nou is het zo dat wie klaagt over die miljoenen die de Koninklijke familie spendeert aan paleizen en luxe schepen ergens nog wel op wat begrip kan rekenen. Maar gaan schreeuwen tijdens die twee minuten waarin we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Dan is begrip ver te zoeken.

Toen ik las over de schreeuwactie op de Dam voelde ik dankbaarheid voor het feit dat ik uit een dorp onder de rivieren kom. Ver weg van de plek waar deze waar deze belachelijke ideeën leven. Want weet je hoeveel mensen ik tijdens Koningsdag op de vrijmarkt heb horen klagen over de kosten van het Koningshuis? Weet je hoe veel mensen ik heb horen zuchten en steunen over hoe achterhaald de monarchie is? En hoeveel van mijn vrienden #geen4meivoormij op hun sociale media delen? Juist ja. Geen één. Vrijdag ga ik naar de Dodenherdenking in mijn dorp. Daar speelt de harmonie het volkslied. Wat bekende dorpsfiguren houden een toespraak. De lokale scouting staat bij de vlag. De trompettist doet de taptoe. En misschien blaft er een hond. Of huilt er een baby. Hoor je een paar straten verderop een auto rijden. Maar verder is het stil. En zo hoort het.[l]

Ringrijden en open bunker in Ritthem

Wim de Meij heeft een uitgebreide fotocollectie

Wim de Meij beschikt over een grote collectie foto's. Foto: Picasa

RITTHEM - Op zaterdag 12 mei is het de elfde keer op rij dat de historische bunker aan de Louwerse Wegeling in Ritthem te bezoeken is. Die dag is het ook ringrijden in het dorp. In de bunker is één ruimte gevuld met voorwerpen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en die veelal zijn verkregen van inwoners uit Ritthem. Een andere ruimte bevat een ‘Ritthemse’ expositie van bijzondere foto’ s uit de periode 1900-1950. De hele collectie is vanuit de familie van Wim de Meij (foto) opgezet. Hij heeft een schat aan materiaal, zo'n 4000 foto’s. Hierdoor kan hij steeds de samenstelling van zijn expositie wisselen. De bunker is ook open op zaterdag 16 juni en zaterdag 11 augustus. De toegang is gratis. [l]

'Ons stadsarchief is ons geheugen'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek 'Ik ben Vlissingen' elke week een van haar stadsgenoten in slechts 980 tekens, precies zeven tweets. Met haar portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Aafke Verdonk-Rodenhuis is geboren in Vlissingen, maar opgegroeid in de Randstad. FOTO RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

DOOR HELGE PRINSEN

Aafke Verdonk-Rodenhuis (70). Weduwe, drie kinderen. Geboren in Vlissingen. Oud-docente Nederlands Scheldemond. Opgegroeid in de Randstad.

“M’n vader zat in de scheepsbouw. In een zomervakantie heb ik hier in het kanaal zwemmen geleerd. Met zo’n haak onder je kin, weet je nog.”

“Mijn man was werktuigkundige, later manager nieuwbouw. Standplaats Bergen, Noorwegen. In 1987 zijn we weer in Vlissingen komen wonen.”

“Werd meteen vrijwilliger in het museum. Ik dacht: jeetje wat kindonvriendelijk. De toenmalige directeur zei: ga je gang maar hoor. Zo ging dat.”

'Duidelijker kan ik het niet zeggen'

“Met gemeentearchivaris Ad Tramper en oud-archivaris Adri Meerman heb ik ‘Het Leven in Vlissingen’ gemaakt. Twaalf themanummers. Vanaf 1850.”

“Ons stadsarchief is het geheugen van Vlissingen. Het zou toch ontzettend jammer zijn als dat in de toekomst allemaal naar Middelburg zou gaan.”

“Elke ochtend zie ik uit mijn raam de zee. Mijn levensbehoefte. De zee geeft me een thuisgevoel. Hier hoor ik. Duidelijker kan ik het niet zeggen.”

De miniportretten van Helge Prinsen zijn ook te lezen op haar website www.helgeprinsen.nl en op haar Twitter-account: @helgeprinsen.


Kruiswoordpuzzel

De oplossing van de puzzel van vorige week was: 513[l]

Vrijwilligers gevraagd voor herinnerings-activiteiten

Een vrijwilliger van Stichting Feest van Herkenning haalt herinneringen op met 'De winkel van Sinkel' Fotoatelier Karin den Boer

VEERE - Hoe ouder we worden, hoe meer herinneringen we hebben. Dit kunnen mooie, grappige of ontroerende anekdotes zijn, soms ver weggestopt of juist nog helder voor de geest. Het samen delen van verhalen over vroeger en het uitwisselen van dierbare ‘souvenirs’ met leeftijdgenoten geeft positieve energie.

Stichting Feest van Herkenning zoekt vrijwilligers in Zeeland voor een activiteit waarbij het gezamenlijk ophalen van herinneringen centraal staat. Dit gebeurt aan de hand van themakoffers: verzamelingen van attributen, veelal afkomstig uit musea, die verwijzen naar een bepaald onderwerp of tijdsperiode. Vrijwilligers presenteren de voorwerpen aan ouderen met dementie en gaan met hen hierover in gesprek. Velen ervaren dit als ‘een feest van herkenning’, wat bijdraagt aan prettige leefomstandigheden. Onder de naam Feest van Muziek organiseert de stichting ook muziek- en zangbijeenkomsten. Voor beide activiteiten is veel belangstelling.

Feest van Herkenning en Muziek

De voorwerpen in de diverse themakoffers hebben betrekking op herkenbare onderwerpen zoals het leven op een boerderij, school, huiselijk leven, schoonmaak en meer. Een vrijwilliger presenteert de voorwerpen aan de deelnemers en nodigt hen uit om erover te praten. Veel herinneringen zijn gekoppeld aan muziek, zoals verliefd zijn, gebeurtenissen uit de jeugd en andere levenservaringen die indruk hebben gemaakt. Vroeger werd er vaak gezongen: thuis, op feesten, bij zangverenigingen en in de kerk. Samen muziek maken of van muziek genieten heeft dan ook een positieve uitwerking op mensen met dementie.

Profiel vrijwilligers

Voor beide activiteiten zijn wij dringend op zoek naar extra vrijwilligers. Een medewerker van de zorg- of welzijnsorganisatie begeleidt de bijeenkomsten. Affiniteit met de doelgroep en Zeeuws cultureel erfgoed is wel belangrijk. Er is een uitgebreid introductie- en trainingsprogramma. U werkt altijd in een team van twee vrijwilligers en legt zich in principe vast voor minimaal één bijeenkomst per maand. Er is een vrijwilligers- en reiskostenvergoeding. Om goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de deelnemers, moeten vrijwilligers van ‘Feest van Herkenning’ bij voorkeur 55+ zijn en begrip hebben van het lokale dialect. Vrijwilligers van ‘Feest van Muziek’ moeten vooral met enthousiasme een lied durven inzetten. Het bespelen van een begeleidingsinstrument is handig maar niet noodzakelijk. Iedere dinsdag is één van onze vrijwilligers tussen 13.30 en 16.00 uur aanwezig in Museum Veere. Hier kunt u terecht voor informatie of neem contact op met Sylvia van Dam Merrett via 0118-502151 / 06-27385314 of feestvanherkenning@gmail.com. Kijk ook op www.feestvanherkenning.info en www.feestvanmuziek.nl [l]

Beachvolleybaltoernooi voor schooljeugd tijdens Zeeland Beach Classics

Finale Vlissings Beachvolleybal Kampioenschap 2017 op hoofdveld Eredivisie Beachvolleybal tijdens Zeeland Beach Classics Foto: Stichting Promotie Beachvolleybal Zeeland

VLISSINGEN - Tijdens het grote beachsport event Zeeland Beach Classics op het Badstrand van Vlissingen organiseert Stichting Promotie Beachvolleybal Zeeland, in samenwerking met Strandsport Zeeland, op zaterdagmiddag 12 mei een gaaf beachvolleybaltoernooi. Deelname is gratis voor alle teams uit Zeeland!

Alle kinderen die in groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs zitten, mogen meedoen. De kinderen hoeven nog niet te kunnen volleyballen. Vangen van en gooien met een bal is al voldoende basis.

Op het Badstrand van Vlissingen bij Zandpaviljoen Pier 7 start om 13.30 uur het beachvolleybaltoernooi. Vanaf 13.00 uur zijn de kinderen echter al welkom om nog even te oefenen en kunnen ze vragen stellen.

Open Kampioenschap

Dit beachvolleybaltoernooi is gelijk het Open Beachvolleybal Kampioenschap van Vlissingen. Dat betekent dat er ook kinderen meedoen uit heel Zeeland en zelfs uit de rest van Nederland en België! Er wordt in 2 categorieën gespeeld: kinderen die in groep 5/6 van de basisschool zitten en kinderen uit groep 7/8. De finales zullen gespeeld worden op het hoofdveld van de NeVoBo Eredivisie, waar die dag de topspelers van Nederland spelen.

De kinderen geven zich op in teams van 2. Op de website http://probeachzeeland.nl/vlissingen-2018 staat alle informatie en het inschrijfformulier. De kinderen kunnen zich tot en met woensdag 9 mei inschrijven.

Zeeland Beach Classics

Voor de kinderen en de ouders is deze dag gelijk een mooie gelegenheid om naast beachvolleybal kennis te maken met andere beachsporten, zoals beachsoccer (voetbal), beachtennis en beachrugby. Ook hier zullen topteams tegen elkaar spelen.

Het beachsport event Zeeland Beach Classics is het gehele weekend van 12 en 13 mei gratis te bezoeken op het Badstrand van Vlissingen. [l]

Korte berichten

VLISSINGEN
Wijkcentrum De Burgerij en Het Geluid van het Nollebos:
In het vroege voorjaar klinkt het Nollebos op zijn mooist. Dan roepen vogels elkaar op om samen een nest te bouwen.Vogelwerkgroep Walcheren organiseert samen met het Paauwenburgse Wijkcentrum 'De Burgerij' een wandeling om vogelgeluiden te herkennen. Zaterdag 12 mei, aanvang 07.00 uur, vertrek bij De Burgerij, Van Hogendorpweg 58a, Vlissingen. Aanmelden: wijkcentrumdeburgerij@gmail.com Als u een verrekijker hebt: neem die mee!
Projectkoor TV opnamen: In de Sint Jacobskerk van Vlissingen werd er de afgelopen twee dinsdagen enthousiast gerepeteerd door een projectkoor dat opgezet is voor de tv opname van Nederland Zingt op woensdag 16 mei. Het ongeveer 150 leden tellende gemengd koor staat onder leiding van de bekende dirigent Martin Mans uit Woerden. Tijdens de tv opname werken er diverse bekende musici mee. Info over gratis kaarten is te vinden op www.nederlandzingt.nl
Evensong: De eerstvolgende Evensong in de Sint Jacobskerk van Vlissingen zal gehouden worden op zondag 6 mei. Deze dienst vangt aan om 17.00 uur. Liturg is deze keer ds. Louis Wüllschleger, thans predikant van de Hervormde Gemeente te Wijk bij Duurstede. Het koor de Evensingers staat onder leiding van Ineke Wijkhuijs en het orgel wordt bespeeld door Jos Vogel, organist van de Sint Jacobskerk. Naast lezingen, gebeden en koorzang is er ook weer veel gelegenheid voor samenzang.
ConcertenVlissingen: Eva Kroon, mezzosopraan en Camiel Boomsma, piano. Eva maakte vorig seizoen als jong talent een droomdebuut bij De Nationale Opera met zeer enthousiaste reacties uit het publiek. Camiel voelt Wagner en Mahler feilloos aan en hij wordt geroemd om zijn introspectie, concentratie en gevoeligheid. Het samenspel tussen Eva en Camiel en solo piano met Liszt zal dan ook van een grote diepgang en schoonheid zijn. Entrée bij het Speelhuus. [l]

Auto Sturm in Goes geeft aankoopbedrag terug

De heer en mevrouw De Visser ontvingen het aankoopbedrag van hun onlangs aangeschafte Nissan QASHQAI terug.

GOES - Afgelopen dinsdag was het feest bij Auto Sturm in Goes. De heer en mevrouw De Visser ontvingen het aankoopbedrag van hun onlangs aangeschafte Nissan QASHQAI terug van hun Nissan-dealer.

Eind vorig jaar kochten Paul en Yvonne de Visser een nieuwe Nissan QASHQAI bij Auto Sturm in Goes. Zonder dat iemand ervan afwist zijn zij daarna door Nissan Nederland geselecteerd in de cashback-actie. Daarom ontvangen zij nu het aankoopbedrag van hun QASHQAI terug.

Nissan Ontdekkingsdagen

Verkoopadviseur George Palm van Auto Sturm verkocht de auto aan de heer en mevrouw De Visser. Hij vertelt: 'Deze cashback-actie was onderdeel van de Nissan Ontdekkingsdagen. Klanten die toen een offerte voor een nieuwe Nissan aanvroegen, maakten kans op onder meer een Bose Wave SoundTouch IV-geluidsinstallatie. En één klant die in die periode een nieuwe Nissan kocht, zou het gehele aankoopbedrag terugkrijgen. Wij kregen onlangs bericht van Nissan Nederland dat de De Vissers via ons bedrijf hun aankoopbedrag terugkrijgen.'

Feestelijke cheque
Palm nodigde – naar eigen zeggen met een 'vage smoes' – daarop het echtpaar uit om weer naar de dealer te komen. Ondertussen organiseerde hij een feestje bij de dealer en zorgde hij voor een bloemetje en een feestelijke cheque.

Geweldige verrassing

Tijdens de feestelijke bijeenkomst overhandigde Palm de cheque en de bloemen aan de De Vissers. 'We zijn compleet verrast', vertelt Yvonne de Visser. 'Wij wisten niets van de actie af. Onze oude Nissan was aan reparatie toe. We twijfelden of we niet beter een andere konden kopen. Uiteindelijk kochten we in september dus een nieuwe QASHQAI. Bij Auto Sturm. We vonden het wel een beetje vreemd dat George Palm ons vroeg om vandaag terug te komen. Maar wát een geweldige verrassing. We zijn heel blij, zowel met de QASHQAI als met deze cashback-actie!' [l]

Structureel muziekonderwijs voor basisschoolkinderen

Gedeputeerde ambassadeur voor Méér Muziek in de Klas

Gedeputeerde Ben de Reu (achter, links) is ambassadeur van Méér Muziek in de Klas. Foto: Bo van Scheyen

MIDDELBURG - Gedeputeerde Ben de Reu van de provincie Zeeland gaat zich als nieuwe ambassadeur van Méér Muziek in de Klas inzetten voor structureel muziekonderwijs voor alle Zeeuwse basisschoolkinderen.

VAN ONZE REDACTIE

De Reu volgt Cees Corstanje op, die in januari onverwachts overleed.

Het doel van de stichting is structureel muziekonderwijs realiseren voor alle 1,6 miljoen basisscholenkinderen in Nederland. De focus van de Zeeuwse gedeputeerde ligt op de provincie Zeeland.

Platform ambassadeurs

Het platform ambassadeurs telt momenteel zeventien personen, onder wie cultureel ondernemer Joop van den Ende, singer-songwriter Ilse DeLange, directeur van het Conservatorium van Amsterdam Janneke van der Wijk en Jan Raes, directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Erevoorzitter van het platform ambassadeurs is Koningin Máxima.

Iets wat je aan het hart ligt

De Reu was zelf leraar op een basisschool in Middelburg en hoofd van een basisschool in Arnemuiden en is begaan met cultuuronderwijs en muziekonderwijs in het bijzonder.

'Ik ben van plan me daadkrachtig in te zetten voor het doel van Méér Muziek in de Klas', laat de gedeputeerde weten.

'Mijn eigen ervaringen komen daarbij goed van pas.

Het is altijd fijn als je je kunt inzetten voor iets wat je echt na aan het hart ligt.

Ik heb veel zin in deze nieuwe taak.'

Waardevol

Volgens de stichting vergroot muziekonderwijs de wereld van het kind en levert een bijdrage op cognitief, sociaal en creatief vlak.

De stichting wil laten zien hoe leuk en waardevol muziekeducatie is, vergroot de kennis van leerkrachten en brengt verbindingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.

Kijk voor meer informatie op www.meermuziekindeklas.nl. [l]

Van links naar rechts: Carel Peterson, Jozien Rikumahu, Cees Koeijvoets en Arjan van de Reijt. FOTO ANGELA HOOGESTEGER Foto: Angela Hoogesteger

Cees Koeijvoets viert zijn 50-jarig jubileum

‘Ga ervoor, doe er alles voor en train’

VLISSINGEN – De 68-jarige Cees Koeijvoets heeft onlangs uit handen van Arjan van de Reijt een gouden speld ontvangen ter gelegenheid van zijn 50-jarig lidmaatschap van de Scheidsrechtersvereniging Walcheren.

DOOR ANGELA HOOGESTEGER

Bij de uitreiking, tijdens een thema-avond van de scheidsrechtersvereniging, waren zijn vriendin Jozien Rikumahu, clubgenoten en familie aanwezig. Arjan van de Reijt roemde Cees Koeijvoets voor zijn betrokkenheid bij de vereniging en de bereidwilligheid om zijn kennis aan anderen over te dragen. “Je bent een geweldig lid maar vooral een geweldig mens”, besloot Van de Reijt zijn speech. Daarna nam Carel Peterson, afgevaardigde van de KNVB, het woord. Hij prees Koeijvoets voor de door hem jarenlange ingevulde rollen. Koeijvoets was zichtbaar geraakt door alle mooie woorden. “Ik rapporteer nog met heel veel plezier, maar we zullen het in de toekomst van onze jeugd moeten hebben.”

Als klein jongetje was Cees al gek op sporten. “Hardlopen en voetbal vond ik het mooiste”, zei hij na de uitreiking. “Wegens gezondheidsproblemen moest ik een tijd in een internaat verblijven en maakte ik kennis met de internaat-competitie.” Twee dagen na zijn 18e verjaardag maakte Cees zijn scheidsrechtersdebuut. “Als voetballer stelde ik niet zoveel voor, maar dit ging mij een stuk beter af.”

Zes jaar later promoveerde Cees naar de landelijke bond van de KNVB en werd hij rapporteur. “Ik rapporteerde op zaterdag en floot op zondag in de landelijke. Juist deze combinatie maakte het zo leuk en zorgde ervoor dat ik de scheidsrechters beter kon beoordelen. Het was fijn om een scheidsrechter beter te zien worden door het uitvoeren van mijn tips. De scheidsrechters waarin ik potentie zag, zijn allemaal ver gekomen. Zelfs tot in het betaalde voetbal.”

Bijscholing

De systemen zijn in de loop der jaren enorm veranderd, aldus Koeijvoets. Daarom moet hij nog regelmatig op bijscholing. “Het voetbal geeft mij voldoening en plezier. Ik geniet van de veranderende dynamiek en wanneer ik mensen beter zie worden in hun hobby.”

In 2001 moest Koeijvoets noodgedwongen stoppen als scheidsrechter, na meer dan 1100 officiële wedstrijden gefloten te hebben. Een chronische kniepijn gooide roet in het eten. Inmiddels heeft Cees al meer dan 1515 rapportages op zijn naam staan. Hij vulde diverse rollen in: zo was hij van 1968 tot 2002 scheidsrechter, lid van de scheidsrechterscommissie van 1977 tot 1984, praktijkbegeleider van 2005 tot 2015, rapporteur van 1979 tot heden en begeleider van 2015 tot heden.

Joost Thoonen, voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Walcheren, vertelde dat hij in het begin van zijn carrière ook werd bijgestaan door Cees. “Wat mij het meeste is bijgebleven is dat Cees punctueel is. Was je dat niet, dan kreeg je feedback.”

Er is een aantal momenten die Cees nooit zal vergeten. De promotie naar de hoofdklasse is er één van. Hij floot elf jaar in de hoofdklasse. “Daar kon ik laten zien wat ik kon. Je ging het hele land door, van Limburg tot Noord-Holland. Een ander hoogtepunt is dat ik ooit een beslissingswedstrijd mocht fluiten tussen Steenbergen en Roosendaal. Er waren duizenden mensen. Toen de wedstrijd twintig minuten bezig was, kwam er een verschrikkelijke onweersbui over. Toen we terugkwamen stond het hele veld onder water.” Het werd afgelast. Vier dagen later, op Hemelvaartsdag, floot hij het duel opnieuw. Toen stonden er bijna 10.000 mensen langs de lijn. “Ongelooflijk.”

Koeijvoets heeft zijn hoop op de jeugd gevestigd. Belangrijk is dat ze met een teleurstelling kunnen omgaan. Ze moeten over doorzettingsvermogen beschikken en kunnen incasseren. “In de wedstrijd moet je erbij staan, zodat een beslissing sneller wordt geaccepteerd. Op een training zul je pijn moeten lijden en kunnen omgaan met emoties van spelers. De scheidsrechter is eigenlijk een soort sociaal werker op het veld. “Gelukkig hebben wij in het Zeeuwse genoeg jonge mensen lopen. Tegen hen wil ik zeggen: ga ervoor, doe er alles voor en train, want als je niet traint ben je er niet bij in je partijen.”

De laatste jaren wordt hij tijdens het rapporteren vergezeld door zijn vriendin Jozien, die inmiddels ook een goede kijk op het spel heeft gekregen. “Samen kunnen we erg lol hebben om de fel meelevende supporters aan de zijlijn”, grinnikt Cees.

Zeeuwse Komedie speelt het verweer

directeur van De Schelde : Mels Hoogenboom bram van belzen

VLISSINGEN - Als in mei 1940 Nederland is gecapituleerd, zijn de oorlogshandelingen hier te lande voorbij. Het min of meer normale leven komt weer op gang. De bezetter zet alles op alles om het Nederlandse bedrijfsleven zo snel als mogelijk in te zetten voor haar oorlogvoering.

De Duitsers bezetters hebben interessante opdrachten, voor nagenoeg alle grote bedrijven. Ze bieden werk aan, betaald werk, bij vliegtuigfabriek Fokker, bij de scheepswerven langs de Nieuwe Waterweg, bij de textielindustrie in het Oosten des lands. Er is ook werk voor de Koninklijke Maatschappij De Schelde te Vlissingen. Dus brood op de plank voor Vlissingen, Souburg en nog voor vele andere gezinnen op het eiland Walcheren. Directeur Arie Smit is al naar Londen gevlucht. De twee onderdirecteuren Wesseling en Van Tijen moeten de beslissingen nemen. Wat is hun reactie van de directie? Weigeren of meewerken? En als er gewerkt wordt in opdracht van de Duitsers, is dat dan collaboratie? Heulen met de vijand? Eén der directeuren spreekt.

Speeldata: 5, 6, 7, 8 mei in Museum Scheldewerf, aanvang 20.00 uur. Reserveren: www.zeeuwsekomedie.nl. [l]

Gymmieturnen succesvol bij Vlissingse Turn Vereniging

De voorbereidende selectie met hun behaalde gymmies. Marion van Belzen

VLISSINGEN - De voorbereidende selectie van VTV heeft in de eigen Vrijenhovenzaal het gymmieturnseizoen met succes afgesloten.

Gouden gymmies bij gymmieturnen 1 werden behaald door Amelie Clement, Katy de Wolff, Savina van der Pol, Nouk Hoogwerf, Valerie Kraan, Esra van Oers, Julia Owiesek, Gwenn Geldof en Naty Kroutilova.
Bij het gymmieturnen 2 werd dezelfde mooie prestatie geleverd door Mara Eckhardt, Sarina Quist, Isa Kozak, Isa Schouten en Jimena Blommaert.

Gymmieturnen
Bij de Vlissingse Turn Vereniging kun je vanaf 6 jaar deelnemen aan het gymmieturnen. Hierbij worden in kleine stapjes alle basisvaardigheden van het turnen aangeboden, waarmee de kinderen gymmies kunnen verdienen. Gymmies zijn een soort flippo's met aan de ene kant een afbeelding van de mascotte Gymmie en aan de andere kant een afbeelding van het onderdeel dat is behaald. Deze gymmies kunnen worden opgespaard en bewaard in een map. Ook kunnen er bronzen, zilveren en gouden gymmies worden behaald, waarna de kinderen door kunnen naar deel twee van het gymmieturnen. In dat deel wordt meer gelet op de techniek van de profielelementen, zoals de handstand. Hierbij komen ook de echte flick flacken en salto's aan de beurt. Ook de dansafdeling werkt met een dergelijk systeem: Jessie Danst. Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen bij VTV hun Nijntje Beweegdiploma halen. Wil je ook turnen of dansen bij VTV? Kijk op de website: www.vtv-vlissingen.nl [l]

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG
Geref. Gemeente in Nederland
Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten om 9.30 en 18.00 uur. Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag): 9.30u leesdienst.
Christelijke Gereformeerde Kerk
Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 6 mei: 9.30u ds. B. Renkema (bevestiging ambstdragers); 16.30u ds. A.J. Weststrate, Biezelinge. Donderdag 10 mei: 9.30u ds. J. Nutma, Gorinchem, Hemelvaartsdag
GKv Kruiskerk
Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 6 mei: 9:30u A.vd Lugt-Bunschoten; 16:30u A.vd Lugt-Bunschoten
Gereformeerde Gemeente
Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30u, 14.00u, 18.30u.
Gereformeerde Gemeente
Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30 en 16.00u.
Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne)
Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u
Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland)
Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 6 mei: 10.00u ds. Ineke de Feijter, Middelburg
Wijkgemeente de Ontmoeting
Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg.
Nieuwe Kerkgemeente
Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg. Eredienst op zondag 9.30u. Stiltecentrum donderdag t/m zaterdag 12.00 tot 14.00u. Hofpleinkerk, Hofplein 13, Middelburg, Eredienst op zondag 9.30u. Nieuwe Kerk, Onder en Toren 1, Middelburg. Eredienst op zondag 10.00u. Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Iedere zondag, 19.00u Vesper. Zondag 6 mei: Hoeksteen 9.30u ds. Jan Nauta Viering Heilig Avondmaal; Hofpleinkerk 9.30u ds. Olivier Elseman te Den Haag Viering Heilig Avondmaal Jeugdkerk; Nieuwe Kerk 10.00u ds. Chris Bakker Viering Heilig Avondmaal Jeugdkerk. Donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag: Nieuwe Kerk 10.00u ds. Paulien Couvée.
Baptistengemeente De Fontein
Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Zondag 6 mei: 10.00u Guido de Kegel
Volle Evangelie Gemeente Sion
In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.
Joodse Gemeente Zeeland
Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099.
Doopsgezinde Gemeente Walcheren
L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw.
Christengemeenschap Gem. Zeeland
Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Diensten vinden plaats op de zaterdagochtenden om de veertien dagen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Centrum
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u.
Jehovah's Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove
Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u.
Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat
'Geredja Bethlehem', Rijnstraat 40, Middelburg.
City Alive Church
Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Tel. 06-50455693. info@cityalive.nl
Pinkstergemeente
Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.30u.
Rooms Katholieke Kerk
H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, 's woensdags om 19.00u.
Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.
Leger des Heils Korps Walcheren
't Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw.
Volle Evangelie Gemeente WCM
Worship Center Middelburg. U bent van harte welkom in onze wekelijkse samenkomsten op zondagen, aanvang 14.00u. Adres: gebouw van Het Leger des Heils, Het Zwin 1, 4335 XT, Middelburg.
Oud-Katholiek Zeeland

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN
Hersteld Hervormde Kerk
Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 6 mei: 10.00u en 17.00u Kand. G.K. Terreehorst, Apeldoorn. Donderdag 10 mei: 10.00u Ds. W. Pieters, Garderen, Hemelvaartsdag.
Geref. Gem. in Nederland
Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u.
Gereformeerde Kerk
Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 6 mei: 9.30u br. P. Riemens, Arnemuiden; 19.00u br. v. d. Ende, Wemeldinge. Donderdag 10 mei: 9.30u ds. N. J. Dekker, Hemelvaartsdag, Almkerk
Hervormde Gemeente
Markt 10, Arnemuiden. Zondag 6 mei: 10.00u Ds. M. Klaassen; 16.30u Ds. J.P.J. Voets, Ridderkerk. Donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag: 10.00u Ds. M. Klaassen

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
Protestantse Gemeente
Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE
Protestantse Gemeente
Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Zondag 6 mei: 9.30u da. M. Wisse, 's-Heer Arendskerke. Donderdag 10 mei: 9.30u de heer D.J. Bierenbroodspot, 's-Hertogenbosch (Hemelvaartsdag).

KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS
Gereformeerde Kerk
Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 6 mei: 10.00u dhr. J.L. Soeting
Hervormde Gemeente
Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 6 mei: Dorpskerk 10.00u Ds. Chr. Brakema uit 's Heer Abtskerke.

KERKELIJK LEVEN VEERE
Protestantse Gemeente Veere
Kapellestraat 27, Veere. Vrijdag 4 mei: 19.00u Vesperdienst dodenherdenking. Zondag 6 mei: 10.00u ds. J.J. de Lange, Kamperland; 14.30u Nw. Sandenburgh mw. Blankenstijn, Veere.

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE
Vrije Evangelische Gem. Maranatha
Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u.
Gereformeerde Gemeente
Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.
Protestantse Gemeente Westkapelle
Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 6 mei: 9.30u dhr. F. van der Heijde (jongerendienst). Donderdag 10 mei: 9.30u dienst (Hemelvaartsdag).

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE
Gereformeerde Gemeente
Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u.
Protestantse Gemeente
Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 6 mei: 10.00u Ds. G.J. Smit uit Middelburg; Donderdag 10 mei: Geen dienst, Gezamenlijke dienst in Domburg.

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE
Gereformeerde Gemeente

Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE
Gereformeerde Gemeente
Noordweg 34, Oostkapelle, 0118-592223. Erediensten op zondag zie: saronkerk.nl
Protestantse Gemeente
Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle.

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 6 mei: 9.30u ds W.F. Wisselink, Almelo; 14.30u ds B. Schaaij, Vrouwenpolder. Donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag: 9.30u ds B. Schaaij, Vrouwenpolder.
Protestantse Gemeente
Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 6 mei: 10.00u ds. H. de Ruiter, Nijverdal (koffiedrinken na de dienst). Donderdag 10 mei: 10.00u Hemelvaartsdag – Gezamenlijke dienst met Gapinge en Veere in de Torenkerk te Gapinge pastor R. Fluit.

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE
Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke
Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Dienst van Schrift en Tafel zondag 6 mei Odulphuskerk 10.00u ds.C.J.Don Oost-Souburg kindernevendienst crèche koffiedrinken. Hemelvaartsdag donderdag 10 mei Odulphuskerk 10.00u ds.C.G.den Hertog Koudekerke, gezamenlijke dienst Koudekerke/Biggekerke/Meliskerke.

KERKELIJK LEVEN GAPINGE
Protestantse Gemeente
Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 6 mei: 10.00u mw. G. Keizer, Middelburg

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE
Protestantse Gemeente
Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 6 mei: 9.30u ds.A.G.Los. Donderdag 10 mei: 9.30u C.G.den Hertog.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE
Protestantse Gemeente
Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken.

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE
Protestantse Gemeente
Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 6 mei: 9.30u ds. B.van Ginhoven uit Ouwerkerk. Donderdag 10 mei: 9.30u ds.G.J.Ruitenburg (Hemelvaartsdag).

KERKELIJK LEVEN DOMBURG
Protestantse Kerk
Markt 8, Domburg.
St. Willibrordkapel
Badhuisweg 4, Domburg. Diensten zaterdag om 19.00 uur.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE
Protestantse Gemeente
Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 6 mei: Opstandingskerk 10.00u ds F. van Slooten. Donderdag 10 mei: Michaëlskerk 10.00u ds F. van Slooten.

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN
Het Apostolisch Genootschap
Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u.
Pinkstergemeente
Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u.
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen
Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u.
Zuidpoort Christen Gemeente
Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl
Jehovah's Getuigen, gem. Vlissingen
Koninkrijkszaal van Jehovah's getuigen, verlengde Bonedijkestraat 279. Doordeweekse vergadering: dinsdag 19.15u, woensdag 19.15u. Weekendvergadering: zaterdag 18.30u, zondag 10.00u.
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)
Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 6 mei: 9.30u ds.Seong; 16.30u ds. Stolper. Donderdag 10 mei: 9.30u ds.Seong.
Gereformeerde gemeente
Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 6 mei: 9.30u ds. G.J. Baan; 16.00u leesdienst. Donderdag 10 mei: 9.00u ds. G.J. Baan, Hemelvaartsdag.
Nieuw Apostolische Kerk
Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u.
Volle Evangelie Gemeente Beréa
Gildeweg 29, Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u. www.bereavlissingen.nl
R.K. Onze Lieve Vrouwekerk
Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat.
Volle Evangelie Gemeente Filadelfia
Dr. Stavermanstraat 61-63, Vlissingen. Eredienst: zondag 10.00u. Gebedsdienst: woensdag 19.00u. www.filadelfia-vlissingen.nl
Evangelie Gemeente 'De Blinkende Morgenster'
Papegaaienburg 1 (winkelcentrum papagaaienburg) Vlissingen. U bent van harte welkom in de samenkomst, elke zondag om 10.00u.
Protestantse Gemeente Vlissingen
Zondag 6 mei: Sint Jacobskerk 9.30u Ds. A.E. Nijman-Keijzer; Sint Jacobskerk 17.00u Evensong, Ds. L. Wüllschleger, m.m.v. de Evensingers; Ter Reede 19.00u Dhr. D.G. Murre. Donderdag 10 mei: Hemelvaart, Sint Jacobskerk 9.30u Ds. J.W. Steenbergen.

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG
Evangeliegemeente De Wijngaard
Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomsten om 10.00u, zie www.de-wijngaard.nl
Gereja Kristen Protestan Maluku
Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 6 mei: 10.00u ds. D. Janssens-Sahertian. Donderdag 10 mei: 17.00u ds. D. Janssens-Sahertian (Hemelvaartsdag)
Protestantse Gemeente Oost-Souburg


KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG
Leger des Heils Walcheren
Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u.
Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten
Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u.

KERKELIJK LEVEN RITTHEM
Protestante Gemeente Ritthem
Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).[l]

Oecumenische herdenking op 4 mei

VLISSINGEN - Vrijdag 4 mei wordt in het Uitvaartcentrrum Overtoom-Groen aan de van Dishoeckstraat 620, Vlissingen een korte oecumenische herdenking gehouden. Inloop: 18.40 uur. Aanvang: 19.00 uur. Het thema is: Geef vrijheid door! 2018, jaar van verzet.

Aan de herdenking werken mee, dhr. A.R.B. van den Tillaar, burgemeester van Vlissingen, Past. E.Visser, Raad van kerken Vlissingen en dhr. J.de Ridder met een verhaal over de bevrijding vana Vlissingen. Muzikale medewerking wordt gegeven door dhr. J.van Moolenbroek (piano), A.van Moolenbroek (harp) en E.van Moolenbroek (blokfluit). Aansluitend zal om 20.00 uur bij de plechtigheid op de Vlissingse begraafplaats ook een krans worden gelegd namens de Raad van Kerken Vlissingen. U wordt van harte uitgenodigd de oecumenische herdenking en e plechtigheid op de begraafplaats bij te wonen. U kunt vanuit het Uitvaartcentrum na afloop van de herdenking via de achteringang van de begraafplaats naar de herdenkingsplaats lopen. [l]

Onderhoud aan 175 kilometer Zeeuwse waterschapsweg van start

SONY DSC Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Photographics

Werk aan 175 kilometer waterschapswegen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen begint deze week met het jaarlijkse onderhoud aan waterschapswegen in Zeeland. Dit kan verkeershinder opleveren. Het gaat om 175 kilometer aan wegen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Sommige wegen worden enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting gelden voor enkele weken.

Voor zo'n twee à drie weken gaan in de gemeente Borsele de Westeindsedijk tussen Borssele en Driewegen en in de gemeente Reimerswaal de Olzendedijk/2e Tholseindeweg tussen Kruiningen en Yerseke dicht, laat een woordvoerder van het waterschap weten.

Na het onderhoud voldoen de wegen volgens Scheldestromen weer aan de eisen van veiligheid en doorstroming.

Reconstructie

Jaarlijks inspecteert het waterschap bijna 4.000 kilometer weg. Daarna voert ze verhardingsonderzoeken uit op de wegen die voor onderhoud in aanmerking komen. Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het waterschap welke maatregelen nodig zijn. Dit kan variëren van plaatselijke reparaties of een oppervlaktebehandeling tot een nieuwe asfaltlaag en van nieuwe markering tot een complete reconstructie.

Werkzaamheden

Een weg met veel scheuren en sporen in het asfalt heeft een reconstructie nodig. Dit is de meest omvangrijke wegenklus. Gedurende enkele weken krijgt de weg een nieuwe fundering en nieuw asfalt.

Asfalt verweert ook door het verkeer en de zon, waardoor scheurtjes en kale plekken ontstaan. Deze wegen krijgen een nieuwe oppervlaktebehandeling. Is het asfalt er wat slechter aan toe, dan krijgt de weg een nieuwe asfaltdeklaag. Dit werk is meestal binnen een aantal dagen geklaard.

Grasbetonblokken

Soms pakt het waterschap slechts kleine delen van een weg aan en duurt het werk niet langer dan een dag. 'Daarnaast brengen we de wegmarkering aan en zijn er wegen waarbij de bermen verstevigd worden met grasbetonblokken', aldus een waterschapswoordvoerder.

Overlast

Het waterschap streeft ernaar de overlast voor het verkeer en aanwonenden tot een minimum te beperken. Voor de meeste werkzaamheden moet uit veiligheidsoogpunt de weg voor het verkeer worden afgesloten. Als de werkzaamheden meerdere dagen duren, zorgt het waterschap waar nodig voor omleidingsroutes. Het waterschap en de aannemer streven ernaar dat mensen altijd de toegang tot hun woning of perceel kunnen blijven gebruiken.

Snelheidsbeperking

Tot enige weken na het aanbrengen van een nieuwe verharding, kan er steenslag blijven liggen. Dit moet in de weg gereden worden. Gedurende de periode dat er nog steenslag ligt, stelt het waterschap een snelheidsbeperking in en worden mensen verzocht voorzichtig te rijden.

Een overzichtskaart van de werkzaamheden is te bekijken via www.scheldestromen.nl/werkaandeweg. [l]

Burgemeester Van den Tillaar brengt een verjaardagsbezoek aan tante Tilly. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Picasa

Vlissingse jarige zou graag een wandelmaatje vinden

‘Tante Tilly’ wordt stralend 104

VLISSINGEN – Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen bezocht donderdag mevrouw Knuppel-Heuvelink voor haar verjaardag. Deze opgewekte dame is maar liefst 104 jaar jong geworden. Ze woont nog altijd zelfstandig en is goed bij de tijd.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Ondernemend als ze is, wenst mevrouw Knuppel-Heuvelink - ook wel tante Tilly genoemd - voor haar verjaardag een wandelmaatje. “Ik zou zo graag naar buiten gaan, maar ik kan niet meer zelf lopen. Ik zou zo graag iemand kennen die mij met mijn rolstoel mee naar buiten neemt.”

Gymnastiek

De vrolijke tante Tilly houdt van breien, haken en gymnastiek. Ze neemt dan ook graag deel aan de activiteiten die georganiseerd worden in haar wooncomplex. “Met de gym kan ik niet met alles mee doen, want mijn benen willen niet meer. Maar met mijn armen gaat het nog heel goed.” Tante Tilly draait soepel haar polsen en vingers in elkaar. “Vroeger kon ik goed dansen. Ook klom ik in de bergen en ving vissen in de rivier. Ik ben altijd graag buiten geweest.”

Bioscoop

Tante Tilly is opgegroeid in Garut op Java. In 1956 kwam zij naar Nederland en bouwde hier opnieuw een bestaan op. Haar vrolijke en optimistische karakter is erg aanstekelijk. Vriendin Betty komt drie keer per week op visite. “Ik doe boodschappen voor haar, want ze kan zelf niet meer goed naar buiten. Het is altijd gezellig om hier te komen. Tante Tilly vertelt over van alles.” Vorig jaar zijn Betty en tante Tilly samen naar een natuurfilm geweest in de bioscoop. Het was de eerste keer dat mevrouw in een bioscoop was en de beleving was fantastisch. Binnenkort gaan ze weer. “Ik hou van natuurfilms”, vertelt de jarige. “De zee, bossen, de dieren. Het is heel leerzaam om er naar te kijken. Ook hoe mensen in de natuur leven zie ik graag. Die cultuur is boeiend.”

Geliefd

Meer dan dertig mensen kwamen tante Tilly feliciteren met haar verjaardag. Mensen liepen in en uit. “Tante Tilly is altijd vrolijk,” zegt Betty, “daarom is ze zo geliefd. Iedereen is dol op haar.” Het dressoir staat vol met kaartjes en bloemen. Met de komst van de burgemeester is het feest compleet. “Iedereen komt maar voor mij, wat gezellig.” Tante Tilly giechelt, omdat ze zoveel aandacht krijgt. Ze is graag onder de mensen. Het enige wat de jarige nog wenst, is een wandelmaatje. [l]

Hoe zit het eigenlijk met werken op Bevrijdingsdag?

Vorige week hadden we het op deze plek over de vraag of Koningsdag een vrije dag is voor iedereen. Conclusie: over het algemeen is dat wel het geval. Maar hoe zit dat eigenlijk op Bevrijdingsdag, ondanks het feit dat 5 mei dit jaar op een dag valt - zaterdag - waarop veel mensen van zich zelf al vrij zijn.

Ambtenaren, en in ieder geval Rijksambtenaren, zijn wel altijd vrij op 5 mei. Maar in tegenstelling tot Koningsdag is Bevrijdingsdag bij de meeste bedrijven geen vrije dag en dat terwijl 5 mei wel aangemerkt is als een nationale officiële feestdag in Nederland. De reden voor het niet vrij zijn is dat de overheid het aan de cao-partijen heeft overgelaten of zij werknemers (betaald) vrij geven op deze dag. In de meeste cao's is opgenomen dat Bevrijdingsdag een keer in de vijf jaar (het zogeheten lustrumjaar) een betaalde vrije dag is. De laatste keer dat dit het geval was, was overigens in 2015. Dit betekent in de praktijk dat de eerstvolgende keer in 2020 is. Over twee jaar valt 5 mei overigens op een dinsdag.

Wil je echt weten of je als werknemer op 5 mei wel of niet betaald vrij hebt, raadpleeg dan je cao.

Winkels

Ondernemers mogen volgens de Winkeltijdenwet hun deuren gewoon openen op Bevrijdingsdag. Het kan wel zijn dat er op deze dag gewijzigde openingstijden van kracht zijn. FOTO PIXABAY

Zaterdag viert Zeeland de bevrijding, vrijdag herdenkt ze de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. FOTO EDGAR BUYTEN Foto: Edgar Buyten

Zaterdag staat Vlissingen weer in teken van vieren van bevrijding

Bijzonder theater in kader van herdenking

MIDDELBURG - Zowel donderdag als vrijdag zijn er in Middelburg en Vlissingen bijzondere theatervoorstellingen te zien in het kader van de dodenherdenking. Zaterdag wordt in Vlissingen de bevrijding gevierd met het grootste gratis festival van Zeeland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Jongeren uit Middelburg hebben zich onder leiding van theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster verdiept in de geschiedenis van hun stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben onder anderen gesproken met ouderen over hun herinneringen. Deze gesprekken vormden de basis voor de voorstelling ‘Lichtsporen’. Het stuk is donderdag om 20.30 uur en vrijdag om 21.00 uur te zien op het Abdijplein in Middelburg. De jongeren staan onder regie van Josien de Graaf van Jeugdtheaterschool Zeeland.

Vrijdag kunnen belangstellenden de voorstelling combineren met ‘Elke dag een druppel gif’, een stuk naar het bekroonde boek van Wilma Geldof. Dit theaterstuk is om 18.30 uur te zien op de Oude Markt in Vlissingen. Daarna kunnen bezoekers mee met de zonnetrein naar ‘Lichtsporen’ in Middelburg. Onderweg spelen twee acteurs ‘Klein verzet’, een verhaal dat is gebaseerd op de ervaringen van de Rotterdamse oorlogsjournalist Johan Paauw. De trein stopt om acht uur voor de twee minuten stilte. Na ‘Lichtsporen’ rijdt de zonnetrein terug naar Vlissingen.

Liberty

Na het herdenken op vrijdag is het zaterdag tijd voor het vieren van de bevrijding. In Zeeland gebeurt dit voor de 28e keer in Vlissingen. Er zijn zeven podia, verspreid over de stad. Het hoofdpodium staat zoals altijd op het Bellamypark. Daar treden achtereenvolgens The Kik, Broken Brass Ensemble, Bazzookas, Broederliefde, Jeangu Macrooy en Memphis Maniacs op. De DJ’s op het Liberty Dance Stage trekken traditioneel ook veel publiek naar de Spuikom. Ook op de andere vijf podia staan veel bekende en iets minder bekende namen. Het Bevrijdingsfestival begint om 11.00 uur in de Sint Jacobskerk met de H.M. van Randwijklezing door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. De lezing is uitverkocht.

College

Daarna barsten de activiteiten buiten los. Naast alle muziek zijn er ook bijzondere zaken, zoals ‘8 miljoen gesprekken’. Bezoekers kunnen op het Plein van de Vrijheid in een bootje stappen en een gesprek voeren met iemand met wie ze dat anders niet zouden doen. Op hetzelfde plein vindt er onder meer een interview met Vandermeersch plaats, een vrijheidscollege door Joseph Oubelkas en een lezing van Ewoud Kieft over ‘Mein Kampf’.

Nieuwe lichting jonge ambassadeurs aan de slag voor duurzame wereld

Deze jonge Zeeuwen zetten zich in voor een groenere wereld. Foto: Picasa

MIDDELBURG - Vijftien jongeren van Scalda, HZ University of Applied Sciences en jongerendenktank Jouw Zeeland zijn onlangs door gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland benoemd tot ambassadeurs voor een duurzame economie.

VAN ONZE REDACTIE

De jongeren nemen deel aan het leiderschapsprogramma Finding Roots, waarmee ze in een halfjaar worden klaargestoomd als ‘changemaker’, ambassadeur voor de Nieuwe Economie. Dit is een economie die circulair is en een positieve impact heeft op het sociale, ecologische en financiële domein. Om de overgang naar een duurzame samenleving mogelijk te maken, is het belangrijk dat jonge mensen voorbereid worden op de wereld van morgen. Finding Roots is daarom een actieprogramma over duurzaam leiderschap voor jonge professionals, dat hen helpt competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.

Inspireren
In het provinciehuis in Middelburg deelden de jongeren hun ervaringen en blikten terug op de afgelopen maanden. Een van de hoogtepunten was de presentatie van het Jongerenmanifest tijdens de Dag van de Zeeuwse Energietransitie, maar ook deelname aan de landelijke campagne Kies voor Klimaat van Urgenda was een succes. Verder volgden de jongeren trainingen op het gebied van de Nieuwe Economie, authentiek leiderschap en bezochten zij toonaangevende duurzame bedrijven als Interface en BlueCity in Rotterdam. Op basis van deze kennis dachten de jongeren met het Zeeuwse bedrijf Dragon Plastics mee over hun plasticrecycling-proces en adviseerden zij Emergis in hun circulaire verbouwplannen. Dit alles vanuit de ambitie om te inspireren en mensen in beweging te krijgen.

Strandjutten
Met het certificaat in handen spraken de jongeren de belofte uit om zich blijvend in te zetten voor een duurzame wereld. Ze gingen dan ook direct aan de slag; op zondagmiddag 22 april, tijdens Earth Day, organiseerden de studenten een ‘WasteFeest’. Met deze feestelijke jutsessie op het Nollestrand van Vlissingen vroegen zij aandacht voor de plastic soup in de oceanen. De enorme hoeveelheid plastic afval gaat de draagkracht van onze aarde te boven. [l]

Gelijkspel voor GPC Vlissingen 1

VLISSINGEN - Evenals komend weekend was er zaterdag een beperkt voetbalprogramma.

Het eerste elftal van GPC Vlissingen sprokkelde weer een puntje door een gelijkspel bij Lewedorpse Boys. De strijd om directe degradatie en nacompetitie duurt onverminderd voort waarbij GPC op dit moment boven de grens van nacompetitie staat. Door een nuttige overwinning op stadgenoot Zeeland Sport 2 bleef het vierde elftal koploper in hun klas.

De JO13-2 van GPC bleven door een overwinning op uit bij RCS JO13-4 koploper in hun klas.

Uitslagen zaterdag 28 april

Lewedorpse Boys 1-GPC Vlissingen 1 2-2

Zeeland Sport 2-GPC Vlissingen 4 3-4

Serooskerke 5-GPC Vlissingen 6 8-0

RCS JO13-4-GPC Vlissingen JO13-2 4-6

Walcheren JO13-5-GPC Vlissingen JO13-3G 2-1

GPC Vlissingen JO11-2G-De Meeuwen JO11-1 3-4

GPC Vlissingen JO9-2G-Heer Arendskerke JO9-2 7-4

GPC Vlissingen JO9-3-Domburg JO9-1 1-14                

GPC Vlissingen JO8-2G-Kloetinge JO8-1 2-6

Programma zaterdag 5 mei

08:45 GPC Vlissingen JO9-1-Serooskerke JO9-1

08:45 GPC Vlissingen JO8-1-De Noormannen JO8-1

09:30 GPC Vlissingen JO13-3G-Patrijzen JO13-2G

09:30 Serooskerke JO11-1-GPC Vlissingen JO11-2G

09:30 Goes JO9-1-GPC Vlissingen JO9-3

09:45 GPC Vlissingen JO13-1-ST HVV'24/Clinge JO13-1

09:45 GPC Vlissingen JO13-2-Luctor Heinkenszand JO13-2

10:00 Patrijzen JO15-2-GPC Vlissingen JO15-2

10:00 Hansweertse B. JO8-1-GPC Vlissingen JO8-2G

12:30 GPC Vlissingen 4-MZVC 2

12:30 GPC Vlissingen 6-Lewedorpse Boys 3

12:30 GPC Vlissingen JO15-1-SSV'65 JO15-1

14:30 Heer Arendskerke 1-GPC Vlissingen 1 [l]